Jindor Jindor komentáře u knih

☰ menu

Anomálie Anomálie Hervé Le Tellier

Velmi originální nápad, který autor precizně zpracoval. Chytré a brilantně napsané.

03.12.2022 5 z 5


Ostrov v bodě Nemo Ostrov v bodě Nemo Jean-Marie Blas de Roblès

Je to skvělá jízda. Od začátku je zřejmé, že autor má smysl pro humor. Pokud na to přistoupíte, nechte se unést jeho bezbřehou fantazií. Snad jen závěr byl pro mě trochu slabší.

03.12.2022 4 z 5


Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

Zklamání. Kupoval jsem na doporučení a jako fanoušek japonské literatury. Bohužel je to příběh spíš pro děti - literárně to neohromí, napětí to nemá. Člověk to zhltne raz dva, ujistí se, že má rád knihy, ale na tuhle zase nejspíš brzo zapomene.

03.12.2022 3 z 5


Chovejte se jako James Bond Chovejte se jako James Bond Stéphane Garnier

Spíš časopisové čtení: ve velmi krátkých kapitolách autor extrahuje Bondovy vlastnosti a vyvozuje z nich rady pro běžný život. Pokud máte smysl pro humor, nějaký tam najdete. Mohla to být dobrá parodie na různé self-help knihy (osobní rozvoj), ale autor se moc nesnažil a text je taková rychlovka. Pár filmových citátů a k nim jeden dva odstavce (přesně jak to dělají ve společenských časopisech) a na závěr test. Jako velký fanoušek Bonda vidím přidanou hodnotu nejvíc v připojeném seznamu Flemingových knih a filmů.

10.04.2021 3 z 5


Ľudskosť: Optimistická história človeka Ľudskosť: Optimistická história človeka Rutger Bregman

Velmi čtivý text, který přesvědčuje o tom, že lidé nejsou od přírody agresivní a sobečtí dravci. Autor vyvrací některé mylné závěry známých experimentů (Stanford prison, Zimbardo, apod.) a naznačuje, že naše nastavení od přírody je spíš na „dobro“ a zle se chováme vlivem institucí nebo médií. Vypráví poutavě, pomáhají mu i literární odkazy (např. Pán much, Vladař).
Zatímco fakt, že média mohou zkreslovat (a taky to dělají) naše vnímání světa, byl už prokázán, u některých jiných Bregmanových důkazů můžeme pochybovat, zda je lze zevšeobecnit na celé lidstvo. Přesto jde o skvělý text, který nelakuje svět na růžovo, ale může přimět čtenáře k reflexi každodenního pohledu na svět, o kterém říkáme, že je zkažený. Kniha je pečlivě ozdrojována.

27.03.2021 4 z 5


Panamský krejčí Panamský krejčí John le Carré (p)

Není snadné do knihy proniknout. Ale když porozumíte autorově ironii, uvidíte zábavnou nákres fungovaní špionů, kteří se honí za vlastním ocasem. Výborný "insider" pohled na fungování agentur kořeněný delikátním humorem.

19.02.2021 4 z 5


Juraj Jánošík® a parný chrám Juraj Jánošík® a parný chrám Svetozár Olovrant

Famózní pokračování, ve kterém se tajemný autor překonal. Zábavné dobrodružství Juraje a jeho povedené partičky čtenáře vede napříč Evropou, kde se potkají s mnoha dějinnými postavami. Humor a fantazie a k tomu dávka napětí vás nenechají knihu odložit.

05.01.2021 5 z 5


Zázrační hoši Zázrační hoši Michael Chabon

Chytře vtipný román, plný barvitých a vynalézavých metafor a ještě zajímavějších postav a jejich originálních osudů. Není to nejlepší Chabonova kniha, ale velmi dobře odvedená práce.

08.12.2018 4 z 5


Vetešnictví pana Nakana Vetešnictví pana Nakana Hiromi Kawakami

Pomalé, jednoduché vyprávění, kde je to, co se neřekne, důležitější než vyslovené. Jako miska obyčejné rýže. Zrnko za zrnkem. Až na konci příběh dozní a člověk si řekne, jak se dobře najedl.

25.11.2018 4 z 5


Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Oceňuji, že kromě životní příběhu Muska, můžeme vidět, jak se "dělají" vesmírné rakety.

28.01.2018 4 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Klasické dílo sci-fi z doby raketového nadšení, ačkoli Bradburyho pohled byl výrazně skeptický. Dodnes aktuální, i když některé představy o budoucnosti, v které žijeme dnes, mohou působit úsměvně... Je to ale hlavně výborně napsané.

28.01.2018 5 z 5


Měsíční svit Měsíční svit Michael Chabon

Po upovídané Telegraph Avenue Chabon znovu ukázal, že umí skvěle a poutavě vyprávět. Píše o své rodině, odhaluje se, ale nepředvádí. S laskavou ironií mluví o vlastním dědečkovi a současně, jak už to u něho bývá, o 20. století.

28.01.2018 5 z 5


Oblak a valčík Oblak a valčík Ferdinand Peroutka

Syrové setkání s hrůzou koncentračního tábora, které ale netouží po čtenářově litování, neždímá slzy. Peroutkův pohled je specifický: lehce ironický, nechce dojímat, chce nejspíš jen vyslovit.
Je to silné právě tím, jak píše o válce a životě v koncentračním táboře. Jakoby to byly běžné věci - reportážně, věcně. Obdivuji, že se takto dokázal zpracovat události, které sám zažil na vlastní kůži.

27.09.2017 5 z 5


Ganbare! Workshopy smrti Ganbare! Workshopy smrti Katarzyna Boni

Originální a intimní pohled do života lidí zasažených přírodní a jadernou katastrofou, která na nás dnes díky uplynulému času a zeměpisné vzdálenosti, možná nepůsobí tak děsivě. Je to čtivé, poučné, poetické a smutné připomenutí skutečného rozsahu. Boni zasadila rozhovory a fakta do rámu poskládaného z japonské mytologie a velmi specifických kulturní zvyklostí.
(Škoda těch pár tiskových a gramatických! chyb.)

21.09.2017 5 z 5


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Dvacet krátkých kapitol připomíná celkem nedávné dějiny, pro většinu vzdělaných čtenářů vlastně nic nového. Na jejich příkladu ale Snyder zdůrazňuje, proč je důležité být aktivním občanem: číst, zajímat se o historii, ověřovat si, co druzí říkají, nešířit bludy, nepřispívat a nepodávat se manipulaci.
Lidé, kteří si knihu přečtou, takové připomenutí nejspíš nepotřebují. Ti, co podléhají demagogickým lžím, si ji nejspíš nepřečtou.

20.09.2017 4 z 5


Ďábel v Bílém městě Ďábel v Bílém městě Erik Larson

Strhující příběh - víc o výstavě než o vrahovi. To ale nevadí. Ačkoli od začátku víte, jak to dopadne (nejedná se o detektivku), autor vás nenechá vydechnout a historické události podává velmi napínavě. Umí výborně zprostředkovat soutěživou atmosféru Chicaga, které se teprve dostávalo na světovou mapu, nadšení z nových vynálezů a lidského pokroku, posedlost architekturou. Historické události jsou podány vynikajícím stylem - takto by se měly psát učebnice.

12.09.2017 5 z 5


SNUFF SNUFF Viktor Pelevin

Pelevinovo chytré satirické podobenství politiky, médií, vztahů, náboženství i třeba módy. Zpočátku se možná nebudete orientovat, ale stojí to za to pokusit se. Kniha je plná štiplavých narážek, paroduje vlastně všechno, co v moderním světě děláme.

10.09.2017 4 z 5