Karin_Kim55 Karin_Kim55 komentáře u knih

☰ menu

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

(SPOILER) (KONEČNĚ JSEM TO PŘEČETLA! Ani nechci vědět, jak dlouho jsem to četla ... Půl roku? Jo, asi půl roku [možná něco přes], a konečně je to za mnou! Ne, první dvě knihy byly moc dobré, druhý díl bych si dovolila říct, že bych skutečně skvělý! Ale tento díl mě bohužel už tolik nenadchl.)

První půlka byla skvělá, ale pak to začalo být příšerný drama, jedna dramatická napínavá scénka za druhou, takže pak už člověka nic nepřekvapí... A někde v 95 % jsem se modlila, aby to už skončilo! T.T Ten konec byl tak zbytečně natahovaný... Poslední 2-3% už zase tak špatné nebyly.

Stále si stojím za tím, že do tohodle dílu se už ich-forma prostě nehodí. Autorka chce ukazovat věci, které prostě tolik v té ich-formě prostě nevyniknou. Ještě že další díl je už konečně v er-formě!

19.02.2024 3 z 5


Mount Trilogy - kompletní trilogie v boxu Mount Trilogy - kompletní trilogie v boxu Meghan March

První dva díly byly neskutečně bomba. Měla jsem je za chvíli přečtené. Ten třetí byl na mě už trochu moc a hlavní dvojice byla troji na jiné vlně než v předchozích dílech a to mě už nebavilo. Takže celkově to hodnotím jako nadprůměr.

31.08.2023 4 z 5


Znovuzrození Znovuzrození Mirka Andolfo

Tak tahle třídílná série byla dohromady takové průměrné zklamání. Pro čtenáře knih je to možná nějaká změna, protože přeci jenom jsou tady antropomorfní zvířata, ale pro čtenáře mang tohle nemůže být největší tah. Jo, kvůli tomu jsem to chtěla, a taky proto že to mělo být trochu erotické a měl tu být vztah mezi vlkem a prasnici.
Autorka měla ale až moc nápadů a do komiksového formátu se to vůbec nehodí. Chtělo by to předělat, udělat tak třikrát delší, aby ty události měli na čtenáře větší dopad. Všechno se odehrávalo tak rychle, že jsem nějakou smrt/zradu/žhavou scénu vůbec stihla vstřebat, už se dělo něco jiného.
Takže průměr. Škoda, mělo to potenciál.

15.08.2023 3 z 5


Tvořivý sloh : Malé traktáty a malé scénáře Tvořivý sloh : Malé traktáty a malé scénáře Zdeněk Kožmín

Za mě jsou v knize super nápady. Pro mě, jakožto stále češtináře, který se stále učí jak učit, tak jsou zde dobré nápady, které jsou opravdu použít.
(na rozdíl od příšerné knihy od pana Štěpánika a ty jeho slavné Výpravy do krajin češtiny)

14.06.2023 5 z 5


Království hříchu Království hříchu Meghan March

Jejky, tak ten třetí díl byl velký špatný. Ale tentokrát je to čistě subjektivní. Vůbec mě nebavilo, jak do sebe ti dva byly už od začátku (téhle knihy) úplně udělaný. Mezi tou nenávistí a láskou nebyl žádný most, který jsme museli přejít, abychom od té nenávisti k té lásce došli. Přišlo mi to až moc na sílu ta láska.
Ani Mount už nebyl tak zajímavou postavou, když už polovina knihy je vlastně z jeho pohledu. Když jsme místy dostali po částech jeho minulost, bylo to šíleně zajímavý.

Na to, jak mě předchozí díly šíleně bavily a měla jsem je slupnutý jak malinu, tohle bylo velké zklamání. Dokonce i přeskakovala celé stránky, někdy jsem četla jen přímou řeč, abych věděla aspoň plus mínus o co go. (Nevím jestli zkusím autorčinu další sérii Savage trilogy... Možná až budu mít náladu na další jednoduchou ero.)

