kaca.ka kaca.ka komentáře u knih

☰ menu

Devátý hrob Devátý hrob Stefan Ahnhem

Po dlouhé době se musím vyjádřit, a to spíš k audioknize než k samotné knize.

Jedna věc je, že je děj dost překombinovaný, postav je vážně moc, apod, ale to z mé strany nemusí být nijak zvlášť objektivní – poslouchám to při práci a nevnímám to naplno.

Obrovský problém ale mám s Pavlem Soukupem. Hlas má příjemný, o tom žádná, ale v určitých chvílích je mi jeho přednes strašně proti srsti, je nepřirozený, takový divně vtíravý, občas trochu nemístný. A jeho angličtina je opravdu tragická.

03.06.2022


Šelma Šelma Andrew Mayne

Tak jo, ruku na srdce - líbilo by se mi to stejně s míň sympatickým hlavním hrdinou? Rozhodně ne. Jasně, vždycky je hlavní hrdina důležitý, ale tady hraje fakt velkou roli. Kniha je zajímavá, pravděpodobnost všech činů i postupů diskutabilní, ale to nic nemění na tom, že se mi to super poslouchalo (příjemně načtená audiokniha!) a chci víc! Tohle prostě zafungovalo.

09.05.2019 4 z 5


Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

Oceňuji námět, to jako jo. Ale kniha se asi do poslední pětiny děsně táhla a byla jakoby o ničem. S Andreasem se Nora chovala jako dvacítka, v příběhu to nebylo vůbec podstatné a rozhodně mě tahle linka nijak nechytla. Závěr ušel (když pominu pravděpodobnost...) a rozhodně jsem to nečekala. Ale za mě tahle kniha rozhodně ne.

08.05.2019 2 z 5


Loutkář Loutkář Daniel Cole

Já to fakt nechápu. Totálně ucouraná kniha, kterou jsem četla snad tři týdny - nezajímavá, nečtivá, nemotivující ke čtení, s pro mě strhujícím závěrem (ne že by to byla až tak překvapivá pecka, ale nemohla jsem se odtrhnout). A proč ten epilog?!? Já to fakt nechápu a budu vděčná, když mi to někdo do zpráv osvětlí. Jako proč???

A ta třetí hvězda je za sympaťáka Rouche a vlastně i za Baxterovou.

04.10.2018 3 z 5


Manželka mezi námi Manželka mezi námi Sarah Pekkanen

Slepená spousta dílků z jiných knih. Všechno jelo tak nějak na půl plynu, ale přestože jsem si postavy celkem oblíbila, nevidím to na víc než 65 %.

02.08.2018 3 z 5


Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

Vlastně vůbec nevím, jak hodnotit. První půlka se mi četla hrozně moc pomalu, může to být knihou (to mi nějak nesedí), ale i tím, že jsem ve stejné době podlehla jiné knižní sérii a byla jsem všeobecně roztěkaná. Závěr mě ale moc bavil! Jasně, občas to byla blbost, ale jakmile si oblíbím nějaké obsazení knihy, jsem ochotná odpouštět. A nějak mi nechybělo, že na scéně skoro nebyl Mark.

24.07.2018 4 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Když nad tím tak přemýšlím, tak z posledního dílu nejsem moc utržená... Je to trochu chaotické, všech podnětů je zbytečně moc,... Za Sílu vzdoru jsou to ode mě tak 3*.

Ale když budu soudit celou sérii, tak za mě wow! Už dlouho se mi nestalo, aby se mi postavy tak moc dostaly pod kůži! Jasně, Katniss je trochu blbka, ale tak nějak prežitelně, Peeta je veskrze hodnej kluk, který mám obvykle chuť fackovat, ale jeho mám hodně ráda. A můj úplně nejoblíbenější je Haymitch, škoda, že ve 3 dostal míň prostoru. Co mě ale úplně štve, je epilog, podle mě tam neměl být. Za sérii 4,5*, takže v součtu tady dávám (možná nefér) 4*.

11.07.2018 4 z 5


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Jsem s druhým dílem rozhodně spokojená! Jasný, je tam trochu nepoměr mezi části před a v aréně, ale rozhodně bych neoželela ani část začátku, spíš bych rozšířila konec, bavil mě, ale byl krátký. A že se Katniss vrtá ve svých vztazích? Vždyť je jí 17, bez ohledu na vážnost situace je to úměrný, a je to young adult!

08.07.2018 4 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Musím říct, že byla vážně škoda, že jsem se dosud Hunger games vyhýbala obloukem. Jasně, ne vždy je všechno dotažené, měla jsem problém se sžít s tím, že se děj odehrává v budoucnosti a ne minulosti (Katniss, která nikdy nejela autem atp.), ale jinak mě to moc bavilo a snad nikde jsem se nenudila. A rozhodně team Peeta! Jak vůbec někdo může být team Hurikán?

