Jia Jia komentáře u knih

☰ menu

Poslední povinnost Poslední povinnost Paul Carson

Skvělý napínavý thriller, sice z roku 2000, ale stále aktuální.

08.03.2020 5 z 5


Oko za oko Oko za oko James Patterson

Výborný thriller jen s malým množstvím postav, nekomplikovaný, přesto plný napětí a překvapivých zvratů, které si vždycky řádně užívám. Je vyprávěný v 1. osobě, detektivkou Lauren, která nechtěně řeší "svůj případ", a i když se několikrát ocitá ve zdánlivě bezvýchodných situacích, zachová chladnou hlavu a ještě při tom dokáže být sarkastická a úžasně vtipná. Doporučuji jako skvělé prázdninové čtení :-)
P.S. I milovníci romantiky (erotiky?) si přijdou na své.. jen malá ochutnávka:
"Cítila jsem, že se mě zmocnily jakési primitivní pudy, a dala jim volný průchod. Není to snad ta pravá podstata sexu, strhnout ze sebe šaty i zábrany, to pokrytectví lidské společnosti? Tisíce let civilizace - v tom dobrém i špatném - vylétnou náhle oknem ven a my se ocitneme na samém počátku. Sex, je pravda pod nánosem lží. Křičí do světa, že jsme naživu"...
"Ležela jsem ve tmě a promýšlela to všechno znovu od začátku. Co jsem udělala. Jaký jsem z toho teď měla pocit. Pevně jsem zavřela oči. Hlavou se mi míhaly živé vzpomínky a prožitky. Vůně Scottovy kolínské. Chuť deště v jeho polibcích. Kapky na mé kůži, když jsem zírala na jeho potlučené tělo".....

27.06.2017 5 z 5


Hrůzostrašné povídky Hrůzostrašné povídky Dan Angus (p)

Povídky se mi moc líbily. Nízké hodnocení mohli dát jen ti čtenáři, kteří nepochopili.. Knížka se totiž nedá zhltnout na posezení/poležení na dece, během rušného odpoledne na koupališti. Povídky jsou plné úvah, pocitů a hlubokých myšlenek, dotýkají se i spousty problémů současné doby a stejně jako při jejich psaní přemýšlel autor, musí se zamyslet i čtenář, pokud si je chce vychutnat a porozumět.
Opět musím vyzdvihnout krásně plynoucí barvitou češtinu (na rozdíl od kostrbatých výrazů některých autorů) a zase jsem nadšená i pobavená skvělými nápaditými přirovnáními (kam na ně chodíš, emsí ;-)?
Zatímco někteří spisovatelé píší "na jedno brdo", u této knížky čtenář nikdy neví co za překvapení může očekávat na další stránce. Každá povídka je jiná, naprosto odlišná, z jiného prostředí, na jiné téma, s různými postavami.
K některým povídkám se hodí autorův přívlastek hrůzostrašné, ale ty, kde neřádí vlkodlaci ani nemučí mimozemšťané, ale jsou "ze života"; jsou přímo mrazivé.
Na mě udělaly největší dojem čtyři poslední a slzy do očí mi vehnala asi nejsmutnější závěrečná..
Doufám, že autor už zase pilně střádá nové nápady a hledá další inspirace :-)
P.S. moje maličká poznámka: příště bych se přimlouvala za pravé hezké české jméno a Dana A. bych nechala žít a tvořit ve Skotsku (... jo, já vím, máš pro to svůj důvod ;-)

02.06.2017 5 z 5


Noci v Rodanthe Noci v Rodanthe Nicholas Sparks

Podle mě ne úplně podařený pokus o milostný román, který se mého srdce příliš nedotkl :-) Těžko se může spisovatel - muž vžít do pocitů ženy a nevím proč se o to vlastně pokouší.

29.04.2017 3 z 5


Sluneční znamení Sluneční znamení Linda Goodman (p)

Nejpovedenější a neuvěřitelně výstižný astrologický průvodce ze všech, které jsem kdy četla. Doporučuji přečíst všem, aby lépe poznali a pochopili své blízké :-)

29.03.2017 5 z 5


Můj život s Bohuslavem Martinů Můj život s Bohuslavem Martinů Charlotte Martinů

... byl pro mne brzy květem v zimě, fatou morganou v poušti, byl únikem z denního kolotoče práce a povinností, byl mým okouzlením, byl výletem do světa pohádek...

Krásné vyznání paní Charlotty

21.03.2017


Co by to bylo, kdyby to byla láska Co by to bylo, kdyby to byla láska Jan Kostrhun

Tak jsem po letech zkoušela knížku znovu přečíst, viz můj dřívější komentář. Kdysi se mi knížka líbila, tentokrát jsem se nedostala dál jak na stranu 30, ani trochu mě to nebavilo. Časy se změnily, můj čtenářský vkus a nároky, jak je vidět, také. Knížku ukládám k věčnému spánku do zadní části své knihovny.

07.03.2017


Rodinná pouta I. díl Rodinná pouta I. díl Jitka Bártů

Nenáročná oddechovka, která mi dala to, co jsem od ní očekávala. Aspoň na chvíli zapomenout na smutek a na problémy.

