kler1207 kler1207 komentáře u knih

☰ menu

Pod zámkem Pod zámkem Maude Julien

Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami. Příběh je drsný, některé pasáže vyloženě nechutné, alespoň pro mě, představa, že pravděpodobně i nyní někdo vychovává své děti s plánem ovládnout svět a vytvořit nadčlověka i za cenu psychického a fyzického týrání, je děsivá. Ale styl psaní mi úplně nevyhovoval, některé kapitoly mě i nudily.

23.05.2021 3 z 5


Katka Katka Michael Třeštík

Kdo očekává, že kniha bude nad rámec existujícího dokumentu, tak bude zklamaný. Jedná se o knižní shrnutí dokumentu od H. Třeštíkové a kromě pár aktualit v závěru kniha s ničím novým nepřichází.
Fotografie Tomáše Třeštíka jsou syrové, reálné, husí kůži nahánějící, ale skvělé.
Katka nikdy fetovat nepřestane, nikdy tu vůli neměla, teď už nejspíš nemá ani motivaci, bez drog by neměla v životě nic. Přesto obdivuju, co je schopné lidské tělo vydržet, a ačkoliv se mi feťáci hnusí, Katce z nějakého důvodu fandím. Věřím, že naprostou většinu lidí tato kniha odradí od jakýchkoliv experimentů s drogami, sama Katka je ale ukázkou, že pro většinu lidí odpuzující příběhy mohou někoho jiného nalákat a vzbudit v něm touhu drogy vyzkoušet. Protože i Katka ráda mluví o tom, co krásného jí na jedné straně drogy přinesly.

24.07.2020 4 z 5


Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích Joanne Rowling

Nikdy neomrzí. Strašně ráda jsem se k sérii po cca 10 letech, kdy jsem s postavami vyrůstala, vrátila. Série je promyšlená a čtivá a ačkoliv mám ráda i filmy, tohle je vždy překoná.

01.06.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Nezklamala :) Zase TA kniha, kdy děj není závratně složitý, komplikovaný, překombinovaný a přesto vás zajímá, jak to skončí. Skvělá ukázka toho, jak důležitá je komunikace ve všech typech vztahů.

01.06.2019 5 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Druhá kniha od Ladislava a znovu mě bavila. Už jsem sice trochu věděla, "do čeho jdu", takže nadšení možná nebylo tak velké jako při čtení první knížky, ale přesto se mi kniha líbila. A autorův humor je geniální, velmi se s ním ztotožňuju, takže kvůli tomu si přečtu asi i třetí knihu.

18.10.2018 5 z 5


Hovno hoří Hovno hoří Petr Šabach

Opravdu volná předloha k Pelíškám, to snad ani nelze srovnávat. Jinými slovy, velká část nezapomenutelných hlášek z Pelíšků pochází z této knihy, ale kontextově nic stejného nehledejte. Kniha sama o sobě mě nijak nenadchla, ale ani neurazila. Občas jsem se pousmála, ale neválela jsem se z ní smíchy. Vlastně by mě asi víc bavila, ve všech ohledech, kdybych scénky a hlášky neznala z milovaných Pelíšků. Pro mě průměrná povídková kniha.

24.08.2018 3 z 5


Dobře mi tak Dobře mi tak Radka Třeštíková

Radka píše dobře, tohle je ovšem slabší kousek, je to dáno asi samotným příběhem. Pokud ve Vás název evokuje zpověď největšího zoufalce, který si za vše může sám, tak jako ve mně, tak se v podstatě trefíte do samotného příběhu. Kvalitu zvedá autorčin styl psaní, jde vidět, že "to umí" :) Určitě jsem četla i lepší knihy od Třeštíkové, na druhou stranu mě to neodradilo od přečtení si dalších jejích děl.

21.08.2018 4 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Druhá kniha od Aleny Mornštajnové a znovu nezklamala, i když Hana nasadila laťku hodně vysoko. Během čtení jsem se smířila s tím, že Mornštjanová ve svých knihách vcelku staticky představuje osudy konkrétních rodin, a že to prostě musím brát jako daný fakt. Nicméně někde za polovinou knihy jsem i tady dospěla do té fáze, že mě zajímá, jak to dopadne, co se stalo a jak to bylo doopravdy. Takže nakonec velká spokojenost a určitě si přečtu i Slepou mapu, kterou mám připravenou.

