Posloucháno jako audio. Kniha zpracovává období od první republiky do revoluce v roce 1989. Zaujala mě historie firmy Baťa, dozvěděla jsem se mnoho nového. Trochu mě zklamal závěr, kdy zlo bylo potrestáno a už je vše jen sluncem zalité. Určitě doporučuji.
Příjemná detektivka od české autorky, která není zbytečně krvavá a brutální,spíše taková odlehčenější. Kromě příběhu samotného mě zaujal popis okolí a atmosféry české vesnice s podivínskými lidmi. Detektivní zápletka byla promyšlená a díky tomu mě audiokniha vtáhla a těžko se mi od ní odcházelo. V hlavní roli vystupovali dva sympatičtí vyšetřovatelé, kteří nám umožnili nahlédnout i do jejich soukromí. Na kvalitě zážitku má bezesporu podíl i vynikající interpret Josef Pejchal. Knihu určitě doporučuji.
Další perlička v českých detektivkách. Je zpracován zajímavý příběh, ve kterém nebýt vraního oka, vše dopadlo úplně jinak. Autorka velmi poutavě detailně popisuje prostředí slepého ramene Dyje, mokřady. Při poslechu se mi líbilo, jak byl děj prokládán zvuky ptáků.
Poslechnuto jako audiokniha v podání skvělé interpretky Michaely Danielové. Kniha na mě hodně zapůsobila a určitě na ni hned tak nezapomenu. Popisuje život vietnamské rodiny z pohledu babičky a vnučky. Je až neuvěřitelné, co vše musela babička vytrpět během svého života. To ukazuje na silnou a statečnou ženu. V knize je krásně popsáno, jak pozemková reforma, hladomor, válka i další útrapy upevnily pouto mezi rodinou. Popisovaná hrůza z té doby je těžko uvěřitelná, přesto je kniha plná moudrosti. Jediné, co mi ze začátku trochu rušilo poslech a ztěžovalo orientaci mezi postavami, byla vietnamská jména, ale nakonec jsem si zvykla a nemám nic, co bych autorce vytkla. Doporučuji hlavně těm, kteří mají rádi rodinné ságy.
Zajímavá detektivka, kdy ke zločinu došlo až téměř v polovině audioknihy. Je velmi pěkně popsané kamarádství tří žen a zákulisí vzniku seriálů. Co mě překvapilo, vystupovaly zde hlavně ženské postavy a muži jsou zde jen pro oživení. Až do posledního momentu nebylo možné odhadnout vraha.
Krásně zpracované téma – nelehký život Emilky, která mi už od začátku přirostla k srdci. Život jí hodně naložil, zažila mnoho smutných chvil. Místy mě ukápla i slzička. Autorka používá krásné obraty a z celého příběhu čiší venkovské prostředí. Jediné co se mi moc nelíbilo, byla častá přítomnost smrti.
Jako vždy čtivé, překvapivé a napínavé čtení s Harrym v hlavní roli. Na vyřešení případu měl pouze 10 dní, ale jako vždy to dokázal. Ani tentokrát mě nezklamal. Poslechnuto jako audiokniha.
Velmi zajímavá kniha rozdělena do dvou částí. Těžko se mi od poslechu odcházelo, protože zde autorka velmi mistrně vypravuje silný příběh o životě Židů krátce po konci 2. světové války. Kniha popisuje dva příběhy Ady, která žije jen se svou nemocnou maminkou a ať se vydá jakoukoli životní cestou, žádná není jednoduchá. Poslechnuto jako audio ve skvělém podání interpretky Věry Hollé. Doporučuji všem, kteří mají rádi knihy Karin Lednické nebo Aleny Mornštajnové.
Pro mě super kniha, nečekala jsem sériového vraha - balzamovače, který používal kryptické zprávy a egyptské pohřební nádoby, do kterých ukládal části lidského těla. Rozpolcený detektiv musel svést boj s vlastními démony, aby co nejdříve odhalil šíleného balzamovače. Velmi mě překvapil podrobný návod na balzamování těl.
Posloucháno jako audio ve skvělém podání Petra Neskusila a Krisýny Skružné. Autorka popisuje cestu na dovolenou party kamarádů, která se měla uskutečnit na ranči. Po cestě špatně odbočili a jeli po cestě, kde byl zákaz vjezdu. Tím vše začalo. Jsou zde skvěle vylíčené charaktery hlavních postav, které si vzájemně nic dobrého o druhém nemyslí, přesto tuto cestu podniknou. Myslím si, že je kniha dobrá detektivka, ale mezi horory bych ji nezařadila, přesto doporučuji.
