Kamcatak Kamcatak komentáře u knih

☰ menu

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Originální, čtivé. Postava Holly a její ukecané monology knihou proplouvají rychlostí sportovní jachty. Postavy mi k srdci (zdánlivě) nijak nepřirostly dokud nedošlo na poslední stránky, které mě nečekaně rozsekaly..
Od knihy jsem neměla žádná očekávání a byla jsem mile překvapena. Ve výsledku jsem vlastně okouzlena.

07.04.2024


Spasitel Spasitel Andy Weir

"Amaze, amaze, amaze!".

Naprostá bomba. Nebudu moc psát o ději, jakékoliv spoilery by zkazily zážitek, víc než bohatě stačí anotace.
V knize je hodně hodně popisů vědeckých postupů, matematických a fyzických problémů apod. Jako čtenářka, která je v těchto oborech zcela neznalá a často si během těchto pasáží neuměla představit o co se jedná, podobným čtenářům vzkazuji: stojí to za to! Autor při každé vědecké zmínce přidá snadno pochopitelné přirovnání a díky tomu je kniha pochopitelná i pro nás nevědecky založené smrtelníky. A ten příběh je prostě báječnej. Plný napětí, všech možných emocí a dobrodružství. Konec mě dostal a lepší bych si nepřála ani nevymyslela.

*Posloucháno jako audiokniha v originále, namluvená Ray Porterem. *
Moje první kniha od Andyho Weira, a určitě ne poslední.

21.02.2024


Jatka č. 5 Jatka č. 5 Kurt Vonnegut Jr.

"O válce se nic inteligentního říct nedá." Protože takový strašný masakr, jakým je válka, nedává smysl. A proto měl Vonnegut problém napsat svou knihu o bombardování Drážďan, protože co inteligentního by se o něčem tak hrůzném dalo napsat?
A výsledek je rozhodně zajímavý, čtivý, mnohdy nedává smysl (samozřejmě), a nechává za sebou mnoho myšlenek. A rozhodně je to dílo mnohem více inteligentní, než se může zdát. A tak rozdílné od jiných válečných knih. Díky pane Vonnegute, že jste nám tady tohle zanechal.
Určitě si v budoucnu přečtu další jeho knihy.

21.12.2023


Lincolnova dálnice Lincolnova dálnice Amor Towles

Ach, Amor Towles. Amor se stává mou láskou. Druhá kniha od tohoto autora. Gentleman v Moskvě byl tak neskutečný zážitek, že jsem se obávala, že budu tady zklamaná. A ona to byla naprosto bombastická jízda (doslova). (Ačkoliv Gentleman je stále na 1. místě).
Výborné vyprávění, naprosto skvělé dialogy a opravdu nečekaná překvapení. Miluju, jak Towles dokáže v docela krátkém prostoru perfektně představit novou postavu, která ačkoliv je vedlejší a pro děj (možná) nemá až tak důležitou roli, víme o ní vše, co potřebujeme a mnohem více. Postupně se dozvídáme a chápeme, co vede každou postavu ke svému jednání.

Došlo na smích, slzy a spoustu dalších emocí mezi tím a prostě jsem si tohle neskutečně užila.
Těším se na Pravidla zdvořilosti a hlavně se těším na další knihy, protože tento autor prostě umí.

20.12.2023 5 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Skvělé nové setkání s JKR! Oproti jiným detektivkám jsem měla pocit, že ano, takhle pravděpodobně skutečně vypadá práce soukromého detektiva. Většina knihy je popisem všech výslechů, které Kormorán vede s různými svědky a podezřelými. Díky tomu, že máme snad veškeré informace k dispozici, opravdu jsem se snažila přijít na to, kdo byl vrahem a párkrát jsem i pomyslela na toho pravého, ale vždy ho zavrhla, ne to přece nemůže být on(a). A tak mě závěr perfektně překvapil.
Prostředí modelingu a bohaté smetánky Londýna mě vyloženě nebrala a občas popisy výslechů se nezdály zas tak zábavné a přesto se mi kniha četla skvěle a moc jsem si ji užila. Rowlingová hold umí psát! Moc se těším na další díl.

20.12.2023 4 z 5


Jetotak Jetotak Taras Prochasko

Není snadné urovnat si myšlenky a utvořit je do konkrétních slov, které by mohly výstižně popsat, co jsem při čtení zažívala a co si o knize myslím.

Některé části byly hodně těžké ke čtení a pochopení (i když možná mnohé části ani pochopitelné mimo samotného autora nejsou), a i když jsem zvládla naráz třeba přečíst i jen jedinou stránku - někdy i jen jeden odstavec - našly se pasáže, které mě přiměli k hloubání, či jiné, které mě svou moudrostí osvítily.

