Ketrin.TR Ketrin.TR komentáře u knih

☰ menu

Spolubydlící Spolubydlící C. L. Pattison

Knížek na téma spolubydlení se teď taky nějak hodně vyrojilo, takže jsem od knížky moc neočekávala a jaké bylo moje překvapení, že mě fakt bavila! Autorka má dobrý dar vcelku rychle rozložit hlavní hrdiny a dobře popisuje jejich emoce. Naráží nejen na pevné a nikdy nerozlučné přátelství, ale i na těžké dětství, ze kterého si člověk může nést traumata až do dospělosti. A že některé kapitoly z minulosti byly opravdu děsivé... Konec mě opravdu hodně překvapil, ač jsem si v jeden moment říkala jestli to nějak takhle nebude, i tak mě rozsekal. Super thriller, který by raději neměl číst člověk, který shání společný podnájem :-D

24.06.2023 5 z 5


Zimní čarodějnice Zimní čarodějnice Paula Brackston

Autorka má krásný cit pro popisy prostředí, ale někdy to příběh až moc unavilo a celé se to díky tomu vleklo, aniž by se vlastně něco pořádně dělo. Čekala jsem trošku víc napínavý příběh s pořádnou dávkou kouzlení, a dostala jsem spíš hodně pozvolné a pomalé zvykání si uzavřené a nemluvné dívky na nový domov a nového manžela. Od půlky jsem se do knížky musela spíš nutit, protože mě nic z knížky netáhlo ke čtení.

06.05.2023 3 z 5


Porodní bába z Benátek Porodní bába z Benátek Roberta Rich

Krásná exkurze do Benátek v druhé polovině 16. století. Autorka píše opravdu čtivě a tak krásně dokáže popsat prostředí a okolí, že ten smrad z benátských kanálů pomalu cítíte taky :-D Střetávají se tady dvě náboženství, křesťanské a židovské, a když hlavní postava Hanna pomůže i přes přísný rabínův zákaz při křesťanském porodu, nevědomky se dostává do víru hodně špatných událostí. O spoustu námořních mil dál sledujeme Hannina manžela, který urputně bojuje o život coby otrok na Maltě. Těším se na další pokračování, knížka se mi opravdu moc líbíla.

06.05.2023 5 z 5


Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Darcy má v sérii Strašidelných domů dobře našlápnuto, ale tady krapet ťápla vedle. Psát umí, o tom není pochyb, stránky vám ubíhají před očima raz dva. Téma a příběh by taky nebyl špatný, ale ani trochu jsem se nebála! A to já mám u jejích knížek ráda! Když si vzpomenu jak jsem se při Ashburnech bála jít v noci na záchod a podívat se do zrcadla, tak tady na nějakou husinu a děsivý přechod přes noční byt, zapomeňte. Celkově ani postavy mi nějak moc nesedly, jejich sbližování bylo fajn, ale zbytečně se tím příběh vlekl. Tak doufám, že až se pustím ještě do těch jejích pár knížek, co mi zbývají, že budu víc spokojená.

16.03.2023 3 z 5


Víš, že tě miluju? Víš, že tě miluju? Estelle Maskame

(SPOILER) Byť jsem o 19 let starší než hlavní hrdinka Eden, občas dostanu chuť vrátit se ke čtení young adult romancí. Líbila se mi lokace knížky, ze stránek přímo sálalo teplo a léto. Co už se mi líbilo míň, byl děj. Knížka totiž vlastně žádný nemá. Krom jedné párty za druhou. Eden mi zpočátku přišla jako fajn holka a jen co přijela do Kalifornie, hned začala vymetat jednu párty za druhou a stala se z ní trošku fiflenka. Vztah s Tylerem byl dočista vynucený autorkou; než došlo na první pusu, tak spolu téměř neměli ani žádnou interakci, netrávili spolu žádný společný čas. Chybělo mi tam trošku to pomalé sbližování, nenápadné pohledy, nečekané dotyky... Protože co si budem, Tyler se po všech stránkách jevil fakt jako kretén a feťák, to normální holku prostě nemůže přitahovat. Co mě taky štvalo, byla neskutečná a mnohdy až přehnaná neúcta k rodičům, děcka v Americe asi můžou fakt všechno. U konce si nejsem jistá jestli mě potěšil nebo ne, no další díl si dám rozhodně asi až za dlouho, až na něj přijde chuť. A teda s čím jsem měla problém, tak byla hromada překlepů a špatných uvozovek, to by se určitě stávat nemělo; ne až v takovém množství, že si toho čtenář začne všímat.

