Jarrimund Jarrimund komentáře u knih

☰ menu

Mapa, která změnila svět Mapa, která změnila svět Simon Winchester

Knihu o životě a díle Williama Smithe, autora první geologické mapy, jsem dlouho sháněl. Bohužel nenaplnila má očekávání. Krom začátku a úplného konce byla napsána těžkopádným jazykem. Autor prokázal v několika případech britskou zaslepenost. Například tvrzení o tom, že jen v Anglii, jako jediné zemi na světě, lze nalézt horniny z téměř všech geologických období je arogantní a směšné. Totéž se dá napsat například o Česku (a na menší ploše). Stejně tak je směšné tvrdit, že nejproslulejším vězením na světě je londýnské vězení pro dlužníky (leda snad pro vášnivé čtenáře Dickense). Autor, ač sám geolog, popisuje dosti podivným způsobem vrásnění. Deskovou tektoniku sice uvádí, ale bez patřičného porozumění. Své odvedl i překladatel i když uznávám, že komplikovaný text byl těžkým oříškem. Například ve výčtech fosilních skupin živočichů se pro mesozoické mlže důsledně uvádí termín "dvoulasturové mušle". Jde o podivný překlad termínu "bivalve". Zpočátku jsem spoustu nepřesností a podivností považoval za snahu zachovat dobový styl, ale zhruba od poloviny knihy už nikoliv. Faktografie je ovšem velmi precizní, místy (hlavně ve střední části) až příliš. Zajímavě je popsán vývoj dobového myšlení a anglické společnosti během Smithova života.

04.10.2022 3 z 5


Dívka na klíček Dívka na klíček Paolo Bacigalupi

Zajímavé téma, kniha mne však nijak nevtáhla. Místy jsem se musel do čtení nutit. Dojem z jinak kvalitní češtiny mi dokonale zkazilo důsledné, a dle mého názoru arogantní (podle vzoru "kašlu na to, že je to blbě, ale mě se to tak líbí"), používání chybného tvaru "bysme". To, že se tento výraz běžně používá v hovorové češtině ještě neznamená že to použiji v textu. Nevím, jestli to má na svědomí překladatel, editor, nebo vydavatel, ale je to jako pěst na oko. Ještě že tam nebylo "by jsme"...

23.06.2022 3 z 5


Robinson Crusoe: Jeho život a podivuhodné příhody Robinson Crusoe: Jeho život a podivuhodné příhody Daniel Defoe

Zhruba v 7 letech to byla má druhá, nebo třetí přečtená kniha a byl jsem z ní doslova nadšený. Pravda, přemítání o Bohu mne moc nebralo, zato ale ty soupisy zachráněného nářadí a vše ostatní... Když nám někdy ve 4. třídě nabízeli Plevův přepis, shledal jsem ho, s prominutím, zparchantělým.

03.12.2020 5 z 5


Pražské příběhy 3 - Z Malostranských zákoutí až do Jiného Světa Pražské příběhy 3 - Z Malostranských zákoutí až do Jiného Světa Dan Hrubý

Hezké čtení. Jen malá subjektivní výtka - o domě, kde jsem prožil dětství (Martinický palác) se uvádí jen že byl plný nájemníků. Alespoň ten Martinic, z okna vyhozený, mohl být zmíněn.

30.10.2019 5 z 5


Hry Nemesis Hry Nemesis James S. A. Corey

Tento díl kvalitní série je, na rozdíl od dílů předchozích, "pouhou" předehrou dílu následujícího. Tak se tedy již těším.

07.10.2018 4 z 5


Průvodce pražskou archeologií - Památky známé, neznámé i skryté Průvodce pražskou archeologií - Památky známé, neznámé i skryté Ivana Boháčová

Jednoduše skvělá kniha.

