jinbr jinbr komentáře u knih

☰ menu

Na druhý pokus Na druhý pokus T. L. Swan

Rovněž tento díl jsem přečetla v angličtině. Příběh byl slušně zpracovaný, mohla tam být i trochu silnější vazba na události z prvního dílu. Popis sbližování s dětmi byl místy opravdu vtipný a několikrát jsem se opravdu s chutí zasmála. Na další díly se opravdu ráda podívám.

05.11.2021 5 z 5


Jednou za život Jednou za život T. L. Swan

Hodnocení mě přimělo si knihu přečíst. Pravdou je, že jsem ji četla v angličtině (na Amazonu je k dostání včetně audioverze asi za 130 kč). Souhlasím, že mohla být o něco kratší, někde v druhé třetina bych ji klidně zredukovala. Možná místo toho mohla autorka víc rozvést rozuzlení s prodáváním článků.
Jinak mi kniha přijde celkem povedená. Ta detektivní zápletka mohla být výraznější.

05.11.2021 4 z 5


Smrtící pravidla Smrtící pravidla J. D. Robb (p)

Musím souhlasit, zase skvělá kniha. Nora to opravdu umí. Ještě v dnešních sedmdesáti píše skvělé knihy. U této série pokaždé přemýšlím o tom, jak asi bude náš svět za těch 30 let opravdu vypadat. Jedno ale je jisté - pořád v něm bude touha sdílet s někým svůj život, ale i hon za penězi, mocí, a s tím související násilí v jeho mnoha formách.

21.05.2021 5 z 5


Smrtící setkání Smrtící setkání J. D. Robb (p)

Ano, tento díl byl tak trochu jiný. I díky způsobu provádění vražd nebylo tentokrát v knize tolik krve a na člověku zemřelém po požití jedu asi není tolik co popisovat - žádná vyhřezlá střeva, žádné litry krve vsáklé do koberce...Možná i proto mohlo někomu přijít, že se věnovala více svému vztahu, že to bylo možná mnohem více o psychologii než o krvi. Její reakce na Texas možná může někomu přijít neadekvátní, a možná i byla trochu přetažená, ale berme v úvahu její životní příběh a skutečnost, že vlastně vyrostla pouze v NY a nikdy jinde nebyla - její život do doby záchrany se nějak nedá počítat. A v NY krávy nežijí myslím ani dnes. Pro mě byl tento díl mnohem příjemnější než leckteré předchozí, ale patřím mezi ty, jež pro správnou detektivku nepotřebují bezpodmínečně tolik krve. Pro mě ironicky vtipné byl okamžik s "umývačem oken" a klukovi na airbordu.

16.04.2021 5 z 5


Prozření Mary Dyerové Prozření Mary Dyerové Michelle Hodkin

Musím říci, že jsem na konci nevěděla, co tedy opravdu byla realita a co fikce. Z tohoto pohledu to bylo opravdu výborně napsané. Ze začátku jsem měla možná trochu problém se do toho začíst, ale pak se to rozběhlo. Na konci jsem měla chuť se okamžitě vrhnout na další díl. Myslím, že je z toho dobře vidět, s čím musí bojovat pacienti s psychickými poruchami. Skoro bych se toho děsila...
Také musím podotknout, že mě štve, když se z nějaké série, která opravdu na sebe navazuje a nejsou to jen samostatné příběhy, kde se tu a tam objeví totožné osoby z jiných dílů, nepřeloží všechny díly. Vzhledem k hodnocení se mi nechce věřit, že by důvodem byly nízké prodeje. Také to nechápu. Možná bych jako autor chtěla trvat na tom, aby se přeložilo všechno, jinak bych se cítila vůči čtenáři provinile.

12.04.2021 5 z 5


Kouřová clona Kouřová clona Sandra Brown

Sandra patří mezi moje oblíbenkyně. Tento román měl velmi dobrou zápletku, byl napínavý a zajímavý nápad byl rovněž rozložit zápletku do dvou časových rovin. Kniha se četla velmi dobře, postavy byly propracované a čtenář je udržován v napětí až do konce, i když už tuší, kdo je ten pravý vrah.