16.03.2023 3 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Díky svým detektivkám má paní Klevisová laťku nasazenou hodně vysoko, tahle knížka se jim bohužel moc nepřibližuje. Chyběly mi tady prostě její klasické zvraty a napínavé stránky. Příběh se trošku vlekl, nic moc se vlastně pořádně nedělo. Pátrání v rodinné minulosti bylo fajn, ale finální zápletka nebyla nějak moc velké wow, rozhodně má tahle spisovatelka víc co nabídnout a tady svůj potenciál trošku zadusila. Co se jí ovšem nedá upřít je úžasný popis okolí, které dokáže tak barvitě popsat, až tu vůni zurčícího potoka, který se jako stružka vine hustým lesem, prostě cítíte taky. Těším se na její novou knížku Vraní oko, a doufám, že se zase vrátí do svých starých kolejí!

06.02.2023 3 z 5


Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

Vůbec jsem neměla tušení o čem vlastně tenhle příbeh je, ani kdo nebo co je nositelem názvu knížky, takže mi zezačátku trošku trvalo, než jsem se do děje zabrala. Rowlingová vypráví o jednom bohatém a spokojeném království, ale jak už to tak bývá, nic netrvá věčně. Když do příběhu vstoupí chamtivý, vychytralý a lstivý zrádce, všechno jde pěkně do kopru. Úplně nevím jestli bych tohle četla malým dětem, knížka je místy dost násilná, plná utrpení a smrti. Celý příběh však nese úžasná poselství a stejně jako u Vánočního prasátka, tak i tady si dospělí najdou spoustu metafor se současným životem. Knížka je krásně čtivá a neskutečně mě bavilo, že čtenář absolutně netuší kterým směrem se příběh bude ubírat, protože co kapitola, to nečekaný zvrat. Jen ten spisovatelstký potenciál tady Rowlingová trošku potlačila, umí psát mnohem barvitěji, věty byly poměrně dost jednoduché.
Co musím vyzdvihnout, je opět perfektní překlad, bez něj by podle mě knížky od Rowlingové neměly zdaleka takový půvab a kouzlo. Názvy a jména jako Vurstpork, Tvarošice, Fluma, Paspula, Švindlmachr...to čtenáře baví! A ilustrace českých dětí bylo taky krásné a potěšující plus.
Rozhodně fajn čtení na dva večery, když člověk neví co ze svého "must read" seznamu otevřít jako další.

18.01.2023 4 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Narozdíl od mnoha ostatních jsem film neviděla, chtěla jsem si nejdřív přečíst knížku, takže jsem nevěděla co mě čeká. Autorka krásně vypráví a popisuje, její styl psaní se mi moc líbil a bavil mě. Zhruba do půlky knížky jsem byla nadšená, ale pak se děj pořád začal opakovat a točit dokola. Stejně tak sexuální scény člověka zezačátku bavily, ale čeho je moc, toho je příliš, a pak už mě krapet nudily. Mám ráda tlusté knížky, ale tady by se na rozvláčnosti dalo hodně ubrat. Už taky dávno nespadám do cílové skupiny téhle knížky, ale bylo to fajn čtení.

05.01.2023 4 z 5


Polámaná loutka Polámaná loutka Amo Jones

Druhý díl mě jenom utvrdil v tom, že prostě tuhle sérii už dál číst vůbec nechci. Četla jsem ji spíš z důvodu, abych dostala konečně odpovědi na tu hromadu otázek z prvního dílu a guess what? Moc se tak nestalo a otázky se spíš akorát začaly víc nabalovat. A mě už v hlavě nebaví držet ty souvislosti (nebo spíš v případě tohodle příběhu nesouvislosti) a snažit se ten děj nějak spojit dokupy, protože v záplávě těch nelogičností a nesmyslů, to není dost dobře možné. Jediné, co se autorce nedá upřít, je styl psaní, ale mě to prostě nestačí.

