kaja9825 kaja9825 komentáře u knih

☰ menu

Devatenáct pařátů a jeden temný pták Devatenáct pařátů a jeden temný pták Agustina Bazterrica

Hodnocení: 3/5

Tuhle autorku pravděpodobně všichni moc dobře známe, protože její kniha Znamenitá mrtvola obkroužila knižní vesmír a zanechala rozporuplné názory.
Mně osobně se Znamenitá mrtvola líbila a tak jsem se těšila i na tuto sérii povídek od autorky.

Teď už tedy k recenzi.
Grafické zpracování knihy je podle mě naprosto famózní. Moc se mi líbí jak přebal, tak samotná obálka. Ilustrace tu jsou spíš jednodušší, ale dobře dokreslí atmosféru.

Jedná se tedy o soubor 20 povídek. Většinou bývají kratší a čtou se poměrně rychle. Některé jsou morbidně úsměvně, některé mají vyvolávat strach a to z naprosto běžných věcí. Autorka zde naráží i na těžší témata jako je zneužívání dětí, sebevražda apod.

Bohužel jsou za mě texty dost k zamyšlení a spíš takového filozofického rázu. Já na takovýhle parádičky moc nejsem a i když mám ráda, když mě kniha nutí přemýšlet, tak ale tady jsem tak trochu ani nevěděla, k čemu mě jednotlivé povídky (občas i na pouhých 4 stranách) chtějí přimět. Celkově ve mně kniha nevyvolala asi ty správné pocity a není to úplně obsahově to pravé ořechové.

Každopádně celkově si myslím, že kniha není vůbec špatná a najde si spoustu svých fanoušků, ale ne všechny povídky byly něco, z čeho bych si sedla na zadek.

13.03.2024 3 z 5


Koralina Koralina Neil Gaiman

Hodnocení: 4/5

Tuhle pohádku znám už dlouho a vlastně mě nikdy nenapadlo, že je podle knižní předlohy.

Koralina se s rodinou odstěhuje do nového domu, kde má zvláštní sousedy, kteří jí říkají Karolíno a hlavně dveře, které nikam nevedou. Opak je ale pravdou.

Číst tohle jako prcek, tak si asi zcela určitě stříknu do kalhot a v noci bych rozhodně nespala.
Už jen představa knoflíků místo očí je naprosto odporná a příšery, které jsou ke konci popsané mi i v dnešní době nahánějí strach.

Ilustrace v knížce jsou naprosto skvělé a jelikož jsem si myslím pořídila výtisk k výročí, tak na konci obsahuje i fotky z filmu.
Autorovo vysvětlení proč je to Koralina a ne Karolína mě taky dostalo a popravdě mi to jen potvrdilo domněnku.

Je to opravdu zajímavá knížka a myslím, že to není jen pro děti (ty by z toho mohli mít minimálně noční můry), ale i dospělí v ní najdou nějaké to ponaučení.

07.03.2024 4 z 5


Šeptající mrtví Šeptající mrtví Darcy Coates

Hodnocení: 4/5

Už teď musím říct, že se moc těším na pokračování této série.

Keira se probere v lese. Nic si nepamatuje, je zraněná a někdo jí honí. Instinktivně běží a najde útočiště u otce Adage a přesněji tedy na hřbitově, kde ji vyděsí setkání s dalšími obyvateli zdejšího hřbitova.

Kdo čekáte nějaký brutální horror, tak tohle rozhodně není doporučení pro vás. Za mě je to vhodné pro fanoušky seriálu Posel ztracených duší, který jsem měla jako mladší hodně ráda.

O Keiře se v průběhu knihy moc nedozvíme a nevíme, před kým a proč utíkala a co se jí stalo. Sledujeme její nový život v zapadlém městečku, kde si celkem rychle nachází kamarádku Zoe. Ta je teda úplně praštěná, ale i díky jejich interakci, jsem se u knihy kolikrát zasmála a celkově mi byla kniha hodně příjemná a hezky se mi četla.

Takže tohle byl od Darcy gól a i když jsem se přece jen těšila na nějaký plnokrevný horror, tak jsem nebyla vůbec zklamaná.

