Jane23 Jane23 komentáře u knih

☰ menu

Můra noční, předvánoční Můra noční, předvánoční Tim Burton

Pro fanoušky a řekla bych že i nefanoušek by se mohl zamilovat. Absurdní, bláznivé, cynické, a i trochu vánoční. Ilustrace jsou skvělé.

30.11.2020 5 z 5


Balada pro banditu a jiné hry na zapřenou Balada pro banditu a jiné hry na zapřenou Milan Uhde

Miluju Baladu pro Banditu, a úplně nejvíc její nastudování v Hadivadle, dá se dohledat na youtube. Pro mě legenda a škoda, že je Uhde takový trošku zapomenutý. Pro mě Pan spisovatel.

08.09.2020 5 z 5


Tělo není automat! Tělo není automat! Matěj Šulc

Skvěle podaná kniha pro každého, kdo se zajímá o souvislosti fungování lidského těla. Kdo už trochu ví, tak pro něj je to takové spíš opakování, ale jako otevírač očí je skvělá. Doporučuji třeba jako skvělý dárek, když někomu chcete darovat zdraví.

08.09.2020 5 z 5


Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Pavlína Brzáková

Krásná práce s jazykem, klid a odlehčení od shonu běžných dní. Tato kniha je taková meditace, rozhodně doporučuji.

08.09.2020 5 z 5


Solfánci a Sluneční královna Solfánci a Sluneční královna Martina Mia Svobodová (p)

Krásná pohádková kniha, která pohladí duši. Hravý příběh s krásným poselstvím, úžasné ilustrace a celkové zpracování, které potěší děti i dospělé. "Mějte odvahu být těmi, kým opravdu jste."

08.09.2020 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Poprvé velký nářez, další díly ale už repetitivnost. Nicméně svěží vítr do české literatury a k nudnému Hájíčkovi...

18.08.2020 5 z 5


Skeptický ekolog Skeptický ekolog Bjørn Lomborg

Ke knize jsem se po dlouhých letech vrátila a je vidět, že je stále aktuální, i když mnohá témata jsou z dnenšího úhlu pohledu již neaktuální. Kniha spíš byla ve své době důležitým fenoménem, který ukazoval, že musíme číst víc než jen časopisy na jendo použití. Dnes tady podobnou práci odvádí nakl. Melvil Publishing, good job :)

18.08.2020 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Čte se to špatně a nemám motivaci příběhu porozumět, vlastně mě ani moc nezajímá. Škoda, zdálo se to jako zajímavý pokus změnit styl... ale ne.

18.08.2020 3 z 5


Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Pro mě bohužel zklamání a zřejmě přestanu Soukupovou číst. Její styl je rozpoznatelný na sto honů a mě osobně se již přejedl. Celá kniha je předvídatelná, rozjezd dlouhý a pomalý. Celé je to očekávatelné a snad jakoby psané na objednávku dnešní doby, kdy každý musí být nějak divný. Celé té působí jako kalkul, ne originální objevná literatura. Je mi líto... raději nehodnotím, at nekazím průměr a místní radost. Asi jsem divná i já :-)

18.08.2020


Nejkrásnější říkanky pro nejmenší Nejkrásnější říkanky pro nejmenší Oldřich Syrovátka

Dětská klasika, které se nikdy neomrzí.

18.08.2020 5 z 5


Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Moje první knížka od tohoto autora, a byla jsem z ní unesena. Bohužel, jeho styl je tak výrazný, že další knihy mě už tak nenadchly a působily repetitivně...

16.08.2020 5 z 5


Olga Olga Bernhard Schlink

Olga byla zklamání. Jenže tak je to asi dost často, když si nejdříve člověk o knize přečte pochvalné ódy. Jako člověk neznalý do detailu německých dějin jsem si neužila ten tok dějin na pozadí, nechávalo mě to chladnou, nedokázalo vtáhnout a tím pádem byl celý Olžin příběh poloviční, notabene, když se tam nestaly žádné kdovíjaké eskapády. Neodnesla jsem si ani nějakou myšlenku, natož hlubší. Dopisy na konci mě nerozněžnily, ač jsem jinak velmi náchylná si kdykoliv s radostí začít cucat kapesník. Další díla autora ale určitě zkusím.

