J.books J.books komentáře u knih

☰ menu

Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví Ivana Stenzlová

Kniha je velmi zajímavá, velmi dobře spojuje klasické "výživářství" s alternativním pojetím a to především z pohledu TCM. Ne se vším se ztotožňuji, ale i tak knihu vřele doporučuji. Líbí se mi pojetí anti-nutrientů a jak se jich zbavit, jen je potřeba disciplíny, aby vše člověk zasadil do běžného života. Kniha je krásně zpracovaná a to včetně fotek a receptové části. Knihu tedy doporučuji na 100%, vyhovuje mi více, než přednášky autorky, u nich už nemohu souhlasit s velmi striktním pojetím a strašením lidí, autor má inspirovat, ukazovat cestu a ne působit s prominutím pocit, že pokud nebude jíst bio, nemá pomalu cenu jíst nic apod.

08.10.2023 5 z 5


Esence a alchymie: Dějiny parfému Esence a alchymie: Dějiny parfému Mandy Aftel

Mám doma hned několik knih o esenciálních olejích. A všechny jsou si více méně podobné, ale tato kniha je jiná. Sice nese v názvu slovo Esence, ale primárně ji vystihuje spíše slovo Alchymie a Parfém.

Kniha je jedinečnou biblí pro všechny milovníky parfémů, historie a esencí.
Neukazuje nám totiž jen běžně dostupné informace o esenciálních olejích a jejich použití, i když i tato část zde je, ale primárně nás vede do historie a ukazuje spoustu zajímavostí od dob faraonů, po římské lázně až například po dobu Shakespeara.

Kniha tak zavádí čtenáře na dech beroucí exkurzi do hlubin historie vůní a parfémů.Kniha není psána tak úplně čtivě, že byste ji zhltli za den nebo dva, a to i díky mnoha pasážím s citáty nebo úryvky knih z dob minulých. O to je ale kniha zajímavější. Považuji ji dokonce za jednu z nejlepších knih v této kategorii.

Líbí se mi otevřenost a pravdivost, s jakou je psána, autorka si nebere servítky a knihu prokládá i úryvky, které v dnešní době mohou šokovat nebo se zdát lehce nevhodné, ale dříve to tak nebylo, naopak bylo přirozené přemýšlet o vůních otevřeně a využívat tak jejich moc na maximum. A vlastně je tomu tak i dnes, jen se o tom nemluví. Je potřeba si otevřeně přiznat, že parfém byl a je primárně symbolem afrodiziakálním, má vzbudit pudové vášně a pomoci užít si intimní okamžiky víc do hloubky. Dozvíte se zde např. hodně informací a přirovnání vůně k intimním partiím apod.

Druhým údělem vůní bylo spojení s duchovním světem, chcete-li náboženstvím, vůně se tak používaly při obětování bohům a při různých rituálech apod. Vůně měly i velkou roli v pohřebních rituálech a našem posmrtném životě.Kniha je neskutečně zajímavá a nabízí méně tradiční pohled na svět esencí.

Také ukazuje propojenost s duší, éterickou částí naší bytosti a to, jak dříve bylo automatické holistické pojetí vůní, na které jsem donedávna velmi zapomínali a až dnes s komerční oblibou aromaterapie si na tuto část vzpomínáme.

