kklepkaa kklepkaa komentáře u knih

☰ menu

Kde kvete tráva Kde kvete tráva Han Kang

Zajímavý styl psaní z pohledu několika vypravěčů, kteří byli navzájem propojení. Líbilo se mi prolínání minulosti a přítomnosti, jak to ti lidé prožívali, ale i pohled na to, jak se s tím později (ne)vyrovnali. Byl to drsný, hodně drsný, ale zajímavý pohled do temných míst korejských dějin.
O masakru jsem už něco málo věděla, ale tohle byl tedy plnohodnotný výlet do oné doby. Upozorňuji, že to není nic pro slabé povahy.

A tahle věta mě ke konci dostala...
,,jak chceš, pro rány boží, pomstít smrt někoho, koho zabila vlastní země?"

16.06.2023 5 z 5


Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

Ještě o level níže než první díl, ale stále je to celkem čtivé. Popisy sexu člověka už vyloženě nudí.

07.06.2023 1 z 5


Krátký druhý život Bree Tannerové Krátký druhý život Bree Tannerové Stephenie Meyer

Kniha de facto o ničem, ale když jsem byla fanoušek Twilight sagy, tak jsem prostě musela...

07.06.2023 1 z 5


Dívka, kterou spolklo moře Dívka, kterou spolklo moře Axie Oh

Velmi čtivá pohádka okořeněná asijskou mytologií, pro kterou mám slabost. I když to bylo celkem přímočaré a člověk tušil, jak to skončí, líbilo se mi to. Jakože moc :-)

06.06.2023 3 z 5


Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Zajímavé a poutavé shrnutí lidských dějin leckdy v širší perspektivě a autorova snaha o nahlédnutí do budoucnosti. Většinu informací člověk zná ze školy, ale i tak to mělo něco do sebe. Rozhodně si v budoucnu dám pokračování.

05.06.2023 4 z 5


Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Nebylo to špatné, v rámci žánru, řekla bych, takový lehčí průměr. Trochu pomalejší tempo, ale celkem to vyvážil konec. Ale kdyby mě nenamlsaly recenze, že s přibývajícími díly kvalita stoupá, nejsem si jistá, zda bych, při současné konkurenci, vůbec sáhla po pokračování. Hlavní hrdinku bylo trochu obtížnější si oblíbit, ale uvidíme, co přinesou další díly :)

14.04.2023 3 z 5


Anglická kuchyně slečny Elizy Anglická kuchyně slečny Elizy Annabel Abbs

Varování! Hrozí nebezpečí, že při čtení dostanete neovladatelnou chuť jít vařit/péct!

V tomto zdánlivě romantickém období královny Viktorie se musejí hlavní hrdinky potýkat mimo jiné se svým postavením ve společnosti i všedními starostmi tehdejšího žití. Myslím, že autorce se velmi uvěřitelně podařilo na základě střípků faktů slepit příběh Elizy Actonové. A že poezie a vaření nejde dohromady? Omyl.

Bylo to velmi pěkné, oddechové čtení.

27.03.2023 4 z 5


Snoubenec mé sestry Snoubenec mé sestry Rachael Anderson

Tak tohle bylo jedno velké utrpení. Dala jsem na recenze, že je příběh psaný v duchu Austen, ale byla jsem krutě podvedena. Před 10 lety, bych to možná, pokládala alespoň za čtivé, takhle jsem trpěla už od prvního odstavce. Nesmyslné dialogy a jednání postav, příliš jednoduchá řešení snad všeho. Tohle je nepříliš dobrá prachobyčejná červená knihovna.

21.03.2023 odpad!


Kirke Kirke Madeline Miller

Řecké báje a mýty zbožňuji už od dětství. Od Madeline Miller jsem již kdysi četla Achilleovu píseň, která mě naprosto uchvátila. Takže Kirke jsem si nemohla nechat ujít. Bohužel se kvalitám první jmenované nevyrovná, ale i tak to bylo doslova kouzelné čtení.

