kikina28 kikina28 komentáře u knih

☰ menu

V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Koupila jsem si ji na základě recenzí a udělala jsem dobře. Mně se kniha moc líbila, dobře se četla a tím, že se příběh odehrává téměř před 120 lety byl o to poutavější. Za mně pecka.

07.02.2024 5 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Nad koupí knihy jsem dlouho váhala, nečtu autobiografie. Ovšem po smrti Matthewa jsem si ji koupila a včera, po dvou dnech čtení, jsem se dostala na její konec. Úplně jsem slyšela hlas Rostislava Čtvrtlíka, který Matthewa v Přátelích z většiny dílů daboval, jak ji čte. Žasla jsem, kolik jedu do sebe tenhle chlapík dostal, mnohdy by to nevydržel ani kůň. Kolikrát do toho pekla léků a alkoholu spadl a přesto se zvedl a chtěl se léčit. Ovšem touha po tom, aby mu bylo líp, byla silnější a tak se rozhodl do toho kolotoče vstoupit znovu. Je to upřímná zpověď člověka, který ví, že si všechno zavinil sám a nesnažil se to na někoho hodit. Budiž Ti země lehká, Metthew.

25.12.2023 5 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Krásně napsaný příběh řeckých uprchlíků, kteří nás provedou svými životy od opuštění Řecka, přes život v komunistickém Československu až po návrat ke svým kořenům. Díky této knize jsem se dozvěděla, že k nám migrovali Řekové, o čemž jsme se ve škole vůbec neučili a jak se museli temperamentní Řekové přizpůsobit životu u nás.

18.10.2023 5 z 5


Smrtelný hřích Smrtelný hřích Markéta Harasimová

Rok mi kniha ležela doma, 3x jsem ji odložila, 3x vzala na milost. I když jsem si podle recenzí říkala, že když to zvládli ostatní čtenáři, zvládnu to taky. Ovšem vždycky mě zamrazilo a já ji dala bokem, protože je to opravdu velmi silné téma. Ale teď jsem se dostala přes 80 stran, které byly na mou psychiku velice náročné a při kterých se mi chtělo brečet. Ovšem potom kniha dostala spád, byla psaná velmi poutavě a citlivě. Škoda jen, že nám autorka na začátku prozradila, jak to s otcem Eriky dopadne. Každopádně jsem objevila novou českou autorku, která si v mé knihovně najde své místo.

21.08.2023 5 z 5


Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Tak to byla jízda!!! Takhle umí psát jen Joy, která opět nezklamala, za 2 dny jsem měla knihu přečtenou.

26.07.2023 5 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Mně se kniha líbila, byla to taková nenásilná detektivka na jedno odpoledne. Mám doma i Vodníka, už s na něj těším.

03.07.2023 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Tak po dlouhé době kniha, kterou jsem myslela, že přes slzy nedočtu. Neskutečně silně napsaný příběh o odpornostech páchaných komunisty na obyčejných lidech, kteří sice byli političtí vězni, ale pořád jen to byli lidé. A já si kladu otázku: Co bylo horší - nacisti, nebo komunisti, chovající se jako zvěř vůči lidem? Nevidím mezi nimi žádný rozdíl, protože ani pro jednu skupinu lidský život nic neznamenal. Protože ať jsme jakékoliv barvy pleti, vyznání či národnosti, pořád jsme lidé.

18.06.2023 5 z 5


Takový hněv Takový hněv Cara Hunter

Přečetla jsem první tři knihy jedním dechem, ovšem u této jsem se dlouho nemohla začíst. Potom už to mělo spád, ovšem chvíli to trvalo, tohle se mi u Cary Hunter ještě nestalo. Doufám, že další dvě knihy ze série s Adamem Fawlym budou mít zase spád od první strany.

10.06.2023 3 z 5


Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Příběh nejen tří matek a jejich čerstvě narozených dětí, ale i příběh milionů Židů, kteří se znelíbili nacistům jen pro své vyznání. Otřesně popsané kruté zacházení s lidmi, u nich došlo ke ztrátě důstojnosti, lidskosti a u žen ztrátě ženství. Pro nacisty to nebyly lidské bytosti, pouze číslo, které se selektovalo vpravo nebo vlevo. Život nebo smrt. Každý den se probouzet s otázkou: přežiju dnes nebo ne?
Možná to bude znít nepatřičně, ale je to silný, nádherně napsaný příběh o otřesných skutečnostech, o odvaze, o touze přežít byť ve strašných podmínkách. Doporučuji si udělat chvíli a tuhle knihu si přečíst.

02.04.2023 5 z 5


Temný stín noci Temný stín noci Tess Gerritsen

Těšila jsem se na detektivku i když možná jinou, než jsem od téhle spisovatelky zvyklá. Ale to, co jsem četla, mě hodně překvapilo, nečekala jsem, že může napsat něco takového. Kdo má rád duchařinu a strašidelno, si asi přijde na své. Jsem zvyklá číst knihy až do konce, proto jsem dočetla i tuhle, i když podruhé už po ní určitě nesáhnu. za mně velké zklamání.

02.03.2023 2 z 5


Bez tváře Bez tváře Rob Ashman

Autora jsem neznala, přišla jsem k němu vlastně náhodou a rozhodně nelituji. Psáno z pohledu vyšetřovatelky a pachatele, jak oba přemýšlí a co vymýšlí. Krátké kapitoly mi vyhovují, když už je člověk unavený, aspoň ví, kde skončil. Rozhodně si přečtu celou sérii s vyšetřovatelkou Roz.