25.02.2024 4 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Hodnocení: 5/5

Tuhle knihu jsem se rozhodla poslechnout jako audioknihu a dobře jsem udělala, protože je to vážně bichle, ale stojí to za to.

Historický román z Anglie ve 12. století. Celý děj se točí kolem stavby katedrály.
Děj sleduje především rodinu Toma stavitele a převora Philipa a jeho mnichy z Kingsbridge.
Osudy bohatých, chudých, pracujících a urozených a to všechno na pozadí bojů o trůn Anglie.

Ze začátku jsem se nemohla tolik soustředit. Spousta postav, nové prostředí a hodně architektonických termínů. Nakonec jsem se do toho zažrala úplně neskutečným způsobem. Od začátku až do konce jsem nesnášela Williama a přesně jako ve skutečném světě se takový parchanti dožívají stáří a přežívají úplně všechno. Spisovatel dokázal člověka přenést do 12. století, kdy se řeší kdo má kolik půdy, děvečky se znásilňují a převorové, biskupové a arcibiskupové tahají za nitky historického dění.

Nikdy bych vlastně neřekla, že mě takovýto román bude bavit. Jedná se v podstatě o kroniku jednoho města a jeho obyvatel.
Rozhodně doporučuji pro milovníky historických románů, které jdou opravdu do hloubky. Rozhodně se chystám i na další díly z této série.

06.02.2024 5 z 5


Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Hodnocení: 2/5

Duchařina z pera Darcy. Docela jsem se na knížku těšila, protože Duch domu Ashburnů se mi dost líbil a konec mě vážně překvapil.

Tara a Kyle jsou sourozenci a bohužel mají jen svou matku, která je nyní v nemocnici v kómatu po těžké autonehodě.
Naštěstí se jim v životě objeví z čista jasna prarodiče, kteří se je rozhodnou vzít k sobě.
Vše vypadá idylicky, prarodiče May a Peter jsou moc milý, ale Tara s Kylem jsou hodně zvídaví a začnou se vrtat v minulosti.
Duchové, odpojené telefony, přeříznuté brzdové hadičky, zrada a rodinné tajemství.

Tak tohle bylo celkem zklamání. Vlastně bych to vůbec nenazvala duchařinou. Duchové tady jsou z celé knížky vlastně jen pár stránek jako aby se neřeklo. Spíš to bylo pojato jako sonda do života sociopata, který se upne na jeden cíl.
Jediná chvíle, kdy jsme se dostali do většího kontaktu s duchy byl vlastně závěr knížky a bylo to jak když jen autorka nevěděla, jak jinak knihu ukončit.
Takže za mě tento díl ze série strašidelných domů určitě nezazářil.

15.01.2024 2 z 5


Stehy Stehy Sára Zeithammerová

Hodnocení: 3/5

Na tuto knihu jsem se v rámci společného čtení moc těšila a nakonec mám dost rozporuplný pocity.

V knize sledujeme milostný trojúhelník z pohledu manželky a milenky. Lucka (manželka) a Anna (milenka) se setkají v butiku, který Lucce patří. Obě si myslí, že ta druhá neví jak jsou propojené skrze Hynka, ale tohle setkání není náhodné a my se dozvídáme o osudech těchto dvou žen, které je svedly dohromady.

V první řadě mi neskutečně vadilo po celou dobu to přeskakování v čase. Přítomnost je setkání protagonistek v butiku a pak každá přemýšlí a vzpomíná, ale občas člověk prostě nestíhá sledovat, jestli jsme ve vzdálenější nebo bližší minulosti a je to celé zbytečně zmatečné.
Z postav mi byla nejblíž Heda, která se objevuje jen na pár stránkách, ale ze všech byla nejvíc normální.
Hynek je blbec a Lucka s Annou jsou zvláštní, i když každá má svoje důvodu pro své chování.

Pomyslnou třešničkou na dortu, který rozhodl o horším hodnocení byl konec. Bohužel jsem čekala nějaký ucelený závěr. Ani ne happy end, ale prostě jasné ukončení celého příběhu, který za mě skončil dost nedostatečně a i když se mi kniha vcelku líbila, tak nakonec jsem dala jen 3 hvězdičky. Každopádně myšlenka knihy se mi líbí.