03.04.2023 2 z 5


Školní výpravy do krajiny češtiny Školní výpravy do krajiny češtiny kolektiv autorů

Nesnáším tu knížku. Proč je to napsaný tak složitě? Z prvních dvou kapitol nemám vůbec nic, protože je to napsané příšerně složitě. (+ nesnáším odkazování na zdroje v závorkách, ruší to od četby)
Nejdřív jsem měla pocit, jako bych četla nějakou diplomovou práci, než jsem se dostala ke kapitole, která se věnuje konkrétním příkladům hodin.

29.12.2022 2 z 5


Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

(SPOILER) Řekla bych, že se zde objevují spoilery, ale někde mi řekl, že mu to nepřijde, takže nevím. Čtěte na vlastní nebezpečí?
Mínusy jsou mají odrážku -, a plusy v knize zase odrážku +. (Plusy jsem našla jen dva - a fakt jsem se snažila je hledat!)

- Většinu času se mi to nečetlo dobře. Horkotěžko jsem se do toho začetla, když už jsem se konečně začetla, tak přišly sexuální scény, které (za mě) vůbec nebyly žhavé nebo sexy. A nejsem si jistá, jestli se mi to četlo špatně kvůli špatnému překladu nebo kvůli dobrému překladu, který dobře vystihl styl autorky. Chvílemi jsem dokonce zkoušela číst to v angličtině, jestli by se mi to nečetlo lépe, a ne, nečetlo, ale některé věci aspoň nezněly tak divně jako v češtině → fucking sirene přeloženo jako zpropadená siréna, oslovení little sirene jako sirénka, což mě v češtině zní prostě zvláštně a hrozně mě to tam rušilo.
- Očekávala jsem kvalitně popsaný sub/dom vztah, ale dostalo se mi příšerné insta-love, kde se do sebe postavy zamilují hned po třech dnech a nemůžou bez sebe žít.
- Ani po přečtení stále nevím, jestli je to moderní svět s prvky fantasy nebo je to obyčejný moderní svět.
- Jména bohů jsou někdy využity jako tituly (Zeus, Hádes, Démétér, ...) a někdy jsou to obyčejná křestní jména (Perseus, Persefona, ...). Což mě bylo osobně jedno, ale jestli někdo očekává velkou mytologii, tak tady to nebude.
- Nechápu proč je to napsané v první osobě, kde se střídají pohledy jeho a její. Když už ten autor chce oba pohledy, ať to rovnou napíše v té třetí osobě. Nebo když už autorka chtěla první osobu, tak to měla nechat jenom z pohledu Persefony a Hádovi myšlenky nechala nám čtenářům skryté. (Takhle by se autorce aspoň povedlo z něj udělat pořádného tajemného drsného strašáka - takhle je Hádes v knize popisován, jako strašák - a ne obyčejnou citlivku, která se zamiluje do první holky, kterou si přivede domů.)
- Nevím jak pro vás, ale pro mě je popis jako jeskyňka, broskvička a štěrbinka příšerný TURN OFF.
- Hermé a Dionýsos byly postavy, které všechny bavily, ale mě ne. Mě si tedy vůbec nezískali a Hermé mi už vůbec nepřišla vtipná. A až do konce jsem nepochopila, proč ji Persefona tolik důvěřovala nebo ji měla vůbec ráda?

+ Jeden z mála plusů je to, že autorka chtěla dát do popředí zdravý vztah, kde se dbá na očividný souhlas k sexu, seznamování před sub/dom sexem, představení safe word, podotýkání, že se může kdykoliv přestat, apod.

- Ale když už je tam ten motiv Dom/Sub, pravidla her, apod. tak AŤ SE TO KUR*A DODRŽUJE! Když už jí dá pravidlo, že v herně ho může oslovovat pouze jako "pane", tak ať ji POTRESTÁ, když to poruší! Jako by na to autorka úplně zapomněla... Perse Háda několikrát v herně osloví jménem a jemu se z toho akorát víc postaví. To bylo takové zklamání! Když už dal tedy Hádes pravidlo oslovení pane, tak ať na to autorka nezapomíná a využije ten TREST, když už to zavedla! (Persefona stejně chtěla dostat přes ten zadek, takže v tomhle Hádes zklamal mě i ji.) Chvílemi jsem měla pocit, že o tom tématu autorka vlastně vůbec nic neví.

