kerstyn kerstyn komentáře u knih

☰ menu

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Peter May i do třetice neztrácí dech. I když mi chvilku trvalo se začíst, byla to opět nádherná jízda na vlnách moře kolem Vnějších Hebrid. Jako samostatné příběhy i jako celek výtečné čtení - příběhy, kdy vás neustále něco překvapuje; příběhy, kde nemusí téct hektolitry krve ani není nutné číst o vyhřeznutých vnitřnostech a přitom je to nesmírně čtivé a kvalitní.

06.01.2021 5 z 5


Za zvířátky do lesa Za zvířátky do lesa Zuzana Kovaříková

Milá, vtipná, poučná knížka o lesních zvířátkách. Máme ji i jako audioknihu a tu dětí milují snad nejvíc. :)

04.12.2020 5 z 5


Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Viktorie Hanišová umí ve svých knihách dokonale vystavět příběhy založené na složitých rodinných vztazích, nebojí se témat, o nichž se sice mluví, ale ideálně tak s psychiatrem. Klade důraz na okolnosti, které jsou všudypřítomné, jenom mít pořádně otevřené oči. Jako číst v téhle době knížku skrz naskrz prošpikovanou čistou depresí by se mohlo zdát uplně mimo… Ale Hanišová je prostě tak dobrá, že si i téma sebevraždy, jako je tomu v tomto povídkovém souboru Dlouhá trať, úplně v klidu necháte naservírovat na zlatém podnose, protože ty příběhy jsou sakra dobrý. A ještě nějakou dobu se vám pak honí hlavou. A to je přesně to, co mě na čtení baví.

21.10.2020 5 z 5


Světlo z Pauliny Světlo z Pauliny Jan Štifter

Jan Štifter u mě už hodně bodoval se svojí předchozí knihou Sběratel sněhu, a Světlo z Pauliny, které je povídkovým souborem, mé nadšení jenom potvrdilo. Líbí se mi jak autor pracuje s jazykem, jaká volí slova, jak staví věty, souvětí, jak formuluje příběh a propojuje hlavní myšlenky. Nebudu více prozrazovat o ději, však jsou to povídky, každá má svoje kouzlo a každá vás zavede jinam a přesto někdy na stejné místo. Já strašně doufám, že o Honzovi Štifterovi ve světe literatury ještě hodně uslyšíme!

16.05.2020 5 z 5


Hračkář Hračkář Andrew Mayne

První kniha autora, Šelma, mě fakt mile překvapila, parádně odsejpala, téma bylo trochu neobvyklé, do vyšetřování případu se vložil vědec, o kterém to celé je. Těšila jsem se, že Hračkář bude podobně skvělá jízda. Ale ne. Nebyla. Příběh vůbec neměl švih, chyběla tomu pořádná dávka napětí, Theovi narostla ramena, některé linky ve vyšetřování tak nějak vyšuměly a závěr byl jedna velká nuda.

16.05.2020 2 z 5


Kolem Jakuba Kolem Jakuba Michal Vrba

Jakubský rybník nedaleko Městce Králové jako spojujícím prvek pěti povídek. Nejedná se úplně o typický povídkový soubor, události v časové souslednosti za sebou jdoucí, se neustále vrací k jednomu místu. Místu, které je němým svědkem malých životů a situací v nelehkých dobách. Nejsem fanda povídkových souborů, ale tohle bylo jiné - napínavé, autor krásně vystavěl stísněnou atmosféru každé povídky a knihu jsem nedokázala odložit dokud jsem každou z nich nedočetla do konce. Nominace na Magnesii Literu se v tomto případě doufám přemění v konkrétní ocenění, protože to vážně stojí za to!

16.05.2020 5 z 5


Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Vzdělaná je knížka, o které se hodně mluví. Snažila jsem se nic nikde nečíst a nemít velká očekávání. Trochu jsem se i bála, že to bude podobné jako Amerikána, takže trochu nuda. Nebyla to nuda. Tara Westoverová servíruje svůj osobní příběh, dovoluje nám nahlédnout pod pokličku rodinných vztahů ve společnosti mormonů, zvrácených názorů svého otce a často přitakávající matky, sledujeme chování nepředvídatelného agresivního bratra, mezitím se Tara touží stát se někým lepším, být vzdělaná. Vymanit se ze zaběhnutých kolejí mormonské rodiny. Tohle vyprávění mě bavilo od prvních řádků, často jsem nechápala a žasla nad chováním rodiny hlavní hrdinky. Přiznám se ale, že mi během čtení vyvstalo na mysl spousta otázek, které ale v příběhu nejsou zodpovězeny.

16.05.2020 4 z 5


Elizino tajemství Elizino tajemství Dominik W. Rettinger

Když už mám číst o holocaustu, chci, aby kniha měla nejen informační, ale i literární hodnotu.

Dostala se mi do ruky tahle novinka polského spisovatele D. W. Rettingera Elizino tajemství, které se zabývá tématem osvětimského nevěstince, místa, kde ponížení klesá ještě o další patro níž. Nelze soudit ženy, které se rozhodly pro tuhle volbu, protože to prostě byla jedna z možností, jak se zachránit, i přes to bolestné ponížení, které s tím souviselo. Jenomže autor tady tak trochu bruslí na povrchu tohoto tématu, nejde mu pod kůži a hlavní hrdinku tu postavil do role nepříjemné, arogantní a sebestředné chudinky, sympatie se hledají těžko.