Knihu doporučuji do sbírky každému milovníku parfémů a aromaterapie

08.04.2023 5 z 5


Plodnost Plodnost Helena Máslová

Knížku mám doma delší dobu a přiznám se, že mě stálo dost odhodlání ji dočíst. A i jsem vlastně přemýšlela jak recenzi pojmu, co o knize vlastně napsat…Předem bych chtěla říct, že jsem se na knížku hodně těšila, slyšela jsem přednášku Helenky a líbila se mi. Má zajímavé názory, svérázný smysl pro humor, značné zkušenosti z oboru gynekologie a jak sama říká psycho-gynekologie. Myslím, že díky ní se řada věcí posunula a o řadě věcí se více mluví. Takže když vyšla knížka s názvem Plodnost a slyšela jsem autorčino krátké info o tom co má kniha obsahovat a že není určena rozhodně jen ženám, které chtějí být matkami a nedaří se, ale celkově pro všechny ženy, řekla jsem si, že váhat nebudu a knihu pořídím.
První dojmy z knihy jsou ohledně zpracování, ilustrací a celkového dojmu…no řekněme, že knížka je trošku stylem možná někde v devadesátkách – zasloužila by si lepší a modernější styl zpracování. Také je nutno říct, že některé zvolené ilustrace, obrazy atd. jsou poměrně morbidní, depresivní nebo lehce řečeno divné…
Kniha popisuje z 90% neplodnost a jen trošku řeší plodnost, tedy, pokud jste žena, která touží otěhotnět a zakoupila byste knihu s tím, že zde najdete poklady z řad rad jak na to, budete zklamaná. Tyto rady jsou na pár stranách ke konci a jsou spíše obecnějšího rázu. Spíše je kniha zaměřena na historii, pohanské zvyky, přirovnání ženy k přírodě, rozbory pohádek, obrazů, soch, Bible apod. Další část je o tom, co vede k neplodnosti žen i mužů v dnešní době – tedy defacto eko krize, pohled na půdu, zemědělství, farmacii, styl chování ve zdravotnictví, hormony, kvalitu vody, vzduchu, kosmetiky, praní a já nevím čeho všeho. Prostě dlouhý a depresivní výčet toho jak je moderní doba na dvě věci..Neříkám, že to tak není... Nicméně mám z knihy pocit, že dříve bylo vše růžové, plodné, zalité slunce a dnes je vše depresivní, neplodné a temné. Myslím, ale že takto černobílé to za mě není…každá doba nese plusy a mínusy pro civilizaci, pro ženy, pro muže…a troufám si tvrdit, že nikdo z nás by nechtěl žít ve středověku nebo jiné době. Neříkám, že to autorka tvrdí, ale z knihy prostě máte takový zvláštní pocit, že dříve bylo ženství na výslunní a dnes je období temna. Osobně si myslím, že cestou je umět si užívat moderní civilizace a zároveň uznat přírodu, harmonii, duši apod. Nikoliv vrátit se do jeskyň (tohle je zjednodušené, ale asi chápete, co chci říct).
Z knihy za mě čiší deprese, temnota a zvláštní záliba v pohanství…ale možná je to jen můj pocit. Historická fakta zde řešit nebudu, nejsem historik a viděla jsem dost komentářů, že je v knize historie překrucována a, že existují jasné důkazy, že jsou zde velké nepřesnosti…tohle nemohu posoudit a vlastně i kdyby byly, není to, proč mám z knihy divný pocit.
Kniha je psána místy hoooodně podrobně a zdlouhavě, jsou zde citovány mnohé studie, na které nejsou odkazy, takže pokud jste pilní čtenáři, co si rádi počtou ještě hlouběji celou studii, budete mít smůlu. Mě osobně to nechybí, já bych se dál nepídila.
Jak tedy vlastně knihu hodnotím? Nevím, asi mě napadá jen slovo depresivně. Jsou zde pasáže, které jsou zajímavé, informace dány do souvislostí a ukazuje myšlenku, že nejsme odtrženi od zbytku světa, že vše souvisí se vším, a to je skvělé. Helenka má bezpochyby nespočet zkušeností, je studnicí vědomostí, ale za mě prostě knížka ne…semináře, přednášky ano, ale knihu více méně nemohu moc doporučit.
Pro koho by tedy kniha mohla být vhodná? Neplodné ženy, které touží po miminku = za mě jedině pokud jsou otrlejší, netrpí depresí a nečekají od knihy řešení, ale chtějí se podívat na kontext a mají rádi historii. Ženy, které potratily = no tady bych doporučila asi jen pasáž o tomto tématu, která je citlivě napsaná, tedy až na fotku mrtvého ptáčete… Ženy, které mít dítě nechtějí = jedině pokud jste s tím opravdu srovnané, jinak z knihy jde jasný pocit, že žena má mít dítě a má chtít dítě, protože to tak v přírodě je. Jde z toho malinko pachuť, že pokud tomu tak není je něco špatně..Gynekoložky a studentky, porodní asistentky apod. = tady za mě ano, myslím, že tj hodně zajímavé rozšíření obzorů, myšlenek a rozhodně to nebude na škodu. A dále pro všechny milovníky pohanství, vhledů do historie apod. (akorát nevím ohledně nepřesností, ale to ostatně jako milovníci historie posoudíte sami).

