jana0378 jana0378 komentáře u knih

☰ menu

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Tato klasika mě opravdu nenadchla, nudně popsaných několik cest přes Státy, kde by mi bohatě stačila jen jedna, celé takové zmatené, jako by to vykládal úplně ožralý chlápek barmanovi a ten ze slušnosti poslouchal. (Pak jsem se dočetla, že on to Kerouac napsal pod parou. Tak to bylo poznat.) Něco jsem si z toho odnesla - popis atmosféry a života poválečných Spojených státu a pohled postav na jinou kulturu a život, když dojeli do Mexika. To ale mohlo být o 200 stran kratší. Nevzdávám knihy před koncem, aby mi svědomí dovolilo hodnotit, ale tady jsem s tím v pětině nesekla jen kvůli čtenářské výzvy.

23.04.2019 2 z 5


Hra na vraždu Hra na vraždu Agatha Christie

Velmi čtivá kniha, v podstatě až do konce jsem nevěděla, kdo je vrah. Klasicky plná převleků a předstírání. Ale řekla bych, že od Agáty jedna z trochu slabších. Nějak mi ten závěr přišel takový odbytý, žádné velké finále, jen jeden vysvětlující rozhovor. Celé to bylo takové posmutnělé. Asi je to tím, že jsem teď přečetla několik knih Agathy Christie po sobě, je třeba si mezi nimi dávat větší pauzu. Po delší pauze mi ty knihy vždycky připadají lepší.

13.04.2019 4 z 5


Jak to žije mláďata Jak to žije mláďata Ag Jatkowska

Zajímavý typ dětské knihy s posuvnými prvky. Vzbudila zájem dítěte i krásnými obrázky, takže v rámci knih pro nejmenší je to top. Strany jsou bytelné, minimum textu ve verších.

13.04.2019 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Zajímavé zakončení série s nečekanými zvraty. Nemůžu jinak než doporučit. Jen jsem si myslela, že to bude větší oddechovka, ale co se týče vykreslení postav a to snad všech typů povah, hodně nutí čtenáře k zamyšlení (nejen nad celkovým konceptem, ale i nad jednotlivými charaktery).

10.04.2019 5 z 5


Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

Mám teď za sebou několik knih, kde je hlavní postavou Hercule Poirot, a teda první, kde jsem vraha poznala v podstatě hned, když se objevil na scéně. Samozřejmě jsem si úplně nevěřila, protože nikdy před tím, jsem to netrefila. Asi to nebude knihou samotnou, jen už jsem možná Agátu prokoukla, uvidíme, co další díl. Dvě hvězdy dolů jsou ale za úděsný překlad, kdyby to nebyla detektivka, tak bych to vzdala po pár stranách.

07.04.2019 3 z 5


Minipohádky: Šípková Ruženka Minipohádky: Šípková Ruženka Dan Taylor

Dítě (1,5 roku) tento typ knih miluje, takže účel splněn (dítě zabaveno a šťastné). Ve srovnání s ostatními knihami této série, ale trochu pokulhává, protože je spojeno několik verzí této pohádky, takže nedává úplně smysl (ne, že by to teď dítěti vadilo).

03.04.2019 4 z 5


Minipohádky: Tři malá prasátka Minipohádky: Tři malá prasátka Natacha Rosenberg

V sérii minipohádek i mezi dětskými knížkami pro nejmenší bych řekla, že je to jedna z nejlepších. Zkrácený příběh dává smysl a je veršovaný. Text je krátký a doplněný krásnými ilustracemi.

28.03.2019 5 z 5


Minipohádky: Locika Minipohádky: Locika Dan Taylor

V rámci minipohádkové série je to jedna z horších knížek, ani dítě tolik nebaví. Oproti jiným knihám je v ní méně typů posuvných prvků (v podstatě jen dva a jedna jejich kombinace). Zkrácený příběh naprosto nedává smysl. Ilustrace jsou moc krásné, takže i tak knížka určitě potěší.

28.03.2019 3 z 5


Minipohádky: Kráska a zvíře Minipohádky: Kráska a zvíře Dan Taylor

Krásné pohádka pro nejmenší s malým množstvím textu a krásnými ilustracemi. Zajímavé pohyblivé prvky, akorát na první dvojstraně je vytahovací část hodně velká a pokud dítě neposouvá přesně ve středu, tak se zasekává. Proto ta hvězda dolů.

