janka2000 janka2000 komentáře u knih

☰ menu

Něco skutečného Něco skutečného Erin Watt

Skvělý román pro ženy vyprávějící příběh osamělého a znuděného rockera a správné dívky žijící jen napůl. Čekala jsem další knihu o napravení rockera, ale spíš to byl příběh o naplnění jejího života. Je to skvěle napsané a čte se to takřka samo.

02.02.2023 5 z 5


Babišovo Palermo II Babišovo Palermo II Jaroslav Kmenta

Tato série kopíruje vývoj vlivu a aktivit lidí za éry vlády Babiše. Ukazuje všechny nehezké prvky minulé politiky, propojení, která jsou až moc primitivní, přátelská. Bylo to skvělé čtení, hlavně teď v období voleb.

02.02.2023 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Skvělý historický román o dívce, která oslepla, a chlapci, který díky svým technologickým znalostem pomáhal Němcům během 2. světové války. Kniha je také o tom, že láska může být kdekoliv, že znalosti mají mnohé využití. Velmi neobvykle napsaný příběh vůbec nezapadá mezi ostatní příběhy z této doby, které jsem četla. Vlastně je v něčem až trochu nevýrazný. Přesto patří mezi nejlepší knihy z válečného období, které jsou napsané, což dokládají i jeho mnohá světová ocenění.

23.01.2023 5 z 5


Zlatá klec Zlatá klec Lynette Noni

Druhý díl série má pomalý začátek, ale pak se rozjede a je bravurní. Možná lepší než samotný první díl. Kiva si musí vybrat mezi láskou a rodinou (trochu to smrdí Romeem a Julií), ale nakonec je tak trochu vybráno za ní. A, jako se mi to stává vždy, se mým oblíbencem stává Caldon - vedlejší postava prince s úplně úžasnou osobností. Kdo ho nemiluje, ať radši ani nepíše recenzi .

21.01.2023 5 z 5


Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

První díl úžasné faktazy série, ve které nic není, jaké se zdá být. Hlavní hrdinka žije ve vězeňském pracovním táboře a je ranhojičkou. Přežívá, dokud se neobjeví vůdkyně povstalců, místo které se přihlásí na zkoušku smrtí. A pak se to začíná komplikovat a je to čím dál lepší. Doporučuji. Skvěle napsaný příběh, jež je velmi čtivý.

21.01.2023 5 z 5


Statečné a zlomené srdce Statečné a zlomené srdce Brigid Kemmerer

Druhý díl série byl pro mě horší než první, ale hlavní postavy tohoto dílu mi byli více sympatické. Příběh krásky a zvířete už je dávno překročen a teď je tu příběh o tyranii a magii a jinakosti. Ten se jim doopravdy povedl. Těším se na pokračování.

21.01.2023 4 z 5


Sociologie a ekologie Sociologie a ekologie Jan Keller

Nejen sociologická publikace vyprávějící o ekologii, jejím vzniku, vývoji a interpretacích a vlivech na společnosti (či obráceně?). Za mě jedno velké doporučení za přehlednost, komplexnost a tématiku.

01.01.2023 5 z 5


Tyranie okamžiku Tyranie okamžiku Thomas Hylland Eriksen

Super krátká ale výstižná kniha, která si pokládá otázku, co s naší společností udělali technologie. Mnoho zajímavých a sociologicky relevantních postřehů.

01.01.2023 5 z 5


Máslem dolů Máslem dolů Petr Šabach

Velmi zajímavá kniha o dvou podivných stařících. Oceňuji intelektualitu, se kterou je to psané, ale vlastně kniha byla pro mě spíš směs různých vyprávění než jeden velký příběh. I tak mě překvapivě velmi bavila.

01.01.2023 4 z 5


Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Nejnovější kniha od Colleen je jako její ostatní knihy a zároveň moc ne. Tentokrát řeší chudobu, problémy sociálního systému a špatné rodiče. Stejně jako vždycky je konec dobrý, ale mně tady moc nesedl.

31.12.2022 4 z 5


Můj první tanec Můj první tanec Nicola Yoon

Milá romantická kniha o smyslu a štěstí v životě. Jednoduchá romantická linka a tématika, která vás pohladí na srdci.

