Jujkyna Jujkyna komentáře u knih

☰ menu

Vraždy s monogramem Vraždy s monogramem Sophie Hannah

Jak již bylo zmíněno mnohokrát, detektiv Catchpool je snad nejhloupější detektiv na světě - podobnost s kpt. Hastingsem je nešťastná, neb Hastings nebyl detektiv a tudíž jeho naivita byla spíše úsměvná :). Poirot je zde vystihnutý vcelku dobře, i když spousta věcí vás hned praští do očí (káva?!). Knížce by určitě prospělo, pokud by nebyla tak zdlouhavá a utahaná, zápletka překombinovaná a všechno se neopakovalo pořád dokola... poslechnuto jako audiokniha, jinak bych ji už dávno odložila :). Dám šanci i dalším dílům, neb je to těžké navázat na Agathu, ale prostě... čekala jsem víc.

13.09.2023 2 z 5


Telomery Telomery Elizabeth Blackburn

Ač nerada - musim přiznat, ze jsem zklamaná. Knížka je jednoduše a srozumitelně napsaná, nicméně je vhodná spíše pro laiky a obecnou veřejnost. Pro nekoho, kdo o telomerach již nejake povědomí má v knize mnoho nového není, počtení je to ale i tak zajímavé a fakta pěkně shrnutá.

05.10.2021 3 z 5


Tam - Jedeme do Afriky Tam - Jedeme do Afriky Busny

Naprosto musím souhlasit s komentářem od soukroma - mě teda ještě navíc už od samého začátku rozčiloval fakt, že se vydali do Afriky a neměli na Busu namontované soláry a pak si pořád stěžovali, že potřebují někde dobít notebooky atd. To mi teda hlava fakt vůbec nebere.. Ale dobrodružství krásný, jen by to od té druhé půlky chtělo ubrat trochu na frustraci z cesty, bylo to z toho hodně "cítit"...

19.09.2021 3 z 5


Zlatý boss, který chodil bos Zlatý boss, který chodil bos Jan Müller

Po prečtení nemohu souhlasit s nazorem uživatele Gretl74.
Jedná se mimo jiné o biografii, v knize se dovíme mnoho o životě pana Ryby, jeho příběh, názory a myšlenky - a ne se všemi musíme souhlasit. Není to učebnice ekonomie, ale jakysi pohled na ni očima pana Ryby. Pravda, je zde i duchovní rovina,která na mi připadala jaksi “nepatřičná”, ale řekla bych, ze to proste jen vystihuje, jaký pan Ryba je člověk, jak o věcech přemýšlí. Rozhodne to ale nepůsobí tak, že by někomu něco vnucoval nebo někoho chtěl poučovat.
Kniha je napsaná jako rozhovor, je velmi čtivá a předkládá mnoho zajímavých a užitečných informací ze světa financí, které jsou jedoduše vysvětleny tak, že je pochopí opravdu každý.
V knize také najdeme seznam doporučených knih - kam se vydat pro další informace, co stojí za přečtení.
Doporučila bych ji každému, kdo se chce něco dozvědět o tom, jak fungují peníze a neví kde začít.

02.05.2021 4 z 5


Síla, sexualita, sebevražda Síla, sexualita, sebevražda Nick Lane

Vážně je to jedna z nejlepších populárně naučných knih! :) myslím, ze jí ocení i nebiologové, je napsána čtivě, místy až s detektivními prvky, což vás nutí zběsile obracet stránky a dozvědět se víc. Autor předkládá mnoho teorii, některé vzápětí vyvrátí, ale nejprve vám dá čas se nad nimi zamyslet a uvěřit jim :). Dejte této knize šanci, protože nebudete litovat! :)

23.10.2019 5 z 5


Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Úžasný příběh, vtáhl mě do děje - přesně tak, jak je u Kinga zvykem - připadala jsem si, jakože jsem tam s Trishou a prožívám všechny její strasti. Nebyl to klasický horor, ale rozhodně stál za přečtení. Strachovala jsem se o Trishu celou dobu, jako bych to byla já, jako by to byl můj osobní horor.

18.03.2019 4 z 5


Labyrint světa a ráj srdce Labyrint světa a ráj srdce Jan Amos Komenský

Poslouchala jsem jako audioknihu, jinak bych to nedala - přiznávám bez mučení. Nicméně jsem chtěla vědět, co je na ni tak zajímavého. První část se mi líbila, avšak jak se to přelilo do roviny čistě křesťanské, tak jsem to musela vypnout, přišlo mi to dost přitažené za vlasy. Určitě se ale najdou tací, kteří v tom onu křesťanskou moudrost najdou s radostí :).