05.02.2017 3 z 5


Tři přání Tři přání Liane Moriarty

Moc milá, příjemná knížka, pro mě to bylo pohlazení po duši. I když je to román, asi bližší více ženám než mužům, k červené knihovně má hodně daleko.
Autorka je sympatická, líbí se mi všechny její knížky a obdivuji její velkou empatii a smysl pro humor.
P.S. Je mi líto, že nemám sestry, nebo aspoň jednu :-(

24.01.2017 5 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Souhlasím s výstižným komentářem Evy Šamánkové, mám stejný názor.
Kdo máte rádi české současné detektivky, určitě si ji přečtěte.
Velké 4*

30.12.2016 4 z 5


Hra s ohněm Hra s ohněm Tess Gerritsen

Tak to opravdu není Tess na jakou jsme zvyklí. Tentokrát žádné napínavé a skvěle vymyšlené případy Maury a Jane, ale tvrdá realita. Větší část knihy jsou děsivě vylíčené válečné hrůzy, hlavně o likvidaci italských Židů za 2. světové války.
S tím souvisí příběh mladé bostonské houslistky, která si při návštěvě Říma v zapadlém starožitnictví koupí staré noty. A tak nechtěně probudí desítky let staré tajemství, jež drsně zasáhne i do jejího do té doby spokojeného života s manželem a malou dcerkou.
I když jsem věděla, že knížka bude tentokrát jiná než ostatní thrillery, které Tess napsala (a které mám všechny ve své knihovně), přesto to byl rozdíl veliký. Jistě, opět skvěle napsaný, s burcujícím námětem, ale ve mně zanechal pocit zklamání a hlavně smutek a depresi.
Umělecký dojem 5*
Požitek ze čtení 3*
:-)

30.11.2016 4 z 5


Obranná reakce Obranná reakce Michael Connelly

Napínavá, čtivá, jen jsem ke konci pořád očekávala nějaký překvapivý zvrat a přesvědčivější motiv všech vražd, i tak jsem si dobře početla :-). 4,5*

26.11.2016 5 z 5


Amazonie Amazonie James Rollins (p)

Skvělý dobrodružný thriller, napětí na každé stránce, pořád se něco zajímavého dělo, nechyběli sympatičtí hrdinové i podlí zrádci. Byla tam i trocha lásky, dojetí, poučení o bylinách, něco z medicíny i pěkný popis jak to vlastně vypadá v deštném pralese.
Hodně se mi to líbilo.

15.11.2016 5 z 5


Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Detektivní pohádka o krásné lékařce, podlém padouchovi, zrádné kamarádce a statečném zachránci :-)
Kdo má tento žánr v oblibě, pěkně si počte.

08.11.2016 4 z 5


Dámy z Grand Avenue Dámy z Grand Avenue Joy Fielding

Knížku už jsem jednou četla, asi tak před 14 lety, už jsem si ji nepamatovala, zůstal mi jen matný dojem, že se mi tehdy líbila.
Po letech jsem po ní sáhla znovu a byla jsem překvapena jak smutně a pesimisticky na mě zapůsobila. Současné zamračené a ponuré počasí jako by její smutek ještě násobilo.
Psychologický román odehrávající se v průběhu 23 let, příběh čtyř přítelkyň od jejich mládí, kdy se tehdy se svými dvouletými dcerkami seznámily na pískovišti a kterým dal život během let pořádně zabrat.
Ale vlastně... komu z nás nedává ;-) ?
P.S. Kousek moudra z knížky:
"Jestli je život prostě tou šancí, kterou jsme si zvolili z mnoha jiných, pak spoustu času promarníme oplakáváním těch ostatních, nevyužitých šancí. Neustále něčeho litujeme. Přitom minulost nelze změnit, můžeme se ji pouze snažit pochopit. A musíme ji přijmout. Vyrovnat se s ní. Jako s něčím, co bylo a už není."

13.10.2016 4 z 5


Povídej, co vidíš Povídej, co vidíš Joy Fielding

Po většině vlažných komentářů jsem čekala, že knížka nebude nic moc, ale líbila se mně. Docela překvapivé a ne zrovna moc milé rozuzlení, no jo no, zdání často klame. 4,5*

27.09.2016 5 z 5


Zátiší Zátiší Louise Penny

Knížku jsem koupila jako dárek a pak jsem si ji od obdarované půjčila :-) Přece jenom to není tak úplně můj šálek kávy, dávám přednost akčnějším a drsnějším thrillerům. Ale byla jsem mile překvapena, příjemná detektivka z krásného prostředí, líbila se mi. 4 1/2 *

11.09.2016 4 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Na začátku se stane vražda. Čtenáři není dlouho znám pachatel a dokonce ani oběť. Děj knihy se vrací o několik měsíců zpátky a točí se kolem rodin se "školkovými" dětmi, na povrch vyplývají jejich vzájemné vztahy přátelské i nepřátelské, ale i tajemství a problémy, které každá rodina skrývá.
Velmi čtivý román s napínavou zápletkou, líbil se mi doposud nejvíc ze všech, které u nás zatím od Liane Moriarty vyšly. Těším se na Tři přání.

24.08.2016 5 z 5


Ztráty a lži Ztráty a lži Sophie Hannah

Nemohla jsem se dočkat až knížku dočtu. Potřetí jsem se přesvědčila, že tato autorka nepíše pro mě. Námět divný, nechutný, neuvěřitelný, ani tým vyšetřovatelů není v pořádku, každý je nějak "postižený".
Další díla této autorky už zkoušet nebudu.

17.08.2016 1 z 5


Vážka Vážka Michel Bussi

Po náročných osmnácti letech pátrání, zoufalém bloudění ve slepých uličkách, hledání důkazů, svědků, je závěr docela jednoduchý a jasný. Brzy jsem začala tušit, že to nebude tak ani tak, ale TAK ;-)
Čtivá a napínavá detektivka s něžným názvem, odlišná od současných temných thrillerů.
4,5*

26.07.2016 5 z 5