28.03.2019 4 z 5


Minipohádky: Kocour v botách Minipohádky: Kocour v botách Dan Taylor

Kniha je skvělá pro nejmenší děti, tvrdé strany jsou (téměř) nezničitelné, kniha je celá obrázková s minimem textu, takže malé děti baví. Dítě zaujal točící obr a pak oblékající se kocour. Byť jsou si všechny knihy této série dost podobné, zatím dítě neomrzely.

27.03.2019 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Přečetla jsem na doporučení muže a protože se mi kniha hodila do čtenářské výzvy. Pocitově trochu dlouhá, protože se hodně zaobírá myšlenkovými pochody postav, ale velmi čtivá, napínavá a nápad hodně zajímavý, takže se těším, jak si autor poradil s dalšími díly.

25.03.2019 5 z 5


Sestry Sestry Bernard Minier

Jsem ráda, že jsem autorovi dala ještě šanci, protože série šla podle mě hodně dolů. V tomto díle vstal Minier z mrtvých. Velmi akční, napínavé a na konci udička pro další díl. Hvězda dolů za nedotaženost (některých dějových linek, pohnutek některých hlavních postav, které byly shrnuty 1 větou, nedovysvětlených nejasností v detektivním příběhu, nad kterými se vyšetřovatel pozastavil, ale nechal je plavat) a za trochu překombinovaný konec, který by asi policista (byť citově angažovaný, ale s mozkem v hlavě) řešil trochu jinak, ale nakonec to nebyla taková katastrofa jako předchozí dva díly :-)

16.03.2019 4 z 5


Temná hrozba Temná hrozba Jim Butcher

Čteno v angličtině, nebylo to špatné, ale nějak se mi tenhle díl táhnul. Chápu, že si hlavní hrdina musí něco myslet, ale on si to myslí polovinu knihy, takže potenciálně akční a napínavá část na maškarním plese byla roztažená do několika kapitol. Hrdina klasicky polomrtvý, ale vždycky se nějak sebere, což je u takových oddechovek asi nutnost protože jinak autor napětí pomalu vytvořit neumí. Detektivní část příběhu byla nějaká odbytá. Manžel četl dříve a chtěl po mně převyprávět děj a když si to tak člověk shrnul, tak se v knize vlastně nic moc nestalo. Před dalším dílem to ale bude chtít na chvíli vyměnit za jiné čtení.

11.03.2019 3 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Kniha hodně dobře napsaná, detektivní příběh zajímavý a netypický, ale lepší byla cesta než cíl. Závěr byl trochu odfláknutý a až nadstandardně pozitivní, to asi trochu pokazilo celkový dojem z knihy, ale na hvězdu dolů to není. Velké mínus je ale české vydání, kde by y/i možná lépe trefili, kdyby si hodili mincí, na tolik pravopisných hrubek jsem v knize už dlouho nenarazila. Neviděla jsem originál, ale taky bych řekla, že mylně přeložili buvol místo bizon.

09.02.2019 5 z 5


Těžké melodično Těžké melodično Terry Pratchett

Pro mě jedna z nejlepších knih zeměplošské série.

