jaroiva jaroiva komentáře u knih

☰ menu

Exodus Exodus Leon Uris

Nelíbilo se mi to. Nesedí mi styl psaní, ani koncepce příběhu jednotlivých postav a samozřejmě je to depresivní.
Ale stejně myslím, že by se takové knihy měly psát, i číst. Takže mám splněno, nepotěšilo mě to, nelíbilo se, ale doporučuji přečíst.

19.04.2024 4 z 5


Gauguinův život Gauguinův život Henri Perruchot

Anotace uvádí, že je to beletrizovaný životopis. Tak nevím. Až tak beletrizovaný mi nepřipadá, spíš jen faktograficky, poměrně suše psaný seznam +- faktických dat.
Moc mi nevyhovoval styl psaní v budoucím čase. Celkově na mě kniha působí jaksi mrtvě.
Když se něco stane a následně je sděleno, že to a to se stalo naposledy v jeho životě, nebo že stalo se to a to, ale to se Gauguin nikdy nedozví, připadá mi to, jako by to bylo o Gauguinovi bez Gauguina.
Strašně neosobní životopis.
Četla jsem od autora už Seuratův životopis, ale tam mi to sedělo celkově k tomu matematickému pointilistickému stylu Seurata. Myslela jsem, že to bylo tím, že je to Seurat. Tady zjišťuji, že to je autorem a jeho stylem, a tak další biografie od H. Perruchota už oželím.

16.04.2024 3 z 5


Mladá nevěsta Mladá nevěsta Alessandro Baricco

Krátké, ale dost zajímavé. "Weird" a zároveň trochu erotiky, trochu k zamyšlení... A všechno tím typickým Bariccovým poetickým stylem.
Jeho knihy prostě jsou pro mě hodně zajímavé. A každá jiná.

Tento kousek mi tak trochu připomínal nedávno přečtenou Mexickou gotiku, ale takovou reálnější. Méně hororovou, jen bizarní. Trochu říznutou Waltariho knihou Cizinec přichází. Ta má úplně jiné téma, ale stejně nepojmenované postavy a něčím podobný styl.

14.04.2024 5 z 5


Smith & Wesson Smith & Wesson Alessandro Baricco

Baricco prostě v těchto svých krátkometrážních knihách dokáže rozehrát příběh a ještě se mu tam vejde i nějaká ta filozofie. Tentokrát je to přímo nachystané pro dramatizaci. Víceméně skoro celé formou rozhovorů.
Ještě nemám přečtené všechno, co je od něj dostupné, ale budu pokračovat.

14.04.2024 5 z 5


Akce Soudný den Akce Soudný den Sidney Sheldon

Normálně nemám ráda špionážní romány. Ale existuje pár výjimek, které se mi hodně líbí. A tato kniha se přidá k těm světlým výjimkám.
Bavilo mě to podobně jako filmová verze 3 dnů Kondora (knižní verze Kondora mě bohužel tak nechytla). Samotná hlavní zápletka je poněkud uhozená, ale budiž. Jako rámec a důvod pro celou tuhle útěkovou hru to beru.
Celkově mě to moc bavilo, takže tady bych i přivřela oko.

13.04.2024 5 z 5


Oppenheimer: Americký Prométheus Oppenheimer: Americký Prométheus Kai Bird

Čekala jsem, až se mi podaří koupit ebook trochu levněji, protože za takovou pálku, jako je standardní cena, bych si to prostě nekoupila.
Podařilo se, ale nakonec jsem to stejně poslouchala. A asi jsem ráda. Ale i v audio verzi mě párkrát zarazilo nějaké přeložené slovíčko. Jistě to ale nebylo tak časté, jako asi je v písemné podobě. Tolik tedy pokud jde o formu.

Obsah - tam jsem poměrně spokojená. Takže tady bez váhání hodnotím tak na 4,5 hvězdy :)

11.04.2024 4 z 5


Nefalšovaná kočka Nefalšovaná kočka Terry Pratchett

jako joo, bavilo mě to, ale Zeměplocha je prostě vymazlená, tohle je ve srovnání s ní jen takové "rychlé občerstvení"

08.04.2024 4 z 5


Terry Pratchett - Portfolio Terry Pratchett - Portfolio Terry Pratchett

Krátké shrnutí (připomenutí) zeměplošských postaviček. Z mého pohledu milý souhrn. Takové "osoby a obsazení" s malým medailonkem u každého.

