klodnerovic klodnerovic komentáře u knih

☰ menu

Bodyguardka Bodyguardka Katherine Center

O málo které knize bezprostředně po přečtení řeknu "tak tuto si někdy přečtu znova". Ani o této jsem to neřekla, ale k některým pasážím jsem se vrátila hned druhý den. Tak moc se mi líbila.
Ze začátku jsem se u knihy smála nahlas, později i slzička ukápla. Fakt hezká knížka.

22.04.2024 5 z 5


Zaříkávač zvířat Zaříkávač zvířat Wolfgang Schreil

Tak to byl balzám na duši. Čtivé a poučné. A laskavé. Absenci morálky u zvířat navzdory.

16.04.2024 5 z 5


Alespoň prozatím Alespoň prozatím Amélie Salingerová

Docela fajn čtení, ale ... některé dialogy, zejména mezi hlavní hrdinkou a jejími kamarádkami, na mě působily dojmem, že se mezi sebou nebaví osmnáctiletí, ale o poznání starší lidé - té uvědomělosti a ambicí tam na mě bylo too much. A co se fakt nepovedlo - nikoliv autorce - byla velikost, respektive malost písma.
Co se týče postav, Marina a Jakub byli dobří, Erika si mě získala.

18.02.2024


Chyba Chyba Marek Šindelka

Náročné na čtení, ale zajímavé. A syrové. Jako - v případě MŠ - vždy.

09.12.2023 3 z 5


Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

(SPOILER) To, že je knížka poklad, je zřejmé. Popisy přírody a dobrodružství v přírodě mě nijak neobtěžovaly. Naopak, díky nim jsem si upamatovala, že byly časy, kdy jsem s chutí sahala po encyklopediích. Chvíle jsem se u knížky pochechtávala - Mojenka a chovatelák - chvílemi se kutálely slzy. Nic naplat, jde o knížku o rakovi.
Co zbývá zjistit je, jaké děti knihu zvládnou. Asi bych spíše doporučovala ke společnému čtení. S rodiči. I v případě odolných jedinců. Protože v situaci, ve které se ocitla Mojenka, se bohužel může ocitnout v podstatě kterékoliv dítě, a vždy to bude na ... houby. Ať držíme notu přírodní prózy.

25.09.2023 5 z 5


Zázrak o Vánocích Zázrak o Vánocích Hana Zobačová

Jednoduchý, ale milý příběh. Půvabné ilustrace.

15.08.2023 5 z 5


Pohádkový lunapark Pohádkový lunapark Alois Mikulka

To je přesně to, co jsem hledala. Ne moc dlouhé příběhy, které pobaví a na které půjde navázat nějakou tou srandaaktivitou. Druháčci těšte se! :D

15.08.2023 5 z 5


O Snožroutkovi O Snožroutkovi Michael Ende

Och a ááách. Prosté a krásné. Příběh i ilustrace.

31.07.2023 5 z 5


Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Musím konstatovat, že jsem lehce zklamaná. Těch pár chybek - vypadnutých písmenek bych byla s to přejít, ale těch momentů "Cože? Vždyť to nedává smysl." tam na můj vkus bylo až příliš. Přečtení nelituji, ale knihu pošlu dál.

28.07.2023 3 z 5


Sulkovec: historie a lidová kultura Sulkovec: historie a lidová kultura Karel Janíček

Skvěle zpracovaná kniha! Co do obsahu i do provedení! Desky v barvách obecního znaku -"detail", ale působivý, dvousloupcové uspořádání textu - zásadní záležitost, přispívá k vyšší přehlednosti, rozbíjí masu textu, čtení rychleji ubíhá, fotky - další zásadní záležitost. Je jich tak akorát, jsou (v drtivé většině případů) dostatečně velké, i bez lupy je poznat, co, kdo na nich je, a jsou opatřené srozumitelnými popisky. Jazykové stránce také není co vytknout. Jedinou chybku jsem zaregistrovala v přílohách, v přehledu duchovních - pan farář Husák se nejmenuje Pavel, ale Marek.
Závěrem jedna citace a krátký komentář:
"V roce 1954 byl zaveden obecní rozhlas a od roku 1957 byly v hostinci U Šimků na č. 1 promítány jednou měsíčně filmy. Od konce padesátých let se pak v kulturním životě Sulkovce začíná stále více uplatňovat fenomén televizního vysílání s jeho zábavními funkcemi, tedy s typickými estrádami, koncerty populárních zpěváků a pozdějšími televizními seriály. Začalo to prvním televizním přijímačem, který zakoupil místní národní výbor v roce 1959. Ve staré škole ho mohla volně využívat veřejnost." (s. 86) - V Sulkovci zkrátka byli a jsou pokrokoví. Neznám mnoho dalších obcí, kde by MNV pro občany obce pořídil telku, na kterou mohli chodit společně koukat :-).

12.07.2023 5 z 5


Básně pro děti: Jak se učil vítr číst Básně pro děti: Jak se učil vítr číst Michal Jareš

Zebří žebra, Bobří ocas, O dvanácti mě-mě-mě-mě-mě-mě-mě-mě-mě-mě-měsíčkách, Básnička o černé - ty mě oslovily nejvíce. Ty a ilustrace Antonína Sládka.

11.07.2023 4 z 5


Tanec za odpuštění Tanec za odpuštění M. K. Hardy

(SPOILER) Příběh super - hráč rugby, servírka, oba kupu starostí, láska největší, dokud nepřijde na podraz, na dítě a rozhodnutí, kterému by, myslím, nechtěl čelit nikdo. Jazykově trošinku slabší. Chvílemi jsem se ztrácela v tom, kdo zrovna mluví, o čím myšlenku jde. Ale třeba jsem tento problém měla jen já. Takže těm, kteří mají toto "romantické" čtení rádi, doporučuji.