Nejvíce jsem si užívala čtení fejetonů (FM Halič). Krátké, poučné i zábavné, pravdivé a nutící k zamyšlení. A hlavně se četly samy a moc mě bavily.

Novela Jinací mě taky bavila, místy mě šokovala, místy jsem byla do vyprávění skoro zamilovaná.

Moc se mi líbilo autorovo spojení s přírodou, s přítomností, s hloubkou lidské duše. Často jsem sice úplně nechápala o čem to vlastně je, ale jsem velice vděčná za toto literární, velice zvláštní a velice výjimečné setkání.

20.12.2023 4 z 5


Utkaný svět Utkaný svět Clive Barker

Četla jsem před mnoha lety, kdy jsem na takovou knížku byla asi ještě moc malá, ale navzdory tomu (a nebo možná právě proto) jsem ji zhltla jediním dechem. Moderní fantasy, dobro a zlo, vzpomínám si, že mě to moc bavilo!

14.11.2023


Láska za časů cholery Láska za časů cholery Gabriel García Márquez

Kniha se mi líbila asi tak jen co se týče stránky brilantního jazyka a skvělé formy vyprávění a popisů. Dostává se nám živého obrazu života před více než sto lety na jiném kontinentu. I přes skvělou formu a styl mám ale výhrady k samotnému obsahu knihy. Hlavní postavy jsou vcelku nezajímavé a nudné. To jediné, co ve čtenáři vyvolává silnější emoce, je Florentino a jeho opovrženíhodné chování.

28.09.2023 3 z 5


Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Lehce (čti: pro Brity extrémně) kontroverzní memoár a zpověď člena královské rodiny. Spousta lidí si stěžuje, že Harry v něm sdílí takové detaily ze svého života, které opravdu vědět nechtěli (obzvlášť ty, co se týkají jeho intimity). Ale on je autorem knihy, a on si do ní přeci může napsat co chce.

Na mnoha scénách (ať už se jedná o královské rodiny, politiku, filmový průmysl, vrcholový sport, ) se odehrávají věci, o kterých zbytek světa neví. Věřím, že jsou tyto memoáry (a obecně výpovědi lidí) nesmírně důležité, protože skrze ně se může dělat osvěta a tudíž i nějaká změna. Už nežijeme v době, kdy je akceptovatelné držet věci pod pokličkou a zavírat oči před nepříjemnými informacemi. I tak vysoce postavená osoba, jakou je princ, je přeci jen člověk a má svá práva. Nesmírně mu fandím a má můj respekt.

Náhradníka jsem poslouchala jako audioknihu v originále namluvenou přímo Harrym. Opět se mi potvrdilo, jak jsou audioknihy namluvené samotným autorem nový level. Je to intimnější. Máte pocit, jako by seděl na sedačce před vámi a všechno vám vyprávěl z očí do očí.

28.09.2023


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Kniha se skládá ze tří oddělených příběhů odehrávajících se v různých časových obdobích a na různých místech. Jak kniha postupuje, jednotlivé příběhy se propojují.

V různých komentářích (nejen zde na databázi) jsem si všimla kritiky této knihy na základě nesprávných odborných faktů. S tím úplně nesouhlasím. Historický kontext a informace o včelařství, které jsou v knize prezentovány, jsou v zásadě správné a vychází z reálných znalostí o včelách a včelařství (alespoň dle toho, co jsem si já zjišťovala). Například popis včelařských praktik v 19. století nebo zmínky o problematice úhynu včel v současnosti mají své kořeny ve skutečných faktech.
Kniha je nicméně román a tak je zcela přirozené, že spousta detailů, ať už historických nebo jiných jsou předmětem fikce. Důležitější než doslovná historická přesnost je zde ale především sdělení knihy o vztahu mezi člověkem a přírodou, a o ekologických problémech, kterým čelíme.

Co bych knize ale vytkla, je docela pomalý děj. Než se ve všech příbězích dostaneme k nějakému vyvrcholení v ději, jsme už téměř u konce knihy.
První dva příběhy mají spoustu paralel a frustrace hlavních postav jsou v některých momentech až identické, což mě místy nudilo a nadávala jsem autorce, že si nemohla vymyslet originálnější linku své třetí postavě, ale na konci knihy jsem se musela přiklonit k názoru, že autorka chtěla ukázat, že lidstvo má tendence opakovat chyby svých předků, ale zároveň máme tu možnost tyto programy přerušit a přepsat.

