Katee Katee komentáře u knih

☰ menu

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Moje první knížka Prince Ladíka, po jejímž přečtení můžu říct, že se určitě pustím i do dalších :) Chvíli mi trvalo se začíst a byla jsem zpočátku lehce zklamaná, ale po několika desítkách stránek si mě autor získal. V knize najdete spoustu zajímavých informací o nejrůznějších místech, lidech, alkoholu (!), filozofická zamyšlení a nekonečně mnoho sarkastického humoru. Pravda, nahlas se řezat smíchy nebudete, ale Ziburův optimismus a umění udělat ze všeho negativního něco vtipného můžu jen obdivovat :) Je to bezpochyby velice inteligentní člověk. V neposlední řadě se mi moc líbí grafické zpracování - barvy ani krásné ilustrace nesmí chybět :) Takže za mě všechny čtyři palce nahoru, skvělá cestopisná a milá kniha, která v dnešní době obecně ne příliš kladného vztahu západu k Asii jistě přišla vhod :)

18.06.2018 5 z 5


Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Moc se mi líbila kriminální zápletka, podle mě opravdu originální nápad. Ale ty dialogy... Ach jo. To bylo samé ,,Co jako?", ,,Jak jako?", ,,Ano?", ,,Cože?". To autor nemůže myslet vážně. Správní kriminalisté by si měli rozumět skoro i beze slov, avšak u těchto postav jsem měla vážné pochyby o jejich inteligenci a nějak mi nesedí, že by dokázali takový případ vyřešit. Na rozhovory jsem byla už vážně alergická. Také mi přijde zvláštní autorova úchylka na názvy a jména začínající na ,,M". Marianne, Miriam, Marion, Mia, Munch, Mikkelson, Magnar (v prvním díle)... Nejdřív jsem četla tento díl, teď jsem se pustila do prvního, tak uvidíme, jestli z něj budu mít totožné pocity. Zlatý Nesbo, na jeho knihy Sova rozhodně nemá.

08.01.2018 3 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

No, asi úplně nechápu, proč je tato kniha tak zviditelňovaná. Od autorky je to má prvotina, ale abych byla upřímná, zas tak moc mě nenadchla. K detektivkám bych ji rozhodně neřadila. Styl psaní byl, pravda, zase něco jiného, ovšem souvětí dlouhá mnohdy přes půl stránky mi nevyhovovala. Taky mě někdy štvaly věty v cizích jazycích, a ten poslední odstavec ve švédštině? Proč? Musím také souhlasit s většinou, že konec byl zvláštní. Takže za mě fajn oddechovka, četla se rychle, ale nejspíš jsem čekala něco víc :)

27.12.2017 3 z 5


Jonas Jonas Eden Maguire

Knížku jsem bohužel musela asi po 70 stránkách odložit. Neříkám, že je to odpad, ale už od začátku mi celý příběh přišel jako jeden velký brak. Darina se chová dětinsky, vyjadřování citů k Phoenixovi bylo až moc přeslazené na to, jak krátce spolu chodili. Navíc mi přišlo, že autorka už neví, co vymyslet, aby to v dnešní době někoho zaujalo, tak spojila snad všechny existující nadpřirozené schopnosti do jednoho... jako vážně? No, kniha nemusí být špatná, ale podle mě je to oddechovka, od které nemůžete čekat žádné zvraty ani originalitu :)

20.11.2017


Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Celých prvních nejméně 100 stran jsem byla rozhodnutá dát knize hodnocení odpad, což jsem ještě nikdy neudělala. Naprosto nezajímavé, nezáživné, nudné. Oba Willové neskutečně nesympatičtí. V druhé půlce se to naštěstí trochu zlepšilo, ke konci jsem se i docela začetla. Jinak ale nic moc, pořád se omílá to samé dokola. Knihy Johna Greena jsou obecně příliš přeceňované a asi nikdy nepochopím, co na něm tolik lidí vidí. Nejsou vyloženě špatné, ale žádná hitparáda to teda taky není. Prostě horší průměr - stejně jako tato knížka. Rozhodně bych ji nedoporučila.

