JointlieKat94 JointlieKat94 komentáře u knih

☰ menu

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

AUDIOKNIHA.

Popis dobové atmosféry- to bylo hodně dobře napsaný. Charakteristika celé rodiny.. výborná, až jsem si říkala, kdo má největší problém z celé rodiny.. adepta mám. Příběh se mi poslouchal dobře, konec trošku překvapil. Vlastně jsem čekala něco jiného (to i s příběhem).. bylo to smutné, ale v té době asi vcelku normální, myslím (až na ten konec).

Audiokniha byla moc dobře namluvená. Poslech se mi líbil.

22.04.2024 4 z 5


Citlivá průvodkyně Citlivá průvodkyně Natalia de Barbaro

EKNIHA.
Tak tohle čtení jde naprosto mimo mě.. tolik přečtenejch knih, shlédnutejch filmů a dokumentů na jednom místě jsem ještě neviděla.
Pár poznámek (tuším, že se jedná o tři) jsem si zapsala, ale čekala jsem toho mnohem víc.

Nelíbilo se mi.
Nebavilo mě to.
A jsem ráda, že jsem si knihu nekoupila dle obálky, jak jsem měla původně v plánu.

22.04.2024 2 z 5


Pokrevní cejch Pokrevní cejch Tracy Deonn

Tuhle sérii prostě nejde nemilovat. Fakt nevím, co budu dělat do vydání třetího dílu! Čísto to znova? Asi jo! :)

Začátek byl takový vleklejší, to jo, ale prostě.. bavila mě každá stránka. Napětí mezi Selem a Bree (jó, jsem tým Selwyn Kane!), stará velština, která se nedá vyslovit (sakra jak?), spousta magie a spousta zajímavých a vcelku dobře promyšlených situací. Moc se mi začala líbit i Alice, ta nejlepší kamarádka ze všech. A taky megasilný a dost panovačný Artuš!

Fakt. Tohle všechno mi bude chybět.
Miluju to.
Doporučuju to!

11.04.2024 5 z 5


Náhradník Náhradník Henry Charles Albert David

AUDIOKNIHA.
Královskou rodinu jsem nikdy nijak moc neřešila, od mala jsem ale zbožňovala Dianu, a taky se mi víc líbil trošku rebelskej Harry, po smrti Královny jsem se začala o rodinu zajímat o něco více.

Ráda sleduju Kate, ale překvapila mě Meghan. Vlastně jsem o ní četla vždy nějaké špatnosti a tak.. díky této knize jsem se o obou ženách dozvěděla o něco více. Samozřejmě, nikdo z nás neví, co je pravda a co jen trochu upravená pravda, v podání Harryho máme ale o něco víc možností se nad vším více zamyslet.

Bylo mi smutno z toho, jak o sobě píše jako o Náhradníkovi.. jak tak byl od dětství brán. Bylo mi smutno ze smrti jeho (jejich) maminky a těch okolností.. bylo mi taky smutno z toho, jak se Palác zachoval ve spoustě situací.. Bylo mi smutno z toho, jak hrozný mohou být paparazzi, a co všechno mohou, kolik životů můžou svojí prací zničit..

Harry byl v této knize opravdu sdílný, svěřil se snad se vším. A já mu to žeru. Bavila jsem se, smutnila jsem, přemýšlela jsem.

Harry ten život opravdu neměl lehký, rozhodně nebyl zas tak moc královský, jak si mnozí z nás mohli myslet.

10.04.2024 4 z 5


Slavnosti sněženek Slavnosti sněženek Bohumil Hrabal

To bylo opět příjemné počtení.

Pan Hrabal v Kersku zažíval velice úsměvné situace, takové opravdové, chalupářské. :) Já jsem si s knihou pár dní před výročím jeho narození do Kerska i zajela a obhlédla i stav chaty. Zatím nic moc, ale budou se konat prohlídky- snad jednu stihnu. :)

Film samozřejmě znám, a často jsem si při čtení pokládala otázku, jak se z této knihy dal udělat takový film, ale povedlo se. Nejvtipnější situace jsou naštěstí ve filmu i zachycené.

03.04.2024 4 z 5


Slečny Slečny Anne-Gaëlle Huon

Tak takový příběh jsem ještě nečetla, a musím přiznat, že mě to zaujalo. Příběh hezky plyne, jen jsem měla chvílemi problém s časem.. plynul o dost rychleji, než šlo z knihy vyčíst. Tak nějak mě to mátlo.