16.08.2018 5 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Pro mě dost předvídatelná kniha. Děj je fajn, je čtivý, zpočátku mě trochu mátla některá jména, ale dostala jsem se do vztahů celkem rychle. Konec jsem asi čekala víc zamotanější, málo mi do toho seděla dějová linka Tess a její rodiny. Epilog je bezva, málokdy autor v knize naznačí, jak to mohlo být, bavil mě. Celkově hodnotím pozitivně, možná si od autorky přečtu i něco jiného.

06.08.2018 4 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Nádhera. Nedávno jsem se poprvé dostala ke Kingovi s knihou To. Nebyl to úplně můj šálek čaje, co se žánru týče, ale pochopila jsem, že King je opravdu Pan spisovatel a chtěla si od něj přečíst něco dalšího.
Dallas 63 je skvost. Jazykově, stylisticky, dějově, fantazií, nemám co vytknout. Knížka mě od začátku pohltila a nutno říct, že v závěru nechyběla ani trocha Kingova hororu :) Navíc americké prostředí kolem roku 1960 je atraktivní místo, kam se v minulosti vrátit. Myslím, že jsem si našla nového oblíbeného spisovatele, a rozhodně Dallas 63 doporučuji všem, i těm, kdo se chystají s Kingem teprve začít.

01.06.2018 5 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Za mě super. Autorův humor je mi fakt strašně sympatický, už dlouho se mi nestalo, že bych se během čtení zasmála nahlas, což se mi u této knížky stalo několikrát. Správně sarkastické a přesto zajímavé a vlastně i poučné. Ten pohled na svobodu člověka mě fakt bavil, přitom to není žádná super pozitivně-motivační knížka, kterých jsou všude mraky. Určitě si přečtu i nějakou další.

04.03.2018 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Skvost. O Haně jsem slyšela ze všech stran chválu, ale vyhýbala jsem se úmyslně recenzím, abych neměla velká očekávání a nepřišlo pak zklamání. Nepřišlo. Od začátku do konce čtivé, zajímavé, krásné. Navíc, a to jsem z anotace na obálce ani nepoznala, jde o knížku, která zakomponovala mé "oblíbené" literární téma, tj. válka, holocaust, koncentrační tábory, ovšem zase pojaté trošku jiným způsobem. Na konci pochopíme podivínskou Hanu a u mě přišel i obdiv, jak dokáže s vlastním pocitem viny žít (jde především o její pocit, výčitky z okolí zřejmé nikdy nebyly) a taky obdiv, že svůj život nevzdala.

02.02.2018 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Poslední dobou pomalu přicházím českým autorům na chuť a Patrik Hartl tomu zase o trochu napomohl. Slyšela jsem ze všech stran, že má skvělé knížky, což jsem brala s rezervou, protože tohle opravdu moc nečtu. Ale nakonec jsem knížku přečetla rychle a bylo to fajn. Pěkně psané, to, že tam bylo příliš erotiky a sexu se asi dá čekat vzhledem k názvu. Propletené osudy běžných lidí a částečně i lékařské prostředí způsobily, že jsem viděla velkou podobnost s Kunderovými Směšnými láskami. Rozhodně čtivá knížka, svižný děj, příjemný autorův styl.

30.01.2018 5 z 5


To To Stephen King

Konečně přečteno. :D King je opravdu mistr vyprávění. Není to vůbec můj žánr, jsem hrozný posera, který se na horory nedívá a ani na filmovou verzi To nemám v plánu se dívat, ale tohle bylo fajn. Strašidelné, ale tak neskutečně nereálně, že jsem se vlastně vůbec nebála :). Pro někoho může být zdlouhavé vyprávění a charakteristiky jednotlivých postav a míst, ale mě to neskutečně bavilo a vyžívala jsem se právě v těchto pasážích ve spisovatelském umění autora (jindy mě to taky umí obtěžovat a děj to zdržuje, ale tady to prostě patřilo). Samotný konec a zjištění, jak vlastně To žije, atd. nebyl nic moc, ale jinak skvělé. Pro mě první knížka od Kinga a určitě mě to nalákalo přečíst si něco dalšího. Strhla bych asi tak čtvrtku hvězdičky za přehnanost a extrémní fantazírování, ale chápu, že to je můj dojem a naopak autorův záměr. Každopádně zpracoval to skvěle.