16.03.2023 4 z 5


Tajemství pramenů Tajemství pramenů Jennifer McMahon

Jennifer McMahon se mi trefila do noty. Rozhodně jsem se nebála, ale bylo to napínavé a velmi čtivé. Horory se neberou jako vrchol literatury, ale musím uznat, že všechno mělo celkem hlavu a patu a atmosféra se autorce také jakž tak povedla. Akorát ke konci to začalo trochu haprovat. Co se mi ale fakt líbilo, byly dvě časové linie. Trochu mě mrzí, že autorka trochu víc nerozpracovala historii pramenů.

10.03.2023 2 z 5


Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

Mé první seznámení s Houellebecqem a věřím, že to nebylo naše poslední setkání. Kniha velmi zajímavá a podnětná, kor v dnešní době (já ji navíc začala číst při prezidentských volbách). Co beru za určité minus, i když to není autorova chyba, neustálé omílání francouzských klasiků, ve kterých se zkrátka nevyznám.

03.03.2023 4 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Tohle bylo napsané fakt dobře. Mělo to trochu pomalejší rozjezd, ale pak už se to četlo samo.

17.01.2023 4 z 5


Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

Jedna hvězdička za čtivost a drobnou inspiraci řeckou mytologií.

22.11.2022 1 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Podobným knihám se vyhýbám obloukem, ale byla mi doporučena a rozhodně nelituju. S autorovou teorií Pěti jazyků souhlasím, jen mám drobné výhrady kvůli propojení s vírou v Boha a také s řešením posledního příběhu, kdy si nejsem jistá, že některé vztahy je za každou cenu dobré zachraňovat. Ale autor také nedodal příliš informací, takže to nemohu úplně objektivně posoudit. Ale ani jedna z těch věcí nijak neovlivňuje poselství knihy.

23.06.2022 4 z 5


Sedm let temnoty Sedm let temnoty Čong Judžong

Je mi líto, ale čekala jsem od toho daleko víc. Některé pasáže byly napsány vážně skvěle, ale vcelku mě příběh moc nenadchnul.

23.06.2022 3 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Tohle bylo hodně mrazivé čtení. Všechny ty příběhy vás něčím zasáhnou a do jisté míry šokují. Co mi na téhle knize přišlo fajn je to, že se vůbec nějaký Čech snaží přiblížit obyčejnému člověku život v KLDR, protože co si budeme... takových knih na našem trhu moc není a je to škoda.

09.04.2022 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Krásně napsané, zajímavá dějová linie. Ty popisy bažin byly fakt něco. Dlouho jsem si čtení takhle neužila. Kniha o zákonitostech přírody, lidské přirozenosti, předsudcích, důvěře a hledání sebe sama. A ta obálka se moc povedla.

,,Nevěděla jsem, že slova toho v sobě můžou mít tak moc. Nevěděla jsem, že jedna věta může bejt tak plná."

06.04.2022 5 z 5


Zachraň mě Zachraň mě Mona Kasten

Přiznám se bez mučení. Potřebovala jsem něco hodně oddechového a zaujala mě obálka. Bohužel autorka cílí na mladší ročníky, takže jsem z toho nebyla moc odvařená, ale alespoň se to dalo číst. Příběh je předvídatelný, tuctový. Ale můj hlavní požadavek na odreagování to splnilo, takže to nemůžu nazvat úplnou ztrátou času. Starším ročníkům nedoporučuji.

30.03.2022 2 z 5


Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Opět skvělý Gaiman. Úplně mě to nedostalo tak jako jeho jiné knihy, ale i tak to bylo skvělé. Těším se na další jeho knihu.

10.03.2022 4 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Nějak mi to čtení poslední dobou nejde a tak jsem Spasitele louskala celkem dlouho. Předchozí autorovy knihy, Marťan a Artemis, se mi četly daleko lépe, ale i tak jsem celkem spokojená.

10.03.2022 3 z 5