Ale příběh byl pro mne rozhodně originální, vznik espadrilek a toho kolem nich byl hezký. Nakonec to všechno dávalo smysl. :)

30.03.2024 4 z 5


Louskáček Louskáček Rachel Elliot

Hezký, kraťoučký příběh, vhodný k vánoční atmosféře.

Krásné obrázky. :)

24.03.2024 3 z 5


Italské listy / Anglické listy / Výlet do Španěl / Obrázky z Holandska Italské listy / Anglické listy / Výlet do Španěl / Obrázky z Holandska Karel Čapek

Je mi to moc líto, ale s knihou jsem se trošku natrápila.

Těšila jsem se na Itálii, a ta mne teda vůbec nebavila. Španělsko taky docela nuda, Holandsko ucházející, a Anglie mě nakonec bavila asi nejvíc.

Ani trochu jsem se na čtení netěšila, radši jsem dělala cokoliv jiného.

Líbily se mi doprovodné obrázky. Jinak bohužel. Čekala jsem to zajímavější.

23.03.2024 3 z 5


A pak už jen tma A pak už jen tma Petra Batók

Ekniha.

A mně se naopak tím, že byla co kapitola, to pohled jedné osoby, četlo dobře. Kniha tak neměla žádná hluchá místa.

Máme tu jednu rodinu- syna, dceru, matku a babičku a všichni v každé kapitole trpí tím, že je matka alkoholička. Je zde poukázáno na to, jak je okolí tímto "jedincem" omezované. A jak s tím každý po svém bojuje. Syn se uzavřel do sebe. Dcera se chce co nejrychleji osamostatnit. Babička se snaží z toho matku dostat. Matka není jediná, kdo má v sobě nějakého démona. Matka sama je démonem. A celý svět se netočí jen kvůli ní.

Vyrůstala jsem docela podobně, a tak jsem trpěla, podobně jako ty děti, s každou stránkou. Ale v mém případě to nedošlo naštěstí tak daleko. Avšak jisté následky to má.

Čtení to bylo náročné, a jak už napsal někdo pode mnou, ani nevím, koho z nich mi bylo líto víc.

21.03.2024 3 z 5


Dovolená s moderním fotrem Dovolená s moderním fotrem Dominik Landsman

Tak tenhle díl byl úsměvnější víc, než ty předešlé. Možná je to tím, že to bylo psáno z pohledu Nataši, nevím, ale bylo to lepší. :)

Pravděpodobné historky nás Čechů na dovolené s dětmi. :D a co mě pobavilo asi nejvíc?

Historka o tom, jak si Čeněk našel kamaráda, tudíž se Nataša musela kamarádit s jeho maminkou, a jak rychle to skončilo. Sama děti nemám, ale z vyprávění kamarádky/matky vím, že to tak vážně je! :D

Jo, tady jsem se bavila nejvíc z celé série.

14.03.2024 4 z 5


Kokain - Kariéra německého dealera Kokain - Kariéra německého dealera Kajo Fritz

Tady to je prostě už v názvu "kariéra německého dealera", a tak to je.

Sledujeme život Stefana už od mala, vidíme, že škola a pravidla nebyla dělaná pro někoho, jako byl on. On se viděl někde jinde, a otec nebyl úplně proti, ačkoliv ho stejně později odepsal.

Sledujeme tu jeho rostoucí "kariéru", jeho "známosti" a spoustu lidí, se kterými se musí denně vídat. Albánci mě docela děsili, ale tak.. s tim prostě musí takovej člověk počítat.

Kniha mi samozřejmě pár nových informací předala, Stefanovo život rozhodně není pro každýho. Já rozhodně zůstanu u svý poctivý práce a dál budu číst knihy tohoto tématu (no né vždy dopadnou tak "dobře" jako zde).

Na přečtení fajn ale víc se k ní vracet asi nebudu. :)

11.03.2024 3 z 5


Když velcí byli malí Když velcí byli malí Vladimír Kovářík

To bylo tak moc hezké čtení. :)

Je tu několik vzpomínek od našich přednějších spisovatelů od dob Národního obrození, až po současnost. Asi tak od Josefa Jungmanna a Světlé, až po Seiferta a Hrubína.

Vzpomínky na to, jak strávili dětství, na různé zvyky z té doby, na řemesla, která už pro nás zanikla. Strašně ráda bych se v té době ocitla. Moc hezké.

Mě to zahřálo u srdíčka. :)

11.03.2024 4 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Kdo sleduje Zoe na instagramu, a kdo slyšel Národní opruzení v začátcích, přímo z úst autorky, ten věděl, do čeho půjde. :) a já byla mezi nimi, a nakonec jsem moc ráda, že to mám i knižně.

