kacaabba kacaabba komentáře u knih

☰ menu

Vést jako Ježíš Vést jako Ježíš Floyd McClung

Krátké kapitoly se vstupem vlastních zkušeností a co s tím. Je vidět celoživotní zkušenost autora. K doporučení.

11.04.2024 5 z 5


Na jedné lodi Na jedné lodi Vojtěch Urban

Kniha mne svým avizovaným obsahem zaujala. Protože jsem však už starý pardál, asi jsem moc zažil a moc načetl, tak knihu nemohu hodnotit kdovíjak vysoko. Rozhodně si ale myslím, že je to v české křesťanské literatuře ojedinělá kniha, která může lidi usilující o porozumnění v církvi motivovat (nakopnout :-)).

29.02.2024 3 z 5


Učednický model církve Učednický model církve Bill Hull

Kniha pro mne byla určitou vzpruhou/potvrzením konkrétního usilování. Z textu bylo zjevné, že má autor spoustu zkušeností nejen z vedení místní církve, ale i s jinými místními církvemi a jejich vedením. To dává knize punc opravdovosti (míněno jako opak teoretizování). Rozkrývat téma uspořádání místní církve a jejích cílů na pozadí knihy skutků mi přišlo neotřelé a zaujalo mne to. S řadou vývodů jsem se ztotožňoval. Ale i tak nelze dát knize plný počet bodů, protože, jako mnohé, trpí některými výklady, které nejsou dohledatelné v Bibli a ani se je autor nesnažil vysvětlit. Jen konstatoval. Takové stavění lešení bez opory... Pokud si to člověk dovede odclonit a chce se inspirovat určitými biblickými principy budování sboru, nebude, myslím, zklamaný. Já určitě nebyl.

16.02.2024 4 z 5


Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Obonete S. Ubam

I mně se Obonete víc líbí v rozhovorech, než v knize. Jinak příběh až k neuvěření.

30.12.2023 3 z 5


Smršť Smršť James Clavell

Tolik krásných lidí, tolik opravdové vydanosti něčemu vyššímu! A přeci se toho člověk až štítí, protože jako by tam nebyla lidskost. Ona tam je, ale je jiná, než na jakou jsme uvyklí v naší (post)křesťanské kultuře a dobrovolně bychom nevyměnili. Přesto, pokud něco víte o lidech v Iránu, tak je vám známo, že nás v mnohém lidském zahanbují... Jsou opravdovější, ale jejich boha jim nezávidím. Přečtením románu neplivu na všechna náboženství, dál se s vděčností a hrdostí v srdci držím Ježíše Krista a k lidem jako Hossein mám velkou úctu.

30.11.2023 5 z 5


Sulamit Sulamit Alexandr Ivanovič Kuprin

Zpočátku se mi to nelíbilo, ale jak jsem stále více viděl zasazení Kuprinova příběhu do Písně Šalamounovy (biblického textu), tak se mi to líbilo víc a víc. A jedu zvláštnost v textu mi to tímto objasnilo.

29.06.2023 4 z 5


Přirozený růst církve Přirozený růst církve Christian A. Schwarz

Úplně nevím, kam se to celé posunulo za těch dalších 20 let od českého vydání, ale znělo to zajímavě. Bylo by třeba zjistit nové info, aby si člověk udělal komplexnější představu. V této věci asi vyšla v češtině jen tato kniha, což by bylo málo, pokud by se to osvědčilo v čase.

22.04.2023 5 z 5


Král David Král David Louis de Wohl

První část knihy, tedy do doby, než se David stal králem, byla celkem nudná. Bez přidané hodnoty oproti biblickému záznamu. Druhá část už měla větší šmrnc. Autor se nepokouší jít do psychologické hloubky postav. Lehčí čtení.

22.04.2023 4 z 5


Sám mezi korzáry Sám mezi korzáry Werner Legère

Začátek knihy na mne zapůsobil velkolepě. Říkal jsem si, ty jo, možná něco jako Pouští a pralesem od mého oblíbeného Sienkiewicze. Ale pak se autor začal "dopouštět" klasických šablon dobrodružných knih a úroveň klesala s postupující knihou. Úroveň pro dospělého čtenáře, který "neujíždí" na dobrodružných knihách. Jinak pro mladé lidi, kteří by po takovém tématu sáhli, si myslím, je moc prima a za přečtení rozhodně stojí.

