Kni-holka Kni-holka komentáře u knih

☰ menu

Na ledě Na ledě Hannah Grace

Po lehce rozpačitém začátku, kdy jsem nevěděla, zda se mi příběh líbí či ne, jsem se ani nenadála a už jsem hltala stránku za stránkou, pošklebovala se, smála se, červenala se. Protože upřímně – ta kniha je dost napěchovaná erotikou a živočišnou touhou. A to nepřeháním. I můj přítel, když viděl, jak se u čtení tvářím, se rozhodl číst se mnou. Pobavilo mě, jak se do příběhu začetl. Knížku jsem mu musela doslova vytrhnout z ruky.
Na začátku jsem o knize nic moc nevěděla. Zaujala mě však anotace a měla jsem náladu na příjemnou oddechovku. Navíc se titul často srovnává s romány Hypotéza lásky či Láska po španělsku. Což jsou knihy, které se v posledním roce usadily v srdcích českých čtenářek. Ano, i v mém . Jaké bylo příjemné zjištění, když jsem po přečtení zjistila, že Na ledě je prvním dílem série Maple Hills. Takže je dost možné, že se na led opět vrátíme. A já bych byla ráda. Kniha je plná příjemných postav, o kterých se chci dozvědět víc.

19.04.2024 4 z 5


Falešné růže Falešné růže Jessica S. Olson

Přiznám se, že do takové půlky mě příběh moc nebavil. Asi to souviselo s faktem, že mi některé události přišly lehce přitažené za vlasy. Třeba hlavní linka příběhu - 18 letá dívka se dokáže na základě kusých informací vcítit do člověka a říct, či pochopit, jak se v době smrti cítil. To nedokáže nikdo, kdo se v blízkosti smrti už třeba neocitl. Vím, že je to klíčová informace k provedení magie, ale pro mě to v provedení Myry nebylo uvěřitelné.
Avšak jakmile se na scéně objevil Vincent, začalo mě to bavit. Magický příběh se v jistých chvílích proměňuje v YA krimi, kdy se ze sebevraždy vyklube vražda. A nebo ne? A plot twist na závěr nakonec nebyl tak překvapivý, protože jsem doufala, že to tak dopadne.

19.03.2024 2 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Krásně vánočně laděná kniha s hlubokým poselstvím, že dobré skutky se nedají měřit na nějaké stupnici. Navíc s kouzelnou a milou romantickou zápletkou, do které se rádi zachumláte s teplým kakaem, když venku sněží.

19.03.2024 4 z 5


Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

Němé duše, vysoká česká fantasy a novinka od @fantasy.jitka je kniha, kterou si rozhodně musíte přečíst! Příběh mě tak pohltil, že jsem od něj těžko utíkala. Vlastně jsem pořád čekala, co se stane, co bude tím hlavním příběhem. Ale autorka to umně skryla v příbězích a údělech jednotlivých postav, že jsem měla problém to rozluštit. Pořád jsem vyčkávala, vyhlížela a pak byl najednou konec. A já si uvědomila, jak skvěle byl příběh vystavěn.

19.03.2024 4 z 5


Čerti nejsou Čerti nejsou Zdeněk Svěrák

Při čtení jako by mi v hlavě zněl hlas Zdeňka Svěráka. Jeho pohádkově laděný hlas, který mám asi nejvíce spjatý s filmem Grinch či Lotrando a Zubejda, kde hraje roli vypravěče, mi nahlas předčítá svou pohádku o hradě Hakenburk a čertovi, který se zamiloval.

19.03.2024 4 z 5


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Každý zarytý potterfil by měl znát Bajky barda Beedleho. Nejen tu nejznámější - Příběh tří bratří - kterou jsme slyšeli vyprávět Hermionu v druhé části sedméno filmu, ale i ostatní ze sbírky. Beedlyho bajky jsou filosofickým pojednáním i psychologickým pohledem na pohádky pro děti - ať už čarodějné, nebo mudlovské. A po každé bajce následují poznámky a rozbor samotného Albuse Brumbála.

19.03.2024 5 z 5


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Se Samanthou Shannonovou jsem se poprvé setkala u série Kostičas, do jehož příběhu jsem se po prvních stránkách zamilovala. Proto bylo Převorství u pomerančovníku jasnou volbou. Na rozdíl od Kostičasu je ale Převorství složitě propletená fantasy s množstvím postav a dějových linek. A to miluju!

19.03.2024 3 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

(SPOILER) Druhý díl od Neala Shustermana Nimbus byl opět mrazivě skvělým nahlédnutím do možná nedaleké budoucnosti. Oplakala jsem nějaké postavy, nad jinými jsem kroutila hlavou, jak je to možné a famózní návrat smrtky Goddarda mě fakt dostal a teď jsem šíleně zvědavá, jak to dopadne se Citrou a Rowanem.