Obálka je prostě nádherný kus, maximálně propracovaný, všechny ty detaily.. Po každé přečtené kapitole jsem si obálku prohlížela, a po každé jsem našla něco nového. Dává to smysl, je to příběh. Za to velké plus! A velké plus taky za minimum chyb ( vlastně jsem asi ani žádnou nenašla a jsem fakt šťastná, když si to v duchu nemusím opravovat )

Co se týče příběhu.. každý, kdo zná autorčinu tvorbu ví, jak je to myšleno. Je to prostě smyšlený příběh ( i když né vždy, uhádnete? ) reálných postav. Každýmu totiž ve škole cpali do hlavy data a tvorbu těchto autorů, Zoe nám všechny ty lidi představuje víc.. tak jako lidsky. Byli to lidi. Byly to děti. Někdy kamarádi, někdy rváči, a měli svůj názor i své lásky a pocity. A o to tu jde.

Čtení se mi líbilo, kouskovala jsem si to na kapitolu každý večer a teď je mi líto, že je konec, bylo to vlastně strašně krátké.. ale, prý se něco chystá! A já se na to budu zase těšit! :)

08.03.2024 4 z 5


Sekáč Sekáč Terry Pratchett

Určitě už jsem to psala i o nějakém předchozím dílu, ale teď to musím napsat znovu- tohle bylo dokonalý! Asi nejvíc dokonalý díl, zábavný, smutný, k zamyšlení (přemýšlela jsem nad tím jeden večer tak moc, že jsem nemohla usnout) a prostě.. SMRŤ. Tak moc jsem mu fandila! Tohle prostě člověk musí milovat.

Uvnitř každé žijící osoby, je mrtvá osoba, která čeká, až se dostane ven...

ZASTAVIL SE.

29.02.2024 5 z 5


Byli jsme a budem aneb Česká každodennost 1914–1918 Byli jsme a budem aneb Česká každodennost 1914–1918 Marie Michlová

Kniha se mi líbila, ale byl to jen takový základ o té době. Asi nic, k čemu by se chtěl člověk vracet- tak i tak. :)

Ale četlo se to dobře, kapitoly zde byly hezky složené a dokonce jsem si i pár knih vypsala na hlubší průzkum, až se mi jednou zase zachce. :)

29.02.2024 3 z 5


Paní Jenny Treibelová Paní Jenny Treibelová Theodor Fontane

Nedočteno.
Vytáhla jsem knihu ze své hromádky v práci a pustila se do ní, nekoukala jsem na hodnocení, na anotaci, nic.. teď když to čtu, že to měl být autorovo nejvtipnější román.. a já při tom trpěla s každým slovem, s každou stránkou, do které jsem se nutila.. už od začátku jsem si říkala, že jestli to zvládnu dočíst, tak po dlouhé době ohodnotím 2 hvězdičkama. No ale než to, tak to ukládám jako nedočtené. Vůbec jsem nevěděla o co tam jde, zbytečně moc postav, nudný děj.. NUDA.

Radši jsem i pracovala, než abych přečetla další stránku, a to je co říct.

Omlouvám se, víc než 70 stran jsem nezvládla. Půjde do knihobudky, ať se s tím trápí někdo jiný. :)

24.02.2024


Reportáž psaná na oprátce Reportáž psaná na oprátce Julius Fučík

Nevím úplně, co napsat, protože z této doby znám jen osud Milady Horákové, která na Pankráci taky byla..

Nevím, co napsat, protože při popisování mučení jsem to těžce nesla, jelikož jsem si představovala spoustu těch nevinných lidí, co si tím prošli a né vždy to přežili.. ve Fučíkovo reportáži jsem prostě cítila se všemi.

Nevím, co napsat, protože i tohle dílo muselo být upraveno a nevím, co napsat, protože v knize uváděl spousty jmen a jak to s nimi dopadlo, to taky nevím. Asi to nebylo moudré rozhodnutí. I tak by se dal Julius Fučík brát za jakéhosi hrdinu, protože prostě nemluvil. On psal.

Bylo mi nanic z loučení s jeho ženou, Gustou, bylo mi nanic když jsem četla, jak jí zpíval přes mříže, a jak jen díky sledování kšand (nebo opasku?) věděl, že je ještě tam.

Z knihy je mi smutno. A kdoví, jestli- kdyby tohle přežil- ho ušetřili i jeho ruští soudruzi po válce.. víme, jak fungují.