15.04.2023 4 z 5


12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu 12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu Jordan B. Peterson

Přistihl jsem se, že tak trochu vyhlížím konec knihy, ale zároveň mne kniha bavila. Vysvětlení úplně nemám, pravděpodobně proto, že mě jako křesťanovi vývody spisovatele přijdou normální, samozřejmé, a možná také proto, že tak trochu "spatlal" všechnu moudrost světa dohromady.

08.04.2023 4 z 5


Jak přežít ve službách církve Jak přežít ve službách církve Nick Cuthbert

Nenáročné, milé, povzbuzující.

08.03.2023 5 z 5


Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

Vlastní příběh bratrů se mi líbil. V mnohém mi připomínal příběhy z Letopisů Narnie. To, co se mi určitě nelíbilo, byl konec. Komentuji to jako křesťan, který má naději na věčný život, kde už nebude pláč a bolest a strach a nemoc... V čem byla autorka ukotvená, netuším, možná v ničem. Takže existují i jiné povedené příběhy, ale není tam takový podivný konec; tuto knihu bych svým dětem nepodsouval.

09.02.2023 3 z 5


Minoritní sexualita v pastoraci věřících Minoritní sexualita v pastoraci věřících Marek Macák

Z této knihy jsem byl nadšený. Vysvětlila mi různé přístupy k otázce víry v Boha a homosexuality a předkládala spoustu podnětů k tomu, jak zbytečně, kvůli předsudkům, neubližovat upřímně věřícím s minoritní sexuální orientací. A jak jim naopak být k dispozici a moci jim být nehraným přítelem.

27.01.2023 5 z 5


Julie mezi slovy Julie mezi slovy Petra Dvořáková

Kniha, která rozhodně není určena pro mne. Přesto jsem si jí moc užil, pobavil se, zavzpomínal a i svíral pěsti nad tím, co všechno napáchá rozvod, co v dětech - budoucích maminkách a tatíncích - zanechá za šrámy a nedotažené obrazy plného lidství. Jediná věc mi tam scházela, že totiž se chybějící máma točila kolem hlavních hrdinek, ale ani náťukem se v knize nezmínili kluci, "skorosourozenci", kterým zase v životě chybí táta. Škoda, mohlo z toho vzniknout něco pěkného, působivého.

22.12.2022 5 z 5


Slovo přišlo v moci Slovo přišlo v moci Joanne Shetler

Pohlazení na duši křesťana. Autorka není tak dobrá vypravěčka jako např. B. Olson, příběhy nemají tak dramatický spád, ale úžasné je, co všechno za 20 let udělal Bůh v jednom národě kdesi na severu Filipín, v národě, o kterém jsem ani netušil, že existuje...

22.12.2022 5 z 5


Křesťanství a homosexualita. Pokusy o integraci Křesťanství a homosexualita. Pokusy o integraci Martin C. Putna

Na začátek je důležité napsat, že autor pokorně přiznal, že je pro něho toto téma osobní. To bylo fajn, zároveň se tím tak vyvázal z určité odpovědnosti být objektivní. Dobrá. Čtenář, který má homosexuální orientaci možná nebude tak překvapen vylíčením určitých směrů v anglosaském (hlavně asi americkém) světě, ale pro mne to bylo velmi zajímavé a poučné. Na druhou stranu biblistika, kterou vyzvihla v komentáři Jass, mi přišla nejméně přesvědčivá, až mi z toho bylo smutno. Ohýbat výklady k obrazu svému se dá, ale otázkou je, jestli to přinese něco dobrého. Pro vykladače především, ale i pro ostatní. Nadhazovat některá biblická témata jako homosexuální mi přišlo vyloženě ulítlé, ale pokud jde o setníka, ok, nevím, nejsem znalec původních jazyků, tak jsem si to ponechal v paměti. Osobně jsem očekával, že oddíl biblistiky bude to základní, nosné, ale nestalo se tak, proto následující texty pro mne byly s nízkou až nulovou hodnotou. Jak kdo co dělá a jak se k tomu staví, je pěkné povídání na pavlači, ale není-li jasný a pevný základ, tak se toho dá semlít opravdu moc a moc... Zcela na závěr mohu dodat, že M. Putnu, resp. jeho odborné vysokoškolské přednášky, mám velmi rád a na tom se nic nemění ani po přečtení této knihy, která mne celkově příliš neposunula dopředu.