04.01.2020 3 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Nejdřív to hezké - zajímavý propletený příběh, oceňuji schopnost udržet linku a detaily, nikde mi to neskřípalo, zkrátka celkem to odsypává. V mnoha situacích je cítit autenticita, že má autorka již něco odžito a líbí se mi, jak dokáže situace vypointovat nebo k sobě spojit dvě zdánlivě nesouvisející tvrzení, aby se vytvořilo třetí originální. Jenža ta "odsýpovast", kterou člověk na začátku uvítá, se časem stane strohým popisným stylem stále stejného typu vět, neustálý přítomný čas je ubýjející a čím dál tím víc jsem musela s knihou zápolit. Pasáže s dětmi - Meda a Bruno - mě čím dál tím víc tahaly za uši, jako nastavovaná kaše, kde autorka prostě potřebuje prodat znalost dětského prostředí, ježto je sama matka. Nedávno jsem slyšela, že se Radka Třeštíková přesně trefila do vkusu českých čtenářek. Trochu marně tápu, čím přesně. Škoda, že je tady spousta jiných autorek, které jen bohužel nemají tak lákavé příjmení. Ve finále to škodí samotné Radce. Moc jí fandím, aby se nějak z nálepky sebe sama vymanila. Body dávat nebudu, to je zbytečné.

04.01.2020


Čtyři stěny Čtyři stěny Alžběta Bublanová

Chtěla jsem podpořit českou autorku, kniha se nečetla špatně, ale nic mi nedala.

15.01.2019 3 z 5


Tisíc bělošek Tisíc bělošek Jim Fergus

Nádherná kniha, která se mi zapsala do srdce. Narazila jsem na ni náhodou, když jsem neměla vůbec co číst. A už jsem se od ní neodtrhla. Hlavní hrdinka má styl, je vtipná, moudrá, člověk, co nezradí, člověk, co skrývá bolavý příběh vlastního života a přesto je tak silný... zkrátka nejlepší přítelkyně, co byste si mohli přát. Chcete s ní zkrátka pobýt na stránkách ještě chvíli a ještě chvíli. Nevím, nakolik je příběh zromantizovaný, ale toto nemá být objektivní studie, nýbrž záznam jednoho prožívání, takže je mi to jedno. Popisuje, jak se žilo v původní inidánské komunitě a zároveň vpravením bílých žen do této komunity a jejich postupné přeměny nastoluje otázku, co je vlastně naše identita, kdo jsme. A také dnes velmi palčivou otázku - je možné i jiné uspořádání společnosti, než jak to známe my, bílí kapitalisti ženoucí se za penězi? A mohla bych pokračovat. Zkrátka kniha pro mě byla velmi hlubokým čtenářským zážitkem. A PS - měla jsem štěstí ji číst v angličtině s anglickou obálkou a anglickým podtitulem, který zní Deníky May Doddové. Český název ani obálka mi vůbec nesedí a podle mě i stylem odkazuje někam jinam, než o čem kniha je. Vyguglete si anglickou obálku...

14.01.2019 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Velice silná kniha, která nenechá mysl klidnou. Temnota a v pozadí otázky, jak je to všechno možné. Nevadil mi ani otevřený konec, ještě více to podtrhlo celý pocit zmaru. Naproti tomu seriál se mi vůbec nelíbil. Je ochuzený o spoustu linek, na rozdíl od knihy podivně studený, i když také dost temný. Ale kniha je kniha :-)

14.01.2019 5 z 5


Zanzibar jak vyšitý Zanzibar jak vyšitý Radka Dráčková

Krásná milá kniha pro malé děti, která se vymyká svým řemeslným zpracováním.

10.12.2018 5 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

Okamžitě jsem se stala fanynkou této knihy. Příběh je nejspíš příliš optimistický, nicméně krásně uvolňuje uzdu přemýšlení o tom, co by kdyby... Úhelný kámen mojí knihovny, který jsem objevila trestuhodně až nyní.

07.04.2018 5 z 5


Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Pavlína Brzáková

Jeho hry se slovy jsou daleko nejúžasnější literární útvar z celého českého tzv. literárního provozu. Myšlenky jsou spíše než originalitou zajímavou syntézou nahlíženou z mnoha překvaivých úhlů pohledu. Ale jak říkám, souvislosti jím odhalované skrze jazyk jsou fantastické.

21.02.2014 5 z 5


Filozof, který nebyl moudrý Filozof, který nebyl moudrý Laurent Gounelle

Vtipně napsaná kniha osobního rozvoje, co víc si přát. Akorát že pod povrchem vlastně hrůzostrašně jednoduše popsaný mechanismus toho, co nás činí nešťastnými. A je to opravdu mechanismus, protože začátek knihy je naprosto skvostným vyobrazením toho, jak ne podmínky ale naše myšlenky určují to, zda-li jsme šťastní a naplnění, či nikoliv. Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, ale určitě si jí koupím, chci se k ní vracet. Perla mezi stále stejnými romány tohoto typu.

15.02.2014 5 z 5