05.01.2023 2 z 5


Pokoj pro hosty Pokoj pro hosty Dreda Say Mitchell

Od téhle knížky jsem měla trochu větší očekávání, ale i tak to nebylo špatné. Velké plus je, že vůbec nemáte tušení, kam se příběh bude vlastně posouvat a co autorka zamýšlí, takže vás to nutí číst dál a dál. Jen mi trošku vadilo, jak se z hlavní postavy vyloupla trochu psycho holka a celý příběh se pak začal hůř číst, protože mě její chování a vystupování rozčilovalo. Nicméně finální rozluštění bylo fakt super, ale čtenář ho bohužel tak nějak od půlky knížky částečně očekával.

05.01.2023 3 z 5


Poslední let Poslední let Julie Clark

Dvě ženy, každá si nese svoje těžké břímě v podobě tajemství, a každou čekají těžká rozhodování. Perfektní thriller o tom, co se stane, když si s někým na letišti narychlo vyměníte identitu, což je za mě super námět. Autorka umí dobře vykreslit povahu a celkovou charakteristiku postav, takže se do příběhu jednoduše vžijete. Čeká vás spousta zvratů, které vás nutí číst klidně do tří do rána. Od autorky si určitě ráda přečtu něco dalšího!

05.01.2023 5 z 5


Tajemství živých Tajemství živých Carol Wyer

Tak tohle mě bavilo, za mě super thriller, které tak ráda čtu! Čtenáře zpočátku může odradit víc postav a chvíli trvá, než se s nimi člověk seznámí a zapadnou mu do příběhu, ale pak už to fičí jedna radost. Oproti jiným thrillerům, tady není úplně těžké vystopovat hlavního padoucha, mě se to povedlo někde v půlce knihy, i tak ale jedete ve čtení a pátrání s inspektorkou Robyn dál, protože knížka rozhodně nepostrádá napětí a šmrnc.

14.11.2022 5 z 5


Stříbrná labuť Stříbrná labuť Amo Jones

Po sérii Koruna jsem se na Elitní krále dost těšila a teda jsem těžce zklamaná. Nevím jestli je to tím, že je to vlastně autorky prvotina, ale za mě to je dost velká slátanina. Ač píše čtivě, tak ty scény jsou občas tak nelogicky poskládané, nikam nevedou a nemají kolikrát žádnou pointu. Časem mě přestaly bavit dokonce i rozhovory, které taky občas postrádaly smysl. Chybělo mi nějaké napětí a šponování děje. I když autorka rozehraje zajímavou hru na kočku a myš, tak ten nápad je taky o ničem, dalo by se z toho tolik vytáhnout! Co teda Amo umí, tak je vhodit čtenáře do těžké frustrace, protože až do posledních stránek vlastně nevíte co čtete, hlavou vám lítá stovka otázek, na které vám nikdo nedá odpověď. A taky ve vás umí probudit neskutečný odpor k hlavní postavě; Madison je snad jediná knižní postava, kterou jsem začala doslova nesnášet. Zezačátku se jeví jako sympatická a svá holka, co miluje zbraně, přířodu a knihovnu. Jenže co z ní autotorka během pár stránek udělala? Neuvěřitelně blbou, naivní couru, která sebou nechala šíleně zametat. Už jen kvůli ní jsem příběh chtěla odložit, ale potřebuji otázky na odpovědi, takže mi nezbude nic jiného, než číst další díl.

14.11.2022 2 z 5


Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Příjemné čtení od dámy, která je v tomhle prostě špica. Knížka se čte rychle a svižně, děj vám pěkně utíká před očima. Jediné s čím jsem měla trošku problém, bylo moc vyšetřovatelů a dost často jsem se ztrácela v přímé řeči kdo zrovna hovoří, kde se kdo nachází a co kdo vyšetřuje. Plus mi chybí nějaké větší popisy okolí, aby si člověk víc představil krásy staré Anglie a příběh tam dokázal lépe zasadit. Je to zatím moje druhá knížka od ACh a i v té předchozí mi tohle trošku chybělo, takže asi je to, bohužel pro mě, její styl psaní.

