Juryk Online Juryk komentáře u knih

☰ menu

Beznaděj Beznaděj Stephen King

Opět skvělé čtení. Mám rád knihy od Kinga, kde si na začátku knihy udělám představu, co se tam asi tak přibližně děje a děj samotný nakonec vede někam, kde bych to vůbec netušil :))

14.03.2021 5 z 5


Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Další skvělé putování Mrakoplaše s Dvoukvítkem a jeho zavazadlem, s ještě šílenější porcí zábavy. Mám trochu obavy, že mne pohltí zvědavost a nedojdu klidu, dokud nedočtu celou Zeměplochu.

30.06.2017 5 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Ze začátku (přiznávám, delšího začátku) se mi do Zeměplochy vůbec nechtělo. Byl jsem zvyklý na určité styly knih a jejich napětí, takže jsem i přes mnoha doporučení Pratchetta míjel obloukem. V poslední době jsem si ale s myšlenkou Zeměplochy pohrával, a když jsem v knihkupectví spatřil dotisk Barvy kouzel, polevil jsem.
Knihu bylo obtížné odložit, jelikož představivost zapracovala naplno a užíval jsem si putování zbabělce Mrakoplaše, chodící truhly a Dvoukvítka, který žil v plné nevědomosti nad nástrahami daných situací. Jelikož jsem ale milovníkem Lovecrafta a Kinga, humor v Zeměploše mi nejednou způsobil doslova hlasitý smích :) Určitě se pustím do dalších knih, až s překvapivou nedočkavostí.

10.06.2017 5 z 5


Noc trifidů Noc trifidů Simon Clark

Trifidi se vyvinuli, jsou větší a inteligentnější. Pokračování je to pěkné, ale je tam na můj vkus až moc akce na úkor atmosféry.

23.05.2017 3 z 5


Vetřelec - Peklo Vetřelec - Peklo Christopher Golden

Napětí, atmosféra, a jako perlička propojení s filmovým zpracováním, které se i přes mé obavy vydařilo.

08.04.2017 5 z 5


Strážci z hlubin času Strážci z hlubin času Howard Phillips Lovecraft

Po skoro roce čekání - z důvodu odkládání vydání knihy - jsem se konečně dočkal a za mne naprosto vynikající. S mým hodnocením samozřejmě nemusí souhlasit většina lidí, ale jsem milovníkem lovecraftovského hororu a tato kniha splnila mé očekávání. Pan Derleth byl velmi dobrý vypraveč, a je veliká škoda, že ostatní jeho výtvory u nás ještě nebyly vydány.

26.12.2016 5 z 5


Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

Kniha se mi velmi dobře četla. Nevím, zda je to obdobím, ve kterém vznikala, ale tyto starší kousky jsou přímo bohaté na atmosféru. Mám v plánu přečíst i Noc trifidů, od kterých, byť je napsal někdo jiný, očekávám aspoň z poloviny takovou parádu, jako byl tento skvost.

27.10.2016 5 z 5


Hra o trůny 1 Hra o trůny 1 George R. R. Martin

Nenacházím slov, zkrátka perfektní :) Určitě ale doporučuji nejdříve shlédnout pár dílů seriálu - lépe se potom v knize zorientujete a budete mít přehled v postavách, kterých je tam víc než mnoho :)

28.05.2016 5 z 5


Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Naprosto perfektní :) Nejhlubší dojem - a zároveň velkou otázku - zanechala povídka "Prodlužování času". Byl podivný obchodník George Tanas tou samou bytostí, nesoucí jméno Leland Gaunt v knize "Nezbytné věci"? :)

