knihomolfrank knihomolfrank komentáře u knih

Obálka knihy Tajemství pražských klášterů: Hrad a Hradčany Tajemství pražských klášterů: Hrad a Hradčany Josef Pepson Snětivý (p)

Pragensie mám rád a tahle se povedla. Člověk může chodit z Opyše na Petřín a zpátky celý život, a nikdy se to neomrzí. A tahle knížka je fajn průvodce od svatého Jiří až na Nový Svět. Hodně fotek, hodně detailů, hodně postřehů, názory autora, se kterými nemusíme souhlasit, ale oživují text. Dostáváme se tam, kam je vstup zapovězen, jak sám píše.

03.05.2025

Obálka knihy Příběh svatého Václava Příběh svatého Václava Otomar Dvořák

Svatý Václav tak říkajíc ze dvou pohledů: V první části knihy jakoby filmově, což se hezky čte. Ve druhé spíš popisně, to samozřejmě není tak čtivé, ale nemyslím si, že nudné, jak tu někdo píše. Líbila se mi hlavně kapitola o Slavníkovcích (autor vysvětluje, proč ji zařadil), a poslední poutnická. Možná se mohly kapitoly obou autorů střídat, jenže pak by se rozmělnila ten jakoby film v první části. Za mě zajímavý pohled na našeho národního patrona jako svatého i člověka.

07.05.2025

Obálka knihy Tajemství pražských klášterů: Královská kanonie premonstrátů na Strahově Tajemství pražských klášterů: Královská kanonie premonstrátů na Strahově Josef Snětivý

Na Strahově jsem byl mockrát, a teprve díky této knize vím, co všechno tam je. Nejen bohužel většinou zavřený kostel a nádherná knihovna (a pivovar), ale spousta dalších budov a věcí, o kterých jsem netušil. Všechno popsané a vyfotografované do detailu, myslím, že to autora muselo až zmáhat. A přiznávám, že někdy to čtení zmáhalo i mě, ale chápu, že prostě chtěl popsat všechno. Já jako obdivovatel Strahova jsem za to rád. Mám i jeho knihu o Hradě a Hradčanech, jsem zvědavý, jestli bude v klášterech pokračovat.

03.05.2025

Zavřít