23.08.2017 2 z 5


Najít Sky Najít Sky Joss Stirling (p)

Samotný příběh byl pěkný a zajímavý, rozhodně se četl skvěle :) Ale mám k této knize jednu velikou výhradu, a to jsou chyby. Nebylo snad jediné stránky, kde by nechyběly nebo nepřebývaly čárky ve větách, primitivní slova jako "mi" místo "my" jsou zde úplně normální. Vážně nepochopím, jak se může něco takového vydat. Někdy byl taky znát nedomyšlený překlad z angličtiny do češtiny - různé výrazy a spojení, která by běžný Čech nepoužil. A nakonec mi vadilo neskutečně časté používání OK, které se vyskytovalo snad v každém rozhovoru. Nemám ráda zkratky v knížkách a už vůbec ne tak moc používané.
Takže nápad dobrý, ale z jazykového hlediska totální propadák. A to u knih celkem vadí, že :)

29.10.2015 2 z 5


Ty proti mně Ty proti mně Jenny Downham

Ze začátku jsem se do ní musela trošku nutit, ne že by mě nebavila číst, ale nebyl to vyloženě boom a chvilku trvalo, než se všechno rozjelo. Pak už jsem se od příběhu nemohla odtrhnout... Vážně jsem nevěděla, na čí straně mám být, jak už psali jiní přede mnou. Tom byl podle mě více charakterizovaný než Karyn, ta mi moc k srdci nepřirostla. Chvíli se zdálo, že je Tom stejně hodný a milý jako jeho sestra Ellie a nikdy by nic takového neudělal, potom se zas na scéně objevil obětavý bratr Karyn Mikey, a ten byl přesvědčený o opaku. Každopádně dvojici Ellie-Mikey jsem fandila od začátku. Akorát mě mrzí konec, nevadí mi otevřený závěr, naopak to má jisté kouzlo, ale tady to mohlo ještě trochu pokračovat. No, nevadí, i tak je to báječná kniha :)

12.08.2015 4 z 5


Svůdné zúčtování Svůdné zúčtování Wendy Higgins

Třetí díl nezklamal, byl zase naprosto úžasný a já od něj nemohla odtrhnout oči :) Možná bych ho přečetla za den, ale nechtěla jsem si tak moc kazit oči, přece jen je to 350 stránek :D Je mi vlastně líto, že trilogie už skončila, protože autorka má neskutečný talent. Tak moc vtáhnout čtenáře do děje se nepovede každému :) Možná jsem na konci čekala trochu víc akce, ale to je detail. Určitě doporučuju, krásné zakončení :)

04.08.2015 5 z 5


Zlodějka snů Zlodějka snů Lenka Lanczová

Skvělá knížka, od Lanczové si jich asi půjdu půjčit víc, protože mě vážně nadchla :) Styl psaní mě neskutečně bavil, nikdy jsem se nenudila a neměla chuť knihu zavřít. Daniela se celou dobu chovala hrozně, ale ke konci mi to už fakt lezlo na nervy. Každopádně, bylo to něco jiného, protože opravdu nebyla typická kladná postava. Určitě doporučuju, ale pokud hledáte naivní románek, tohle nečekejte :)

01.08.2015 5 z 5


Záblesk hněvu Záblesk hněvu Brigitte Blobel

Tuhle knížku jsem brala jako oddechovku, ale na druhou stranu to nebyl žádný naivní dívčí románek. Mara měla těžký život, a proto chápu to, jak se chovala. Pokud nevíte, co si přečíst, klidně běžte do ní :) Dala bych 3,5 hvězdičky.

29.07.2015 3 z 5


Mezi láskou a smrtí Mezi láskou a smrtí Meg Cabot

Moc jsem popravdě od knížky nečekala, i když jsem už četla hodně jiných od Meg a byly úžasné, ale v knihovně jsem si ji vzala prostě na zkoušku, abych měla co číst. Musím však říct, že mě mile překvapila :) Celou dobu mě to bavilo, nebyla scéna, která by mě nudila. Můžu vážně doporučit :)

10.07.2015 5 z 5


Noční směna Noční směna Cassie Alexander

Nic moc, takový průměr. Měla jsem problém se do toho vůbec začíst - ne že by knížka nebyla napsaná čtivě, ale prostě mě to tak nějak nebavilo. Chytlo mě to asi až v poslední třetině. Zdálo se mi, že jsem četla hrozně dlouho a přitom jsem za sebou měla například jen další 4 stránky - nevím, jestli je to větším rozměrem stran a menším písmem. Prostě mi ale celkem trvalo ji přečíst a nezařadila bych ji mezi své oblíbené. Na druhou stranu se přidávám k ostatním, že prostředí nemocnice bylo hodně originální. Další díl si však nepřečtu.