31.12.2022 4 z 5


Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Třetí díl fantasy série o vražednici Mie byl zase úžasný. Tentokrát mě trochu štvalo, že autor zmiňoval předchozí knihy v knize. Ale vlastně to bylo stejně cynické a velmi účelné jako všechno, co píše, takže to naprosto chápu. Každopádně se příběh uchýlil ke konci, který nebyl takový, jaký ho očekáváte (protože to celou dobu říká!). Prostě bych chtěla tuhle série všem doporučit, protože je naprosto boží.

31.12.2022 5 z 5


Boží hrob Boží hrob Jay Kristoff

Miluji styl, kterým Jay píše. Ty jeho šílené poznámky pod čarou, cynismus a sprostý slova dávají knize nezapomenutelný charakter, protože je umí velmi dobře zapracovat. Druhý díl této fantasy série mě snad bavil víc než první. Byl v něčem stejný a v něčem naprosto jiný a to bylo skvělé. Dostáváme se naší Mie pod kůži. Ale ten konec bolel. Přesně takhle se mají psát knihy sakra!

31.12.2022 5 z 5


Malibu v plamenech Malibu v plamenech Taylor Jenkins Reid

Kniha je psaná v podobném stylu jako Daisy Jones, ale mě to tentokrát moc nesedlo. Nebavili mě hlavní postavy a celkově jsem knihu dočetla jen proto, že jsem chtěla vědět konec. Každopádně je příběh psán velmi originálně, střídájí se časové linky a postavy a autorka nám říká jen to, co zrovna chce.

31.12.2022 3 z 5


Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Třetí díl fantasy série je zatím nejslabším dílem. Příběh se začíná trochu motat, přestože se vyjasnily některé záhady, jiné se zase ukázaly. Často jsem se načapala, že přeskakuji některé pasáže, protože se něco dost opakovalo, a celkově jsem měla pocit, že spousta věcí tam je zbytečné navíc. Stále více mám ráda Kierana a čekám na TU scénu (to snad všichni, ne?).

31.12.2022 3 z 5


Okamžik pravdy Okamžik pravdy Kasie West

Westovka, která se mi ohromně líbila tím, co chce sdělit čtenáři. Námět je velmi originální, a přestože postavy jsou puberťáci, má to celkově docela hloubku. Hlavním tématem je hledání se a vypořádání se se svým strachem.

31.12.2022 5 z 5


Dokonalé léto Dokonalé léto Kasie West

Další z westovek je opět skvělá feel good kniha. Vypráví příběh o dívce, která se musí rozhodnout, co vlastně chce.

31.12.2022 4 z 5


Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Pavel Pospěch

Naprostá pecka. Tyhle populárně-naučné sociologické knihy nabízí nesociologům skvěle vhledy do společnosti. Stejně jako Slepé skvrny i tato knihy vychází ze soc. výzkumů na české populaci a velmi dobrou a čtivou formou nám ukazuje dnešní společnost v širších souvislostech. Víc takových knih prosím.

07.11.2022 5 z 5


Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky Taylor Jenkins Reid

Poslední dobou vzniká stále více knih jako tato, a to mi dělá radost. Ta kniha je sice oddechová, ale není to rychlopříběh bez hloubky. Tahle kniha se mi hrozně moc líbila v tom, že ukazuje, jak těžké je milovat. Někdy to prostě nestačí a někdy milujeme až moc. Není jedna jediná láska, je jen láska, kterou jsi cítil a cítíš. Podle mě má příběh mnoho co nabídnout. Taky ceník, že to není příběh veleúspěšné bohaté vrstvy a ani spodní třídy. Je to neobyčejný příběh obyčejných lidí.

07.11.2022 5 z 5


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Seberozvoj považuji za něco, co by měl dělat každý a tahle kniha mi přijde jako ideální pro někoho, kdo chce se seberozvojem začít. Jsou to prostě takové základy. Ten přínos knihy tkví víc ve studiích okolo, které zmiňují, než úplně v ní samotné. A vlastně od půlky už jsem se nudila a nutila do čtení.

07.11.2022 3 z 5