+ Někdy od 80 % to začalo být zase zajímavý (čti: přestali spolu konečně šukat). Sice VŮBEC nesouhlasím s činy postav, skoro každé jejich rozhodnutí mi přišlo hrozně hloupé, ale od těch 80 % se zase odešlo od sexu a postavy zase začaly řešit problémy, které je dostaly do hlavní šlamastiky. Pro hlavní dvojici to konči uzavřeně, ale ten "průser" na pozadí bude pokračovat do dalších dílů. Já s tím končím. Upřímně jsem u toho příšerně trpěla, a jak jsem se na tenhle retelling těšila.

07.12.2022 1 z 5


Démon z lesů Démon z lesů Leigh Bardugo

Tak tohle byla rychlovka. Hodinka čtení i když si užíváte příjemnou kresbu. I když jsem od té kresby očekávala podle obálky víc, takže v tomhle ohledu jsem byla celkem zklamaná.

Krátký komiks ze života Temnyje, přesněji jeho dávné minulosti. Na mě osobně to bylo až příliš krátké - takže další zklamání. Propagace na tenhle komiks byla taková, že se dozvíme, jak se z Temnyje stal "Temnyj". A jo, je zde vykreslena jedna situace z jeho života, která ho asi nějak ovlivnila, ale furt je jenom jedna a to je prostě málo.

SPOILER: Stojím si za tím, že [na minulost a vlastně zrod hlavního záporáka celé trilogie, ] je toho ale málo.

Shrnuto, podtrženo. /5

07.11.2022 3 z 5


Srdcerváči: Ročenka Srdcerváči: Ročenka Alice Oseman

- četla jsem anglické vydání -
Tohle mě regulérně nebavilo. Asi už nejsem takový pošuk na Srdcerváče, aby mě zajímali komentáře autorky, jak komiksy původně vznikal (což je už i na konci prvního dílu), bonusové arty (které už dávno znám z jejího instagramu), pár bonusových mini-komiksů (které už taky znám z aplikace webtoon, kam sdílí celý komiks), nebo co mají postavy "v tašce" a jaká píseň se k nim nejvíce hodí.
+ Jelikož je to i vytištěné, tak si nemůžu pomoc, ale přijde mi to jako škoda papíru.

26.10.2022 2 z 5


Přísně tajné Přísně tajné Elle Kennedy

Tohle mě hrozně bavilo. Nemohla jsem se vůbec odtrhnout! Zůstala jsem vzhůru do jedné ráno, abych to dočetla. Takhle čtivou knihu jsem dlouho nečetla! To se vážně čte samo. Zase mě tohle autorské duo dostalo že čtecí krize!

Mě ty gay romance prostě baví. I když jsem z toho měla že začátku strach, protože to začínalo nedorozuměním a nenávistí založené na domněnkách. Ale autorsky z toho dobře vybruslily, i když - a to píšu jen výjimečně - bych toho chtěla víc. Chtěla bych tady víc té omáčky okolo, více interakce s vedlejšími postavami, více z toho obyčejného života. Klidně bych chtěla i více z jejich sexuální života, bylo to jiné od jejich série HIM. Myslím že holky mohly trochu víc zabrousit do té submisivity a dominance v sexu. Byl tu jen takový náznak... nebo jen vidím věci, které tam nejsou?

Jinak to bylo samozřejmě celkem sluníčkový a pohádkoví. Dokonce i Lukův charakter mě taky bavil, na rozdíl od ostatních čtenářů. I když se často choval jako úplný debil, jako vážně, ale díky tomu mi nepřišel tak plochý. Očividně měl své kladné stránky, ale taky negativní.

08.10.2022 5 z 5


Šmrncem a magií Šmrncem a magií Kurtis Wiebe

Tak na to, jak moc mi to bylo doporučováno, tak mě to vůbec nesedlo. Pořád si na ty západní komiksy prostě nemůžu zvyknout, ta asijská hladká kresba mi vyhovuje prostě více. Tady mě nezaujala kresba ani postavy, tak jsem se ani nedokázala extra ponořit do příběhu.
Je tu celkem dost krve (něco je pro mě až nechutné), vulgární slova a takové agresivní příběhy nejsou pro mě, ale někoho to může bavit.