23.02.2024 3 z 5


Záhady a fenomény Záhady a fenomény Hartwig Hausdorf

Už od mala mám s tatínkem ráda takovýhle záhady. Probírali jsme to, říkali si názory (pořád máme stejné), a zjišťovali si víc a víc.

Je s podivem, že jsem tuto knihu našla v knihobudce, ale jsem za to ráda. Bylo zde vypsáno spousta zajímavých záhad o kterých jsem tedy netušila, ale o to víc jsem si po dočtení dohledala na google. Né všechno bylo vysvětleno, něco si lidé asi mohli vymyslet, a něco se prostě stalo.

Ať si každý věří, čemu chce. Já si v této knize našla své favority. :)

Čtení se mi líbilo, bavilo mě, ale tři hvězdičky stačí. Potřebovala bych něco novějšího, kde jsou takovéhle záhady napsány jako zde, ale i s případným vyřešením, nebo tedy vyvrácením obsahu, abych si sáhodlouze nemusela pořád otvírat google.

23.02.2024 3 z 5


Dvojí život Heleny Grahamové Dvojí život Heleny Grahamové Anne Brontë

Tak jsem zvládla i tuto knihu, od třetí a nejmladší ze sester.

Jak jsem psala už u Charlotte, ona a Anne měly příběhy podobné a vynikala mi jen Emily.

Zpočátku byla kniha trošku nudná, jedná se o dopisy, které píše Gilbert svému příteli o událostech a Heleně, a pak je tu vysvětlení života z deníku Heleny.

Z jejího popisu života s Arturem mě až bolelo u srdce. Taková světice a vtělené dobro (jak jsem psala už u Jane Eyre) a takový život s někým, koho myslela že miluje. A on ji, to je jasný.

Čtení se mi líbilo, doba a popisování toho, jak to dřív chodilo, mě fakt zajímalo, takže vlastně proč ne? Dala bych 4.5 hvězdičky, ale tady volím 4. Jen pro upřesnění. :)

22.02.2024 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Vydala jsem se po stopách sester Brontëových, protože, jak často se stává, že by více členů jedné rodiny psalo knihy?

Začala jsem s prostřední Emily, Na Větrné hůrce mě absolutně dostalo a já si to zamilovala. Myslela jsem, že tedy zbylé sestry budou psát obdobně, ale jak jsem se zmýlila! Nejstarší Charlotte a nejmladší Anne psaly vcelku vlastně totožně, podobný příběh a taky protkaný spoustou náboženství (nic proti, ale čeho je moc..), a já vlastně chápu, že se člověk v té době musel o něco opírat a něčemu věřit, ale proč a v čem byla Emily jiná? No, tak tedy ke knize a příběhu samotném..

Nedávno jsem dočetla Sirotka Lowoodského, a nějak jsem ani netušila, že Jana Eyre je pokračováním (ano, tak málo informací jsem si předtím zjišťovala), takže jsem prvních (tuším, že) 10 kapitol přeskočila a ocitla jsem se v pokračování.

Příběh, ačkoliv zcela upravený, takže jen okrajově, jsem znala z knihy Má chudinka Jane, který se mi líbil, ale ze kterého jsem si nic už moc nepamatovala (asi díky za to, protože by se mi to pletlo!)..

Jana si našla nové zaměstnání jako vychovatelka malé Adélky, a během několika týdnů se zamilovala do svého nového pána. Ten to cítí stejně, ale je stále tak tajemný. Jako by snad něco tajil. Miluje ji, lže ji, nebo má s Janou jiné úmysly? V domě se od počátku dějí zvláštní věci a nikdo jí to nechce vysvětlit.. dostává nabídku k sňatku, ale vzápětí prchá.. dostane se do domu, kde se jí ujme bratr, žijící se dvěmi sestrami (a tady nastává spousta pobožností!) a i odtud Jana prchne, po žádosti k sňatku.

Emily dostala jasných 5 hvězd, zde bych zvolila 4.5, ale když to nejde, tak dávám za 4, jen aby bylo jasno.

Jak tohle mohlo dopadnout jinak, než že jsem se čtením, až na to náboženství, byla strašně spokojená?

Dodatek: Jana je vtělené dobro a chodící bible (zdá se mi, že to je stejné i s Helenou Grahamovou od Anne, tu zatím dočítám..)

Dodatek č.2: V knize z roku 2007 (Alpress) je strašná spousta chyb, ale má krásnou obálku!

21.02.2024 4 z 5