07.12.2022 3 z 5


Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha Miguel de Cervantes y Saavedra

Kniha pro mne byla milým překvapením. Starou literaturu moc nevyhledávám, asi mi na ní zkazilo názor několik pokusů v minulosti na základě maturitní četby.
Kniha je přes svojí jednoduchou hlavní linku velmi pestrá, chvílemi mi přišlo, že se autor snažil trumfnout Příběhy tisíce a jedné noci, jindy mne překvapila sociální kritika a vůbec některé komentáře k popisovaným událostem. Hlavní myšlenka románu je živá i dnes: dříve to možná byly vybájené rytířské romány, ale dnes se to hemží různými (hlavně asi filmovými) super hrdiny s nadpřirozenými schopnostmi, které se pak děti snaží napodobovat (a diví se, že to nefunguje). Četlo se to, i přes značný objem, dobře. Jako divadlo by tato kniha musela být suprácká.

25.11.2022 4 z 5


Láska vítězí: Kniha o nebi, pekle a osudu každého člověka Láska vítězí: Kniha o nebi, pekle a osudu každého člověka Rob Bell

Autor knihy má podle mne řadu nešvarů, které jsou pro mne intelektuálně i lidsky nepřijatelné a celé jeho poselství znehodnocují. Ne že bych mu jeho hlavní myšlenku jinak věřil - nezdá se mi to, ale ani se o to nebudu přít. Nicméně autor je za prvé, podle mne demagog. Špatně (manipulativně) pokládané otázky, odkazy do Bible s výběrem "povoleným" k podpoře jeho logického vývodu, jak to vlastně správně bude (a vůbec s ním neotřese, že o pár řádků kolikrát vyzní biblický text jednoznačně proti tomu, co nám předkládá). A pak mi nebyla jedno určitá emocionální násilnost vyvinutá proti čtenáři, kdy za všemi dalšími pochopeními biblického textu rázně a hlasitě zabouchl dveře. Pardon, ale zajatcem jeho myšlenek se kvůli tomu nestanu. Spíše se před dalšími projevy autora budu mít o to více na pozoru. Což neznamená, že tam nebyla řada světlých míst, ani to neznamená, že je to nějaký divnovous či dokonce špatný člověk. Nemyslím si to. Ale vymyslet něco a v tom světě se uzavřít a bránit to, protože je to moje, není vždy to pravé ořechové. Ale takhle na mne kniha působí.

14.11.2022 2 z 5


Islám jako výzva pro křesťany Islám jako výzva pro křesťany Pavel Hošek

Bylo prima, že autor nabádá k obezřetnosti a odvolává se na křesťanskou etiku (Ježíšův odkaz). Co mne neuspokojilo, bylo, že do vlastního islámu až tak nezabrousil, občas naznačil, ale velmi pečlivě dbal, aby to nechal na druhých.

16.10.2022 4 z 5


Tajný deník čínské císařovny Tajný deník čínské císařovny Johan Fabricius

Škoda, že jsem knihu ve své době četl jen jako tečku na bílém papíře. Teprve později, se seznámením se s dalšími historickými postavami a ději, které se odehrávaly v Číně, bych tuto knihu plně docenil. Takže pro ty, kdo ještě nečetli a zvažují přečtení, doporučuji, aby si nejprve nastudovali veřejně známá fakta a pak teprve vstoupili do děje této knihy. A jako bonbónek po přečtení knihy můžete shlédnout film Poslední císař.

23.09.2022 3 z 5