03.04.2021 5 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Dovolím si zde zhodnotit celou sérii, protože se určitě mnoho lidí rozmýšlí u prvního dílu, zda se do toho dát či ne.
Upírské fantasy mám ráda, proto jsem se do této série pustila. Navíc vědomí, že to bylo i zfilmované, mě přesvědčovalo, že by to mohlo stát za to. Upřímně musím říci, že i přes některé výhrady tato sága za to stojí. Pro mě by tam mohlo být méně té stříkající krve, ale chápu, že jinak by to možná nepřitáhlo tolik čtenářů.
Příběh o dívce, která si do svých 16 myslela, že je vlastně úplně normální. Její prozření nepřichází až tak moc pomalu, je vlastně hozena do víru událostí a nadpřirozených bytostí. Zmítá se ve vlastních pocitech jako každá šestnáctka, musí díky okolnostem rychle dospět a bojuje s tím, jak může. Dějová linka Simona je opravdu velmi zajímavá a pěkná, i on se stává tak trochu nechtěně jedním z hlavních hrdinů. Ne všichni aktéři se dožijí konce ságy, ale to by bylo asi opravdu ne zcela uvěřitelné. Konec se rozhodně odklání od zfilmované verze (měla jsem doma spojlery v osobě mojí dcery, která je viděla). Takže i když celý příběh končí pro většinu postav dobře, pořád jich zůstává dost, kteří se ho buď nedožijí, nebo jejichž osud měl velmi hořkou příchuť.
Nicméně autorka nám zde předložila několik sociálních a společenských dilemat - že trest nesmí být příliš přísný nebo likvidační, protože se to nakonec zase obrátí proti vítězi (konec 1. světové války je naší skutečnou zkušeností). Že je velmi těžké hledat rovnováhu mezi obětí pro vyšší dobro a osobním zájmem, že ztráty mohou být někdy velmi bolestné. Že jedna z věcí, která nás dělá tím, kým jsme, je naše minulost a naše vzpomínky. Že ztráta našich vzpomínek nám může přijít i horší než smrt sama.

30.03.2021 5 z 5


Zvraty osudu Zvraty osudu Sabrina Jeffries

Jakkoliv byl tento díl hodnocen částí čtenářek negativně, odvíjel se příběh v duchu předchozích příběhů. Možná neměl takový spád jako ty předchozí díly, ale zase tak nudný nebyl. Možná trochu ze začátku, než se děj pořádně rozběhl, ale jinak zůstala Sabrina věrná svému stylu psaní. Doporučuji.

22.03.2021 4 z 5


Dávná tajemství Dávná tajemství Sabrina Jeffries

Téma neplodnosti je stále živé. Pohnutky naprosto chápu, i zde jsem naprosto souhlasila s řešením, pro které se aktéři rozhodli. Příběhy, které moc ráda čtu.

22.03.2021 5 z 5


Uloupená láska Uloupená láska Sabrina Jeffries

Tedy kdybych měla zjistit, že mě někdo svými manipulacemi připravil o deset života s partnerem a navíc připravil dítě o otce, zuřila bych jako pominutá. Další postava z předchozího dílu rozvinula svůj osud. Jinak platí to, co jsem psala u předchozího dílu. Milé, čtivé, napínavé - jakkoliv je finále předvídatelné.

22.03.2021 5 z 5


Po čem touží vévoda Po čem touží vévoda Sabrina Jeffries

Sabrina se mi líbí především proto, že si pra dané téma a období vybere nějakou skutečnou historickou událost nebo fakt, který do svého příběhu zakomponuje. Kladně hodnotím i to, že popisy nejsou tak rozvláčné, jak u některých autorů bývá. Jinak samozřejmě oddychovka, jsou momenty, kdy se zasměju. Pro mě jednoznačně milé a čtivé.