09.01.2024 3 z 5


Mé přítelkyně z Ravensbrücku Mé přítelkyně z Ravensbrücku Magda Knedler

Hodnocení: 3/5

Druhá světová a celkově tématika koncentračních táborů není moje kafe, ale přece jen by člověk měl mít alespoň něco přečteno.

Přítelkyně jsou něco jako deník a přitom to deník není. Přeskakujeme tu mezi vícero pohledy. Kromě toho, že nám přítelkyně vypráví, jaké hrůzy se jim v táboře dějí, tak se i dozvídáme střípky z jejich předešlého života.

Kromě děje z pracovního tábora nám kniha nabízí i pohled spisovatelky, která se k deníku dostane (nebo spíš on k ní) a ona se rozhodne deník zpracovat do knihy.
Kniha jí pohltí natolik, že následující roky se věnuje tomu aby přišla na to, kdo přítelkyně byli a proč se deník dostal zrovna do jejích rukou.
Zpřetrhá pouta se svým životem a naprosto se ponoří do výzkumu.

Knížka se mi občas četla opravdu těžce.
Deník zachycuje myšlenky, pocity a příběhy občas dost chaoticky, což samozřejmě odpovídá tomu, že někdo deník napsal zpětně po několika letech mimo tábor a sestavil ho z paměti nebo z ústřižků. Ale bohužel mi občas dělalo problém se začíst a žádná z postav mi vlastně vůbec k srdci nepřirostla. Takže jsem knížku četla dost nezúčastněně a to mi přijde jako velká škoda.
Mám ráda, jak se prolíná děj z dnešní doby a děj z tábora, to dává příběhu alespoň nějaké provzdušnení, ale jinak mi knížka moc nesedla.

02.01.2024 3 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Hodnocení: 5/5

Naše společné čtení nás zavedlo do Orlických hor. Viděla jsem na knížku rozporuplný recenze, ale šla jsem do toho a dobře jsem udělala, protože mi kniha neskutečně sedla.

Petr je novinář, který se nakonec vrátí do své rodné vsi a to přímo k Orlickým horám. Návrat mu ale připomene tragédii z dětství od které utekl a rozhodne se zkoumat hlouběji co se stalo jeho kamarádovy v roce 1993.
Jeho domovská oblast ale skrývá hrozivé tajemství.

Od začátku do konce jsem se bavila. Postavy jsou vykreslené takovým způsobem, že jsem měla pocit jako bychom se znali už x let. Petr je strašný sympaťák a i když potom nastává temná atmosféra, tak je často odlehčena nějakým dialogem u kterýho jsem se vážně musela zasmát.
Někomu může knížka připadat zdlouhavá, ale mně to sedlo úplně se vším všudy.

Úplně nesouzním s tím, že by to měl být horor, je to spíše z mého pohledu mysteriózní pátrání a potírání zla jako ve filmu Indiana Jones.
Objevuje se zde téma obětování a sekty nebo kultu a vlastně si dovedu představit, že by se tohle někde mohlo dít s tím, že člověk uposlechl nějakou vyšší moc která k němu promlouvá, protože on je ten vyvolený co chrání ostatní pomocí krvavých obětí.
Zapojená je slovanská mytologie a konec má naprosto skvělé rozuzlení a zakončení. Dokonce byl konec natolik dojemný, že jsem doma na gauči zaháněla slzy.

Doporučuju každému, kdo má rád mytologii (nejen slovanskou), záhady a pátrání po příčinách a padouchovy, který nemusí být jen z masa a krve.

20.12.2023 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Hodnocení: 4/5

Druhý díl této série a Geralt s Marigoldem opět nezklamali.

Myslím, že je tato série opravdu hodně známá a spousta z Vás určitě viděla i seriál.
Knížky jsou naprosto skvělé, dokážou vtáhnout do děje a ani na okamžik nemůžu věřit tvrzení, že by Geralt neměl city. Jeho vztah s Yennefer je naprostá bomba a neskutečně se mi líbí, že v tomto dílů byl opravdu velký prostor abychom je mohli sledovat. Bylo mi smutno jak od sebe pořád odchází, ale konec to zachránil.