19.03.2024 5 z 5


Podzimní hvězdobraní Podzimní hvězdobraní Luke Oscain

Příběh by se sice více hodil na podzim, neboť jeho děj se odehrává o Halloweenské noci, ale klidně si ho přečtěte i teď. Zavítáte na pohádkový zámek Neuschwanstein , který nechal postavit pohádkově-bláznivý král Ludvík II. Bavorský, jenž i se svým doktorem zemřel za nejasných okolností ve vodách jezera sahajícího sotva po kolena. A nyní povstaňte, přichází jeho ctihodnost, anděl smrti, a začíná Boží soud.

19.03.2024 4 z 5


Ostrov čarodějnic Ostrov čarodějnic Carolyn Jess-Cooke

Z jedné části se jedná o klasický příběh o honu na čarodějnice. Ale díky časovým rovinám, skrze které je příběh vyprávěn, se jedná o promyšlený mysteriózní thriller s mnoha zápletkami, ale i společenskou rovinou. Matka samoživitelka, vyrovnání se s rakovinou, boj s předsudky, davová mentalita a hlavně síla starých příběhů a zvyků, které mají v malé uzavřené komunitě velkou moc.

19.03.2024


Klub nosičů rakví Klub nosičů rakví Paul Tremblay

Co když je ta část, kterou chceme nejvíc změnit či zničit, naše podstata? Klub nosičů rakví je důmyslně vystavěný psychologický thriller o (ne)skutečných démonech, podivném přátelství, punk rocku a hrůze ze sebe sama.

19.03.2024 2 z 5


Jelita & jitrnice Jelita & jitrnice Michaela Janečková

Připravte se na to, že při čtení naprosto ztratíte víru v lidstvo Protože tohle se opravdu děje. Což je na tom to smutné. Proto mě tak překvapilo, když jsem se na křtu knihy dozvěděla, že si autorka docela přikrášlovala. No, dle mých zkušeností mi to teda nepřijde

19.03.2024 4 z 5


Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

I když ubírání celého děje rozklíčujete již v anotaci, můžete se těšit na odlehčené vyprávění o magickém světě zasazeného do moderní doby počítačů, na jiskřící přitažlivost mezi hlavními postavami a na satiricky vtipné až ostré dialogy. Oproti první knize tak Okouzlení dostálo svému slovu.

19.03.2024 3 z 5


Noční ptáčata Noční ptáčata Kate J. Armstrong

Ve světě, kde dívkám hrozí za použití magie upálení, je nemyslitelné, aby se postavily proti systému, který jim říká, komu smějí propůjčovat svou moc. Debutující příběh Noční ptáčata je divoká feministická YA fantasy z prostředí 20. let minulého století (já si vždy vzpomenu na Velkého Gatsbyho ), který přináší svět plný šeptajících tajemství, pradávné magie a politických intrik. Avšak mimo zákon stojí čtyři dívky, jejichž polibek může změnit lidský osud.

Román reflektuje aktuální problémy týkající se politických i náboženských sil ve společnosti. Spíše než zjednodušené navádění čtenáře tu autorka vyjadřuje složitosti, které vznikají, když se lidská touha po moci či pomstě střetne s náboženskou a davovou mentalitou. I přes originální nápad si však myslím, že kniha nenaplnila celý svůj potenciál. Uvidíme, zda se toho dočkáme v druhém díle.

Třešničkou na dortu je krásná ilustrace obálky, kterou ztvárnila Adéla Stopka , která je naprosto úchvatná.

28.02.2024 3 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Pro mě byl příběh dost děsivý. Ne kvůli obsahu, ale kvůli poselství. Protože ani v době, kdy porazíme smrt a vložíme svůj život do mozku stroje, tak přesto jsme lidé a někteří v sobě nosí semínko zla a zkaženosti, které se časem probudí a proroste společností, kterou bude postupně otravovat. Chtěli byste žít ve světě, kde lidé ovládnou smrt?

Doporučuji si knihu přečíst? ROZHODNĚ! Stanete totiž na křižovatce svého svědomí. Vydáte se po cestě staré gardy a učení Ctihodné smrtky Faradaye, nebo se pustíte novým směrem, kdy zabíjení pro vás bude zábavou a zabíjet budete po stovkách jako kult Ctihodné smrtky Goddarda?

21.11.2023 5 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Pokud jste četli mé předchozí recenze na knihy od Yrsi, tak víte, že jsem si vždy stěžovala na přehršle popisných scén a složitá islandská jména. Tady tomu buď není, nebo jsem si už zvykla. Každopádně jsem se do čtení novinky Není úniku pustila s obrovskou vervou a nelituji. Opravdu mi běhal mráz po zádech. A ještě víc, když jsem si k tomu pustila zvuky sněhové bouře.

