klara.franta klara.franta komentáře u knih

Obálka knihy Proč mi tohle nikdo neřekl?: Od dvou čárek po příkrmy Proč mi tohle nikdo neřekl?: Od dvou čárek po příkrmy Vanda Schreierová

Knížka obsahuje praktické a moderní rady nebo přístupy opravdu od dvou čárek až po příkrmy. Někdy bych uvítala více informací nebo detailů k tématu. Díky knížce jsem Julii i Vandu začala sledovat na instagramu, kde spoustu tipů sdílí nebo ukazují i prakticky.

08.12.2025

Obálka knihy Moje zabijácká dovolená Moje zabijácká dovolená Tessa Bailey

Čekala jsem detektivku s romantickou zápletkou a bylo to spíš opačně. Velká dávka erotiky a jen kousek detektivní zápletky. Trochu zklamání oproti mému očekávání. Nicméně od autorky první kniha, kterou sem četla a čte se dobře.

21.10.2025

Obálka knihy Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Julie Caplin mám ráda, ale tato kniha mě až tak nenadchla. Prvních 200 stran žádný děj, nuda a na konci několik zvratů. Příjde mi nepravděpodobná tak rychlá a velká změna hlavní hrdinky po odstěhování z města na venkov. I třeba s tím pejskem - nemyslím si, že někdo, kdo nesnáší psa ho začne tak rychle milovat, když nemá ani základní povědomí o chování psů. Přišlo mi to chvílemi až nelogické.

01.10.2025

Obálka knihy Tři hodiny lásky Tři hodiny lásky Jana Bernášková

Poprvé sem četla něco od této autorky a kniha mi přišla nadmíru propagovaná a vystavována snad v každém knihkupectví. Po přečtení nechápu proč? Protože jde o českou autorku? Sorry, ale žádná hitparáda.
Na prvních sto stranách je jen sex a to ještě milenců, kteří mají rodiny. Nepochopení hlavních postav. Na konci se příběh rozuzlí a děje se to, co si říkám od začátku: proč tohle dva dospělí lidé mají zapotřebí? Podvádět a lhát když máš doma rodinu a děti. Navíc ta spirituální vysvětlení, která jsem taky nepochopila. Kniha se nečetla špatně, ale nějak sem to celé nepobrala...
U zahraničních autorů a překladů mám pochopení pro gramatické chyby nebo chyby ve slovosledu, ale u české knihy tohle teda nechápu.

01.09.2025

Obálka knihy Vaříme s mamkou Vaříme s mamkou Lea Steklá

Hodně české klasiky. Některé v modernějším podání, ale pro mě nic moc. Stravuju se trochu jinak, ale na inspiraci fajn. Nejvíc mě zaujalo sladké, pár receptů si ukládám a zkusím upéct.

01.09.2025

Obálka knihy Léto na Santorini Léto na Santorini Sandy Barker

Mám ráda romantické oddechovky, ale tato kniha byla chvilkama až nudná. Hlavně bych to nepojmenovala jako "Léto na Santorini", jelikož se děj primárně odehrává na jachtě na moři a při plavbě 10ti dnů, navštíví několik řeckých ostrovů. Tyto chvilky se mi líbily nejvíc, putování a popis řeckých ostrovů, plavba a fungování na jachtě. Není to ale hlavní popis v knize, jde spíše o hlavní hrdinku a její myšlenky, řešení si vlastních problémů a dilemat, užívání si dovolené. Na konci jsem byla překvapena, že příběh je inspirován skutečným životem samotné autorky. Je to vlastně uvěřitelné, na vztahy a chlapy se vybodnete, nechcete nikoho potkat a je to...

04.08.2025

Obálka knihy Vila v Itálii Vila v Itálii Julie Caplin

Tuhle knihu jsem měla na dovolené u moře a musím říct, že to bylo nejlepší čtení! Tahle kniha má totální summer vibes, neumím si představit, že bych ji četla jinde než na pláži. Moc hezký příběh, děj byl plný zajímavých zápletek a neřešil se jen ten cílený romantický vztah (jak to už u knížek od Julie bývá). Půl bodu musím ubrat za gramatické chyby nebo chyby v překladu, kterých bylo dost a byly bohužel pro mě rušivé.

