KaryAestas KaryAestas komentáře u knih

☰ menu

Historie kanibalismu aneb Ochutnej svého souseda Historie kanibalismu aneb Ochutnej svého souseda Daniel Diehl

Kniha jen pro otrlé. Líbí se mi styl psaní, spíše hovorové vyjadřování působí při vyprávění skutečných událostí realističtěji. Ke konci knihy mi však čtení kazily chyby v datech a záměny jmen. Nicméně pro lidi, kteří se o tato témata zajímají, je to skvělé zpracování. I když bych trošku rozšířila úvodní část knihy o historii.

24.03.2024 4 z 5


Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem Jack Rosewood

Kniha mi bohužel vůbec neseděla. Psáno podle mě velmi chaoticky. Popis událostí přeskakuje od konce k začátku, pak přes hlavní děj bůhví kam . U některých případů je potřeba dohledat si mnohá fakta. V jedné kapitole si dokonce popis vražd odporuje. Nejprve je uvedeno, že se odehrály v červnu, dále v kapitole je ale několikrát zmíněn červenec. Mohlo by jít o chybu překladatele, ale v tom stejném příběhu je také různý popis o přeživší masakru. Nejprve je psáno, že vrahovi otevřela dveře do pokoje, kde byla se spolubydlící, načež je vrah všechny shromáždil v jednom pokoji, dále ale spisovatel popisuje, že se se spolubydlící schovávala ve skříni a poslouchala co se děje, než pro ně přišla další slečna, co v domě bydlela. Se stylem psaní bych se asi smířila, ale vzhledem k rozporům vyvstává otázka, jak moc je kniha autentická. Pro mě bohužel velké zklamání.

29.08.2022 2 z 5


To To Stephen King

(SPOILER) Přiznávám, že nejsem zrovna Kingův typický fanoušek. Na jeho psaní mi občas něco nesedí, i když nejsem schopná přesně identifikovat co to je. Ale tato kniha naprosto předčila mé očekávání. Miluji dlouhé příběhy, proto jsem si knihu opravdu užívala. Největším zklamáním pro mě byl ale konec knihy. To, že na všechno zapomněli bylo až bolestivé. Jistě, všechno se mění, kamarádi se odcizují, dospívají, ale proto by alespoň paměť mohla zůstat, i když některé vzpomínky by byly bolestivé. Ale zapomenout na to přátelství, na ty zážitky z léta 1958 (klubovna, apokalyptická bitva s kameny, apod.) a na to, co dokázali, mi přijde k hlavním hrdinům prostě nefér. Kupodivu mě zrovna tohle z celé knihy zasáhlo nejvíce.

25.10.2021 4 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Na větrné hůrce by mohlo být synonymem slova negativní. V knize je vše v podstatě špatné, a špatný pocit z knihy přetrvává dlouho po jejím přečtení. Takže klobouk dolů, když nějaká kniha dokáže takto zapůsobit. Ať už pozitivně nebo negativně. Pro mě je nejlepší postava Heathcliff, ačkoli působí jen jako zlo, dokážu se do něj vcítit a pochopit, proč se chová tak, jak se chová. I když s tím nemusím souhlasit. Nejotravnější a nejhorší postava je podle mě Kateřina. Pyšná, sebestředná a celkově nesympatická. Je to někdo, koho bych ve svém životě opravdu nechtěla.

26.02.2021 5 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

(SPOILER) Zatím asi nejlepší kniha, kterou jsem od autorky četla. Měla zatím nejtemnější atmosféru a moc se těším na další knihu, která by měla letos vyjít. SPOILER... Jediné co mi nesedělo byl ten, pro mě přehnaný, Happy End.

09.08.2020 5 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Kniha mi přišla trochu slabší než Duch domu Ashburnů, ale stále je velmi čtivá. Jen mě občas štvalo, že je hlavní hrdina tak trochu ořezávátko, až přehnaně hodný a naivní. Nicméně ke knize se určitě zase někdy vrátím, i když jiné knihy od autorky preferuji více.

09.08.2020 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Asi nejdepresivněnší kniha, jakou jsem četla.

09.08.2020 5 z 5


Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích J. K. Rowling (p)

Jako mnoho dalších i já jsem začala číst knihy právě díky sérii Harry Potter. První díl jsem přečetla v 10ti letech a v 11ti jsem doufala, že mi sova přinese přijímací dopis do Bradavic. :-) Tenkrát jsem odmítala číst cokoli jiného, knihy jsem četla stále dokola a netrpělivě očekávala další díly. I v současnosti neváhám a ke knihám se vracím. Ráda se nechám okouzlit magickým světem, oplakám ztráty, raduju se z vítězství a lituji, že se neproletím na hipogryfovi, nezahraju famfrpál nebo neuklidím svůj pokoj pouhým mávnutím hůlky. :-D Harry Potter je moje srdeční záležitost a vřele doporučuji všem snílkům.

23.12.2019 5 z 5


Povídky podivných Povídky podivných Ransom Riggs

Povídky velmi čtivé. Některé lepší, jiné trochu horší. Mrzelo mě, že podle mě nejlepší povídku o kanibalech, dali hned na první místo, protože potom má člověk pocit, že kvalita příběhů trochu klesá. Myslím, že by měla celou knihu završit. Celkově se mi kniha líbila a ráda si ji přečtu znovu. Co vyzdvihuje povídky nad jiné knihy, je její zpracování. Dlouho jsem neviděla tak nádhernou obálku a ilustrace.