22.03.2021 5 z 5


Kniha života Kniha života Deborah Harkness

Zatím velmi povedené zakončení série, uvidíme, jak bude vypadat poslední díl. Podívala jsem se i na seriál, zezačátku mě to trochu mátlo, některé věci jsou samozřejmě jiné než v knize, evidentně jim prezident nedovolil natáčet na Hradčanech. A také jsou samozřejmě ve filmu omezení časovými a myslím finančními možnostmi. Natočit děj tak, aby nepůsobil příliš násilně nebo neuvěřitelně (i vzhledem k námětu) také není jednoduché. Ale jinak určitě super. (jo a Matthew byl samozřejmě mňamózní)

09.03.2021 5 z 5


Stín noci Stín noci Deborah Harkness

Tento díl byl mnohem čtivější, nebylo tam tolik historických popisů, mělo to mnohem větší spád. Velmi čtivé.

09.03.2021 5 z 5


Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

Na začátku hodně rozvláčné, je vidět, že autorka je historička. Ale jinak bezva nápad a dobře vystavěný příběh. Zvláště od druhé poloviny to bylo opravdu bezva čtení.

09.03.2021 5 z 5


Čtvrtý hrob pod nohama Čtvrtý hrob pod nohama Darynda Jones

Nedivím se vysokému hodnocení. Stojí to opravdu za to. Souhlasím, že je škoda, že nebyly oficiálně přeloženy další díly, zrovna zde by to dle mého bylo přínosné. Určitě si ale přečtu i pokračování. Jsem samozřejmě zvědavá, jak to bude pokračovat.

09.03.2021 5 z 5


Druhý hrob nalevo Druhý hrob nalevo Darynda Jones

Pokračování příběhu. Opět stejná vtipná konverzace, zajímavé vedlejší či doprovodné zápletky. Tahle série mě opravdu baví.

09.03.2021 5 z 5


První hrob napravo První hrob napravo Darynda Jones

Tato kniha mě opravdu překvapila a velmi potěšila. Hezký a nápaditý příběh, vtipné dialogy a poznámky. Charley mě byla opravdu sympatická. Sexuální epizody měly také trochu jiný charakter, než je obvykle zvykem, ale nevadilo mi to. Reyes mně byl rovněž velmi sympatický. Zajímavý námět, byla jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet dál.

09.03.2021 5 z 5


Dáma měla oranžový klobouk Dáma měla oranžový klobouk William Irish (p)

Děláme nové podlahy, tak jsem musela vyklidit celou knihovnu... a při té příležitosti mně prošla rukama i tato kniha. Určitě jsem ji četla již před lety - ale už jsem se nepamatovala, jak to bylo. Tak jsem ji přečetla znovu. Myslím, že je to velmi hezky napsaný příběh, s kultivovaným a přitom přitažlivým způsobem popisu a vyprávění příběhu. Užila jsem si ji, doporučuji. Asi takhle projedu víc knih, co mám v knihovně :-). Dobře vystavěné a napínavé až do konce.

09.03.2021 5 z 5


Dáma jeho srdce Dáma jeho srdce Stephanie Laurens (p)

Zde platí to samé, co jsem psala již u dvou předchozích dílů. Ty zdlouhavé popisy jsou šílené. Autorka by se určitě uplatnila při psaní žádostí o granty a dotace - tam jde o to, aby toho bylo co nejvíce a pak se na dvaceti stranách plká defakto o ničem.

19.01.2021 4 z 5


Gentlemanova čest Gentlemanova čest Stephanie Laurens (p)

druhý díl, tak nějak i stejné hodnocení. Příběh je čtivý, ale ty sáhodlouhé popisy jak se cítí.... To je úmorné. Kdyby se zredukovaly, hned by bylo určitě o sto stran méně a příběhu by to pomohlo.

19.01.2021 4 z 5