07.04.2024 5 z 5


Změň svůj dech a začnou se dít věci Změň svůj dech a začnou se dít věci Rostislav Václavek

Hodnotím knihu, nikoli metodu, o té jsem se moc nedozvěděla.
Někdo mi doporučoval Dýchánky na YT, ale já prostě videa na YT nesleduju. Narazila jsem pak na tuto knihu. "Super! V knižní podobě to bude pro mě mnohem lepší než sledovat videa..."
... Aha, tak ne - on je to jen rozcestník na ta videa. Tak zas nic.
Nechápu smysl této knihy. Pro ty, kdo rádi sledují YT, je možné dát nějaký seznam odkazů do nějakého příspěvku na YT, ne?
Sorry, ale tohle je podle mě zbytečné plýtvání papírem (v mém případě časem načítání interpretem audioknihy, naštěstí jen půjčené z knihovny). Vydržela jsem asi třetinu ehm... knihy? odkazovače?
Až budu mít náladu, pustím si tedy spíš to YT. Věřím, že změna dechu může změnit mnohé. Ale od knihy tohoto typu prostě neočekávám za každým odstavcem hlášku typu "více o tom na YT..."
EDIT: jak tak sleduji zdejší komentáře, tak ty velmi kladné dávají právě ti, kdo už metody znají odjinud (předpokládám z Youtube nebo možná kurzů?) a praktikují je asi i déle, než od doby, kdy byla vydána tato kniha. Čili to mě jen utvrzuje v tom, že kniha je pouze a jen rozcestníkem k tomu jinému podstatnému obsahu, který mi v knize chybí.
Poté, co jsem to zavřela, mám ale spíš chuť přečíst si Wima Hofa, na kterého se už delší dobu chystám.

07.04.2024 1 z 5


Louis Pasteur: Přemožitel neviditelných dravců Louis Pasteur: Přemožitel neviditelných dravců František Gel

Životopisy jsou pro mě poslední dobou mnohem zajímavější než kdejaká beletrie. A i když se F. Gel snaží o korektní a nebeletrizovanou naučnou literaturu, nemůžu si L. Pasteura nezamilovat.
Ani tak (pro mě) suchá věda, jako je chemie, nemusí být nudná.
Zkrátka mě to bavilo a doporučuji.

07.04.2024 5 z 5


To je vražda, řekla: Jak to vidí slečna Marplová To je vražda, řekla: Jak to vidí slečna Marplová Agatha Christie

Jako velký milovník A.Ch. jsem v knihovničce ve wellnesu narazila na tuto jednohubku a během té jedné návštěvy jsem to pročetla.
Ráda jsem si připomněla citáty z knih, které mám dávno přečtené celé.
Asi je špatná anotace, když je tu tolik zklamaných komentářů.
Ano, jsou to jen vytažené větičky z knih o slečně Marplové. Ona to není žádná "literatura". Ale já tohle shrnutí oceňuji.
Nejvíc se mi líbil úvod - takové shrnutí života slečny Marplové, vyzobané z knih.
Vzpomněla jsem si na podobně "nesmyslnou" knihu, kde jsou vyzobaná fakta o Columbovi nebo o Sherlocku Holmesovi. Četla jsem i Malé šedé buňky a ani ty mě nezklamaly.
Jediné, co bych tu smazala, je štítek/žánr "Detektivky".

05.04.2024 4 z 5


Madame Picasso Madame Picasso Anne Girard

Ono to je zase míň o Picassovi a víc o Evě, v této edici je to ale vlastnost, nikoli chyba.
Bohužel jsem si předem vyspoilerovala děj z životopisu na webu... Zlatý střed, ani špatné ani úchvatné dílo.

03.04.2024 3 z 5


Medúzy stárnou pozpátku: Dlouhověkost pohledem vědy Medúzy stárnou pozpátku: Dlouhověkost pohledem vědy Nicklas Brendborg

No jo, většinou víme, že máme sportovat a nepřežírat se. Ale líbí se mi i postoj autora v tom, že například prodloužení života řekněme o 2-3 roky za cenu celoživotního hladovění, nebude asi pro čtenáře tak lákavé. Kniha je psaná populárně naučnou formou, takže se člověk neztrácí v nějakých cizích termínech apod. Možná je to ale na úkor hloubky ponoření do jednotlivých témat.
Každopádně je stravitelnou formou podáno, jakým směrem se vyvíjí trendy výzkumu stárnutí a délky života zejména s ohledem na použitelnost principů, "vyzkoumaných" zvířaty a jinými organismy, u lidského druhu.
Líbí se mi tento styl podání informací, našla jsem si tu pro sebe i něco nového, takže mohu doporučit. Stojí za to se alespoň nad popsanými skutečnostmi zamyslet.
Genetiku neovlivníme, ale spousta toho ještě upravit půjde...