28.09.2022 2 z 5


Koralina Koralina Neil Gaiman

- čteno ve formě audioknihy -

Filmovou Koralínu miluju. Viděla jsem ji už jako dítě, měla z ní hrozný strach, ale i přes ten strach mě to k té děsivé pohádce stále táhlo. A i když je to už nějaká doba, tak Koralínu jsem se už jednou pokoušela přečíst, ale nedočetla jsem ji. Vůbec mě nenadchla. :| Dokonce jsem si z toho prvního čtení nic nezapamatovala. Přiznávám se, že jsem opravdu hodně moc ovlivněná filmem. A i když se mi většinou více líbí originální zpracování, tady mě více baví film. I když to není tak rozdílné, jak u adaptací bývá - čemuž tady pomáhá, že prvky které jsou v knize, jsou využity i ve filmu jen jinak.

Ta knížka mi vůbec nepřišla hororová. Ano, byly chvíle kdy jsem byla napnutá a bylo mi nepříjemně, ale jen díky tomu, že jsem si představovala vizuál filmu. Ani ta atmosféra se mě nijak nedotkla. Nebo vztah Koralíny s matkami nebyl tak dobře zpracovaný, si myslím. Koralína se mi nezdála tak moc ignorovaná, aby chtěla jinam, stejně jako proč Koralína chtěla od druhé matky utéct hned po jedné návštěvě. Budu jedna z mála, ale mě kniha Koralíny vůbec nenadchla. Tady v tom případě zůstanu raději u filmu.

Naštěstí ve formě audio to byla rychlá tříhodinová jednohubka. Líbily se mi tam části, kde zpívaly myši/krysy, které byly s hudnou a z toho jsem měla jednou i husinu.
U vypravěčky mě celou knihu štvalo, jak Koralíně říkala "Koralina" s krátkým i. Vždyť je to Koralííííína! T.T

28.09.2022 2 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

(SPOILER) - - - PŘEČTENO VE FORMĚ AUDIOKNIHY - - -

Já jsem na rozpacích. Vůbec nevím, jak to ohodnotit. o.o Kdybych to četla jako klasickou knihu, tak bych to pravděpodobně po pár stránkách zahodila, protože začátek mě vůbec nezaujal. Ale v podání Terezy Vilišové jsem u toho zůstala. A později to skutečně začalo být napínavé a zajímalo mě, kdy přijde to děsivé, kdy vyklube pravda na povrh nebo nějaký velký zvrat. Ale vlastně... mě přijde, že žádný velký zvrat nenastal. Kolikrát tam byla napínavá scéna, že (opět) kdybych to četla, tak hned přeskakuju řádky ať vím, co se stalo. (To je výhoda - pro někoho možná nevýhoda - audioknihy, že se nedají přeskakovat řádky.) Ale potom napětí se vlastně vůbec nic nestalo. Vždy jsem očekávala nějaké velké BUM, ale nic.
Z poslední kapitoly jsem na vážkách. Líbí se mi, že každý to může pochopit jinak. Autorka nepíše, jak přesně se to stalo. To se mi líbí, ale stejně mi přijde, že tomu něco chybělo.
Taky je tohle moje první rande s Colleen Hoover, takže jsem vůbec nevěděla co čekat nebo jestli mi její styl psaní sedne. A rozhodně od ní ještě něco zkusím, její styl psaní mi sedl. A taky jsem zvědavá, jak si poradí s romantikou. :D

Spoiler:
Verity byla popsána jako naprostý šílenec, manipulátor a sociopat. Z popisů jejích pocitů by bylo zle, jednou jsem si musela dát pauzu, protože jsem to psychicky nevydržela. To, jak nenáviděla své nenarozené děti, jak se jedno novorozeně pokouší zabít, jak si upravuje pravdu, jak lže a následně vymýšlí způsoby jak vyřeší, aby se ta lež stala pravdou a další a další.... Ty její myšlenky za mě zprostředkovaný geniálně. Bohužel nemám o tom dostatečné znalosti, abych posoudila, jestli je to správné popsané(?).
Taky jsem vážně jsem čekala, že Verity bude pronásledovat hrdinku po domě, ale nic takového se nestalo! A to mě asi trochu zklamalo.