16.11.2022 2 z 5


Rozhodni se být zdráv Rozhodni se být zdráv Jan Vojáček

Knížku mám doma už skoro rok, zakoupila jsem ji chvilku před tím, než jsem si koupila členství v Klubu umění být zdráv. A jelikož nemám doma nikdy jen jednu rozečtenou knihu, nějak jsem tuhle knížku četla skoro rok, ne že by se mi nelíbila. Jen nějak nebyl čas, musím si dát holt předsevzetí nemít kupu rozečtených knih, ale „likvidovat“ je systematicky jednu po druhé. No, ale zpět k této knížce. Co o do obsahu vysvětluje základ a pochopení, jak své zdraví uchopit a pochopit Jsou to jednoduše vysvětlené základní principy, taková filozofie celostního zdraví. Pokud se o zdraví holisticky a filozofii tohoto směru teprve zajímat začínáte, je kniha ideální a bude vám skvělým průvodcem. Pokud už máte za sebou přednášky nebo jste v klubu, je knížka spíše fajn kouskem do sbírky, podporou klubu nebo jako skvělý dárek pro Vaše blízké. Ale nic nového se v ní nedočtete. Pro mě byla tedy příjemným opakováním, a kdybych ji zvládla přečíst před „nástupem“ do klubu měla bych z ní jistě větší užitek. Nicméně za mě krásný kousek do knihovny. Velmi se mi líbilo vyprávění manželky Jana Vojáčka ohledně porodu, bylo to dojemné a opravdové. Ke konci knihy máte doporučené metody a osobnosti, které ji reprezentují. Metody znám a díky klubu i většinu osobností, takže pro mě již inspirací nejsou, ale opět opakuji, pokud neznáte, můžete tu najít poklady. Moc se mi líbí zmínka o konstelacích i homeopatii. Hodnocení na závěr tedy bude ze dvou pohledů, první z pohledu mě jako člověka, který na cestě seberozvoje a v klubu už nějakou dobu je a většinu z knihy již slyšel: 6/10 a z pohledu někoho kdo není v klubu a nemá ještě takový rozhled: 10/10

12.11.2022 4 z 5


Dovol si TO Dovol si TO Jan Allister

Velmi netradiční kniha o osobních zkušenostech s psychedeliky, popsání vlastního zážitku velmi příjemnou a čtivou formou. Hodně zajímavá kniha, která zase o něco rozšíří obzory.

10.01.2022 5 z 5


O výživě O výživě Andrea Jakešová

Velmi povedená kniha pro zjištění základních faktů o výživě z ověřeného zdroje. Graficky je kniha slabší, což je škoda. Doporučuji sledovat Ig účet autorek.

13.02.2021 4 z 5


Zdravý životní styl Zdravý životní styl kolektiv autorů

Kniha je překrásně pracovaná, nádherné ilustrace i fotky. Informace spíše kombinace povrchních se zajímavými tipy. Pro bylinkáře začátečníky skvělá volba, ostatní spíše půjčit než kupovat. Jako dárek vřele doporučuji.

13.02.2021 3 z 5


Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Karolína Fourová

Skvělá kniha pro všechny, kdo se chtějí dozvědět základy o výživě z ověřeného zdroje. Plus je zde i pár jednoduchých receptů. Kniha je základní, nejde extrémně do hloubky, ale je čtivá, moderní a srozumitelná. Doporučuji hlavně sledovat IG účet autorky.