18.05.2016 5 z 5


Temné znamení Temné znamení František Šmehlík

Když se mi pan autor ozval, zda bych neměl zájem o koupi jeho knihy, váhání jsem nedal sebemenší prostor. Mám rád napínavé, hororové příběhy a jelikož jich z české tvorby mnoho není, považoval jsem to za povinnost přečíst. Hororem samozřejmě nemyslím krev, nebo padající hlavy. A už vůbec ne muže, dělajícího po nocích pudla z nafukovacích balónků, pokud při bližším pohledu zjistíme, že balónky vlastně došly a používá raději střeva z pochybného zdroje kvůli jejich lepší pružnosti. Ne, pro mne je horor vždy o atmosféře a tu má dle mého Temné znamení dostatek.
Povídky se mi velmi líbily, zvláště svou různorodostí a nápadem. Nejvíce mne ale dostala ta, jejíž název nese samotná kniha. Postavy byly vystiženy přesně, jak to sedí i ve skutečnosti, a také se mi líbilo napojení na povídku Oběť, i když hlavní linie děje měla se zmíněnou povídkou společné jen okrajově - a tak to má být. Výsledek? Neskutečně silný pocit reality.
Proč pět hvězd? Jednoduše proto, že jsem byl knihou nadšen. Za poslední rok jsem četl převážně jen Lovecrafta a Kinga (dost vysoká laťka, co se atmosféry týče); považuju tedy za hodně velký úspěch, že mne zaujala úplně první kniha velmi nadějného spisovatele.
Knihu jsem založil do knihovny k výše zmíněným velikánům a nezbývá než čekat na další tvorbu. Určitě si ji nenechám ujít :)

18.03.2016 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Další sbírka skvělých povídek :) Poslední povídky připraví čtenáře na začátek ságy a úplně poslední je skvělým zakončením, veselým a vtipným :)

06.03.2016 5 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Musím se přiznat, že při prvním setkání se Zaklínačem jsem byl skeptický. V knihkupectví byla hromada nového vydání Zaklínače a všech pokračování. Zaujala mne obálka, ale víc jsem neřešil. Později jsem na něj narazil v obchodě znovu a to se zrovna skupina mladých kluků, fanoušků, ptala na dotisk. Opět jsem to nějak nebral v potaz, dokud jsem na něj nenarazil potřetí a to formou vyprávění od kamaráda. Řekl jsem si: "A tak proč ne."

Na to, že jsem nebyl zvyklý na fantasy, jsem si Zaklínače dost oblíbil. Povídky byly svižné, humorné, s výskytem několika druhů mluvy - zkrátka skvělá čtivost a propracovanost. Stejně jako u knihy TO od Stephena Kinga, jsem i u této knihy nadával, že jsem ji nezačal číst dříve.

03.03.2016


Dunwichská hrůza Dunwichská hrůza Howard Phillips Lovecraft

Neskutečně poutavá povídka s atmosférou, která se zaryje pod kůži. Samozřejmě, styl Lovecraftova psaní není pro každého - to je třeba mít na paměti -, ale pro mne perfektní četba do hluboké noci za svitu svíček.

03.03.2016 5 z 5


Rose Madder Rose Madder Stephen King

Trochu odlišná kniha, narozdíl od jiných "kingovek", ale v mých očích skvělé dílo. Týraná žena utíká od manžela. Známý scénář? Ovšem že ano, je toho plný internet a myslím, že i kinematografie. Ale co když prchající žena najde azyl a poté koupí krásný obraz? Obraz, který se stane branou do jiného světa, kde narazí na nebezpečnou Rose Madder? Udělá pro ni službu a Rose Madder ji na oplátku slíbí protislužbu. A žena ji bude potřebovat, protože je ji její manžel na stopě. Dle mého perfektní nápad :)

01.03.2016 5 z 5


Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

Tato kniha byla pro mne perfektním pokračováním Osvícení, neboť se mi Danny vryl do kůže ještě hlouběji, než tomu bylo u prvního dílu :) Zlo, vydávající se za lidské bytosti, vyhlížejíc si nadané děti, aby se na nich mohlo "nakrmit", svým okem spočinulo na malé Abře. Do cesty mu ale vstoupí nečekaná překážka v podobě životem ztrápeného Dannyho, který hodlá nad Abrou držet ochrannou ruku.