Taky se tu pořádně setkáváme s Geraltovým dítětem osudu. Ciri je skvělá a hubatá.
Trošku mě mrzí, že se tyto povídky už dost odlišují od seriálového zpracování, ale to se asi nedá nic dělat.

Bohužel nevím proč, ale tahle knížka pro mě byla občas zmatečná a nevěděla jsem, jestli se děj odehrává teď a tady, nebo to jsou vzpomínky a nebo snad i budoucnost. Taky se mi četla hůře než první díl, ale i tak se moc těším na další pokračování.

17.12.2023 4 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Hodnocení: 4/5

Naprostá klasika, kterou hodně lidí čte k maturitě, protože má málo stránek a přitom je to zároveň krásné čtení.

Sledujeme příběh rybáře, který má prostě smůlu. Už několik měsíců nechytil žádný pořádný úlovek a tak se vydává na dlouho a dalekou cestu na moře. Tam mu nakonec na návnadu zabere úlovek jeho života a to obrovský merlin. Tady však jeho souboj s přírodou teprve začíná.

Já si knihu k maturitě nevybrala, ale nyní jsem po ní sáhla ve formě audioknížky a bylo to dobré. Sice trochu zdlouhavé (i když to je opravdu kratičká knížka), ale perfektně popisuje souboj člověka s přírodou o kterém nám říkala ještě češtinářka na střední škole.

Pokud zrovna vybíráte knížky k maturitě na příští rok, tak rozhodně doporučuju, protože se Vám bude krásně číst nebo i poslouchat.

12.12.2023 4 z 5


Greenwich Park Greenwich Park Katherine Faulkner

Hodnocení: 4/5

Teda tohle bylo to skvělé.

Helen čeká s Danielem vytoužené dítě a ještě se svým bratrem Rorym a jeho ženou Serenou by měli chodit na předporodní kurz. Helen tam nakonec skončí sama a do jejího života vtrhne Rachel a s tím zmatek, pocit že blázní a záhady.

Tohle bylo zajímavé od začátku do konce. Konec jsem si trošku dokázala představit, ale teda autorka to povýšila a závěrečná strana jasně ukázala, že karma existuje.
Postavy byli dost zvláštní, vlastně mi tam nebyl nikdo nijak zvlášť blízký, ale to vůbec neubíralo na ději.
Na to, že byla kniha autorčinou prvotinou, tak to měla neskutečně promyšlené a i když se tam vlastě většinu knihy nic nedělo, tak by se dalo napětí krájet.

Takže pokud máte rádi napínavé thrillery se zajímavou zápletkou, tak tohle bude něco pro vás.

04.12.2023 4 z 5


Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Hodnocení: 5/5

Vanessa je mladá dívka, která má 15 let a nastupuje na internátní školu pro snoby. Má před sebou úžasnou budoucnost, ale pak potká jeho Stranea. Učitel literatury, který jí změní život a navždy ho poznamená.

Jako obvykle jsem nečetla anotaci a vlastně nic a kniha mě příjemně překvapila.
Rozebírá opravdu těžké téma a to zneužití moci, kterou má učitel nad svým studentem.
Nikdy jsem neměla žádného sexy učitele (až na jednoho na jazykovce, ale to je jiný příběh) a tak jsem nikdy nezažila tohle pobláznění. Každopádně se dokážu do situace mladé dívky, která dostane takovou pozornost, vžít.

Strane je klasický manipulátor. Vše co dělá, dělá s úmyslem získat něco pro sebe. Ze začátku mi přišel jako sympaťák a k tomu vtipný, ale nakonec se mi z něj jen zvedal žaludek.
Pro změnu s Vanessou mlátí puberta a jde vidět, že neví co chce a co cítí. Chvíli ho miluje, pak ho z duše nesnáší. Bylo mi jí líto a zároveň bych jí dala pořádnou facku.

Hodně těžká kniha, ale rozhodně doporučuju se do ní ponořit.

25.11.2023 5 z 5


Všechna ta krev, co nás spojuje Všechna ta krev, co nás spojuje Camilla Bruce

Hodnocení: 3/5

I když jsem nečetla od autorky prvotinu, tak jsem se nechala nalákat na krvavou řež v druhém díle a popravdě jsem čekala asi něco víc.