14.07.2019 4 z 5


Matylda Matylda Roald Dahl

Jeden z nejmilejších filmů mého dětství. Teprve nedávno se mi dostala do rukou i kniha. Film je malinko akčnější, ale kniha je napsána skvěle a je veliká škoda, že jsem ji neměla už jako dítě. Jen mě u filmu mrzí, že děj přesunuli do Ameriky.

08.07.2019 5 z 5


Léčitelé Léčitelé Henry Denker

Krásná ukázka, jak se vyvíjelo lékařství a jak neradi se lidé měnili. Příběh se přesouvá z Evropy do Ameriky, ukazuje tehdejší společnost se všemi jejími předsudky a postojem k Židům a tehdejším přistěhovalcům.

29.06.2019 5 z 5


Žena v temnotě Žena v temnotě Vanessa Savage

Skvěle napsaný hrozný příběh. Ačkoli mi místy kniha připadala až zbytečně natahovaná, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Kniha potvrzuje, že ač známe někoho roky a roky, nikdy si nemůžeme být jistí, že toho dotyčného opravdu známe.

18.06.2019 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Kniha začala slibně a párkrát člověka i zamrazilo, ale když se objevila hlavní záporná postava, přestal pro mě být příběh děsivý a celkem jsem i odhadla pointu. To je však jen můj subjektivní pocit. Kniha je čtivá a je zde i několik dobrých momentů. A dost mě pobavilo, že hlavní hrdinka dům prohledává a seznamuje se s ním převážně v noci... No jo no, za světla by to asi nemělo tu správnou atmosféru. :-D

30.05.2019 4 z 5


Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Suzanne Collins

Knihy ke kterým se ráda vracím. Když jsem je přečetla poprvé, jen mi padla čelist. Jedná se o budoucnost po zániku většiny lidstva v Americe. Knihy jsou co do postav i prostředí skvěle propracované. Líbí se mi, že jsou psané takovým stylem, kdy se dokážete vžít do hlavních hrdinů i vedlejších postav. Ke každé máte určitý "vztah". S knihou se smějete, fandíte, pláčete. Při čtení se opravdu nacházíte v Panemu.

28.05.2019 5 z 5


Za horou smrti Za horou smrti Hilde Hagerup

Kniha měla potenciál, ale působila na mě hrozně uspěchaně. Neměla jsem kvůli tomu šanci do příběhu se ponořit.

07.05.2019 3 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Toto byla první kniha od pana Hartla, kterou jsem četla. Rozdělení do dvou vyprávění je skvělý nápad. Kniha se četla krásně, i když člověk už věděl, jak to vlastně dopadne. Musím přiznat, že sympatičtější byl pro mě Jáchym, má mnoho vlastností a dovedností, které bych sama ráda měla. :-) Nejprve jsem četla Jáchyma a Veronika mi byla místy vyloženě proti srsti. Kniha z jejího pohledu mi názor na ní trochu vylepšila, ale stejně jsem si k ní nenašla úplně cestu. Jediné co mi knihu zkazilo, proto dávám jen 3 hvězdičky, byly závěry knihy. MALÝ SPOILER Působily na mě jako naprosté klišé a jediné co tam ještě chybělo byla větička... A žili spolu šťastně až do smrti.

01.05.2019 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Mám rozporuplné pocity. Děj je fajn. Téměř do konce jsem netušila kdo to udělal. Konečné vyobrazení vraha je dosti znepokojující. Jak někdo již poznamenal, chybí zde (alespoň pro mě) sympatická postava. Policistům a Anně bych rovnou dala ťafku :) V životě to však není jen o sympatických lidech a často mám pocit, že je jich nedostatek. Co mi však vadí, je alkoholismus hlavní hrdinky. Na jednu stranu chápu, že nezvládla svůj život a co jí k tomu zavdalo příčinu (přece jenom většina z nás má nějakou závislost), také bylo potřeba nějak děj obestřít, aby hned na druhé straně nebyl jasný vrah, kdyby neměla okno, ale na druhou stranu její vyprávění jen prohlubuje můj odpor k alkoholikům. Zde se omlouvám, jestli se dotknu nějakého milovníka alkoholu, ale nemůžu to prostě vyjádřit jinak. :)

16.04.2019 4 z 5


Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Kniha, ke které se určitě vrátím. Hrozba příchodu Antikrista a člověk se musí od začátku do konce smát. :-D

13.04.2019 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Přemýšlela jsem, jak popsat a okomentovat tuto knihu. A ačkoli většinou nemám problém se k čemukoli vyjádřit, tak na knihu Saturnin prostě nedokážu najít ta správná slova. Všechny superlativy mi přijdou nedostatečné a povrchní. Takže jednoduše... Kniha mého srdce ❤️

31.10.2018 5 z 5


Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Myslím, že je odvážné nebo hloupé pokusit se navázat na Saturnina. A podle mě se to příliš nepovedlo. Styl psaní a vyjadřování je původní knize celkem podobný, ale to je jen malé plus. Přijde mi, že zde chybí děj a ačkoli je zde mnoho vtipných situací, kniha jako by vždy rychle přeskočila k další a další a nakonec nezanechá žádný dojem. Saturnina nade vše miluji, ráda se k němu vracím a nevadí mi ani to, že se na mě v dopravních prostředcích koukají jako na blázna, když se začnu nahlas smát. Ale k dočtení knihy Saturnin se vrací jsem se nakonec musela i nutit, a i když se mi některé pasáže líbily, kvůli celku se ke knize nejspíš nevrátím.

31.10.2018 2 z 5