17.07.2018 5 z 5


Evropské národní parky Evropské národní parky Milan Sanetřík

Hodnocení e-booku bude pravděpodobně příkřejší, než by mohlo být u papírového vydání (snad se nemýlím). Očekávaného přehledu národních parků evropských zemí se mi v podstatě dostalo. Rovněž jejich geografická pozice a (s výhradami) klimatické podmínky a základní charakteristiky. Kniha působí nesourodým dojmem. Jako by byla poslepována z překladů původních propagačních textů značně různé kvality. Autor se evidentně lépe orientuje v botanické a zoologické problematice. Geologické popisy jsou nejen zcela nesourodé, ale často špatně pochopené a zmatečné. Závěrečný slovníček pojmů je místy až komický. Jazykové kvalitě textu nepomáhají občasné podivné výrazy a předložkové vazby. E-book těžce sráží typografické hrůzy ve formátu epub. Ty vznikly absolutně amatérským převodem do tohoto formátu, protože formát pdf je typograficky celkem v pořádku. Nicméně pdf verze je trojsloupcová a tudíž pro čtečky zcela nevhodná. Obě elektronické verze však mají jedno společné. Všechny fotografie mají tak hnusné rozlišení, že je místy obtížné cokoliv rozeznat. Je jasné, že s ohledem na výslednou velikost souboru je třeba z kvality fotografií poněkud slevit. Z vlastní zkušenosti však vím, že z předtiskového pdf lze získat poměrně kvalitní obrázky a zároveň zajistit „snesitelnou“ velikost celého souboru.

19.02.2018 2 z 5


Vyprávění Vyprávění Ursula K. Le Guin

Pro mne po „Levé ruce tmy“ nejlepší autorčina kniha. Úžasná je rovněž povídka „Svět je les, les je svět“. Užil jsem si i celkově poklidného tempa „Vyprávění“. Obvykle nehodnotím obálku, ale tato je povedená.

08.02.2018 4 z 5


Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Kniha nepostrádá zajímavé myšlenky, byť jde občas o spekulace. Zajímavé jsou například detaily sukcese středoevropského lesa, nebo různorodá koexistence stromů s houbami. Celkový dojem kazí místy neobratný překlad a autorovy nepříliš povedené výlety do jiných oborů. Závěrečná agitka knize rovněž nepřidá.

19.01.2018 3 z 5


Periodické příběhy Periodické příběhy Hugh Aldersey-Williams

Pro mne byla kniha velkým zklamáním. Ke konci už jsem celé umělecké, pocitové a kvazi lingvistické pasáže směle přeskakoval. Když autor zabrousí do jiného vědního oboru, je to místy úsměvné. Zajímavé informace však kniha obsahuje také. Nalézal jsem je především v první polovině textu.

09.05.2017 3 z 5


Země zaslíbená. Mystifikované dějiny národa českého Země zaslíbená. Mystifikované dějiny národa českého Jan Drnek

Prezentace politických a světonázorových představ autora na pozadí alternativní historie. Škoda. Naproti tomu kniha "Druhý dech habsburské monarchie" se mi líbila.

12.06.2016 2 z 5


Archeologický atlas Čech Archeologický atlas Čech Martin Kuna

Výborná kniha, dávám plný počet bodů!
ALE - zase ta švartna. Archeologové by měli geologické termíny konzultovat se specialisty, zejména pokud je řadí do slovníčku významných termínů. Švartna je sedimentem svrchnokarbonského jezera a je tedy prvohorního stáří, nikoliv druhohorního. Rovněž se nejedná o sapropelit (http://www.geology.cz/aplikace/encyklopedie/term.pl?sapropel). Sedimentární horniny se pojmenovávají podle jejich hlavní složky a správný název je tedy sideritický JÍLOVEC bohatý na organické látky (dejme tomu na sapropel). Vizuální podobnost hnědému uhlí se mi také nezdá...
Nicméně knihu vřele doporučuji.

08.05.2016 5 z 5


Pavouci České republiky Pavouci České republiky Antonín Kůrka

Skvělá fotodokumentace a hlavně práce zahrnující kompletně celou skupinu z našeho území. Silně preferuji takovéto důkladné komplety, dalo by se říci, "německého střihu". Všemožné výběry (xy nejkrásnějších, všechno o [sic!] atd.) jdou mimo mě.

