knihomolka111 knihomolka111 komentáře u knih

☰ menu

InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Knížka je napěchovaná vzpomínkami autorky a je jich opravdu hodně a jsou v rychlém sledu. Na někoho to může být moc, ale mě to vůbec nevadilo. No upřímně, asi to bylo i proto, že mám Markétu jako autorku moc ráda a mám naposlouchané oba její podcasty. Dokonce jsem několik historek z knihy slyšela uz dříve právě v nich. Její styl mi sedí jak v psaném tak v mluveném projevu. A vzhledem k tomu, že jsem knížku četla v době, kdy každý týden poslouchám nové díly podcastů, tak jsem měla občas pocit, že slyším vyprávět přímo jí. Byla to nostalgická knížka a spousta jejích vzpomínek mi připomněla moje vlastní (prvni telefony, začátky internetu atd.), pozdější kapitoly více ze současnosti zase byly trochu o něčem jiném a cením, že to bylo napsané opravdu otevřeně. Téma psychického zdraví a úzkostí je i v předchozích knihách, ale tady je to autobiogafické.
Je to autentická knížka, autorka si na nic nehraje, je to upřímné.
Moc mě to bavilo, dávám pět hvězdiček, ale vím, že jsem hodně ovlivněná i jinou autorčinou tvorbou, a že kdybych jí vůbec neznala, nedávalo by mi to celé takový smysl (resp. nepočetla bych si tolik mezi řádky) a dala bych asi o hvězdičku méně.

30.07.2023 5 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Po delší době jsem narazila na krásným jazykem napsanou knihu. Čtení jako takové jsem si tedy opravdu užila a moje češtinářské srdíčko jen plesalo :)
Bavily mne všechny ty okolky. Bavily mne víc než samotný příběh, ale ten podle mě nebyl v knize úplnou prioritou (přesto ho tam bylo až nadbytek). Spousta zajímavých pasáží, postřehů. Jedna z těch knih, které se vyplatí číst s tužkou v ruce a podtrhávat. A pokud ji budete číst za několik let znovu, určitě v ní najdete zase jiné trefné postřehy, protože "kniha není nikdy tatáž, když ji čteme podruhé, protože jsme se mezitím změnili my (Jan Němec)".

Nenechte se zmást. Není to jen tak nějaký tuctový milostný román. Je to těžké čtení a není pro každého. Je to čtení k zamyšlení. Nečekejte žádné dějové zvraty, napětí, akci nebo srandu k popukání.

3 hvězdy - za jazyk, obálku a okolky. Víc dát nemůžu, protože samotná love story Janka a Niny mě fakt nebavila.

14.07.2020 3 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Tato knížka mi byla doporučena s tím, že když miluju Hru o trůny, dostane mě i Cizinka. Dokonce i na přebalu knihy je napsáno, že se jedná o skotskou odpověď na Hru o trůny. V důsledku toho jsem očekávala intriky, propracovaný děj, inteligentní zápletku.. ničeho z toho jsem se ale nedočkala. Pár dobrých dějových momentů tam bylo, ale pár je na 700 stran dost málo. Oceňuji skotské prostředí a nápad s přesunem do minulosti.

02.08.2019 3 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Po nepovedeném Zabijákovi Andersovi jsem byla k pokračování Staříka dost skeptická. Nakonec mě však velmi mile překvapil. Sice nedosahuje kvalit jako díl první (s tím se ale počítalo, je to přeci jen pokračování), ale přesto jsem se bavila a knihu přečetla za pár dní.

20.07.2019 4 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Antiutopie, ze které běhá mráz po zádech. Zvláště když si uvědomíme, že se tento scénář může opravdu odehrát.
Dávám 4 hvězdy jen proto, že mě neskutečně naštval otevřený konec. Ono to snad ani nelze nazvat koncem, autorka prostě napsala jen začátek. Je tam k dispozici tolik materie, že by to vydalo minimálně ještě na tři knihy a byla by z toho vynikající sága. 300 stran na představení nového světa, postav a takto těžkého tématu, je opravdu nedostačujících.
No nic, jdu si pustit seriál a čekat na druhý díl.

06.02.2019 4 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Klasický Patrik Hartl, knížka byla přesně taková jak jsem očekávala - oddechovka. Ke konci už mě to ale moc nebavilo, příště by mohl Patrik přijít s něčím novým. Další knížku na tento způsob bych už asi nečetla..

03.01.2019 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Hodně mi to připomínalo knihy Patrika Hartla, které se ale mně osobně líbily mnohem mnohem více.