25.01.2018 5 z 5


Život, na který metr nestačí Život, na který metr nestačí Karolina Mikšíková

Za mě super. Je to blog v knižní podobě, literární skvost proto asi neočekává nikdo, ale přesto je knížka vtipná, doprovázená vtipnými ilustracemi a prostě svá, stejně jako Karolina. Navíc mě příjemně překvapilo, že jsem znala jen pár příspěvků. Na Facebooku blog sice nesleduju od začátku (ale určitě více než rok), ani jsem nijak zvlášť zpětně nepročítala příspěvky, přesto jsem většinu příspěvků četla poprvé, o to víc mě potěšilo, že to nejsou jen sesbírané facebookové příspěvky.

02.01.2018 4 z 5


Musela jsem zemřít Musela jsem zemřít Anita Moorjani

Četla jsem ji trochu omylem, rozhodně to není typ knih, které vyhledávám. První cca 2/3 knihy mi nevadily, přečetla jsem je vcelku rychle, byly zde zajímavé pasáže o jiné kultuře, poslední část knihy jsem ale už jen přeskakovala. Zajímavý zážitek se stal jen neustálým opakováním stejných frází apod. a pro mě, čtenáře, který tento typ literatury ani myšlení nevyhledává, to bylo příliš "vnucené".

19.07.2017 3 z 5


Memento Memento Radek John

Výborný příběh, který ukazuje, že nejde o hrdinství, ale o svinstvo. Nicméně styl psaní mi úplně nevyhovoval. Krátkých, často bezslovesných vět, které běžně zrychlují děj, bylo až příliš mnoho.

20.06.2017 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Rozpačité tři hvězdy. Úvod mě strašně nebavil, což byl důvod, proč jsem knihu na skoro dva roky odložila. Děj na ostrově jsem přečetla během chvilky, to mě opravdu bavilo, i když kniha byla úplně něco jiného, než jsem čekala, když jsem si ji odnášela z knihkupectví. Ale závěr byl zbytečně překombinovaný a celkový dojem z příběhu zase trochu zhoršil. Každopádně doplňující fotky jsou skvělé, nerušeně doplňují příběh a člověku to usnadní představu podivných dětí.

30.04.2017 3 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Krvavé jahody jsem si pořídila poté, co jsem se zúčastnila besedy s paní Sosnarovou. Výjimečný příběh, při jehož vyprávění nezůstalo oko suché, protože i paní Sosnarová při vyprávění některých vzpomínek plakala... Příběh stojí buď za přečtení, nebo vyslechnutí. Knížka pro mě ale byla trochu zklamáním - velké množství překlepů, jazykově nijak okouzlující. Přesto jsem přečetla velmi rychle právě kvůli osobnímu vyprávění.

30.03.2017 4 z 5


Švadlena z Dachau Švadlena z Dachau Mary Chamberlain

Krásné. Trochu mě mrzelo, že se v Dachau svým vyprávěním zdržela tak krátce a vlastně jsem celou dobu očekávala, že se děj bude odehrávat přímo v táboře, ale nakonec mě kniha velmi bavila. Ada byla naivní, což v 18 letech není nic neobvyklého, krásná a ambiciózní. Pasáže o personifikovaných látkách, střizích a modelech mě neskutečně bavily a vytvářené šaty jsem měla přímo před očima. Miluju módu této doby a i vnitřní strana obálky mě definitivně přemluvila, abych si knížku koupila. Ale co se týče poslední části knihy, dlouho jsem při čtení nebyla tak naštvaná a rozčilená :)

03.02.2017 5 z 5