Juki-RoseMary Juki-RoseMary komentáře u knih

☰ menu

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Zezačátku pro mě bylo těžké dostat se do příběhu a začíst se. Ve čtvrtině mě ale kniha pohltila - svým promyšleným světem, skvělým dějem a naprosto dokonalými postavami. Byly sympatické, každá měla svůj neobyčejný charakter a příběh a já si je zamilovala.
Děj byl také dobře promyšlený a napsaný, postupně autorka odkrývala minulost hrdinů a o zvraty nebyla také nouze.
Romantické linky tam byly, ale ne nucené a přehnané jak to v YA bývá. Vůbec mi nebyly nepříjemné, protože byly opravdu velmi jemné a přistihla jsem se, jak jim fandím a to jsem asi takový romantický nadšenec, jako Brekker.
I přes krkolomný začátek si mě kniha (a z velké části i Kaz :-)) naprosto získala. Rozhodně nejlepší kniha, které jsem tento rok četla, doporučuji!
Prostředí 5*
Postavy 5*
Děj 5*
Čtivost 4*

26.12.2018 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Páni. Musím říci, že i přes velmi zajímavou anotaci a pozitivní ohlasy v mé rodině jsem od knihy pro jistotu nic nečekala. Zhruba první polovina knihy mě nijak neohromila, "Je to průměrná knížka." říkala jsem doma a za to mě ostatní vraždili pohledem. Musím ale přiznat, že do té poloviny jsem se dostala za jediný večer, což se mi stává málokdy, stránky rychle ubíhaly a ani jsem si toho nevšimla. Poté jsem se zasekla, ovšem po chvíli mě děj tak strhl, že jsem se nemohla odtrhnout.
Od konce Cy-fiho příběhu mi přišlo, že příběh najednou dostal to, co potřeboval. Nadhodnotu. Různé odstavce i části příběhu nenápadně odkazují na tolik věcí, že to musím jít s někým rozebrat. A při popisu rozpojení - to jsem nezvládla. Četla jsem všemožné hororové knihy, ale tohle bylo něco jiného, ještě horšího. Nikde sice necákala krev a oběť neřvala bolestí... Tohle bylo horší, já bych neměla žaludek na to to napsat, na to, se zabývat takovým tématem a za to klobouk dolů, Neale.
Rozhodně doporučuji a těm, co mají velkou představivost jako já, přeji pevné nervy, prožijete si těžké a děsivé chvíle - ale taky si to rozhodně užijete.

17.12.2018 5 z 5


Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Moje první shakespearovka a velmi mě bavila.
Jediné co mi dělalo problém, bylo vyznat se ve jménech, ale jinak to bylo opravdu potěšení.
Určitě se chystám na tuto komedii i do divadla.

03.12.2018 5 z 5


Eldest Eldest Christopher Paolini

Eragon mě překvapil a byla jsem zvědavá na druhý díl, který jsem kdysi četla, ale pamatovala jsem si jen pár informací.
Bohužel, byla to nuda. Skoro celou knihu Eragon trávil ve výcviku, který by rozhodně nemusel být tak podrobně rozepsaný, protože tajný život mravenců mě ve fantasy sérii o dracích rozhodně nezajímá. Naštěstí to zachránilo střídání postav, protože pokud by k němu nedocházelo, nejspíš bych knihu odložila. Nasuadiny kapitoly mě celkem bavily, ze všech sil se snažila řešit situaci vardenů a udělat si respekt u okolí, což bylo dobré.
Roranovy kapitoly mohly být ještě lepší (a mnohem zajímavější než ty s Eragonem), ale já prostě Rorana od začátku moc nemusím, nepadl mi do oka. To ale nemění nic na tom, že jsem se od jistého posunu v ději těšila na další kapitoly s vesničany a byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Asi jediná věc, kvůli které jsem Eldest dočetla.
Momentálně vůbec nechápu, co může čekat v dalších dvou tak obsáhlých dílech, čekala bych už jen jeden, tak doufám, že se to zase rozjede.

03.12.2018 3 z 5


Kůň a jeho chlapec Kůň a jeho chlapec C. S. Lewis (p)

První polovina knihy mě celkem bavila, ta druhá už tolik ne. Z velké části kvůli, dle mě, velmi natahovanému ději, který děti nejspíše bavit nebude.
V první půlce jsem byla nakloněná ke 4*, ale vidím to spíš na 3*. Z těch tří dílů, které jsem zatím přečetla (Čarodějův synovec; Lev, čarodějnice a skříň; Kůň a jeho chlapec) mě tahle bavila nejvíce, ale zřejmě mi Narnie a styl, jakým je psaná, úplně nesedla a do dalších dílů půjdu jenom proto, že je mám koupené.
Pro mě průměr a zatím jediná kniha z Narnie, ke které se možnááá někdy vrátím.