Ani nevím kde začít.
Prostě přesně ten případ, kdy moje očekávání byla bohužel někde na maximální možné úrovni a kniha mi to nedodala.

Děj je vyprávěn z několika pohledů a to matky Elvíry, dcery Kate a malého souseda Hansona.
Nejvíc mi z celé rodiny Benderovcých k srdci přirostla Kate a teda John by byla rozhodně moje první oběť, protože jeho bláznivá žárlivost by mě dostala do kolen.
Celá rodina je na útěku, ale nakonec zakotví na jednom místě pod jiným jménem a otevřou si hostinec. Po jedné „nehodě“, za kterou může John si začnou přivydělávat zabíjením pocestných, kteří by mohli mít peníze. No ale ne vždy je mají a mrtvoly se jim jen kupí.

Osobně jsem čekala něco více brutálního a možná i spojeného se satanismem nebo něčím podobným.
Celý příběh hezky spojil dovětek autorky, kdy se dovídáme, že jde převážně o fikci, protože o rodině Benderových se toho vlastně moc neví a většina informací jsou spíše spekulace. Každý měl na tuto rodinu co přijela, zavraždila kopu lidí a zase zmizela jiný názor a jinou představu, jak to vlastně celé bylo.

Každopádně rozhodně zajímavý příběh z minulosti a i když mi zrovna tato kniha tak úplně nesedla, tak plánuju i V zahradě zášti.

20.11.2023 3 z 5


Dvanáct měsíců Dvanáct měsíců Eleanor Corvin (p)

Hodnocení: 5/5

Druhý díl této série jsem četla jako e-knížku, ale už v první třetině knihy jsem věděla, že si jí budu muset taky co nejdřív koupit a tak jsem s vydáním recenze čekala, až jí budu mít fyzicky v ruce

Opět se tu potkáváme se světem Ruin a jsem ráda, že je tu opět jak Ema, tak tentokrát i pohled Anny. Mám moc ráda i Eskara a Luciena, který v tomto díle dostal více prostoru, díky svému vztahu k Anně.

Byla jsem zvědavá, jaký retelling nám přinese tato knížka a od minulého dílu s červenou Karkulkou se zde potkáváme s Popelkou, která bohužel při svém půlnočním dobrodružství nepřijde jen o svůj střevíček.
Upřímně se nedivím, že je potom Anna taková odtažitá a o to víc jsem fandila jejímu vztahu s Lucienem, který jí prostě vytáhl ze škatulky.

Jsem ráda, že se kniha nesoustředila pouze na nově vznikající pár, ale stále jsme mohli sledovat Emu s Eskarem. I když jsem si tyhle dva v prvním dílů zamilovala, tak Anna s Lucienem jim nakopali zadek a teď u mě rozhodně vedou.

Kromě vztahu Anny a její temné minulosti se tu také řeší postupující schopnosti Emy a kletba, kterou schytala právě chudák Anna.

Tenhle díl se mi prostě líbil o dost víc a přitom mi přišlo, že víc akce bylo v prvním dílu.
Každopádně jsem zvědavá, na třetí díl, který by měl co nevidět vyjít a rozhodně všem doporučuju si tuto sérii přečíst.

14.11.2023 5 z 5


Jizva Jizva Danuta Chlupová

Hodnocení: 5/5

Díky společnému čtení jsem se opět dostala ke knize, kterou bych si sama nikdy nevybrala a přitom je skvělá a poodkrývá část našich dějin o kterých se podle mého tolik nemluví.

Kniha sleduje dvě časové linky a to moderní dobu, kdy se Katka vydává z Polska pracovně do Ostravy a dobu z roku 1944, kdy sledujeme osudy několika postav, ale ústřední postavou je převážně Marta.
Katka o mládí své tchýně moc neví, ale to co ví je, že dříve žila na Těšínsku, kde se teď nachází pracovně a začne pátrat.
To co ale zjišťuje jí obrátí pohled o 360 stupňů.