01.04.2024 4 z 5


Purpurová síť Purpurová síť Carmen Mola

Sice nakonec hodnotím kladně, ale ze začátku jsem myslela, že to vypnu a nedoposlechnu.
Opravdu je nutné do každého thrilleru cpát naturalistické brutální scény? Tohle dnešní čtenář požaduje?
Kvůli tomu knihu nemůžu doporučit.

28.03.2024 4 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Pro mě hodně milé překvapení. Jsem vůči českým autorkám detektivek spíš nedůvěřivá. Navíc takhle relativně mladým...
Ale musím uznat, že tahle kniha mě dost bavila. Budu muset svůj předsudek vážně přehodnotit a svoje preference trochu poupravit.
Určitě to není poslední kniha, kterou jsem od autorky četla. Tato knihovní výpůjčka na zkoušku dopadla nad očekávání dobře.

27.03.2024 4 z 5


Nulorožec Nulorožec Petr Stančík

jako vždy skvělá fantasmagorie :)

25.03.2024 4 z 5


Život Seuratův Život Seuratův Henri Perruchot

Mám ráda impresionisty i pointilismus, celkem mám nadíváno i ve sbírkách galerií ve Francii. Ale neměla jsem zatím teoreticky zmapováno, jak vlastně k pointilismu Seurat došel. Teď konečně chápu, jakto, že jsou jeho postavy tak "bez života" a jeho kompozice tak zvláštní. Ona je to vlastně matematika. A tak je mi teď jeho dílo ještě sympatičtější. Díky autorovi za osvětlení.

24.03.2024 4 z 5


Moulin Rouge Moulin Rouge Pierre La Mure

Nemohu dát méně než plný počet. Pro mě obsahuje všechny prvky biografických románů, které mám nejraději. Snad ještě žádný příběh z prostředí (nejen francouzských) uměleckých kruhů 19. stol. mě nezklamal. Ani tento.
Ani tentokrát jsem nevydržela do konce knihy a musela jsem si vyspoilerovat předem podrobnosti Lautrecova životopisu.
Doporučuji, stejně tak jako životopis Van Gogha (Žízeň po životě), Dámu ve zlatém (tj. Rakousko, Klimt), Pařížský polibek (Rodin, Camille Claudelová) nebo i Fridu od Mujicy.

23.03.2024 5 z 5


S potížemi je jedna potíž S potížemi je jedna potíž Ben Horowitz

Tahle kniha je výbornou příručkou pro ty, kteří jsou generálním ředitelem svého technologického startupu, případně minimálně na pozici těsně pod generálním ředitelem a pod sebou mají dalších mnoho managerů.
To nejsem a nemám ani tuto ambici. O vedení zaměstnanců z pozice nižšího managementu ve firmě, která se zabývá něčím jiným než bojem s technologickými konkurenty, tu mnoho nenastuduji.
Čekala jsem, že půjde o univerzálněji použitelné rady. Nehodnotím, nebyla jsem cílovou skupinou. Ale podle názvu knihy ani anotace jsem to nemohla poznat.
Takže mě to nebavilo.

17.03.2024


Mlčet jako hrob Mlčet jako hrob Lone Theils

Nějak jsem omylem začala rovnou čtvrtým dílem. Ale asi to nevadilo. Žádný další díl už číst nebudu.
Jako reklamní nosič je to dobré. Detektivka spíš průměrná, dala bych proto 50 %, čili 2,5*, ale za to reklamní vysílání zaokrouhluji dolů.
Marks&Spencer PPP. Ne, není to lepší než IKEA. Nevadí mi IKEA, ani M&S. V obou klidně nakupuji a často i ráda. Jen mi to vadí v beletrii, když je to neuměle napasované do děje. Hrdina musí jít do obchodního centra, kam by jinak vůbec nešel, bez jakékoli nutné souvislosti s dějem. Prostě jen proto, aby ten pitomý product placement nebyl ještě pitomější. Sorry jako, tohle ať v tiskárně dají na nějaké listy předsádky, klidně i s cenama výrobků. Ale nechci takové blbosti poslouchat v audioknize.

17.03.2024 2 z 5