Kniha je silným voláním po probuzení, po změně chování člověka k přírodě, ale i jednoho k druhým. Nutí nás ptát se, zašli jsme už příliš daleko, nebo máme ještě šanci něco změnit? Ačkoliv kniha ukazuje velmi nepříjemnou budoucnost, a může to být místy docela depresivní čtení, konec v čtenáři zanechává příjemný pocit naděje.


Kompletní recenze na mém blogu: https://shorturl.at/bjrIY

26.09.2023 4 z 5


Lord John a skotský vězeň Lord John a skotský vězeň Diana Gabaldon

Skotský vězeň se rychle stal mým nejoblíbenějším románem ze série Lorda Johna, samozřejmě asi hlavně proto, že v něm Jamie hraje velkou roli :-D
Objektivně bych dala hvězdy asi jen 3, příběh není nijak výjimečný, ale knihy Diany Gabaldon jsou hold mojí oddechovkou a oblíbeným "guilty pleasure", a prostě se mi krásně čtou a tak na nějakou objektivitu tentokrát zvysoka s*** a dávám hvězdy 4. :)

24.05.2023 4 z 5


Strach. Základní průvodce, jak přežít bouři Strach. Základní průvodce, jak přežít bouři Thich Nhat Hanh

Příjemná, docela meditační, knížka, plná mouder, nad kterými určitě není od věci se zamyslet. Ve výsledku mi to nepřišlo zas tak moc o strachu. Začátek vycházel z toho, že mnoho lidí má strach ze smrti a následovala vysvětlení a zamyšlení, proč je takový strach zbytečný a vlastně nedává smysl. Kniha se nás tedy snaží uklidnit, že se smrti bát nemusíme. Ve výsledku to ale až tak moc o smrti a strachu není a možná je to více spíše o životě a o štěstí.
Pokud trpíte v životě strachy - a teď nemyslím ani tak moc z vlastní smrti - tak v této knize asi zas tak velkou pomoc nenajdete. Pokud ale máte rádi duchovní zamyšlení a meditace, tak určitě doporučuji.

04.05.2023 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Poslouchala jsem jako audioknihu v angličtině, brilantně namluvenou Stephenem Fryem.
Začátek byl hodně těžký, dostat se do hodně zvláštního rytmu, smyslu pro humor a stavby příběhu. Ale po pomalejším rozjezdu mě to, přiznávám, docela chytilo. Knihu jsem si chtěla přečíst už dlouho, hlavně abych zjistila o čem je řeč, zkrátka se kulturně vzdělat vzhledem k množství odkazů na tuto knihu.
Zda budu někdy pokračovat v dalších dílech, trochu pochybuju, zas tak šíleně mě to nenadchlo. Ale uznávám, že jsem toto neprotrpěla a docela se u toho i bavila. A myslím, že něco tak absurdního jsem ještě nikdy nečetla :D

04.05.2023 4 z 5


Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

Toto není klasická kniha o time managementu a sebe rozvoji a ani to není spirituální pojednání o tom, že máme radikálně změnit svůj život a konečně se věnovat tomu, na čem opravdu záleží. A nebo možná přesně takovou knihou je, ale jinak. Lépe :-)

Knihu oceňuji. Ukazuje nám pravou hodnotu času a snaží se přenastavit nějaké naše nastavení, které ohledně času máme a také o tom jak s ním zacházíme (nebo si myslíme, jak by jsme s ním zacházet měli). Odkazuje se nejen na různé vědecké studie a poznatky, ale i mnohé spirituální hnutí a praktiky. Celé dohromady to dává smysl, nutí nás to se zamyslet nad tím, jak trávíme čas, jak žijeme naše životy.
Zkrátka neztrácejme čas věcmi, které nejsou skutečně důležité.

04.05.2023 4 z 5


Úplněk a jiné povídky Úplněk a jiné povídky Banana Jošimoto

Každá ze tří povídek se věnuje vyrovnávání se se smrtí s nějakou osobou důležitou pro hlavní osobu, kterou je vždy mladá žena. Povídky Kuchyně a Úplněk patří k sobě, navazují na sebe a Stín měsíčního svitu stojí odděleně a i její styl, který myslím by se dal zařadit do magického realismu, je trochu odlišný od prvních dvou povídek.

Až na začátky, kdy je trochu těžké se začíst do příběhu, tempo knihy plyne příjemně a plynule, až na výjimky se neděje nic výjimečného, zkrátka provázíme hlavní postavu procesem truchlení po milované osobě a zároveň se necháme unášet pocity melancholie i naděje. Občas se v textu objeví neskutečně hluboká myšlenka, která zasáhne.
Ačkoli vidím vyšší hodnotu v textu, poetičnosti a literárnímu stylu, obecně nemůžu říct, že bych si čtení téhle knížky příliš užila, obzvlášť po přečtení prvních dvou povídek jsem už neměla moc náladu číst třetí na to stejné téma.