14.10.2018 3 z 5


Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Po dlouhé době a několika shlédnutí filmové adaptace jsem přečetla i knihu. Co k tomu říct... Čekala jsem něco víc. V knize není ani o drobek víc než ve filmu, který knihu možná i předčil.
Pro děti to musí být kouzelné, je to i poměrně krátké a plynulé, stále se něco děje, tudíž pro ne moc aktivní mladé čtenáře to je určitě skvělé.
Mě osobně nesedl vypravěč a také jsem byla překvapená, jak je kniha krátká.
Také jsem se musela občas chytit za hlavu (Santa Claus, jako fakt?! Nebo Petrův boj s mečem... Co k tomu dodat.)
Bohužel, neměla jsem mít taková očekávání. Snad ty ostatní příběhy budou lepší.

Za mě průměrná kniha.

11.10.2018 3 z 5


Čarodějův synovec Čarodějův synovec C. S. Lewis (p)

Kniha nebyla špatná, to ne.
Pro cílovou skupinu (děti) je to určitě hezká knížka, jednoduše a čtivě napsaná. Ovšem děj mi přišel místy až moc vleklý a celkový dojem z příběhu není tak dobrý jako je tomu u jiných knih určených této věkové skupině nebo dalších příběhů z Narnie.

Je hezké vědět, jak Narnie vznikla, ale dětem to může přijít místy nezáživné a prostě - jsou i lepší knihy.
Za mě lehký podprůměr, ke knize se nejspíše nevrátím.

11.10.2018 2 z 5


Spící obři Spící obři Sylvain Neuvel

Nejdříve jsem knihu neměla v plánu číst, odrazoval mě styl, v jakém je napsaná (rozhovory, zápisky v deníku), ale nakonec jsem to zkusila a po chvíli mě to neskutečně chytlo. Námět skvělý, zpracování mi nakonec vůbec nevadilo, možná že to knize ještě přidalo.
Bohužel, první polovina knihy mi přišla mnohem lepší, druhá se již týkala spíše politiky a většina záhad už byla vyřešená. Po epilogu jsem ale maximálně navznazená na další díl - měla jsem sice malou teorii, ale i přesto si kladu hromadu otázek.
Je to prostě zajímavý příběh a těším se, až si přečtu druhý díl.


(A stále se rozplývám nad tou krásnou obálkou :D)

06.10.2018 4 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Po x letech jsem se vrátila ke knize, která mě přivedla k aktivnímu čtení. Dříve jsem jí dala 5 hvězd a teď jsem byla přesvědčená, že dostane méně. A po chvíli váhání se tak nestalo.

Samozřejmě, příběh není originální, jde z něj poznat Pán Prstenů. Ale Eragon mě také bavil od začátku do konce, byla jsem z něj nadšená stejně jako při prvním čtení. Děj byl svižnější, stále se něco dělo a jednodušeji napsaný, než tomu je u Tolkiena.
Hlavní hrdinové jsou sympaťáci, ovšem dojemné scény mě nedojaly.
I přes některé nedostatky mě prostě okouzlil a s přimhouřeným okem dávám 5*.

29.09.2018 5 z 5


Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

Přišlo mi, že tahle kniha postrádala něco z toho kouzla, co mělo Psí poslání. Nevím, co to bylo, ale Psí cesta mne již emočně skoro nezasáhla a bylo to takové... Nevím. Jsem ráda, že jsem se odhodlala i k pokračování, ovšem na první díl to rozhodně nemá, v tomto šlo spíše jen o CJ, než o samotného psího hrdinu.
Ovšem musím ocenit některé psí myšlenky a úsudky, které jsou opravdu reálné.

25.05.2018 3 z 5


Eden Eden Helen Douglas

Libily se mi některé myšlenky (příroda,...) ovšem děj byl velmi předvídatelný, nic mě v knize nepřekvapilo, nešokovalo. Hlavní hrdinka není moc sympatická, ovšem dívkám do 15 let by se to líbit mohlo.
Mě už příběhy "dívka potká krásného a dokonalého kluka, který něco skrývá, ona to odhalí, plno dobrodružství a na konci budou spolu" omrzely, takže dvě hvězdy - protože tak dobrá, jako jsou knihy co ode mě mají 3, Eden není.

03.12.2017 2 z 5


Továrna na štěňata aneb Šmejdi v psím světě Továrna na štěňata aneb Šmejdi v psím světě Simona Smith

Jsem ráda za tuto knihu, která třeba otevře aspoň několika lidem oči a nepodpoří množitele.
Důvod, proč jen 3 hvězdy je ten, že autorka opakuje neustále to samé do kolečka, což mě v půlce knihy už opravdu nebavilo - ačkoli počet stran nebyl moc velký, pro toto téma to bylo i přesto moc. Škoda.