23.06.2025

Obálka knihy Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Opět klasická Caplinovská oddechovka. U takové knihy, člověk nemusí moc přemýšlet a dostane se do francouzského prostředí, kde se plánuje svatba. Nevím proč, ale tentokrát mi trvalo déle začíst se do děje. Zajímavý děj pro mě byl až po dvousté straně a dál. Nakonci zase až moc zvratů na to, že začátek byl spíše nudný. Jak už to tak bývá, konec byl jasně předvídatelný.

13.06.2025

Obálka knihy Dravé zvěři napospas Dravé zvěři napospas Jana Jašová

Tento žánr moc nečtu, ale byla to pro mě skvělá změna a útěk od romanťáren. Ještě navíc česká autorka, dobrá práce. Příběh byl od začátku zajímavý a na konci už sem se nemohla odtrhnout od čtení, protože jsem potřebovala odhalit toho bláznivého stalkera! Moment odhalení a překvapení a rozuzlení a konec? Mělo to grády a bavilo mě to od začátku do konce.

26.05.2025

Obálka knihy Kde je mi dobře Kde je mi dobře Emily Henry

Ta obálka a barevná ořízka knihy je krásná. Ani nevím, jak jsem se ke knize dostala, ale je to taková klasická oddechovka. Přestože nemám ráda přeskakování časové osy (jedna kapitola v přítomnosti, druhá v minulosti) tady mi to až tak nevadilo. Jak už to u takových knížek ale bývá, začátek se táhne a člověk než se něco dozví, už je konec.

28.04.2025

Obálka knihy Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Už klasická Caplinovská romantika ve vánočním čase a sněhu. Škoda, že jsem nečetla v prosinci nebo ve vánočním čase. Už v předchozím díle jsem tušila, že matka hlavní hrdinky nebude má oblíbená postava a bylo tomu tak. Mrzí mě, že konec byl tak rychlý, zmírnila bych tempo a ukázala všechny věci, například co si vybalovali za dárky z punčoch atd. Konec na mě působil kvůli tomu useknutě. Nepochopila jsem četnost výrazu "Aye" v konverzacích, kdyby to bylo nahrazeno slovem "no" možná bych se toho ani nevšimla, byl to pro mě rušivý element.

05.02.2025

Obálka knihy Kavárna s vůní perníčků Kavárna s vůní perníčků Laurie Gilmore

Klasická romantika, kde od začátku tak nějak tušíte, jak to celé dopadne. Nicméně začátek knížky byl hodně pomalý. To, co se dozvíte o knize v popisku, je na začátku knihy na několika desítkách stránek. Za mě zbytečně dlouhý rozjezd, ale celkově příběh se četl dobře. Konec předčil mé očekávání, takové podrobně popsané scény jsem nečekala, ale bavilo mě to.

24.01.2025

Obálka knihy Florencie, moje (sebe)láska Florencie, moje (sebe)láska Veronika Vrzalová

Tato kniha byla pro mě rozporuplná a měla jsem úplně jiné očekávání. Přestože je autorka v podobném věku jako já, má naprosto jiné myšlení a zájmy, takže jsem se s její postavou nějak nestřetla. Dočetla jsem se někde do půli knihy a musela jsem si dát pauzu. Musela jsem se přenést přes osobní názor a to doporučit autorce spíš psychologa než cestování. V knihovně jsem si prodloužila rezervaci a po pauze druhou polovinu knihy přečetla. Ta druhá polovina knihy mi připadá o trochu záživnější než ta první, ale některé myšlenky autorky mi přišly nesrovnané, přeskakování tématu, některé kapitoly byly dějově osekané (i když mohly být zajímavé) a naopak některé téma zas zbytečně zdlouhavě nezajímavě popisované.
Co se mi líbilo, byly fakta na konci každé kapitoly, ať už o italské historii, památkách, jazyku atd. Dozvěděla jsem se tam i nějaké nové info o jídle nebo hudbě.