10.03.2016 5 z 5


Prstenec prozření Prstenec prozření Julie Nováková

Autorka je sympatická, vzdělaná a inteligentní. Mé hodnocení je rozporuplné. Další díly jsem si hned po přečtení prvního dílu zakoupil v elektronické podobě a rozhodně si je přečtu. Dosavadní děj vzbuzuje zvědavost. Ale. Kromě některých formulací mi vadily zejména ploché, málo životné postavy.
Talentované autorka je, dle mého názoru, příliš nedočkavá. Knize by prospělo, kdyby byla po dopsání na rok, dva odložena do šuplíku a následně s čistou hlavou dopilována. Jsem přesvědčený, že by pak mé hodnocení poskočilo o 20%.

17.02.2016 3 z 5


Keltské Čechy Keltské Čechy Jiří Waldhauser

Na knihu jsem se dosti těšil, byla však pro mne zklamáním. Na jedné straně hodně zasvěcených informací a výborná lokalizace, na straně druhé však pro mne nestravitelný způsob psaní. Oč jde? 1) Občas podivné vazby a výrazy. 2) Povinný odstavec "genius loci" u každé lokality. Termín, který chápu pocitově a osobně je zde degradován na jakési odkladiště čehokoliv. 3) Do takovéto faktografické knihy naprosto nepatří autorovy politické výkřiky. A to bez ohledu na to, zdali s nimi souhlasím, nebo ne. Působí to křečovitě a zapšchle. 4) Terminologie týkající se jiných oborů je špatná. Příklad? Švartna v žádném případě není "povrchový druh uhlí" a už vůbec není synonymem lignitu. Jediné, co má s uhlím společného je výskyt v nadloží klobucké slojky. Jde o organickými látkami bohatý jílovec. Ostatní fauly bych musel zpětně dohledávat a to se mi už opravdu nechce. 5) Časté odkazy na esoteriky, numerology a podobné...
Škoda.

02.01.2016 3 z 5


Systematická paleontologie bezobratlých Systematická paleontologie bezobratlých Zdeněk V. Špinar

Kniha, která definitivně rozhodla o mé budoucí profesi. Vymodlil jsem si ji k Vánocům.

09.11.2015 5 z 5


Země a Impérium Země a Impérium Jiří Dobrylovský

Celkem dobře napsané se snahou zachovat Asimovův styl. Jen výrazná pointa chybí a asi chybět musí – jde přeci jen o spojovací článek, o chybějící kamínek do mozaiky. Vysvětlení jevů budoucích tu však je a pro milovníky série je tato kniha nutností. Snad autor dostojí slibům a vyplní další mezery…

14.01.2015 4 z 5


Arabský svět – jiná planeta? Arabský svět – jiná planeta? Emíre Khidayer

Chyby, nepřesnosti a zjednodušení v úvodní kapitole mne málem odradily od dalšího čtení. Byla by to ale škoda, protože nezaujaté osobní zkušenosti autorky, řazené do poměrně konzistentních kapitol, byly dosti zajímavé.

18.04.2014 4 z 5


Rudý Mars Rudý Mars Kim Stanley Robinson

Terraformace a kolonizace Marsu - nádherné téma. K tomu nominace na Huga. Zkrátka, moc jsem se na knihu těšil. Nestává se mi to tak často, ale s autorem jsem nejen nesouzněl, ale jeho podání a názory mi byly vyloženě protivné. Pokračování v žádném případě nezakoupím.

19.05.2013 2 z 5


Evropa v proměnách staletí Evropa v proměnách staletí Marek Pečenka

Vynikající encyklopedická práce pro každého se zájmem o historii. Je zde velká řada údajů, které nenajdeme v učebnicích, nebo které většinou jen zmiňované názvy důkladně vysvětlují.

12.05.2013 5 z 5