Líbí se mi, jak je děj svižný, člověk se ani na moment nenudí a autorka se s tím prostě necrcá a nenudí nás. Mě osobně to takto skvěle vyhovuje, protože tohle historické období není úplně moje hobby. Bála jsem se trochu toho, že mě jedna z linek bude nudit, ale teda obě jsem hltala jedním dechem a nebýt společného čtení, tak bych knihu slupla jako malinu.

Knížku doporučuju lidem, co se zajímají o trochu opomenuté zákoutí naší historie a chtějí se dovědět o tragédii v Životicích.

12.11.2023 5 z 5


Jeden rok Jeden rok Eleanor Corvin (p)

Hodnocení: 4/5

Tuto knihu mám od autorky i s věnováním a popravdě jsem nečetla anotaci a vlastně nic. Zaujala mě čistě obálkou a nakonec jsem se do světa Ruin zamilovala a rozhodně potřebuju přečíst další díl z této série.

Ema je smrťák a žije v Ruinách, které jsou na pomezí světa živých a mrtvých. Kromě toho, že sbírá duše mrtvých, tak si prožívá svůj druhý posmrtný život jako kdokoliv z nás. Vztahy, dramata, její rozvíjející se schopnosti a v tom jí do života vtrhne ještě Eskar.

Knížka mě vtáhla od první chvíle. Srší vtipy, sarkasmem a odkazy na naší pop kulturu (Twilight, Upíří deníky a spoustu dalšího), což mě velice mile překvapilo.
Ema i Eskar mi okamžitě přirostli k srdci a chemie mezi nima byla jasně hmatatelná.
Líbí se mi i pasáže, kdy Ema vzpomíná na svou minulost. Rudá kápě, cesta lesem za babičkou no vidíte v tom tu Karkulku?
Bohužel tahle Karkulka se trochu zvrhla.

Tahle knížka je prostě jedním slovem originální a jsem ráda, že jsem na ní narazila.
Jen mi tak vlastně nakonec trošku chybělo to, jak se vztah s Eskarem vyvíjí a vcelku i jak Ema ovládne svoje schopnosti.
Jinak rozhodně doporučuju přečíst.

05.11.2023 4 z 5


Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

Jestli chcete číst horor, u kterého se zamotáte, nebudete vědět která bije a zároveň vám bude běhat mráz po zádech, tak je tohle to pravé pro vás.
Děkuju za možnost si knížku přečíst v rámci štafety od @ctenarka_wendy

4 současní slavní spisovatelé hororu se setkávají v údajně strašidelném domě. Naláká je sem podivný zbohatlický synek, který má svůj web a rozhodne se s nimi udělat interview. Při odchodu z domu a návratu do jejich životů začnou zjišťovat, že z domu neodešli tak úplně sami.

Nejsympatičtější postavou pro mě za celou dobu byla rozhodně T. C. Moorová. Ženská jak břitva, co si prožila svoje.
Jinak tedy k ději musím říct, že mě kniha strašně bavila tak cca do půlky. Od té chvíle začal děj trošičku pokulhávat. Dost jsem se ztrácela v tom, co nám vlastně autor chce sdělit a atmosféra se vytrácela. Nehledě na to, že nejakčnější část knihy byla jak vystřižená z filmu Ve 3:15 zemřeš. Každopádně posledních pár stránek mě zase přesunulo na tu správnou vlnu až jsem cítila mravenčení na zátylku.
Pro milovníky strašidelných domů a Darcy Coates jak vyšitý.

24.10.2023 4 z 5


Elantris Elantris Brandon Sanderson

Tak tohle bylo naprosté překvapení a neskutečná epická bomba.
Díky #bingovýzva za objevení tohoto skvělého autora fantasy.

Elantris bývalo město bohů co chodí po zemi, ale nyní je to město duchů nebo spíše město mrtvých.
Princ Raoden se jednoho rána probudí jako Elantrian a musí se vydat na svou pouť, která by dle všech v Elantris měla končit jistou „smrtí“, která je spíše v podobě pohlcení bolestí a sténáním na zemi.
Princ se ale nevzdá a rozhodne se vytvořit společenství a tím i Novou Elantris a třeba se tak nakonec i setkat se svou novomanželkou Saren, která svého snoubence v životě nestihla vidět.