13.01.2025

Obálka knihy Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Jedna z těch lepších knížek od Julie Caplin. Příběh začíná hned akcí a nějak od konce než ostatní knihy, to mě nadchlo. Konečně se dostávám do správné posloupnosti knih a z předchozího dílu si pamatuji i sestru hlavní hrdinky. Ačkoli se v Irsku autorka tolik nezaměřuje na popis krajiny a tradičních zvyklostí v dané zemi, je příběh zaměřený spíše na vztahy mezi postavami hlavními, tak i vedlejšími.

07.01.2025

Obálka knihy Vrah je v každém z nás 2 Vrah je v každém z nás 2 Lucie Bechynková

Audiokniha, takže spíš poslechnuto. Poslouchalo se dobře, přestože se o krimi zajímám, případy jsem neznala. Některé měli velmi zajímavé rozuzlení, jiné naopak takový průměr. První díl se mi líbil asi více, ale může to být způsobeno tím, že jsem ho četla oproti poslechu.

16.12.2024

Obálka knihy Drobničky: Malé povídky pro velké holky Drobničky: Malé povídky pro velké holky Blanka Malá

Čtení na jedno odpoledne nebo pak do té kabelky a číst ve volných chvílích, jak je to zamýšleno. Povídky na sebe nenavazují a jsou krátké. Některé jsou nudné, některé jsou úsměvné, některé vtipné a jedna mě dojala až mi slza ukápla (konkrétně Kremrole). Knížku si nenechám, ale daruji mamce, která má knížky od Blanky velmi v oblibě stejně jako já.

18.11.2024

Obálka knihy Neodpovídej Neodpovídej Lucie Bechynková

Audiokniha, takže spíš poslechnuto. Zajímavá detektivka, poslouchala se opravdu dobře. Příběh je napínavý a plný děje. Trochu mě rozrušilo to rozdělení děje a překvapil mě nečekaně klidný konec.

30.10.2024

Obálka knihy Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Trochu jsem měla problém se na začátku začíst. Ale od půlky knihy přišly zvraty, kdy jsem se nemohla odtrhnout. Závěr klasický, předvídatelná romantika, ale moc mě bavilo zase (jako u každé knihy od Julie Caplin) to pozadí a popisované okolí. Kniha se hodí do zimního počasí, kdy si člověk zaleze pod deku a udělá si k tomu horkou čokoládu. Jo a když jsem u té čokolády, velký ALERT: pořád máte chuť jíst, ať už čokoládu nebo nějaké dortíky.

11.10.2024

Obálka knihy Moje velké řecké léto Moje velké řecké léto Sue Roberts

(SPOILER) Řecko je láska a ještě větší Rhodos, protože je to pro mě srdeční záležitost, žila jsem tam část své životní etapy. Tohle je asi hlavní důvod, proč mě kniha zaujala a chtěla jsme ji i dočíst. Čekala jsem asi trochu víc Řecka a moře. V knize jsou zaměňovány názvy měst a míst, což mi vadí. Také názvy kapel a zpěváků jsou smyšlené a nevidím důvod, proč by autorka nemohla uvést něco existujícího. Další věc co mi vadí, jsou časté gramatické chyby v textu. Když pomineme všechno co mi vadí, je příběh příjemná oddechovka. Kniha se mi četla dobře, ale musím říct, že konec knihy už byl natolik idylický, až je to nereálné. Rakovina už tam taky být nemusela...

11.09.2024

Obálka knihy Kde jsme ještě nebyli Kde jsme ještě nebyli Kasie West

Moje první kniha od této autorky a moc mě bavila. Ačkoli bych řekla, že se jedná o "Young Adult" literaturu (kterou mám ráda), měl příběh i důležité životní zamyšlení. Jako čtenář jsem od začátku tušila, jak hlavní příběh skončí a vlastně tak celou dobu fandila, aby to dopadlo dle mého očekávání. Mimo hlavní příběh se odehrávalo i spoustu vedlejších dějových linek, které mě zaujali a vzbudili ve mě zvídavost. Díky tomu byla kniha mnohem víc zajímavá a nedostala se do nudné fáze obehrávání. Na konci knihy jsem vycítila i určité poselství pro čtenáře:
1. komunikace ve vztazích je velmi důležitá (nejen v partnerství, ale i v rodině).
2. užívejme si života, dokud můžeme.

05.09.2024

Zavřít