21.11.2023 4 z 5


Slovodějky Slovodějky Alena Adrianet Heinrichová

Devatenáctiletou Amálii čeká nelehký úkol – vyrovnat se s popravou otce, ovládnout moc slovodějky, podmanit si kouzelnou knihovnu a ochránit ji před bývalým starostou, lačnícím po znovunabytí moci. K tomu všemu jí ještě motá hlavu kořeněná vůně přistěhovalce Artura. Amáliina oddanost rodině a lehká drzost je něco, čím je tato hrdinka sympatická. Mimo jiné i ostrovtip mezi ní a oživlým chrličem Hugem. Jen kdyby na něj pořád nekáleli ti holubi! :-D

Poselství knihy netkví jen v otázce rovnoprávnosti, ale i v tom, jakou moc slova mají. Vše, co řekneme, má vliv na naše okolí, a to autorka v příběhu krásně vykreslila. A i když se tu nevyhneme stále častějšímu objevování LGBT linky, nepoutá na sebe pozornost a spíše dokresluje obrázek celé společnosti.

Za mě super příběh, který se četl sám :-)

26.10.2023 4 z 5


Papírový drak Papírový drak Tereza Schillerová

Knížku jsem měla přečtenou za 2 dny. Těžko jsem ji odkládala. Potřebovala jsem vědět, jak to dopadne.
Antisociální, manipulativní, pokrytecký psychopat. A další podobná přirovnání by seděla na Viktora Krause. Asi každý máme nebo jsme měli v životě takového člověka. Muže či ženu, kteří jsou sobečtí, vysávají z nás energii, a přesto to jsou úspěšní lidé. Jenže pod svícnem bývá největší tma. Nic není takové, jak se na první pohled zdá. A jestli takového člověka ve svém životě máte, tak pryč s ním. Hned!

25.10.2023 5 z 5


Vlkochodci Vlkochodci Samuel Sattin

Máte rádi legendy a mýty starého Irska? Navštívili jste někdy tuto kouzelně zelenou zemi? Jste fanoušci grafického zpracování filmu Norman a duchové?

Fadó, fadó... (Bylo, nebylo...)
Dle staré legendy chrání irské lesy Vlkochodci - napůl lidé, napůl vlci - kteří vládnou léčivou mocí. Když do irského království Osraighe přišel Naomh Pádraig (svatý Patrik) kázat o víře, tento kmen na rozdíl od ostatních lidí neposlouchal a odmítal se vzdát starých zvyklostí. Někteří tvrdí, že je svatý Patrik proklel. Jiní zase, že jim požehnal. Buď jak buď, od té doby chodí světem v lidské a v noci ve vlčí kůži a udržují mír mezi člověkem a přírodou.

Až doteď...

Vlkochodci, v originálu Wolfwalkers, je magickým příběhem o přátelství, rodinných vztazích a lásce k lesu a přírodě vůbec.

Na tuhle knížku jsem se opravdu moc těšila. Při jejím čtení jsem poslouchala i písničky ze stejnojmenného filmu a přenesla jsem se tak na kouzelné místo a proháněla jsem se s Robyn a Mebh po zelených lesích.

21.08.2023 5 z 5


Pozlacené Pozlacené Namina Forna

Jo, tak tohle jsem si opravdu užila. Ani jednou jsem neměla potřebu nějaké pasáže přeskakovat, vše tam za mě bylo dopodrobna vysvětlené, děj postupně gradoval, a i když jsem tak trochu od začátku tušila, že ne vše, co bylo řečeno, je pravda (asi jak to u podobných knih bývá), byla jsem i tak místy dost překvapená.
Silná hlavní ženská hrdinka nebyla nijak ukňouraná, přehnaně naivní a měla správný náboj a vnitřní sílu. Autorka vystavěla uvěřitelný svět, kde vládnou muži a kde jsou ženy jen "doplňkem", něčím, co je mužům jen k užitku, nemají vlastní hlas (moje lehce feministická stránka zde rostla #grilpower ) a bez muže ani nemohou vyjít pomalu na ulici a musí si zakrývat obličej. Viděla jsem zde motivy jak arabské, tak japonské kultury. Ale Deka i přes svou výchovu (a že se jí opravdu dlouho držela) dokázala tomuto pokroucenému světu odolat a přežít. Nejen díky sobě, ale i silnému poutu svých pokrevních sester, které se mezi "nečistými", "démonkami", "pozlacenými" vytvořilo.
Za mě skvěle vystavěný příběh se zásahem do reality, a to právě v podobě ženských práv a jejich postavení v některých kulturách, k čemuž se autorka na závěr vyjadřuje v dopisu pro čtenáře. Všichni jsme hrdiny svého příběhu.

21.08.2023 5 z 5