karel0684 karel0684 komentáře u knih

☰ menu

Saturnin při chuti Saturnin při chuti Miroslav Macek

Už u předchozího dílu mi přišlo, že je to psané za každou cenu... Vytěžit možnosti dané původní knihou, než někomu dojde, že už to prostě Saturnin není. Ale je to celkem vtipné, akorát dost mělké a prvoplánové. V původním díle byl humor jemnější a vypracovanější.

03.02.2024 3 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Silné. Ze začátku nuda, ale v polovině se to začne rozjíždět. A měl jsem chuť to zahodit, než došlo k tomu, k čemu muselo dojít... Nemám rád takové věci... Kdybych to neměl i jako audioknihu, tak jsem to nedočetl
Je to jiná kniha než Ove, babička a Brit-Marie.

04.09.2023 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Přemýšlím, jak popsat zážitky z této knihy - četlo se to rychle, po překonání počátečního "šoku". I když ten šok a základní teze této knihy bylo asi to "nejzajímavější"

29.08.2023 2 z 5


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Když si vzpomenu na film... Tak ten byl velmi dobrý. A jen díky filmu a tomu, že je to kniha do výzvy, jsem to dočetl. A tenhle rok už bylo dost MV...

16.08.2023 3 z 5


Později Později Stephen King

Kinga jsem četl už kdysi a jeho horory nejsou něco, co bych chtěl číst znova. A tak jsme narazil na tuhle pohodovu duchařskou knížku. A za mě je to velmi podařené. Zelená míle to není ale tohle je taky dobrý

10.08.2023 4 z 5


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

kniha, která je horší jak film... Film je nadprůměrný, ale kniha spíše průměr. nebýt výzvy, tak to ani nedočtu

28.07.2023 3 z 5


Jatka č. 5 Jatka č. 5 Kurt Vonnegut Jr.

Po prvním přečtení této knihy kdysi dávno, ve mne zůstal velmi hluboko nepříjemný pocit z hrůz, které jsou tu popisované... Ty hrůzy jsou však zakryty dalšími linkami vyprávění... A tak je kniha zdánlivě absurdní groteska a zároveň smutný příběh se scifi mimozemskou kapkou.
Člověk má pocit, že autor byl snad sjety, když to psal. Nebo se jen snažil o hluboké sdělení a ošklivost světa skrýt pod něčím, kde člověka na první pohled nepopadne děs a nepřinutí ho k útěku.

Tak to chodí...

21.06.2023 5 z 5


Kočky jsou vrženy Kočky jsou vrženy Jakub Horák

Četl jsem v době probíhající prezidentské kampaně. A některé věci byly neuvěřitelně trefné...
Kniha se skoro nedá odložit a v současné době měl občas problém odlišit četbu od reality.

06.02.2023 4 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Přemýšlím, jak to popsat knihu, kterou jsem kdysi s nechutí četl v rámci povinné četby. Kterou jsem mám rád jako film, ale jeho zhlédnutí četbu nenahradilo, kvůli mnoha podstatným rozdílům. Nakonec jsem se k ní vrátil jako k audioknize a byl jsem uchvácen. Možná je to jedna z knih, ke které musí člověk dozrát. Protože je milá, lidská (někdy až moc) a celkově je to taková epizodka, která byť krátká, obsahuje mnoho z osudů svých postav.

13.06.2022 5 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Knihu jsme si hezky rozložil na delší dobu a četl po kouskách. Jinak bych se asi umlátil smíchy. A k tomu jsme se občas dozvěděl něco nového a zajímavého o našem státečku.

17.04.2022 5 z 5


Egyptologové Egyptologové Kingsley Amis

Tuhle knihu jsme dostal do ruky poprvé v době, kdy mi nebylo ani dvacet. A tenkrát jsem nedočetl ani první kapitolu. Musel jsem zestárnout více než dvakrát, než se kniha pro mne stala čitelnou. A pochopitelnou. A tak přemýšlím... jak by se ta společnost musela jmenovat dnes a kolik vynalézavosti by tajemník potřeboval v době internetu a mobilních telefonů...

17.04.2022 4 z 5


Bohové Gothamu Bohové Gothamu Lyndsay Faye

Střídal jsem čtení a audioknihu a takhle to bylo dost dobré. Nakonec jsem to hlavně poslouchal jako audioknihu, protože četlo se to chvílemi dost těžce. A to nejen díky dost drsnému obsahu. (nemám rád, když trpí děti)

15.04.2022 4 z 5


Projekt manželka Projekt manželka Graeme Simsion

Vtipné, absurdní, a velmi čtivé. Doktor Tillman je skvělý a dokonalý aspík se vším co k tomu patří. Parádní čtení

28.02.2022 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

knihu jsem původně považoval za humornou, ale... nutí člověka k zamyšlení. A když se prokoušete tím humorem, najdete dost hlubokých a lidských myšlenek. Tak čtenář osciluje mezi smíchem a pláčem...

28.02.2022 4 z 5


Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá Marie Rejfová

Nenáročné a oddychové čtení s příjemně potrhlou hlavní postavou. Akorát nejsem asi cílová skupina.

28.02.2022 4 z 5


První dámská detektivní kancelář První dámská detektivní kancelář Alexander McCall Smith

Strašně špatně se mi to četlo. Vůbec mi neseděl styl vyprávění a na můj vkus se tam příliš často objevovalo "paní Ramotswe" a "první soukromá detektivka" Příběhy jsou dobré a připomínají trochu slečnu Marplovou.

28.02.2022 3 z 5


Ikona Ikona Frederick Forsyth

Knihu jsme četl nedávno, ale v současné situaci (válka na Ukrajině) jsou některé aspekty v knize popsané velmi zajímavé. A to kniha vznikala v minulém století. Přesto jsou mnohé, v knize popsané reálie, zaměnitelné a převoditelné do dnes...

28.02.2022 4 z 5


Jatka Jatka Lee Child

Není to špatné. Je to napínavé. Postava Jacka je celkem sympatická.

28.02.2022 4 z 5


Palm Beach Finland Palm Beach Finland Antti Tuomainen

Musím říci, že je to velmi dobře napsaná parodie na různé detektivní příběhy. Osobně se mi to četlo mnohem lépe než drsná severská škola. Kniha je plná absurdních situací a místy je fakt problém nesmát se nahlas.

28.02.2022 4 z 5


O psech, zlodějích, strážníkovi i jiná vyprávění O psech, zlodějích, strážníkovi i jiná vyprávění Jerome Klapka Jerome

Taková oddychová rychlovka plná anglického humoru.

19.02.2022