06.07.2018 4 z 5


Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Jo! Tak tohle já můžu. Obvykle po dočtení hned na knize najdu chyby, i kdyby nepatrné, a to i u knih, které se mi vážně líbí. Ale tady nějak ne. Absolutně mě to bavilo, nenašla se stránka, kde bych se nudila. Námět, který jste už určitě četli, ale forma, která je nějak jiná a čtivější. Jen závěrečný dopis Julii byl zbytečně patetický (cha! negativum!). Za mě nejlepší thriller poslední doby.

07.06.2018 5 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Průhledné a v podstatě dost podobné předchozí knize. Ne.

24.05.2018 2 z 5


Útěk Útěk C. L. Taylor

Měla jsem problém se začíst, pořád jsem se soustředila spíš na to, že je to další kniha o ženě s psychickými problémy, než na děj. Od půlky ale super!

10.05.2018 3 z 5


Sběratel motýlů Sběratel motýlů Dot Hutchison

Sběratel motýlů mě dostal! Po hodně dlouhé době kniha pojatá úplně jinak, ne podle pravítka jako skoro všechny ostatní thrillery. Vůbec mi nevadí, že je hlavní téma nereálné, vždyť v to přece můžeme doufat i u všech jiných knih o zločinech. Maya/Inara mě okouzlila, ostatních dívek ale bylo až příliš na to, abych se ve všech orientovala a pamatovala si je. Konec byl opravdu zbytečně uspěchaný, párkrát jsem se musela dokonce vracet. Přesto to nejlepší z thrillerů, co jsem v poslední době četla. Pocitově 5*, po delší úvaze hodně silné 4.

EDIT: Po přečtení komentářů teda musím doplnit, že v roli Sofie na konci smysl vidím - sloužila přeci k tomu, aby hodně dovysvětlila Mayu. Že to bylo vzaté hopem je věc druhá...

10.04.2018 4 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Hadrový panák se mi vlastně líbil, ale občas jsem fakt nestíhala, co se kde děje. Navíc mě dost ovlivnilo, že jsem v době, kdy jsem ho četla, stále narážela na knihy, kde byly hrdinkami holky s problémem s alkoholem, což mi už lezlo trochu krkem...Všeobecně by to bylo na 4 hvězdičky, ty ale dávám i mnohem zajímavějším knihám...

23.03.2018 3 z 5


Tak to je, tak to bude Tak to je, tak to bude Sharon J. Bolton

Nějak si nejsem jistá, jestli hodnotím tak nějak objektivně, protože S.J. Bolton a její postavy mě prostě baví. Příběh byl rozhodně neotřelý, nad jeho realizovatelností jsem se teda párkrát pozastavila, ale tak proč ne, bavilo mě to. Je fakt, že vraha jsem v průběhu knihy odhadla, ale nebyla jsem si vždycky úplně jistá.
Co mi ale hodně chybělo byl fakt, že se Lacey pořád obracela ke konci Volavky, ale stejně to nebylo dovysvětlené. Takže ty tanečky kolem byly buď zbytečně podrobné nebo naopak prostě neúplné.

23.03.2018 4 z 5


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Ne, ne, ne, ne, ne a ne.
Vůbec jsem si nedokázala vytvořit vztah k postavám. Přišlo mi to jako psané hodně na sílu. A spojení s Harry Potterem? Za mě jen těžký marketing. A ani fakt, že se to odehrává v milovaném Londýně, to nezachránil.

19.03.2018


Volavka Volavka Sharon J. Bolton

A tak já vlastně nevím. Z počátku mě to nevtáhlo tak jako první Lacey... Ale zase se to skvěle četlo, námět byl zajímavý, jen mi chybělo trochu dovysvětlení, proč Lacey nakonec povolila. Jen teda Joesbury se chová jak puberťák, to se fakt nedá. U Lacey mi to ani nevadí, u ní se to dá vzhledem k jejímu dospívání trochu pochopit.

4* hlavně proto, že mě tahle série zaujala, postavy, kulisy i náměty jakbysmet.

10.03.2018 4 z 5


Už mě vidíš? Už mě vidíš? Sharon J. Bolton

Tak tohle mě hodně bavilo! Jasně, nedostatky tam byly, občas to působilo překombinovaně, některé věci dostaly buď málo prostoru nebo moc, ale strašně mě to bavilo. A všechny postavy byly sympatické, což se mi moc často nestává.

02.03.2018 5 z 5


Byly tady, a už nejsou Byly tady, a už nejsou Haylen Beck (p)

Na mě to celou dobu působilo hodně filmově, takže doufám a těším se! Bylo to strašné, ale skvělé.

27.02.2018 5 z 5


Vetřelec Vetřelec Tana French

Tanu French a celé Dublinské oddělení mám fakt ráda. Přivedla mě k tomu, že cíleně vyhledávám detektivky a thrillery z oblasti UK a Irska. Ale Vetřelec mě trochu zklamal. Námět a závěr byly strhující, ale první půlka knihy byla prostě zbytečná. Antoinette jsem v ní začala dost silně nesnášet, takovou sebestřednou kozu aby svět pohledal. A to její pitvání ve křivdách, ach bože! No alespoň mě to na druhou stranu docela odrazuje od toho, abych dělala to samé.

27.02.2018 3 z 5