04.03.2019 2 z 5


Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Musím říct, že ve směs celou knihu jsem hltala a hádala jak to asi dopadne, vymýšlela, co se může stát a tak. Nicméně závěr je dle mého pocitu suchý a vůbec mi nevyzněl, zklamal. I přesto mi přijde kniha zajímavým pohledem mezi prohnilou smetánku.

18.10.2017 3 z 5


Soudné sestry Soudné sestry Terry Pratchett

Po dlouhé době jedna z těch lepších! :) Moc se mi líbila a četla se vskutku sama :).

19.08.2017 5 z 5


Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Tohle byla jedna z těch knížek, které jsem si chtěla moc přečíst, ale nechtělo se mi. :D Vím, jak to zní, ale je to tak. A popravdě - asi bych si ji nikdy nepřečetla, kdybych nenarazila na audioknihu. Ta mě utvrdila v tom, že bych ji při běžném čtení asi odložila - některé pasáže jsou zdlouhavé. Nicméně musím říct, že ve mě zanechala mnoho pozitivních dojmů něco se svým životem udělat, udělat nějakou změnu a zamyslet se nad tím, jak žiju teď. A to byl (aspoň myslím) účel. Audioknihu doporučuju o to víc, že se můžete zamýšlet i při uklízení :D.

10.08.2017 3 z 5


Sekáč Sekáč Terry Pratchett

Nemohla jsem se do ní začíst, nevím proč, ale prvních asi 70 stran jsem tomu nemohla přijít na chuť. Potom musím souhlasit s jinými komentáři -"polidštěný" Smrť je parádní. :)

09.08.2017 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Tuto knihu jsem velmi dlouho odkládala, sama ani nevím proč. Nějak se mi do ní nechtělo. Když jsem ji po dlouhém přemáhání konečně otevřela - okamžitě jsem se do ní začetla a příběh Jany mě pohltil. Mnohdy jsem s ní nesouhlasila a mnohdy ji nechápala, ale přečetla jsem jej příběh jedním dechem a skoro jsem i na konci i uronila pár slz :). Neskutečně krásně napsané.

03.08.2017 5 z 5


Útočník Útočník Ed McBain

Detektivky mám moc ráda - jsou pro mě odpočinkovým čtením s drobným zamyšlením, ale tahle mě nějak neoslovila. Nakonec jsem knihu odložila a poslechla si ji jako audioknihu na cestách vlakem, kde to bylo vítané zpestření. Atmosféra let minulých na mne sice dýchla, ale jen tak letmo, nezanechala žádné výrazné pocity. Jako odpočinkové čtení/poslouchání je to parádní, ale nic víc. :)

27.07.2017 2 z 5


Himmlerova kuchařka Himmlerova kuchařka Franz-Olivier Giesbert

Jako letní oddechové čtení je to fajn, člověk se zamyslí nad historií - až zhnusí... Prokládání recepty mi přijde dost úsměvné, ale jestli to pomůže dát do povědomí lidí hrůzy minulého století, tak proč ne :)

13.07.2017 3 z 5


Pozor, Toxo! Pozor, Toxo! Jaroslav Flegr

Přečteno jedním dechem! Zajímavé a čtivé, nemohla jsem se odtrhnout od čtení. Knížku jsem příhodně četla mezi pauzami u sveho vyzkumu a dosti mi otevřela oči ohledně vyhodnocování dat a statistiky (její důležitosti) obecně. Rozhodně stojí za přečtení! :)

06.09.2016 5 z 5


Proč platí E=mc2 Proč platí E=mc2 Brian Cox

Souhlasím s komentářem vitek.sk, nicméně musím podotknout, že spousta věcí je neustále omílána dokola, přec to bylo už jednou řečeno. Navíc mi vadily fráze ve smyslu "nebudeme čtenáře otravovat s tím a tamtím, tohle si necháme na později " dost mě to rušilo a rozptylovalo v soustředění na jádro věci. Jinak, je to napsané tak, že jsem to pochopila i já, jenže je tam moc té "vaty". Neumím to lépe popsat :)

31.08.2016 4 z 5


Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Co by kdyby...

Hitler je tu zde spíše jako prostředník - poselství. Jeho jméno je symbolem hrůzy a tím nenásilně upozorňuje na situaci dnešního světa. Na začátku knihy se dost nasmějete nad ironií, s jakou je jeho návrat podáván, ale jak se dostáváte hlouběji - už to není příběh o tom "co by kdyby", je to příběh, který na pozadí motivů a názoru Hitlera odhaluje současnou společnost - to, jak to tu funguje. Nebo nefunguje?
V průběhu knihy si pokládáte nejrůznější otázky - jak dlouho je stávající situace udržitelná? co když se objeví někdo, komu se budeme jen smát, i přesto, že to všechno myslí vážně?
Cílem není onen příběh co by kdyby, ale cílem je se zamyslet a poukázat na to, co se tu děje dnes - a to si myslím, že se autorovi více než povedlo .Fakt, že si vzal za svého sdělovacího prostředníka A.H. - symbol hrůzných činů a utrpení, jistojistě není náhodný a tak trochu poukazuje na vážnost situace.
Zasmějete se, ale pak se zamyslíte - to je dobře. Je dobře vědět, že není vše v pořádku.