07.02.2019 5 z 5


Darwinovy hodinky Darwinovy hodinky Terry Pratchett

Buď je problém mezi knihou a židlí a nedokážu docenit genialitu tohoto díla, nebo se stala chyba jinde. Jedno velké zklamání. Kniha je nevyvážená, příběh mágů osekaný na pár stránek a pak dlouhé věděcké pasáže, které někdy ani nesouvisely s tím, co se v příběhu děje a odbočovaly do pěkných dálav, takže čtenář je zahlcen a jde to jedním uchem tam a druhým ven. Zápletka je v podstatě okopírovaná koule, jen s jinou ústřední osobou. Takže ani vědecké části se nevyhnuly opakování (četla jsem knihy hned po sobě, přišlo mi to jako přes kopírák): neustálé omílání "paradoxu vraždy vlastního dědečka", motýlí efekt, knihy Stroj času, Zloděj času a mlýnky. Pominuli to, že opravdu nedokážu ocenit části týkající se fyziky, tak tam se aspoň snažili to laikovi vysvětlit na jednoduchých příkladech, ale jako biolog jsem se těšila na evoluční část a inteligentní přírodovědné vtipy. A to bylo zklamání opravdu těžké, protože těch pár, co tam bylo, mohutně přebíjely narážky na "každý, kdo si myslí, že živé organismy vytvořil bůh (ať už pod jakýmkoliv mu daným jménem) je vymatlaný píp". Jednou se člověk zasměje, podruhé si povzdechne a po desáté si říká, kdyby to nebylo do čtenářské výzvy, tak s tím třísknu do kouta a už to nikdy neotevřu. Pak to tak v třetině knihy ustane, tak si člověk řekne..že by? A ono to bylo jen proto, že se probíraly červí díry, a ke konci knihy znova, flák ho tam. Nelze upřít, že Darwinův životopis byl podán pěknou a čtivou formou. Ani ty náměty na úvahy už nejsou co bývaly, opakují se a takovou větší novinku jsem si uvědomila už dávno, takž pro mě nic extra. Krom toho hodně věcí je tam divně podsunuto, např. nutně čtenářům potřebujeme sdělit, že filmová zpracování té a té knihy jsou odpad, ale proč si to pánové myslí, to už nějak opomenou sdělit. Hodně natahované a tak vlastními slovy pánů autorů, kteří si tímto trochu naběhli (vytrženo z kontextu a v knize v úplně jiném významu, ale nemohu si pomoct): Pokračování Tři mušketýři po dvaceti letech a Tři mušketýři ještě po deseti letech aneb Vikomt de Bragelonne přitahují některé z nás, protože Dumas zjistil, že vymyslel dobrou věc, a dodal další víceméně stejné. ... Ale pozdější husa snášející zlatá vajíčka se dostávala stále více do ...

26.01.2019 2 z 5


Magický prazdroj Magický prazdroj Terry Pratchett

Znova jsem přečetla asi po 12 letech a už se mi děj nelíbí jako dřív, přijde mi, že se tam nic moc nestalo a vyvrcholení na konci nebylo až takové vyvrcholení, ale spíš useknuté nedotažené cosi, ve kterém jsem se ztratila. Zato některé rozhovory a vtipy mi přišly vtipnější než před lety. Pro mě jedna ze slabších knih zeměplošské série. Kdyby byl trochu jiný rozsah stupnice, dala bych tak 70 %.

26.01.2019 4 z 5


Věčně zpívají lesy Věčně zpívají lesy Trygve Gulbranssen

Četla jsem na doporučení mamky a běžně dám knihu tak za 2-10 dní, tady mi to trvalo přes pět měsíců a mezi tím jsem přečetla víc než 30 jiných knih. A nevím proč, byť je kniha krásná, nečetla se mi dobře, nebo spíš některé pasáže, ve kterých jsem se nezačetla - zdlouhavé popisné části a myšlenkové pochody postav. A pak věci důležité pro děj odbyté jednou větou a zase zdlouhavé úvahové pasáže ovlivněných postav. Kniha má zvláštní netypický styl, ale momentálně ho asi nedokážu docenit, i když vnitřně cítím, že některé části, kvůli kterých jsem se nezačetla byly opravdu mistrovsky napsané a myšlenkově hluboké. Před dalšími díly si dám delší pauzu a snad až se k nim vrátím, bude na to příhodnější doba.

26.01.2019 3 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

Po patnáctileté pauze pročítám znova celou Zeměplochu a už nejsem tak nadšená, jak jsem bývala. Vidím hodně velký posun v tom, jak knihy vnímám, jsou mi sympatické jiné postavy a vykreslené situace, ale už mi nepřijde tak zajímavý celý příběh, přesto dávám pět hvězdiček, protože se málokdy u knih směji nahlas (většinou jen tak vnitřně) a tady to bylo druhou půlku knihy až nezvykle často.

20.01.2019 5 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Nádherně napsaná kniha, s dokonalým vykreslením snad všech typů lidských povah. Běžně čtu knihy s válečným tématem nerada, ale tedy jsem se nemohla odtrhnout. Kapitoly psané z pohledu různých osob knihu ozvláštnily a pak si samozřejmě přidalo i to, že velká část se odehrávala v Brně, kde jsem nějakou dobu žila, takže jsem si dokázala představit, kde se zrovna děj odehrává.

16.01.2019 5 z 5