V originále se kniha jmenuje "Kitchen", tedy Kuchyně, dle první povínky ve sbírce - knížku jsem si tedy zařadila do čtenářské výzvy do tématu "s místností v názvu", vzhledem k tomu, že jsem ji přečetla v angličtině.

03.05.2023 3 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Tato kniha je bezesporu neobvyklá, zejména svým formátem. Během čtení jsem však neustále přemýšlela, zda by nebylo lepší, kdyby měla klasickou strukturu. Teprve na konci knihy se ukázalo, že neobvyklý formát měl pro příběh svůj smysl.

Příběh kombinuje šílenou a emocionální AI, inteligentní a vražedné zombie a lacinou romanci teenagerů na palubě vesmírné lodi, která prchá před nebezpečnými nepřáteli.

I když je formát knihy originální, samotný příběh mi nepřišel příliš kvalitní. AI působilo nerealisticky a zamilovanost dvou mladých lidí mě nezaujala. Je to sice stále zajímavé čtení (zejména asi pro mladší čtenáře) a změna od typických sci-fi románů, ale nemám v plánu pokračovat v dalších knihách této série.

13.04.2023 2 z 5


Kniha o naději Kniha o naději Douglas Carlton Abrams

Knihu jsem poslouchala v angličtině jako audioknihu namluvenou oběma autory. Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla, jak na konci svých vlastních vět čtou "řekla jsem", když je to přeci evidentní...ale po chvilce jsem to už nevnímala.

Podnázev "Průvodce přežitím v těžkých dobách" je lehce zavádějící.
Vyprávění Jane o jejích minulých dobrodružstvích, projektech a příbězích se nádherně poslouchá, obzvlášť jejím hlasem, který probouzí klid a důvěru v její slova.
Hlavní náplní knihy je vlastně představit všechny ty hrozné věci co se na světě dějou a co nám jako lidstvu a planetě hrozí a následně se snažit čtenáře uklidnit, že stále máme naději, pokud se teď hned spojíme a začneme něco dělat. Přestože naději, že to s námi nakonec dopadne dobře, s Jane sama sdílím, občas na mě vyprávění spíš působilo pesimisticky, když jsem všechna ta negativa nejdřív musela vyslechnout. Nicméně to za to určitě stojí, jelikož nám to dodá o kapku více naléhavosti a důležitosti, abychom se více snažili nás a naši planetu zachránit. Děkuji Jane za její moudra a sdílení :-)

30.01.2023 4 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Wow, snad první detektivka, kde jsem vraha sama odhalila (nebo alespoň podezírala) mnohem dříve než byl ukázán. Moc jsem nepochopila Harryho jednání.. když se na konci ukázalo, že on sám už dávno tušil kdo tím vrahem byl, ale přesto se podle toho moc nechoval a nikomu, ani nám čtenářům, svá podezření nedal najevo.

Téměř celou první polovinu probíhá standartní vyšetřování ale vlastně se neděje žádná akce nebo něco šokujícího. Přesto je kniha od začátku čtivá a baví. Přibližně od půlky se dočkáme více akce a děj se rozjíždí na vyšší obrátky.

Jsem ráda, že jsem knihy Nesba nečetla tak, jak byly u nás vydány. Slyšela jsem, že tyto první 2-3 knihy jsou slabší a proto byly vydány až později, ale já si díky tomu budu moct o to více vychutnat následující kvalitnější díly.

30.01.2023 3 z 5


Feminismus je pro každého Feminismus je pro každého Chimamanda Ngozi Adichie

Skvělé a důležité zamyšlení na toto téma.

23.01.2023 5 z 5


Muž s fasetovýma očima Muž s fasetovýma očima Wu Ming-Yi

Jsem uchvácena, prostě WOW. Ohodnotit nebo popsat tuto knihu slovy opravdu není jednoduché, proto doporučuji komentář Sharika, který mi úplně mluví z duše.
S Tchaj-wanem mám osobní téměř 10 měsíční zkušenost, takže to pro mne byla docela srdeční záležitost.
Dávám o hvězdu méně, jelikož bylo pár detailů, které mi přišly nedotažené do konce, nedovysvětlené, ačkoliv může být, že jsem jen nepochopila, nebo to tak bylo naschvál, na fantasii každého z nás :)

23.01.2023 4 z 5