08.11.2017 3 z 5


Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Prý nejhorší kniha od Greena...
Mě se celkem líbila, přečtená za jedno odpoledne, sice tam nebylo tolik vtipných věcí, ale dalo se to přežít. Hodně lidí si stěžovalo na zkratky, poznámky pod čarou nebo nepřehlednost (články o Kateřinách), mě to nějak neiritovalo, považuji se za pozorného čtenáře a zkratky mi nedělaly problém :D Zachytila jsem tam spoustu myšlenek, i hlubokých, nemohu říci, že mě kniha nebavila, i přes to že děj nebyl tolik nabytý. Prostě odpočinkové čtení bez zbytečné dramatizace.

Není to na plný počet, ale Green je Green :)

03.06.2016 4 z 5


Labyrint (1.-3. díl) Labyrint (1.-3. díl) James Dashner

Jednička dokonalá, dvojka skvělá, trojka na nic. Ukončení mě zklamalo, ale i tak, nápad to byl dobrý, jen by se to dalo provést lépe.

31.05.2016 3 z 5


Vražedná léčba Vražedná léčba James Dashner

SPOILER? MOŽNÁ BUDE.
První díl mě naprosto pohltil, druhý byl fajn, ale tenhle... Vůbec mě to nezaujalo, nebavilo a děj už mi nepřišel takový jako v prvních dvou dílech.
Dočetla jsem to jenom protože jsem si chtěla sérii The Maze Runner uzavřít a i když mám v knihovně již všechny díly, obávám se, že ten třetí už neotevřu.
Pro mě velké zklamání, konec mi přišel velmi naivní, čekala jsem velkolepé zakončení a ne takové.
Jedna hvězda, protože to sice bylo nic moc, ale odpad ne. To zas ne.

31.05.2016 1 z 5


Kniha tajemství Kniha tajemství Tom Harper (p)

Co k tomu říct... Prostě nic moc. Ničím mě nenadchla.

28.01.2016 1 z 5


Smečka Smečka Andrea R. Cremer

Za případné SPOILERY se omlouvám.
Ze začátku jsem vůbec nechápala, o co tam vůbec jde. Nějací Ochránci, Strážci, Hledači... Potom ovšem nastal zlom a kniha mě začala bavit.
Sice jsem celou dobu fandila Renovi a smečce, ale nebylo to špatné. Na druhou stranu jsem - !SPOILER! - předvídala to, že Shay bude obětí při obřadu a trochu mi to připomínalo Drakii, ale už se těším na další díl a doufám, že tentokrát to bude záludnější a nepřijdu na nějaký další velký zvrat moc brzy :)
Dávám 3 hvězdy, jednu ubírám za začátek, ve kterém by nás v první řadě mohla autorka trochu více informovat. Druhou si šetřím na další tři díly :)

24.01.2016 3 z 5


Příběh draků Příběh draků Rachel Hartman

Knihu čtu asi už půl roku a skoro jsem nepokročila... Nic se tam neděje, složitá jména, politika a já nevím co. Přijde mi to divné a stále lituji koupě. No, snad se někdy dostanu dál a změním názor :/

01.01.2016


Probuzení Probuzení Lisa Jane Smith

Knihy téhle série jsem statečně vydržela číst až do nějakého 13. dílu, kdy jsem vzala to, že sérii někdy dočtu. Po každém přečteném dílu, kdy jsem si říkala "tenhle je poslední" autorka vydala další dva.
Jako první jsem přečetla několik knih této série než vůbec natočili seriál, který jsem dokoukala do poloviny 4. série, kdy mě to už prostě nějak nebralo...
A hodnocení? Pokud mám porovnat seriál a knihu, ani jedno na tom není moc dobře, ale protože se ve vyšších dílech objevili i moje milované kicune, kniha je na tom o malilililililinko lépe.
Ale pro ty co nečetli - pokud máte rádi nekonečné příběhy co časem přestanou dávat smysl, tohle je vaše spřízněná duše :D

01.01.2016 2 z 5


Klan koní Klan koní Live Bonnevie

Knihu jsem přečetla jedním dechem a musím se přiznat, že to byla moje úplně první knížka o koních, kterou jsem kdy četla... A také jedna z mála u které mi tekly slzy.
Neotřelý děj a prostředí plné islandských poníků mne pohltil a prohloubil mou lásku ke koním :) Také byla plná citů a emocí, což u knih vítám.
Za mě plné hodnocení a ráda se k ní ještě vrátím.

01.01.2016 5 z 5