JPBelmondo JPBelmondo komentáře u knih

Obálka knihy Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Konečně jsem se k této dětské knize dostala. Příběh Anny se mi moc líbil, hlavně ty její sny, představy a bujná fantazie. K tomu to její neustálé žvatlání a trapasy, které se jí lepily na paty. No a nakonec vyrostla v inteligentní bytost. Kniha je velmi košatá, krásně se čte. Člověk by ani nevěřil, že je to tak starý příběh.

12.04.2026

Obálka knihy Ranní špek Ranní špek Dalibor Gondík

Kdo nezná Ranní špek a vysílání Dalibora, Jakuba a Reginy, tak ho knížka možná nijak neosloví.
Ale pro ty, kteří se stali (stejně jako já) "závisláky" na tomto vysílání a jsou ochotni kvůli němu i brzo vstávat, tak pro nás zasvěcené, je to "povinná bible".

13.03.2026

Obálka knihy Přívěsek z čaroitu Přívěsek z čaroitu Anna Beatrix Bártová (p)

Hezké oddychové počteníčko. Současný příběh prolínající se s historickým příběhem. Líbilo se mi to, i když to byla taková romantika, no. Ale krásný je popis Slovinska, což mě láká k návštěvě této země.

27.01.2026

Obálka knihy Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Pokračování příběhu. Opět mám husí kůži z Ryleho chování. Manipulátor se prostě nezmění. Nikdy. Bude dělat problémy. Pořád. Přála jsem Lily, aby jí to s Atlasem vyšlo. Zasloužila by si to. Víc prozrazovat nebudu.
Najít v životě svou spřízněnou duši, je velké štěstí.
(Ale najít svůj DP, je jako vykopat poklad, ovšem se vším všudy, tedy i s tím rizikem, že nevíme, co si s ním počít).

17.11.2025

Obálka knihy Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Kdo čeká lehký román, bude zklamán. Byť se to chvílemi jeví jako červená knihovna (dokonalá Lily, dokonalý Ryle i jeho sestra, potažmo nejlepší kamarádka Lily, skvělá práce atd.), to hlavní téma (manipulátor a týrání) se line příběhem pozvolna. Nahoru a dolů, tak, jak to u těchto vztahů bývá. Oceňuji Lily, že dokázala včas říct ne a vymanit se z toho. Uvidíme, co bude v dalším díle. A Atlas? Záchrana, kterou by uvítala většina těchto žen (možná nejen těchto).

17.11.2025

Obálka knihy Země Lhostejnost Země Lhostejnost Karel Kryl

Politické komentáře z let 1990-93 - a jak je (resp. bylo) zvykem K. Kryla, jedná se o kritiku nemilosrdnou, prostě "Krylovskou". My, co jsme zažili normalizaci a sametovou revoluci, chápeme a naprosto víme. Karel totiž nikdy nešel s proudem, říkal natvrdo pravdu, až se paradoxně znovu znelíbil novému, byť demokratickému režimu, který se ho "po použití a využití" snažil opět potlačit. Děsí mě jeho vize demokracie, děsí mě jeho vývoj naší republiky. Děsí mě jeho pravda. Zkrátka tu chybí.

Z knihy:
Karle Kryle! Už neryjeme drškou v zemi. Teď s námi budou orat...

Posílají mě tam, odkud se - byť vždy jen načas - vracím. Vadím, zase jednou.

V demokracii nahradila volba mnoha inkompetentních lidí jmenování několika koruptních.

28.08.2025

Obálka knihy Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Ač zde má kniha vesměs průměrné hodnocení, nemohu s tím souhlasit. Mně se totiž líbila moc, objevila mi svět tzv. Magdalén, o kterých jsem neměla ani ponětí. Silné téma, silný příběh, který umocňuje to, že je dle skutečných událostí. Xkrát jsem zatínala pěsti a cítila tu křivdu spolu s dívkami. Doporučuji.