Varování: týrání dětí, pokus o vraždu novorozeněte, smrt dítěte

22.06.2022 3 z 5


Studia vizuální kultury Studia vizuální kultury Marita Sturken

Přečtené kapitoly: 1, 6, 7 (čteno kvůli škole)

Nevyhovovalo mi způsob, kterým byly informace předávány. Je to napsané hodně složitě a těžko se z toho vytahují jen ty důležité informace. Obsahově jsou některé věci rozhodně zajímavé a poučné, ale hodně těžko se to čte.

27.04.2022 3 z 5


Ekhö: Zrcadlový svět 1 a 2 Ekhö: Zrcadlový svět 1 a 2 Christophe Arleston

Hodně se mi líbí svět. V ilustracích a jednotlivých panelech kreslíř ukazuje hodně ze světa a nesoustředí se jen na hlavní postavy (popř. na ty, které zrovna mluví - jak jsem zvyklá z mangy).
Postavy se mi sice nezdají nijak extra výrazné, ale jsou mi sympatické natolik, abych si přečetla pokračování (když už ho mám doma).

23.03.2022 4 z 5


Noční cirkus Noční cirkus Erin Morgenstern

Za mě je tohle krása. Celá kniha byla skvělá, magické prostředí, úžasné popisy prostředí, pomalé seznamování s hodně postavami, pro někoho se některé části můžou zdát zbytečné, ale já bych nic nevymazala. Naopak! Chci víc té "omáčky"!

Postřehla jsem, že všichni, co dávají nízké hodnocení, mají společné tyhle věci, které se jím nelíbí/nevyhovují jim:
• retrospektivita - hodně často se skáče z přítomnosti do budoucnosti a dokonce se mění i místo (skáče se skoro po celé zeměkouli), před každou kapitolou je napsáno rok a místo, kde se kapitola odehrává, je velmi důležité to vnímat, jinak budete hodně zmatení.
• hodně "zbytečného" děje (a s tím i příliš moc postav) - autorka popisuje i vedlejší věci, které by k hlavnímu příběhu byly úplně zbytečné, ale ony krásně dokreslují atmosféru, a vy díky těmto detailům a "drobnostem" mnohem víc věříte, že je cirkus skutečný. V prvních kapitolách se něco stane a vám se po dalších několika kapitolách začnou spojovat nitky v hlavě a všechno do sebe začíná zapadat. A takhle je to i s postavami, které jsou vedlejší a mohly bychom je považovat za zbytečné, ale tohle je taky kouzlo té knihy.
• není tady akční souboj - ano, tohle slibuje špatně napsaná anotace. neočekávejte velký přímočarý souboj, který znáte z Harry Pottera. někomu celkově chyběl "děj".
• romantická linka - ta je za mě hodně zanedbaná. jestli je váš cíl romantická kniha, tak to asi tohle nebude ono. jde tady převážně o tu kouzelnou magickou atmosféru (ale já bych té romantiky a interakce mezi hlavním párem uvítala víc)

Já jsem s 90 % knihy vážně na 120 % spokojená! Ale ten konec... Z toho konce mám hrozně hořkosladký pocit..? Jen kvůli tomu konci, nemůžu dát plný počet hvězd! (A je mi to hrozně líto! T.T) Teď mě napadá, že ty poslední 2 kapitoly se dají považovat za takové "po titulkové scény"? Hlavní děj se ukončil dřív a poslední 2 kapitoly jen doplňují informace.

Kamarádka tuhle knihu označila jako "divno-knihu". V polovině jsem si uvědomila, že je to svým jazykem, popisy podobné Snílkovi. I když mě Snílek Neznámí nebavil a nedočetla jsem ho, Noční cirkus skutečně miluju a plánuji ho přečíst ještě jednou.

17.03.2022 5 z 5


Bez srdce Bez srdce Marissa Meyer

(SPOILER) Miluju to. Žeru to. Zničilo mě to. Umřela jsem a mám další knižní kocovinu.

Nejvíc mě na tom potěšilo to, že je to psané v er-formě. Po těch dnešních YA v ich-formě je to hrozně osvěžující!

Pohádková atmosféra - Říše divů, divně vypadající postavy, mluvící živočichové, kouzelné předměty - je prostě nádherná! Prostředí královského dvora, ta etika, tykání a nenápadné koketování, to je všechno tak krásné, milé a prostě roztomilé. Pomalý vývoj romantického vztahu se mi šíleně líbil. (I když to možná trochu byla i insta-love?)