06.02.2015 4 z 5


Z neznámých důvodů Z neznámých důvodů Zdena Frýbová

Kniha ze socialistického prostředí nám umožní nahlédnout do pozadí té doby. Autora dobu nijak nevyzdvihuje ani nehaní, což se mi moc líbí - píše to takové, jaké to (pravděpodobně, neb jsem v té době nežila) bylo se všemi klady i zápory.
Vědecko-výzkumné prostředí nám umožňuje se ponořit do vskutku zajímavé problematiky biochemie (a příbuzných oborů) a testování, vyvíjení léků.
Najdeme zde několik vzájemně se prolínajících a doplňujících dějových linií, kousky příběhů seskládané do jednoho celku, který nakonec působí opravdu mistrně. Zajímavé charaktery postav, humorné části, které jsou vtipné tak nějak mimochodem, nenuceně. Výborně zvládnutá odborná část i psychologie postav, děj je nepředvídatelný a "pořád se něco děje".
Opravdu jsem si u této knihy odpočinula, představovala si jaké to dřív bylo, oblíbila si Aničku, i přes její povahu a fakt, že jsem některé její pohnutky absolutně nechápala.
Vážně, je to moc podařené dílo. :)

29.11.2014 5 z 5


Geraldova hra Geraldova hra Stephen King

Geniální. Bravůrní. Velmi povedené. Velkolepé. Všemi (a taky mnohými dalšími) slovy se dá vystihnout tento počin. Neskutečné překvapení. Nemohu uvěřit, že po přečtení všech těch zklamaných komentářů a vyslechnutí bezpočtu nelichotivých komentářů, které tuto knihu označují jako "nudnou, zdlouhavou apod.", z ní budu tak moc unešená. Kingova genialita napsat velmi kvalitní román s tak jednoduchou zápletkou je nadpozemská. Nedokážu si představit, že by to někdo mohl udělat lépe a zachovat celkový rozsah. Povídkový námět rozpracovaný kousíček po kousíčku, celým utrpením nebohé Jessie - její osobnost je vykreslena do detailu.
Můžeme nahlédnout do nitra její duše, přináší nám svědectví té hrozné události - je to tak skutečné. Při hltání stránek jsem jí úplně viděla, jako bych tam byla s ní. Nepopsatelně dokonalé.
Na závěr je příběh doplněn "mystikou", tak typickou pro Kinga. Představivost pracovala na plné obrátky a pomalu naplňovala moji mysl hrůzou.. (nechci nic prozrazovat, proto tak neobratné vysvětlení).
Chápu, že se mnou většina nebude souhlasit, ale záleží hlavně na úhlu pohledu, ze kterého se na knihu díváte a já věřím, že dřív nebo později ji čtenáři budou oceňovat stejně, ne-li lépe, jako jeho ostatní díla.
Zkuste tu knížku a dívejte se jinak, nechce se pohltit a užívejte si každičký detail, který je vám nabízen. Jeďte s manžely Burlinghamovými na pár dní na chatu k jezeru...

28.06.2014 5 z 5


Smrt obchodního cestujícího Smrt obchodního cestujícího Arthur Miller

Tuhle hru bych někdy chtěla vidět v divadle ! Při čtení jsem měla scénu úplně před očima a jen nechala plynout děj, který mě velmi mile překvapil. Líbí se mi nápad celé kompozice hry. Jsem úplně unešená způsobem, jakým autor vykresluje hlavní postavu i jeho syny a celou mentalitu společnosti, která žije v iluzi. Neskutečně mi některé pasáže připomínaly situaci z dnešního života - rodiče některých, kteří si myslí, že jejich dítě je to nejchytřejší a že jen tak dosáhne vrcholu ve společenském žebříčku a že na něj vlastně společnost čeká a přitom to není pravda - dítě se trápí, vymyká kontrole a pak to ve společnosti vypadá, jak to dnes vypadá..

Nesmírně zajímavý počin, který ve mě vyvolal spoustu myšlenek a úvah. Nemohla jsem odtrhnout oči od knížky, vždycky mně vtáhla "na jeviště". Neskutečně zajímavá hra. Doporučuju.

15.06.2014 5 z 5