31.07.2025

Obálka knihy Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Co napsat o knize, která vás absolutně pohltí od začátku do konce? Která s vámi plně souzní? No, že je to výborné a výtečné čtení. Příběh mě úplně ohromil, jsem nadšena. Úplně ze všeho. Občas i slza ukápla. Velkým bonusem je Baťovská historie. Tohle prostě musím mít ve své knihovně. Tohle totiž budu ještě znovu číst. K tomu se chci vracet. Autorovi ze srdce děkuji a smekám.

21.04.2025

Obálka knihy Jenom kamarádi Jenom kamarádi Abby Jimenez

Abych pravdu řekla, po knize jsem sáhla kvůli obálce. Zaujal mě jak vtipný obal, tak i název. A jsem velmi příjemně překvapena. Romantický příběh lásky není jen samá slaďárna, ale je šmrncnutý vtipem, místy až sarkasmem (hlavně ze strany Kristen). Kromě toho řeší dosti závažné téma hlavní hrdinky (což dokážou pochopit fakt jen ženy, holky, dívky). Příběh se mi líbil, občas i slza ukápla, občas byl úsměv na tváři, zkrátka po delší době kniha, které nemám co vytknout, a tak dávám plný počet * a vřele doporučuji ke čtení a těším se na další autorčiny počiny.

26.02.2025

Obálka knihy Korunu snímám z unavené hlavy Korunu snímám z unavené hlavy Gabriele Praschl-Bichler

Kniha u nás vyšla na konci devadesátých let. Kupovala jsem ji tehdy mé milované babičce, která po ní toužila. Tenkrát mě historie a biografie nikterak nezajímaly, četla jsem jiné žánry. Ale babička nedala jinak, než že si ji musím přečíst. Budiž. Kniha je plná informací o tom, jak Sisi žila, jak se oblékala, co měla ráda, co musela, jak pečovala o své předlouhé vlasy, o své tělo, jak se stravovala, jak cvičila (dnes tzv. životní styl), jak se vzdělávala, kolik jazyků uměla. Byla k sobě velmi přísná (až mi to bylo místy tak líto, že se mi chtělo brečet), ale přitom tak pokorná. Kniha mě nadchla, a odstartovala tak můj zájem nejen o biografie, ale i o historii. Babičko, děkuji.

06.01.2025

Obálka knihy Dvě tváře lásky Dvě tváře lásky Marie Hamáková

Autorku neznám, ale po knize jsem sáhla kvůli nádherné obálce. A téma lásky mateřské versus milenecké mě upoutalo (hned se mi vybavila Tchýně a uzený). Knížka se četla dobře, stránky krásně odsýpaly, střídání kapitol z pohledu hlavních postav Jany a Matyldy (pouze v závěru z pohledu Jakuba) se mi líbilo. Knížka je čtivá, místy jsem cítila jak bezmoc, tak i šílený vztek.
Uf, takovou tchýni určitě nechcete. A má předtucha, jak zemřel Richard, se potvrdila. Určitě doporučuji k přečtení.

28.12.2024

Obálka knihy Příběh jedné lásky Příběh jedné lásky Erich Segal

Knížka útlá, ale obsahem plná. Lásky. Té pravé, čisté. Oliver a Jenny. Filmové zpracování z roku 1970 je klasika. Více netřeba psát, vše dokonale a výstižně v komentáři ZÓNY.

12.10.2024

Obálka knihy Deník citového vyděrače Deník citového vyděrače Simona Monyová (p)

Paní Monyová prostě uměla. Nepotřebovala psát obsáhlé bichle. Dokázala v relativně útlých knížkách dokonale vystihnout pocity a vztahy. Citový vyděrač = psychopat a naprostý manipulátor. Popsáno tak dokonale, že máte místy až husí kůži, nevědomky se ošíváte, zkrátka je vám nanic. Říkám si, kolik z nás něco podobného nevědomky zažívá.