Od téhle knížky jsem nic nečekala a popravdě podle přebalů co mají knihy autora, tak bych po žádné z nich nikdy sama nesáhla.
A byla by to děsná škoda.
Nečekejte akci od začátku do konce, tady jde o intriky a pletichy. Asi by mě kniha ani tolik nezaujala, ale od začátku je tam to velké tajemství co se stalo před pouhými deseti lety s městem, které bylo tak oslnivé a to Vás nutí číst dál a dál. Mocenská přetahovaná zakončená epickou závěrečnou bitvo, která je potom už jen jako třešnička na dortu.

Každopádně se na začátek připravte na spoustu cizích názvů a jmen se kterými se musíte holt chvilku sžít, ale když jsem pak zjistila, že toto je autorova prvotina, tak teda klobouk dolů a od tohoto pána by se měli všichni učit a jsem odhodlaná přečíst toho od něj co nejvíc.

18.10.2023 5 z 5


Spisovatel Spisovatel Lucie Salová

Tento měsíc jsem měla štěstí, že v rámci #spoluprace s @epochanakladatelstvi jsem se mohla stát knižním předskokanem této knížky a můžu říct, že to bylo fajn počtení k odreagování.

Hlavní postava Hana je prostě takový chodící nemotorný slon v porcelánu a i když je to možná klišé, tak přesně s takovou postavou dokážu soucítit, protože do tohohle klubu patřím taky.
Oproti tomu je Adam perfektní kus mužského a k tomu i spisovatel. Ukáže se, že ani on není tak perfektní jak se zdá.

Nejvíc sympatická je mi ale nejlepší kamarádkya Hany. Každý bychom měli mít ve svém životě někoho, jako je Ali. Vtipná, bez servítek, prořízlá pusa a prostě přesný opak nudy.

Postavy na jedničku, ale problém jsem měla spíš s tou erotickou částí knížky. Ze začátku byla ta chemie úplně boží.
Nemám ráda, když na sebe hlavní postavy vlítnou hned na druhý stránce a nebo naopak až moc dlouhé protahování a tady se mi to splnilo, ale potom mi zase nějaké sexuální scény přišly až nerealistické. Nebo to bude tím, že vedu opravdu nudný život s klasickým sexem.
Kdo si to stihne jako rozdat na ruském kole?
Letos jsem na jednom byla a to se točilo celkem rychle i na to si dát s někým romantickou pusu, natož si dát rychlovku.

Celkově se mi ale knížka líbila a hlavně její závěr, který je zase jak vystřiženej z klasické romantiky a pohladí po duši.

09.10.2023 3 z 5


Trnitá kletba Trnitá kletba Anežka Kočová

Tuto knížku jsem získala v rámci #spoluprace s @humbook #humbookblogeri a teda už abych si mohla přečíst další díl.

Jako klasicky jsem si moc anotaci nečetla a o to lepší to bylo.
V této knížce se potkáváme s naprosto kouzelným světem plným Léčitelů, Travičů, Potravinářů a Parfumistů.
Celkově se mi vykreslený svět přišel originální a neotřelí a propojení s přírodou za mě rozhodně trefa do černého.
Zápletka byla také zajímavá, popravdě jsem čekala, že to bude mít hlavní hrdinka daleko jednodušší, ale osud jí moc nepřeje.
Hodně se mi na Convallarii líbilo, že to byla naprosto obyčejná holčina. Žádná hubená top modelka a ještě k tomu střevo, takže jsem si k ní našla ihned cestu.

Pro milovníky romantických linek to tady zatím nebude, i když jsem pociťovala tu lehkou přitažlivost s guvernérem, tak jsem zvědavá, jak jejich vztah bude gradovat.

Jinak tedy mě knížka bavila a držela u čtení, ale dějově mi zase nepřišlo, že by se tam toho odehrávalo nějak moc. Trochu jsem se i bála, že bude konec uspěchaný, takže zjištění, že bude další díl dodává knize další plusové bodíky.

A na to jaký jsem byla ještě před rokem odpůrce českých spisovatelů, tak tady to je jasný ukázka toho, že i česká spisovatelka v klidu konkuruje zahraničním autorům.

09.10.2023 4 z 5