kahoma kahoma komentáře u knih

☰ menu

Temnota Temnota David Lagercrantz

Kniha mi vůbec nesedla. Ač to rozhodně nemám ve zvyku, ale tuhle knihu jsem poměrně brzy přestala číst, nedočetla jsem ji... Je mi to líto, moc jsem se na ni těšila... Ale jazyk knihy se mi vůbec nelíbil... Protože umím švédsky, četla jsem ji v originále. Ale hrozně mě ten jeho styl nebavil... Přijde mi, že míchá v jednom souvětí dva i více odlišné obsahy - místo aby je rozdělil prostě na dvě věty... Přijde mi, že má zálibu ve spojce A - místo aby začal novou větu, prostě připojí A a pokračuje v souvětí. Vůbec nemám nic proti dlouhým souvětím, jen musí být obsahově jaksi v souladu... Zde například (na druhé straně knihy) začne souvětí popisem bundy a končí cestou do metra... Ne, za mne zklamání.

21.04.2024 1 z 5


4 dny v Kábulu 4 dny v Kábulu Anna Tell

No čekala jsem víc Dalo se to, zprvu mě to docela zaujalo, ale postupně můj zájem opadl Nějak mi kniha nesedla, nevím Asi proto, že jsem už přečetla mnoho dalších severských detektivek a laťka je hodně vysoko Nicméně určitě ještě zkusím nejmíň jednu knihu stejné autorky. Osobně bych zrovna tuto knihu svým přátelům nedoporučila

13.06.2023 3 z 5


Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Poslouchala jsem coby audioknihu. Nesedl mi hlas vypravěčky, nejspíše to ovlivnilo i můj názor na knihu. Asi ve třetině jsem chtěla poslechu nechat, ale zvědavost mě přiměla poslouchat dál: rozmluví terapeut onu mlčící ženu nebo nikoli... Terapeut se téměř změnil v detektiva, aby se na konci knihy ukázal ve zcela jiném světle... Ano, konec mě překvapil. Čekala jsem asi něco jiného. Ale dalo se to. Nicméně nejspíše po další knize autora nesáhnu...

08.04.2023 3 z 5


Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Tove Ditlevsen

Také se mi to velmi dobře četlo. Nepřítomnost přímé řeči vůbec nevadí - začetla jsem se tak, že jsem si to zprvu vůbec neuvědomila, a až jsem to ´´zjistila´´, tak mě samotnou překvapilo, že mě to při četbě ani trochu nevadilo. Je to taková upřímná zpověď autorky.

08.04.2023 4 z 5


Jarní oběť Jarní oběť Anders de la Motte

(SPOILER) Taky jsem se dlouho nemohla začíst, zhruba po třetině to už šlo samo. Četlo se to opět velmi dobře, ale jak tu někdo uvedl, i mně se to líbilo méně než předešlé díly této tetralogie. Líbil se mi méně než třetí díl a třetí méně než první a druhý dohromady. Nelíbí se mi, jak Motte velmi často využívá snů - přijdou mi nepravděpodobné. Jistě, sny nepravděpodobné bývají, ale zde jsou téměř vždy vázány k probíhajícím událostem, což mi přijde podivné. Ale budiž, jiným se to může líbit. Pak jsem nepochopila, proč jsou u kapitol často takové předodstavce - význam? Záhadná přítelkyně Margaux zůstala nevysvětlena. Zpráva na konci je čtena sestrou Aubert - jak to má čtenář chápat? Žije Margaux? Je to Aubert? A kde žije Thea po ´´vyhazovu´´? Z čeho žije, když nemá práci? Z čeho zaplatila soukromého detektiva a za co pak dokonce sama jede do Kanady jen na otočku sdělit pravdu Leovi? Stejně jako ve třetím dílu mi prostě konec knihy přijde zbytečně překombinovaný - stejný dojem jsem měla ve třetím dílu. Celou knihu čtenář sleduje, kdo zabil Elitu, místo detektiva to zde řeší lékařka - díky svému ´´podobnému´dětství, ale nakonec se dozvíme, že nešlo o vraždu, nýbrž o úder koňským kopytem... Z čeho tedy měli všichni takový strach? Jinak Motte píše dobře a rozhodně na něho nezanevřu, ale teď - po těch čtyřech knihách - si od něj dám delší pauzu. Velmi doporučuji Pascala Engmana - teď se dávám do jeho páté knihy, vydané v roce 2022, tj. jeho poslední dosud. Teprve 36 letý, ale píše a rešeršuje fantasticky!

04.01.2023 3 z 5


Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

Tak tentokrát mě Motte trochu zklamal. Moje třetí jeho kniha, ty předchozí se mi líbily více. Dodržuje stejnou strukturu - paralelní vyprávění jedné staré události a momentální stav, což je ok, kapitoly krátké, čte se to dobře. Občas mi to přišlo až moc vykonstruované, Lauřiny sny mi přišly až neskutečné - tj. také překonstruované... Souhlasím, že prostředek byl nudnější, o to překvapivější byl závěr - dal se trochu tušit, ale opět byl překonstruovaný. Snad bude další díl lepší.

23.12.2022 3 z 5


Síla psa Síla psa Thomas Savage

Četla jsem na doporučení. Nelituji, ale sama bych si knihu asi nezvolila. Velmi detailní a věrný popis divokého západu oceňuji. Zápletka mi přišla zobrazena trochu minimalisticky. Rušilo mě i časté prolínání momentální dějové zápletky nečekaným zdlouhavým popisem nějaké minulé události - v rámci jedné strany. Smrt hlavní osoby je popsána jen několika velmi strohými větami, ale v průběhu několika stránek...