Za mě to bylo literárně prostě průměrné... z podobných knih chci emoci, chci, aby mnou příběh cloumal a posmrkala jsem celej balík kapesníků. Eliza mě ale opravdu nedojala. Osvětim poslední dobou funguje jako jistej prodejní artikl, ale literárně většinou tyhle knihy pokulhávají... Osvětimská knihovnice, Sophiina volba nebo Smrt je mým řemeslem; tam se pohybujeme v úplně jiných kvalitativních dimenzích...

30.03.2020 3 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Každý, kdo dával ve škole pozor tenhle příběh zná. Možná proto jsem čtení knihy Dva proti Říši neustále odkládala... Do teď. Upřímně, nečekala jsem, že mě to tak rozseká a budu u knížky bulet. Jiří Šulc naprosto precizně vystavěl příběh českého odboje během druhé světové války, výsadky parašutistů, přípravu a pak samotný atentát na Heydricha, šílené represe ze strany Němců (popravy, mučení, vypálení Lidic a Ležáků), zradu Karla Čurdy až po závěrečnou bitvu v kostele. Když k tomu máte za sebou i filmy jako Lidice, Operace Silver A nebo Anthropoid, události pak nabírají konkrétnějších představ. A je to vážně děsivý.

13.02.2020 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Vrány nejvíc doporučuji k přečtení! Krátké rozsahem, o to intenzivnější prožitkem. Příběh studený a syrový, který vás ale chladnými rozhodně nenechá. Co se všechno může dít ve zdánlivě spokojené rodině. Ponižování, bití, shazování. Přes matčinu touhu po dokonalosti a neschopnost komunikace už není prostor na to, co je pro dceru důležité - láska a pochopení. Vyjde ještě letos něco, co Vrány trumfne?

30.01.2020 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Opět skvělé. Lepší než skvělé. Nesbo prostě umí dokonale vystavět příběh, atmosféru, napětí a zároveň umí skvěle odvést čtenářovu pozornost. A jsem ráda, že tentokrát tu bylo minimum naturalistických popisů vražd. Nesbo si mě zase získal!

08.11.2019 5 z 5


Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Amerikána. Kniha, které mě oslovila svým tématem a krásnou obálkou (jak v Hostu fakt umí). Odkládala jsem ji snad rok a půl a konečně se mi dostala do rukou. Bohužel mě tahle kniha vůbec nedostala, nijak mě nezasáhla a místy hrozně nudila. Zajímavá byla část, kdy hlavní hrdinka odjede z Nigérie do Ameriky a snaží se tam uchytit, najít práci a postavit se na vlastní nohy. Víc se mi líbilo vyprávění ze strany Obinzeho. Na pětsetpadesát stránek tohle bylo pro mě hrozně málo, bez jakéhokoliv zásadního zvratu, dramatu nebo něčeho, co by příběh ozvláštnilo. Jediné, co mě hnalo kupředu bylo to, že už chci knihu konečně dočíst...

04.10.2019 3 z 5


Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Delphine de Vigan si mě získala už když jsem četla Pouta. "Ani později, ani jinde” mě nezklamalo. Baví mě autorčin vypravěčský styl, prolínání životních osudů hlavních hrdinů, popis jejich myšlení a jednání. Delphine poukazuje na problémy, které se v naší společnosti dějí a nejsou zanedbatelné; příběhy, kdy chcete happyendy, které se ale nekonají...

27.09.2019 5 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Sněžný měsíc byla moje první detektivka od Míši Klevisové a musím říct, že mě tohle čtení mile překvapilo! Solidní detektivka, kdy sice pachatel není šokující, ale není zde halda krve a vydloubaných očí, přesto příběhová linka pěkně odsejpá. A to mě baví. Takže určitě si ráda přečtu i předešlé detektivky od Klevisové! :)

28.07.2019 5 z 5


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Musím říct, že mě kniha docela zklamala... I přes obrovsky zajímavé téma, které vás nemůže nechat chladným, nemůžu říct, že by mě kniha vtáhla do děje. Prvoplánové hraní na city, vedlejší absolutně nepodstatná milostná linka, výplňové “prázdné” části a vyloženě grande finale, který to všechno podtrhlo. Hrozně je z toho cítit takový ten "americký" styl...

16.07.2019 3 z 5


Klub Klub Takis Würger

Tohle bylo hodně příjemný překvapení! Čtivé, mělo to spád, zápletka a prostředí. Těším se na Stellu!

26.05.2019 5 z 5


Pouta Pouta Delphine de Vigan

Absolutní pecka! Má první a určitě ne poslední kniha od této autorky. Bylo to tak tísnivé, člověk skoro pořád chtěl křičet, aby se někteří ti dospělí sakra probrali... Tohle budu chvilku vstřebávat...

21.05.2019 5 z 5


Historie vlků Historie vlků Emily Fridlund

Jako nebylo to špatné... Strašně zajímavá myšlenka a problematika nábožensky fanatických lidí, kteří jdou i přes mrtvoly... Chyběl mi hlubší psychologický rozbor, co s hlavní postavou tenhle zážitek udělá. Pak mi přišlo, že je v příběhu strašně zbytečně moc výplňové vaty - nerozumím, jaký mělo mít význam toho učitele a Lily pro příběh, atd. Co musím pochválit, je obálka!!

17.05.2019 3 z 5


Koho vypijou lišky Koho vypijou lišky Lidmila Kábrtová

Skrývá se toho tolik mezi řádky. Stačí jen pozorně číst a vnímat...

13.05.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová je prostě mistryně vypravěčka... Miluju tyhle zdánlivě obyčejné příběhy, ve kterých je toho ale tolik mezi řádky! Ani tento příběh mě v ničem nezklamal.

29.04.2019 5 z 5