07.07.2015 3 z 5


Tím všechno začíná Tím všechno začíná Robyn Schneider

Narazila jsem na ni v knihovně náhodou a vůbec nečekala, že bude tak dobrá! :) Většinou čtu knížky napsané z pohledu holky, ale toto mě překvapilo. Nejvíc mě asi bavil ten humor, sálala z něj taková pohodová uvolněnost :) Konec mě překvapil, čekala jsem to jinak. Můžu vážně doporučit!

02.07.2015 5 z 5


Espressologie Espressologie Kristina Springer

Fakt skvělá knížka, čte se nádherně a nápad je neuvěřitelně originální :) Dá se sice dost předvídat a je klasicky "naivní", ale i tak mě bavila :) Prostě super oddechovka ;)

24.06.2015 4 z 5


Lovec Lovec Lisa Jane Smith

Nemohla jsem uvěřit tomu, jak rychle se četla! Ani jsem nevěděla jak, ale za kousek večera, kdy jsem plánovala si knížku jenom rozečíst, za mnou bylo 100 stránek (což je u této knihy skoro polovina :D). Byla napsaná úžasně, k tomu nemám výhrady :) Samotný děj byl taky zajímavý, určitě je to neobvyklý nápad :) Ale... Chybělo tomu napětí, trochu akce! Žádná noční můra nebyla tak hrozná a za chvíli stejně skončila... Celkově se příběh dá dost předpovídat, hlavně teda konec. Je to vyloženě oddechovka, ne nijaká bojovka :)

SPOILER
Taky mi přišlo, že po smrti Summer skoro nikdo netruchlil. Jo, Jenny byla chvilku zhroucená, ale za chvíli už se v pohodě líbala. Chápu, nejde se tou smrtí zabírat celý zbytek knihy, jen to prostě podle mě bylo moc uspěchané :)

11.06.2015 4 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Už od začátku mě kniha moc bavila a byla vtipná, ale záchvaty smíchu přišly až při jejich dlouhé cestě za Margo :D Autor vážně ví, jak a kde má co napsat. Pravda, Margo mi do oka tak úplně nepadla - je o dost jiná než já, ale Q a jeho parta mi byli hodně sympatičtí, a o to jde, když byl děj vyprávěný z jeho pohledu :) Těším se, až si přečtu Greenovy další knížky :)

18.05.2015 5 z 5


Svůdné nebezpečí Svůdné nebezpečí Wendy Higgins

Opravdu neskutečná kniha, stejně úžasná jako 1. díl :) Autorka dokáže neuvěřitelně vtáhnout do děje, všechny události jsem prožívala společně s hlavní hrdinkou. Rozhodně doporučuju, patří mezi nejlepší, co jsem kdy četla :)

10.05.2015 5 z 5


Temná horečka Temná horečka Karen Marie Moning

Podle mě super knížka, ale jediné, co mi tam vadilo, byly neustálé "spoilery" nebo jak to nazvat. Skoro na konci každé kapitoly, ale i jinde, bylo něco na způsob: ,,Ale to jsem ještě netušila, co mě čeká." nebo ,,Když na to vzpomínám, říkám si, jak jsem byla hloupá." či ,,Později jsem měla zjistit něco úplně jiného." Vyskytovalo se tam hodně takových vět a popravdě mi to celkem lezlo na nervy. Jinak ale žádné výhrady nemám a určitě si chci přečíst další díl :)

02.04.2015 4 z 5


Čáry a tajemství Čáry a tajemství Ellie Boswell (p)

Taky jsem uvažovala nad 2 nebo 3 hvězdičkami. První dva díly jsem nečetla a ani je vyhledávat nebudu, leda bych na ně v knihovně narazila. Kniha je napsaná spíš pro mladší čtenářky, takže by se mi asi líbila víc, kdybych ji četla o pár let dřív. Celé mi to připadá hodně naivní a předvídatelné. Prostě taková oddechovka :)

06.02.2015 3 z 5


Léto, kdy jsem zkrásněla Léto, kdy jsem zkrásněla Jenny Han

Je to pěkná oddechovka a ke konci fakt moc dojemná :) Belly mi ale na začátku přišla hrozně dětinská, pořád na všechny vyplazovala jazyk, říkala "sklapni" a urážela se. Jo, taky jsem jako dítě hodně trucovala :D A chápu, že být sama mezi kluky je asi těžké. Taky jsem někdy měla zmatek v tom, jestli ji ti kluci teda odstrkují nebo ji brání. No, takže na plný počet to za mě asi není ;)

31.01.2015 4 z 5