23.02.2016 5 z 5


Nespavost Nespavost Stephen King

Knihu jsem četl trochu déle, než by jsem očekával, ale po dočtení ve mě zavládla naprostá spokojenost. Ani na okamžik by mě nenapadlo, že Ralfův problém s nespavostí bude jen špičkou celého příběhu :)

21.02.2016 5 z 5


Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

Ze začátku jsem měl obavy, že jsem tentokrát sáhl po slabším díle, neboť byl začátek pomalý a klidný. Poté ale klidný děj začal nenápadně zrychlovat a než jsem si to plně uvědomil, jelo to naplno. Opět úžasné dílo, které více otevřelo svět Stephena Kinga a doporučuji přečíst. Hezká připomínka knihy Nezbytné věci a To (co se postav týče - kdo již přečetl, ví o čem mluvím) :)

15.09.2015 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Duna pro mě vždy byla (a i dnes ještě je) jedna z nejlepších knih. Jako malý jsem často hrával hry na počítači (kdo měl tenkrát obyčejnou 486ku byl bůh) a narazil jsem na strategii Dune 2. Stará grafický šílená hra, ale za to ta atmosféra.. :) Velmi jsem si ji oblíbil a když jsem ve dvanácti letech narazil na knihu Duna, ihned jsem toužil po tom přečíst si ji, ponořit se do děje i v knižní podobě. Příběh mě natolik pohltil, že netrvalo dlouho a začal jsem číst všechny pokračování. Moc Sci-Fi knížek jsem v životě nepřečetl (takže nemůžu porovnat), ale sága Duny je pro mě skvělé čtení a v mé knihovně má své poctivě získané místo :)

30.08.2015 5 z 5


Corrinové Corrinové Kevin J. Anderson

Jelikož se jedná o trilogii, svůj komentář budu brát jako celek ke všem třem dílům. Spousta lidí Duny od Herberta mladšího a Andersona odsuzuje, jiná skupina tzv. skalních fanoušků či milovníků Sci-Fi zbožňuje. Pokud jde o můj názor, Předehry k Duně jsou úžasné knihy, které mě více než potěšily. Původní Dunu jsem poprvé četl když mi bylo 12 let, takže jsem si nejvíce vryl do paměti (a s příběhem Duny i spojil jako pevný základ) boj mezi rodem Atreidů a Harkonnenů. V této trilogii je pohled do dob, kdy byl ještě Léto Atreides mladý, kdy byl Vladimir Harkonnen ještě v nejlepší fyzické formě (a jeho plány a taktizování proti Atreidům v plném proudu), kdy se teprve narodila princezna Irulán, malý Feyd ještě cupital po kolenou jako batole a to celé za doprovodu hromady akčního děje, který chytne a jen tak nepustí. A přečíst si všechny tři předehry ihned po sobě bez pauzy, to je teprve atmosféra :)

30.08.2015 5 z 5


Harkonnenové Harkonnenové Kevin J. Anderson

Jelikož se jedná o trilogii, svůj komentář budu brát jako celek ke všem třem dílům. Spousta lidí Duny od Herberta mladšího a Andersona odsuzuje, jiná skupina tzv. skalních fanoušků či milovníků Sci-Fi zbožňuje. Pokud jde o můj názor, Předehry k Duně jsou úžasné knihy, které mě více než potěšily. Původní Dunu jsem poprvé četl když mi bylo 12 let, takže jsem si nejvíce vryl do paměti (a s příběhem Duny i spojil jako pevný základ) boj mezi rodem Atreidů a Harkonnenů. V této trilogii je pohled do dob, kdy byl ještě Léto Atreides mladý, kdy byl Vladimir Harkonnen ještě v nejlepší fyzické formě (a jeho plány a taktizování proti Atreidům v plném proudu), kdy se teprve narodila princezna Irulán, malý Feyd ještě cupital po kolenou jako batole a to celé za doprovodu hromady akčního děje, který chytne a jen tak nepustí. A přečíst si všechny tři předehry ihned po sobě bez pauzy, to je teprve atmosféra :)

30.08.2015 5 z 5