23.03.2023 4 z 5


Zamilujte se do angličtiny Zamilujte se do angličtiny Bronislav Sobotka

Z domácí knihovny nedám. Do knihovny dokoupím.
Rozhodně jsem nečetla naposledy.
Kniha se mi líbila po všech stránkách.

04.03.2023 5 z 5


Tajemný hrad Svojanov Tajemný hrad Svojanov Bohuslav Březovský

Ani nespočítám, kolikrát jsem knihu četla. Ale vím, že čím jsem starší, tím více mě baví. Dost možná i proto, že jsem taky na hradě ledasco zažila, ale hlavně proto, že jde o knihu, která je prostě dobrá. Nabízí "krásně vylhaný", rozuměj vyfantazírovaný, příběh, který vás ale chytí tak, že máte dojem, že jste (další) člen party a vše zažíváte na vlastní kůži. Zároveň jde ale o příběh, který nabízí i jistou poetiku a řadu dobrých postřehů (ze života) - čtenář se např. dozví, že odvaha nevězí ve svalech, ale v srdci. Hlavně jde ale o příběh, který je bohatý na příběhy - se svojanovskými strašidly se to totiž má jinak, než jak to vylíčil pan řídící Kulhánek v knize Pověsti hradu svojanovského, a na pravou míru to můžou uvést právě a jen svojanovská "strašidla". A ta se (toho) nebojí - klidně popíšou, jak se samy připravily o hlavu. O některých pasážích se nebojím tvrdit, že jsou až morbidní. Některé jsou dokonce tak morbidní, až je to k smíchu. Když jsem knihu četla naposledy, pochechtávala jsem se u ní co chvíli. Takže doporučuji ... dětem i dospělým ;-).

28.02.2023 5 z 5


Nepotopitelná Greta James Nepotopitelná Greta James Jennifer E. Smith

Nijak zvlášť objevný příběh, přesto dojemný a čtivý. A super název. S ohledem na to, že jde o příběh, který se odehrává na výletní lodi, a hlavní hrdinka je bojovnice.

24.01.2023 5 z 5


Tři rande Tři rande Beth O’Leary

Důmyslné. Překvapivé. Dojemné.
A to překvápko ve sklepě!

17.01.2023 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Ove - mrzout, který umí dojmout. Plno neotřelých přirovnání. Řada hezkých myšlenek.
"Jeden moudrý člověk řekl, že opravdoví muži se rodí ze svých chyb a že jsou nakonec mnohem lepší, než kdyby nikdy nechybovali."

14.11.2022


Safíroví ledňáčci a Glutaman Safíroví ledňáčci a Glutaman Bogdan Trojak

Vybroušené jako český granát určený k zasazení do zlatého prstýnku.
"Na zdejším tržišti prodávali své zboží příslušníci všech ras a národů. Tak zde bylo možné vidět snědé Marokánce, jak nabízejí solené kance, vedle nich stáli ve svých stáncích veselí bělozubí Pákistánci a prodávali karí v rancích, dále tu byli Rumuni, co prodávati rum umí, a nechyběl ani Eskymák, který nabízel rampouchy a mák." aneb když básník píše prózu :-).
Prostě jízda. Po všech stránkách. V matičce Prahe a na Řípu se dějí věci... A Glutaman? Koho v něm jenom vidím?

01.09.2022 5 z 5


Robinsoni a donkichoti Robinsoni a donkichoti Aleš Palán

Knihy AP jsou zloději času. Jak se člověk začte, čte, dokud nedočte. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Z některých příběhů mi bylo trochu smutno, jiné mě znepokojily, jeden i pobavil - Kostra nozdra :-). Skvělá kniha a tak trochu zrcadlo našich postojů vůči lidem, kteří žijí, vypadají jinak.

29.05.2022 5 z 5


Trpaslíci, Prasněhurka, děda a já Trpaslíci, Prasněhurka, děda a já Miloš Kratochvíl

Na Prázdniny blbce č. 13 trpaslíci a spol. nemají, přesto jde o docela fajn knížku. Jde o knížku, která hraje více na strunu fantazie a absurdna. Prázdniny blbce č. 13 byly více ze života, ale vztyčné body se najdou. Hlavním hrdinou je opět kluk, opět jde o prázdninový příběh, ve kterém nechybí děda, babička - i když tentokrát jde jen o "skoro babi", neboli o sousedu, a "sígr" ze sousedství. Jen stromy nahradili trpaslíci. Sedm "pohádkových" a jeden, co se narodil ze dvou kapek vody a je tak trochu smutný, neb jeho druzi o něj nestojí, protože by jich nebylo sedm, ale osm a to podle "posvátné" knihy nejde. Děti se u knihy zasmějí, dospělí zrovna tak, ale dost možná se i zamyslí nad tím, jak je možné, že někdo "zmagoří" tak, jak sedm trpaslíků v této Kratochvílově knížce. Kritika církve je zřejmá - Patera největší sígr široko daleko udělá průšvih, jde se se pomodlit do kostela a pak "hřeší" vesele dál, děda do kostela nechodí, za kostel považuje širý svět, nebe nad hlavou. Proč ne, ale proč v knížce pro děti a ještě jen v náznacích? Nejsem si jistá, zda to děti pochopí. A ještě jedna drobná "výtka" - jména trpaslíků. Jakože chápu, ale v trpaslících jsem díky tomu měla parádní zmatek :D.

11.05.2022 3 z 5