Po chvilce poslechu mi bylo jasné, že knihu hned nevypnu a zajistí mi několik příjemných hodin. Popisuje nádherný příběh podle skutečnosti a je plný bolesti, smutku, naděje a lásky. Název „Buď jako řeka“ je velmi výstižný. Vřele doporučuji.
Poslechnuto jako audiokniha. Jedná se zajímavý historický román ze Sudet o válečné a poválečné době. Ze začátku mě kniha nezaujala, ale po několika kapitolách mě přímo pohltila a těžko jsem od ní odcházela. Kniha mě nutila hodně o slyšeném přemýšlet. Určitě doporučuji.
Skutečný příběh obyčejné dívky z dřívější doby, ale mohl by se odehrát i v dnešní době. Nejedná se o klasickou detektivku, ale přesto mě ta audiokniha zaujala tak, že jsem těžko od ní odcházela. Je zde pěkně popsáno zjevení, kterého se všichni věřící „chytli a už nepustili“. Určitě doporučuji k poslechu.
Milá detektivka ze světa dostihového sportu a skvěle popsaného prostředí vesnice, kde si sice všichni vidí do talíře, ale každý má svá tajemství. Inspektor Bergman řeší vraždy mladých žen. Podezřelých je hned několik, takže těžko před dočtením odhadneme vraha. Autorka pěkně popisuje postavy i mezilidské vztahy. Poslechnuto jako audiokniha v podání Jany Strykové, která svým přednesem skvěle doplnila celkový dojem.
Příběh je veden formou rozhovoru psychologa a pachatele. Psychologie je zde velmi silným prvkem. Český autor rozebírá, jak může vzdělaný a slušný člověk s finančními problémy (díky hazardu) klesnout až na dno a jak je potom snadnou obětí úvěrových společností, které vykořisťují lidi. Poslech byl pro mě poutavý, občas depresivní, ale přesto kladně hodnotím.
Česká detektivka s vyšetřovatelem Tomášem Volfem, soukromou detektivkou Evou Černou a policistkou z Brna Andreou Malíkovou v hlavní roli se tentokrát odehrává v uměleckých kruzích. Na začátku všeho je nález mrtvého těla spolumajitele galerie. Kladně hodnotím, že se autor věnuje nejen policejní práci při vyšetřování, ale i osobní život hlavních postav. Vyšetřování probíhá bez zbytečného krveprolití. Poslechnuto jako audiokniha, která je skvěle interpretována Jakubem Saicem.
Jedná se o historický román z poválečných Beskyd, který autorka napsala podle vyprávění místních lidí. Dozvídáme se zde dějiny méně známé. Název je podle dvou psů, Dity a Hunda, kteří provází hlavní hrdiny. Je zde bravurně popsaná zlá doba, kdy nikdo nevěděl, kdo je větší zlo a více ohrožuje ostatní lidi – partyzáni, rudoarmějci nebo snad nacisti? Nejsmutnější na tom všem asi je, že se mnohdy z kolaborantů po válce stali hrdinové a skuteční hrdinové byli trestáni za projevený nesouhlas s komunisty. Jedná se o skutečně silný příběh, který doporučuji k přečtení či poslechu. Interpretka Magdaléna Borová dodala audioknize osobitý ráz, za který ji uděluji také 5*.
Posloucháno jako audiokniha, od které jsem nerada odcházela, protože byla plná magie, bylinek i tajemství. Autorka bravurně obsáhla příběhy pěti generací žen, velmi se mi líbil popis nejen charakterů osob, ale i prostředí, kde se děj odehrával. Celou knihu příjemně svým přednesem dokreslil Richard Krajčo. Doporučuji všem jako skvělou odpočinkovou knihu, ze které jsem si vzala ponaučení, že člověk má být opatrný na svá přání, protože se mohou splnit, ale úplně jinak než byla myšlena.
Poslechnuto jako audio. Prostředí Hollywoodu a celého toho nablýskaného, ale vcelku falešného světa mi bylo nakonec příjemné. Evelynin životní příběh mě pohltil a uvědomila jsem si, že se vždy vdala z nějakého důvodu a bylo to vždy ve správný čas. Občas jsem měla chuť shlédnout některý film a pak jsem si uvědomila, že se jedná o fiktivní postavu, tudíž i o fiktivní filmy. Řadím mezi nenáročné oddechovky.
Napínavé rodinné drama od začátku do konce. Velmi výstižný název, protože kniha je protkaná lidmi s tajemstvími a lháři. Jednu chvíli jsem podezřívala všechny. Baví mě, jak autorka popisuje psychologii postav. Poslechnuto jako audio, díky krátkým kapitolám a napínavému ději posloucháno každou volnou chvilku. Určitě doporučuji.