09.10.2024

Obálka knihy Sedmé nebe Sedmé nebe Adriana Michálková

Knížka na mě někde vyskočila zcela náhodou. Což doteď nechápu. Ale očividně to tak mělo být. Měla jsem si ji přečíst. Právě teď. Vím to, protože v životě každého člověka nastane chvíle, kdy potřebuje odpověď na spoustu otázek, potřebuje podpořit, věřit atd. Příběh je dojemný, krásný, čtivý, zkrátka božský. Těším se na další díly a doufám, že je seženu. Protože chci vědět, jak to dopadne s Ellie, Kassielem i Adamem. Jen nechápu, proč je kniha cílena pro mladého čtenáře v oddělení sci-fi ? Kdo se jen trochu málo zajímá o tuto problematiku, pochopí ... (Takže seslala mi ji náhoda nebo Vyšší moc?)

07.09.2024

Obálka knihy Magdino znamení Magdino znamení Chrystyna Lucyk-Berger

Překvapilo mě, že byť je autorka Američanka, příběh se odehrává u nás. Dále je mi sympatické, že autorka místa, o kterých píše, navštěvuje osobně. Samotný příběh, odehrávající se během války v Sudetech, popisuje život Čechů, Němců, Židů i historické souvislosti. Určitě takových příběhů prožilo hodně našich předků a je těžké si představit, jak se žilo ze dne na den. Dnes bereme bohužel všechno jako samozřejmost. Kniha se mi celkově líbila.

09.07.2024

Obálka knihy Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Myslela jsem si, že po Heřmánkovém údolí se mi už žádná jiná knížka od autorky tolik líbit nebude, ale opak je pravdou. Na pozadí historických událostí Mnichova se odvíjí spletitý příběh jednotlivých osudů úzkého rodinného kruhu, vyprávěný v různých časových osách. Rodinné záhady se postupně odkrývají. Otazníky mizí. I když vlastně - všechny? Jak říká autorka: "Slabá naděje je pořád lepší než nic".
Osud Irmy byl obdivuhodný, Editin drsný a Kristýnin dojemný.

14.05.2024

Obálka knihy Nadranc Nadranc Dean Koontz

Po knize jsem sáhla, protože autor patří mezi mé oblíbené. Jeho knihy jsou čtivé, napínavé, s nádechem "čehosi". Tato kniha je ale takový průměrný thriller,
což přisuzuji tomu, že se jedná o autorovu ranou tvorbu.

23.04.2024

Obálka knihy Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Dočten další díl ze série Hunter + Garcia a co dodat? No, že se mi to zase líbilo. A to jsem si říkala, že je to brutální a příšerné, že to nedám. Ale přesto přese všechno, to bylo neskutečně čtivé. Nedalo se prostě přestat číst. A vrah? To bylo naprosté překvapení. Nechápu, jak to Carter dělá, ale i přes ty vrahovy brutální nechutnosti, mi ho bylo paradoxně strašně líto. A chápu jeho konání. Příšerné, co? Carter je prostě závislost.

04.03.2024

Obálka knihy Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Musím říci, že pro mě byla knížka velmi ponurá, všechny postavy takřka záporné. Nikde žádná jiskřička naděje. A i když se dalo tak nějak očekávat, co se z příběhu vyvine, byl konec pro mě překvapivý. Přes to přese všechno knihu hodnotím více než dobře....

30.12.2023

Obálka knihy Slovník cizích slov Slovník cizích slov Lumír Klimeš

Slovníků tohoto typu bylo vydáno mnoho. Některé byly svým obsahem poplatné době (obsahovaly zejména hesla politická), novější jsou zase velmi jednoduché, svým obsahem takřka zbytečné. Tento dokáže laikovi jednoduše a stručně vysvětlit slova z jakéhokoliv oboru, třeba i vědeckého, srozumitelně. Žádné výtahy či výňatky, zkrátka takřka 800 stran, kde najdete význam snad všeho, na co si jen vzpomenete. Jeden z nejlepších slovníků tohoto druhu, který byl kdy vydán. V mé knihovně rozhodně nesmí chybět.

28.10.2023

Zavřít