25.10.2022 4 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Jedním slovem lahoda. Autorce prostě tyhle venkovské příběhy a rozplétání sousedských vztahů sedí jako ulité. K tomu bravurně zvládá popisy prostředí a navození té správné, venkovské atmosféry, až jsem nemálokrát vzpomínala na babičky starý dům a okolní krajinu. Díky za tuhle exkurzi a už teď se těším na autorčin další počin, protože její knížky jsou prostě super!

25.10.2022 5 z 5


Propast Propast Jozef Karika

S Karikou se díky této knížce setkávám podruhé, takže už jsem tak nějak věděla co mě čeká a nemine. A opět zase zabodoval; psychologický horor tentokráte zasadil do Slavkovské doliny ve Vysokých Tatrách, takže nás čeká spousta krásných, horských popisů. Jenže nejedeme na turistickou poznávačku, nýbrž se s hlavním hrdinou, pracovníkem infocentra, vydáváme do hor pátrat po hrůzné legendě, která se, jakjinak, ukáže pravdivou. A zrovna na takovém dost blbém místě - kamenné plošině třicet metrů nad zemí, ze které fakt nechceš spadnout. Začíná poměrně náročný psychosouboj realita versus hluboké dno vaší mysli, v čemž je autor mistr. Místy už to bylo teda i na mě trošku dlouhé a nebylo by na škodu ubrat té rozvláčnosti, ale jinak mě autor zase nezklamal a knížku jsem hltala dlouho do noci!

25.10.2022 4 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Tak i já se přidávám na stranu těch, kterým nesedl styl vyprávění a psaní. Děj je hodně zmatený, skáče se z jedné postavy na druhou a čtenář se strašně dlouho nemá vlastně vůbec čeho chytit. Nevím jestli je to tím, že těch knížek o koncentračních táborech je teď jak hub po dešti a kvantita převažuje nad kvalitou... Naštěstí to byla knížka z knihovny, takže zase šupajdila zpátky do regálu, za mě bohužel velké ne.

25.10.2022 2 z 5


Devátá oběť Devátá oběť Dana Stabenow

Tak jak knížka nebyla nikterak tlustá, tak moc jsem měla problém ji vůbec přelouskat. Velké množství postav, ke kterým si vlastně vůbec nestihnete udělat nějaký vztah, a které tam byly úplně zbytečné, stejně tak spousta hluchých míst, která děj jenom utahovala. Hvězdu dávám za sněhem zaváté prostředí a druhou vlčici Obludě, jinak mě knížka vůbec neučarovala.

03.09.2022 2 z 5


Plavba za všechny prachy Plavba za všechny prachy Jackie Collins

Touhle knížkou se s autorkou setkávám poprvé a rozhodně ne naposledy! Začátek byl trošku náročnější, lekla jsem se té spousty postav a chvíli trvá, než se jimi čtenář prokouše, ale díky tomu zase získá perfektní představu o jejich povaze a životech. A rozhodně jsem pak neměla problém se v nich orientovat.
Z knížky na čtenáře dýchne perfektní atmosféra luxusu, přepychu a blahobytu. Postavy jsou suprově vykreslené, některé tak nenávidíte, že máte sto chutí knížku vyhodit oknem i s těmi zazobanci a rozmazlenci :-D
Suprové, napínavé čtení plné emocí, které vás opravdu strhnou, těším se na další autorčiny knížky!

18.08.2022 5 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Knížky od téhle spisovatelky mě hrozně baví a vždycky se těším na nové, ale s kvalitou v tomhle díle šla strmě dolů. Příběh se tak nějak vlekl, postrádal tolik typické napětí, zvraty a wow rozuzlení. Stephanie a její úvahy plné otázek a co by kdyby mě už pak vůbec nebavily, pořád se to motalo dokola a jediný důvod, který čtenáře drží jakžtakž při čtení, je že chcete vědět jak to vlastně dopadne.

18.08.2022 3 z 5