23.09.2018 3 z 5


Přítelkyně smrti Přítelkyně smrti Bernhard Aichner

Tuctová detektivka/thriller, nic převratného.
Očekávala jsem mnohem větší propracovanost děje. Mám pocit, že nálepka "bestseller" se už dává na kde co, jen aby se zajistila ještě větší prodejnost. Jediné co lze vypíchnou, je nápad s hlavní postavou jako pohřebačkou a barvitý popis nakládání s mrtvolami. Asi už jsem trochu náročnější čtenář..

Abyste pochopili, co myslím tou nepropracovaností příběhu, použiji úryvek z knihy: "Na mysl jí přijde stavebnice Lego, kterou mají její děti. Kostka na kostku. Kamkoli sáhne, vždycky najde nějakou, která se hodí. Každá je zásah." Takhle lehce funebračka celou knihou proplouvá, vše jí samozřejmě projde, koho hledá, toho najde, aniž by musela nějak systematicky pátrat, shromažďovat důkazy nebo zapojit hlavu.

19.09.2018 2 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Zprvu jsem vztah mezi Elenou a Lilou vůbec nechápala – jsou kamarádky nebo se nenávidí? Neustále mezi sebou soutěží, ne zjevně, ale takovým skrytým způsobem. Obzvlášť Elena mi přišla, že nemá vlastní názor, vlastní sny, všechno se řídilo podle Lily. Vypravěčem příběhu je Elena, tak jsme mohli pochopit motivy jejího jednání, přesto by mě více zajímal stejný příběh z pohledu Lily - celou dobu byla taková tajemná a nemyslím si, že jsme měli šanci ji úplně poznat.
Zpočátku mi postavy byly dost nesympatické, ale tak v půlce knihy jsem si na ně zvykla a začalo mě opravdu zajímat, jak to s nimi dopadne. Proto dávám jen tři hvězdičky, nechávám si rezervu pro další díly, na které se chystám a věřím, že budou o něco lepší.

29.08.2018 3 z 5


Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Skvělá knížka zachycující režim 50. let v Sovětském svazu, kdy byla vražda sprosté slovo. Režim popírá existenci zločinů jako takových a tím jim poskytuje dokonalou ochranu. Vrah tak pokračuje v řádění dál, nikdo ho nestíhá, je nepolapitelný, ale nikoli díky své vychytralosti, ale zásluhou státu. Vraždy jsou jednoduše spojeny s těmi, kteří jsou v danou chvíli "nepohodlní".
Lev, který se na vlastní pěst vydává po stopě sériového vraha, se tak paradoxně stává hledaným nebezpečným zločincem a nepřítelem státu.

Opravdu vynikající kniha, plná napětí. Četla se jedním dechem a na konci vše zapadne do sebe. Doporučuji.

05.08.2018 5 z 5


Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Samozřejmě pokračování první díl nikdy nepřekoná (jen výjimečně). Přesto se tato kniha četla lehce a s úsměvem na tváři. Ráda jsem se po dlouhé době vrátila mezi přátele z Kostky. Největším oživením pro mě byla z ničeho nic se objevivší tetička. Konec trochu smutnější a vážnější (nic nemůže trvat stále, že?), ale právě za ten ještě jedna hvězda navíc (konečně jsem postřehla nějaký vřelejší vztah mezi Marií a její matkou).
Jednu věc bych klidně oželela a to, že Marie poměrně často a zbytečně vysvětluje významy opravdu jednoduchých slov. To mi trochu drásalo nervy.

25.01.2017 3 z 5


Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky Nicholas Sparks

Z této knížky jsem lehce zklamaná. Byla velmi stručná a proto obdivuji režiséra, který podle této knihy dokázal natočit dvouhodinový film, který se stal mým nejoblíbenějším romantickým filmem. Knížka byla tak krátká, že jsem si nestačila pořádně oblíbit Noaha ani Allie a celkově mi to přišlo takové "letem světem". Takže v tomto případě rozhodně doporučuji shlédnout film.

12.09.2016 3 z 5


Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

Tak tato kniha je pro mě největším zklamáním letošního roku. Je to tím, že po naprosto dokonalém Staříkovi a bezchybné Analfabetce jsem měla velmi vysoká očekávání a strašně jsem se na knihu těšila. Bohužel oproti předešlým knihám zde nebyly žádné nečekané zvraty a děj neměl žádný spád. Vtipných momentů by se našlo jen pár a vždy je za pár chvil opět zabila nudnost. Málem jsem knihu nedočetla a to se mi moc často nestává. Na Jonassona ale nezanevřu a doufám, že se nějakým svým dalším výtvorem opět vyhoupne do čela žebříčku bestsellerů.

02.09.2016 1 z 5