Spoilerová část:

Akční scény asi nebyly popsány tak dobře, ale rozhodně jsem spokojená s posledním bojem, kde Cath setne hlavu netvorovi. Nebyly tam žádné zbytečné popisy, natahování děje/situace nebo připravování čtenáře na to, co zrovna přijde. Je to úplně jako když vás polejí kyblíkem studené vody. To mě tak potěšilo! Trhalo mi to srdce, jak to bylo rychlé, že si ani neuvědomujete, co se to vůbec stalo. (přesně jako ve skutečnosti) Tohle je velké VELKÉ PLUS.

10.02.2022 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 3 Srdcerváči. Kniha 3 Alice Oseman

Druhé čtení:
Po druhém čtení mám mnohem větší námitky k layoutu knihy. Myslím, že tyhle "grafické novely" by se měly inspirovat mangou, pokud chtějí mít přes 200 stran. Používat papír menší gramáže, obrázky zasazovat více k ořízce (ne doprostřed! protože při té tloušťce se to nedá otvírat a bubliny a obrázky blíž ke středu prostě nejsou pořádně vidět!) a pořádně se hlídat rozlišení (aby se nestalo, že některý text na stránce bude rozpixelovaný, nebo dokonce celé dvoustrany).

Názory, že je to sladké, to nezměním. Možný spoiler? → A až na ten fakt, že "everyone is gay" mě stále štve a je to hrozně trapný... tak mě příběh stále baví.

01.02.2022 4 z 5


Probuzení Probuzení Mirka Andolfo

MILUJU TO. MILUJU. PROSTĚ TO MILUJU.

Ne, já se snažím být objektivní, ale tohle je moje první setkání se západním komiksem (přesněji byl první Ekho, ale to jsem stále nedočetla, takže to nepočítám), navíc jako bonus je lehce erotický a postavy jsou polidštěná zvířata? Takže prosím, GIVE IT TO ME byla moje okamžitá reakce.

Plus mínus jsem věděla, co čekám a do čeho jdu, ale bylo to mnohem lepší! Popravdě se to ubíhalo úplně jiným směrem než jsem čekala, ale stejně jsem si to užívala! Jediné mínus je v tom, že příběh ubíhá celkem rychle. Vyhovovalo by mi, kdyby to bylo trochu pomalejší a my se mohli více s těmi postavami seznámit. (Být to 2x delší vůbec bych si neztěžovala.)

Rozhodně se vrhnu na druhý díl, protože tento končí celkem otevřeně.

01.11.2021 4 z 5


On On Elle Kennedy

Přečteno za dva dny!(Ne že by to bylo kvůli rozbitému mobilu a nemožnosti přístupu k internetu.)
Tohle mě skutečně bavilo! Už jsem zapomněla, jak moc mi ta červená knihovna chybí.

Příběh je svižný a uhání stále dopředu. Je to vtipné, a i když některými rozhodnutími a nedorozumění v komunikaci ty postavy dokážou naštvat, tak to není v tak velké míře.

Hodně se mi líbilo, jak byly popsané sexuální scény - zvlášť ta první! (Jejich poprvé je asi moje nejoblíbenější scéna.) Na můj vkus tu bylo sexu tak akorát.

Za mě jediná výtka je ta, že je to v ich-formě a pohledy se střídají. A není to vždy přesně na střídačku. Někdy je 2x za sebou pohled Wese a pak 3x za sebou pohled Jamieho. I když je to napsaná v er-formě, tak se toho dají dostat myšlenky a názory postavy a čtenář pak nemá guláš, za koho pak čte. (U holka/kluk to poznáte z koncovek, ale u kluk/kluk bohužel. Párkrát jsem musela přeskakovat na začátek kapitoly, abych si to ověřila.)

První díl se mi rozhodně líbil víc. Osobně mám ráda víc tohle poznávání druhého, ty začátku vztahu. Druhý díl se zaměřuje na jejich společný život, partnerské problémy (převážně v komunikaci), apod... nakonec ale vše samozřejmě dopadne happyendem.

18.10.2021 5 z 5