10.12.2022 3 z 5


Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Po přečtení Podzimního případu se mi zachtělo přečíst i idalší díly této volné tetralogie. I tato kniha se velmi dobře četla, takřka jedním dechem. Rozhodně ji doporučuju a jdu na třetí a čtvrtý díl. De la Motte patří zcela jistě k mým oblíbencům.

10.12.2022 4 z 5


Podzimní případ Podzimní případ Anders de la Motte

Bezvadná kniha! Rozhodně doporučuji! A už se chystám na další autorovy knihy!

22.11.2022 5 z 5


Krysí král Krysí král Pascal Engman

Bezvadná detektivka! Rozhodně doporučuji. Moje druhá od tohoto autora a určitě ne poslední. Dozvěděla jsem se i pár odborných termínů, které jsem neznala. Musím znovu obdivovat, jak dobře tento ještě tak mladý autor píše!

29.10.2022 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Četlo se to dobře, ale nenadchlo mě to. Myslím, že po autorce už asi nesáhnu. Je spousta mnohem lepších detektivek, kterým dám dozajista přednost.

29.10.2022 2 z 5


Pach krve Pach krve František Niedl

Moc se mi to líbilo! Obdivuji, že je autor ještě tak mladý a už vydal tolik bezva knih. To se jistě můžeme těšit na další. Rozhodně budu pokračovat ve čtení této volné série o Vanesse a Nicolasovi. Čtu to teda v originále, protože umím švédsky, ale věřím, že český překlad je jistě taky dobrý.

22.08.2022 5 z 5


Šmírák Šmírák Charlotte Link

Velmi dobrá kniha, rozhodně doporučuji.

28.05.2022 5 z 5


Zmizení Zmizení Charlotte Link

Právě jsem knihu dočetla a jsem opět velmi spokojená. Přečetla jsem již několik knih od Ch. Link a nikdy mě nezklamala. Velmi mi připomíná Ingrid Nollovou, těžko říci, která z těchto dvou autorek je lepší. Za dosud nejlepší knihu Linkové považuji V údolí lišek. Viděla jsem to i zfilmované, ale to vůbec nebylo ono, bez přečtení knihy zůstane ve filmu pár hluchých míst. Dodám jen ještě, že všechny tyhle knihy čtu v originále, tedy v němčině a neskutečně si to užívám. Je to velmi pěkná němčina. Už mám připraveno několik dalších knih této autorky a těším se na ně.

28.05.2022 5 z 5


Černá voda Černá voda Kerstin Ekman

Nemusím se moc rozepisovat, protože je tu hned několik komentářů, se kterými plně souhlasím - např. kaja77, Eremites, bezprezdivky a hodně dalších. Na knihu jsem se velmi těšila, ale zklamala mě. Ano, vůbec to není pravá detektivka, spíše román o vraždě, kde vlastně ani nejde o pachatele... Četla jsem to v originále a také jsem se trochu ztrácela v té záplavě jmen. V knize je i dost dialektu - docela by mě zajímalo, jak si s tím překladatel poradil. Mimochodem název originálu znamená přesně Události u vody...

23.12.2021 3 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Docela se mi to líbilo. Poslouchala jsem to coby audioknihu, poslouchalo se to příjemně. Mile mě to překvapilo. Ale další knihu si kupovat nebudu.

23.12.2021 4 z 5


Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Tak mám za sebou celou trilogii o Huldarovi a Freyji a jsem spokojená. Poslouchala jsem to coby audioknihu a úplně mě to vtáhlo. Skoro každý z dílů mi ke konci přišel trochu překombinovaný, člověk se skoro ztrácí, ale dobré. Dost často jsem u autorky překvapená, jak komplikované vraždy si vymýšlí... Rozhodně sáhnu po dalších knihách této autorky.

20.12.2021 4 z 5


Žena mého života Žena mého života Tim Weaver

Má první kniha od Weavera. Coby poslech velmi dobré! Ano, souhlasím, trochu překomplikované, občas se stane, že člověk tu spleť zápletek dost dobře nepostřehne, resp. nerozplete... Ale bylo to velmi dobře namluvené, rozhodně doporučuji. Zajímavé je, že hlavním viníkem je osoba ze stejného okruhu jako v DNA od Yrsy Sidugardottir (nechci prozrazovat nečtenářům). Těším se na jeho další knihy.

02.12.2021 4 z 5


DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Moje první kniha této autorky - coby audiokniha. Velmi se mi líbila, určitě sáhnu po dalších knihách od této autorky. Zajímavé je, že hlavním viníkem je osoba ze stejného okruhu (nechci prozrazovat těm, co to ještě nečetli) jako u Weavera v Ženě mého života... Jestli je to snad nový trend - hledat viníka zrovna tam...?
Kaźdopádně autorku obdivuji a už se těším na čtení jejích dalších knih.

02.12.2021 5 z 5


Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

Velké zklamání! Možná proto, že jsem nečetla, nýbrž poslouchala? Každopádně můj první King, Osvícení neznám. Nesedla mi koncepce, přišlo mi to jako taková míchanice... Myslím, že do další autorovy knihy se nejspíše nepustím.

23.11.2021 2 z 5