13.02.2021 5 z 5


Zpráva pro Adolfa 1 Zpráva pro Adolfa 1 Osamu Tezuka

Velmi povedené grafické zpracování, doporučuji pro všechny milovníky historických komiksů.

13.02.2021 5 z 5


Duše rostlin - Poselství a léčivá síla z bylinné říše Duše rostlin - Poselství a léčivá síla z bylinné říše Wolf-Dieter Storl

Jedna z nejslabších knih autora, u každé bylinky se hlavně rozebírají různé názvy a jak se jim kde říká a nic moc nového se nedozvíte, za mě zbytečnost, kterou stačí půjčit v knihovně.

25.08.2020 2 z 5


Bylinky pro děti a maminky 2 Bylinky pro děti a maminky 2 Magdaléna Staňková-Kröhnová

Skvělá stejně jako první díl, ideální pro milovníky bylinek, kteří mají děti.

25.08.2020 5 z 5


Inteligentní pes Inteligentní pes Sophie Collins

Zajímavá kniha, která nabízí netradiční pohledy na inteligenci psa, rozebírá čich, zrak apod.

25.08.2020 3 z 5


Jak přežít kretény Jak přežít kretény Robert I. Sutton

Kniha je absolutní ztrátou času, naláká vás zajímavý obal a vtipný název. Nicméně praktické rady nic moc, jedná se spíše o souboj zážitků, přirovnání apod. Za mě nemá cenu číst.

04.01.2020 1 z 5


Hydrolaterapie Hydrolaterapie Lydia Bosson

Absolutně úžasná kniha pro všechny kdo se zajímají o aromaterapii. takto podrobné popsání x druhů hydrolátů je unikátní a jen doufám, že bude další díl, jelikož tu samozřejmě nejsou všechny dostupné hydroláty. Opravdu skvost do sbírky.

04.01.2020 5 z 5


Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Monika Kindlová

Velmi krásná kniha co do grafiky, fotek i obsahu. Vřele doporučuji pro rodiny s dětmi, za mě opravdu moc hezké.

04.01.2020 5 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Další skvělá detektivka, jako předešlé knihy. Tato je co do počtu stránek nejobsáhlejší i když upřímně je tu hodně popisů okolí atd, takže by mohla být klidně o pár stran kratší a dějové lince by to nevadilo. Kniha je napínavá, nicméně konec zklamal, trošku je tu určitá "šablonovitá" předvídatelnost hlavní zápletky, která už za mě začíná být malinko trapná a chtělo by to změnu...nicméně dle konce se nejspíše dočkáme dalšího dílu.

04.01.2020 4 z 5


Vaříme podle Herbáře 5 Vaříme podle Herbáře 5 Kateřina Winterová

Jako všechny herbáře i tento se mi velmi líbí a vřele doporučuji.

04.01.2020 5 z 5


Jak funguje jídlo - Co jíme, když jíme Jak funguje jídlo - Co jíme, když jíme kolektiv autorů

Kniha je krásná svým zpracováním, opravdu design skvost, ale informace jsou dost povrchní, některé i zastaralé a neshodují se s novinkami v oboru výživy. Za mě knihu rozhodně nedoporučuji ke koupi, spíše si jí půjčit. Nepočítat s tím, že se dozvíte převratné informace nebo novinky, spíš sem tam nějaké zajímavosti.

04.01.2020 2 z 5


Řekni mi, kde tě bolí, a já ti řeknu proč Řekni mi, kde tě bolí, a já ti řeknu proč Michel Odoul

Kniha je pro mě psaná nepříliš poutavou formou, spíše nudnou, byť jsou informace zajímavé. Nelíbí se mi ani zpracování knihy.

04.01.2020 2 z 5


Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Nádherně designově zpracovaná kniha. Stručně a jasně sepsané pro a proti u jednotlivých food směrů. Za mě velmi cenná publikace a rozhodně doporučuji.

07.07.2019 5 z 5