22.02.2023 5 z 5


Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Nějakou dobu jsem tuhle knihu odkládala, ne že bych na ni neměla chuť, ale nemám ráda zimu a i čtením mám z té zimy studené ruce. Nicméně jsem po ní nakonec sáhla a udělala jsem dobře. Nejen že autorka vrcholu hory, o které je tato kniha, skutečně dosáhla, navíc tam vsadila detektivní příběh, který vás dostane.
V průběhu čtení jsem při listování Netflixem narazila na dokument 14 vrcholů: Nic není nemožné. Je to o skutečném zdolávání osmitisícovek, takže jsem si v knize dokázala vše představit, jak to v Nepálských horách vypadá, kdo je o šerpa, jak vypadá základní tábor, jednotlivé části výstupu apod.
Takže já mohu tuto knihu jen doporučit, krom detektivního příběhu vás kniha osloví i co se týče hor a zimy v nich.

12.02.2023 5 z 5


Elizino tajemství Elizino tajemství Dominik W. Rettinger

Kniha mě chytila od začátku, hrůzy, které lidé za války prožívali, jsou až neuvěřitelné. A Osvětim - to je hrůza sama o sobě. Občas jsem si říkala, že snad není ani možné, aby člověk na člověku páchal takové hrůzy.

30.01.2023 4 z 5


Až tady nebudu Až tady nebudu Linda Green

Tak tahle kniha mě chytla od začátku do konce. Prostě se četla sama a já byla zvědavá, jak to nakonec dopadne. Mohu jen doporučit.

14.01.2023 5 z 5


Návrat do Valbone Návrat do Valbone Josef Habas Urban (p)

Knihou jsem se vrátila zpátky do Albánie, odkud jsme se před třemi týdny vrátili. Byli jsme i v Tethu, viděli domky, kde se v jednom z nich studenti ubytovali. Mně se kniha líbila, je napsaná jako příběh a já osobně jsem si tak dovedla hory a život v nich představit. Nejvíc je mi líto příbuzných, kteří nemohli svoje děti a sourozence ani pochovat a vlastně ani neví, co a proč se to stalo. Jen domněnky, domněnky....

28.08.2022 5 z 5


Jestli to řekneš... Jestli to řekneš... Gregg Olsen

Člověk si řekne, že autor má hodně bujnou fantazii a tohle je až neskutečný příběh. Až na to, že je skutečný a pravdivý. Že někdo dokáže takto jiným ubližovat a oběti si to nechají líbit. Brrrr. Ještě teď mě z toho mrazí.

27.05.2022 5 z 5


Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Tak tohle byla jízda, kterou jsem nechtěla zastavit. Kniha se výborně četla, krátké kapitoly a navíc příběh, který se skutečně může stát a stal. Nebyla to klasická detektivka, příběh obsahuje vše, co má správný psychothriller (tím tato kniha pro mně je). Manipulátora, jeho oběti, lidskou naivitu a pocit naprosté bezmoci. Autor, jehož jsem neznala, ale chystám se jeho knihy blíž poznat.

22.04.2022 5 z 5


Bára Bára Josef Strauss

Teď jsem knihu dočetla a všechno se ve mně bije, že nevím, jak to všechno popsat. Kniha je tak brutální, tak krutá, že jsem myslela, že ji nedočtu. Nesnáším násilí všeobecně, ale násilí na dětech a zvířatech je naprosto neomluvitelné!!! A ještě Báře ubližují a ponižují ji vlastní spolužáci, stejně staré děti. Nezájem učitelů, kteří neviděli nebo spíš nechtěli vidět, to je naprosto neomluvitelné. Kdo mně ale nejvíc zklamal, byl Bářin tatínek, který než by se ptal proč a jak, tak ji mlátil jako psa. Posledních pár stran už jsem probrečela, už toho na mně bylo moc. Bude mi dlouho trvat, než to vstřebám.

10.11.2021 5 z 5


Musíme si promluvit o Kevinovi Musíme si promluvit o Kevinovi Lionel Shriver

Tuhle knihu jsem objevila na Knižních závislácích a po přečtení recenzí, jsem si ji v knihovně půjčila. Že má kniha 522 stran, mě vůbec nevadilo a tak jsem začala číst. Během čtení prvních 100 stran jsem si 3x myslela, že knihu odložím. Bylo to podle mně o ničem, dokonce jsem přeskakovala, ale potom.... to byla jízda panečku. Zhltla jsem ji za 3 dny!!! Dítě, které nevíte, jestli máte milovat nebo nenávidět a jeho otec??? Chlap, který stál pouze na straně synáčka, Keve sem, Keve tam, slepý ke všem špatnostem dítěte a matka jako by neexistovala. Mockrát jsem si položila otázku, proč dopisy píše pouze ona a proč otec nenavštíví své milované dítě ve vězení? Ale jak píše popisek knihy: Mistrně napsaný hororový příběh zasadí čtenáři v závěru ještě jednu nečekanou ránu. K těm čtyřem hvězdičkám chybí ještě jedna - ta tam není za prvních 100 plytkých stran.

07.11.2021 4 z 5


Co oči nevidí Co oči nevidí Betsy Reavley

Další ze skvělých knih, které jsem přečetla. Bylo v ní takřka vše - sex, násilí, ponižování, naivní až slepě oddaná hlavní hrdinka.... vše co má dobrý psychothriller obsahovat.

27.08.2021 5 z 5