Karča.K Karča.K komentáře u knih

☰ menu

Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Hra je poplatná době, ve které vznikla. Tehdy se nedalo napsat, že ke zkrocení zlé ženy stačí 15 a více centimetrů a v případě nouze i několik tužkových baterií. To mi připomíná, že se po cestě z práce musím stavit v Planeu, manžel je na školení a včera večer jsem měla dlouhou chvíli.

01.12.2023


Chameleon a zaklínadlo Chameleon a zaklínadlo Piers Anthony

Progresivisté by autora i tuto knihu nejraději spálili na hranici, ale já jsem byla nadšena. Mám totiž vagínu a tím pádem jsem žena a jako normální člověk dokážu ocenit kvality tohoto literárního eposu. Knihu bych rozhodně doporučila i dospívajícím, kteří se teprve hledají.

01.12.2023


Mars Red 1 Mars Red 1 Bun'ó Fudžisawa

Toto byla moje první manga a na rozdíl od mých prvních tang to byla veskrze pozitivní zkušenost. Vřele doporučuji.

06.02.2023 5 z 5


Přelomový okamžik Přelomový okamžik Tereza Čierníková

Epochální literární hereze toho nejčistějšího zrna. Čtu jedním dechem a řežu se u toho smíchy. Knihu mohu vřele doporučit jako milé neutralizační sousto při čtení (degustaci) kvalitní literatury.

06.02.2023 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Neskutečný literární zločin. Toto "dílo" nemá co dělat v seznamu maturitní četby na SŠ. Fanoušky této knihy naštěstí řádně vytrestá návštěva reálné Žítkové - nic tam není, jen hotel postavený z evropských peněz a když máte štěstí, tak potkáte i nějakého poštěkávajícího voříška. Byli jste varováni.

10.01.2020 odpad!


Neumím tančit po špičkách Neumím tančit po špičkách Emily Dickinson

Emily Dickinson bych neváhala označit za nejvýznamnější ženu-básnířku všech dob. Její poezie je nadčasová a mistrovská. O neutěšeném stavu českého školství vypovídá, že ji většina (nejen rigidních a vrásčitých) češtinářek ve svých "hodinách" literatury na SŠ nevyučuje. Nevím, jestli se smát nebo plakat.

10.01.2020


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Knihu jsem četla, když se mnou mlátila puberta a byla jsem jí fascinována. Teď z pohledu zkušené čerstvé čtyřicítky se za knihu stydím a je pro mě literárním blábolem. Stejnou zkušenost s knihou má i můj manžel. Nedivím se, že tento paskvil nebyl v "osnovách" studia anglistiky. Pokud jste knihu četli ve věku do 18 let a nyní je vám 30+, doporučuji otevřít ji znovu. Budete také znechuceni.

07.01.2020 odpad!


Okrasní ptáci Okrasní ptáci Stanislav Chvapil

Knihu jsem jako malá dostala od babičky k narozeninám. Vzhledem k tomu, že jsem byla zapálená čtenářka, jsem si ji přečetla celou od začátku do konce. Uchvátil mě popis balení kolibříků a vůbec celý svět ptáků - mám je ráda dodnes.

07.01.2020


Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Výborná kniha. Jako žena si dovedu představit tu bázeň posádky, když se z vln poprvé vynořil Moby Dick.

19.12.2019


Životopich Životopich Robert Rosenberg

Čeština v knize dostává na frak, ale je to úsměvné a čte se to dobře. Nevím proč, ale při čtení se mi pořád vybavovala vzpomínka na myslivecký ples, kde si mě v jednom kumbále zevrubně podal můj nynější manžel.

19.12.2019


Šarlátové písmeno Šarlátové písmeno Nathaniel Hawthorne

Zajímavá sonda o tom, co vše může způsobit nemanželský štych.

19.12.2019


Zmrazené potraviny Zmrazené potraviny Miroslav Smotlacha

Úsměvný výlet do doby, kdy lidé doma neměli počítače a další vymoženosti a celá vesnice si chodila "zamrazit" králíky a nutrie k tetě Jiřce, které se podařilo vystát frontu na východoněmeckou mrazničku.

19.12.2019 1 z 5


Dračí křídlo Dračí křídlo Tracy Hickman

Mistrovská fantasy literatura, být Georgem R. R. Martinem, tak jsem studem červená jak zadnice paviána a nevycházím z domu.

22.10.2019


Černá krabice Černá krabice Joe Hill (p)

Začátek (koupě obleku a první kontakty s duchem) byl slibný, ale pak se kniha změnila v trapnost - kdo by se bál hlasu, který jde z rádia v přeplněném bistru? Knihu jsem nedočetla a pokud v žádném supermarketu nenajdu toaletní papír v akci, tak vím, jak ji použiji.

04.09.2019 odpad!


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Můj bratr si kdysi pořídil pár andulek a ke kleci jim zvenku připevnil budku - doufal, že budou mít mladé. Jednou večer viděl do budky lézt samičku a šel nadšený spát. Když se ráno do budky podíval, bylo v ní jen nakáleno. Tak to už v životě chodí a těm, kteří se s tím ještě nesmířili, by tato kniha mohla otevřít oči.

03.06.2019


Beatles: Výpověď o jedné generaci Beatles: Výpověď o jedné generaci Antonín Matzner

Jako puberťačka a tehdy nadšená posluchačka "břitníků" jsem knihu doslova hltala. Teď se tomu usmívám a knihu se bojím otevřít.

10.05.2019


Experiment s Andílkou Experiment s Andílkou James Patterson

Milovníkům laciné literatury se to určitě čte dobře, ale já jako anglistka jsem úpěla hrůzou. Styl psaní je jako od studenta, který chodí na kurzy tvůrčího psaní. Takových braků bych dokázala vyplodit spoustu, ale raději napsat jednu pořádnou knihu, být nepochopena, následně se předávkovat benzodiazepiny a za padesát let po smrti se dostat do literárních antologií a učeben literatury.

10.05.2019 odpad!


Čarodějná země Oz Čarodějná země Oz Frank Lyman Baum

Výborná pohádková kniha, i když první (a nejslavnější) díl rozhodně nepředčila. V tabletu už mám nachystaný třetí díl s názvem "Ozma of Oz".

06.02.2019 4 z 5


Co nosili s sebou Co nosili s sebou Tim O'Brien

Titulní povídka této knihy je mistrovské dílo a podle mého názoru vůbec nejlepší povídka týkající se války. Pokud vás ve škole vrásčité a rigidní češtinářky krmily dle mého názoru vyčpělým, nudným a přežitým Remarquem, tak vězte, že díky O'Brienovi budete mít opět kladný pohled na válečnou literaturu. Time, smekám!

18.01.2019 5 z 5


Předtucha Předtucha Marie Pujmanová

Knihu jsem musela povinně číst na základní škole a trpěla jsem při tom jak zvířátko. Zpětně hodnotím kladně alespoň název knihy, neboť předtuchy jsou nám ženám blízké. Třeba teď mám takovou předtuchu, co se bude doma dít večer. U snídaně se totiž na mě manžel díval tak nějak mlsně a myslím, že to nebylo irskou slaninou z Lídlu, kterou jsem mu naservírovala.

17.01.2019