Jana_Hlus Jana_Hlus komentáře u knih

☰ menu

Camino del Norte Camino del Norte Radomila Antošová

Další dobrá knížka o Caminu. Je fajn číst o lidech, kteří se na tuto cestu vydají, v tomto případě na Camino Norte, podstoupí nepohodlí, únavu, překonají sami sebe, aby se někde po cestě našli nebo aspoň přiblížili k sobě. A je velmi zajímavé sledovat, jak každý poutník má tu cestu trošku jinou, v tomto případě, vzhledem k jazykové vybavenosti autorky, dostává kniha další rozměr o příběhy, mentalitu dalších poutníků, se kterými se tam seznámila. Proto z mého úhlu pohledu není takových knih nikdy dost a jsou pro mne často užitečnější než knihy osobnostního rozvoje, kterých jsou všude plné regály. (4/5)

09.03.2024 4 z 5


Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života Julian Hermsen

Už jsem četla více podobných knih na toto téma, tato je asi nejslabší v tom, že je příliš prvoplánová. To by opravdu Alexandr ani na okamžik nezaváhal a rozhodl se, tak jak se rozhodl? No nevím... A asi se mi nechce věřit, že by to byl skutečný příběh smyslu života. 3/5

09.03.2024 3 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Nejdříve jsem měla pocit, že jsem vyrazila na cestu do Santiaga s lehkomyslným „floutkem“ sbírajícím zážitky a příběhy poutníků pro svou další knihu. A upřímně, moc jsem nečekala, že bych tam našla něco víc. Ale přece. S narůstajícím počtem kilometrů v nohách se dostávala na povrch hlubší, osobní témata, která mi ukázala autora v úplně jiném světle a pocit, který ve mně jeho kniha zanechala, mě utvrdil v tom, že opravdu stojí za to do Santiaga vyrazit. A navíc autor fakt umí psát :-).

20.02.2024 4 z 5


Camino Camino Marián Bok

Útlá, přesto však pozoruhodná kniha o Caminu. Autor nejenom popisuje, kudy jde, co jí, kde spí, ale otevírá čtenáři i svůj duchovní svět. Mezi řádky skvěle vystihl podstatu pouti, skutečnou sounáležitost s ostatními poutníky, lidskost a pokoru, kterou jsem v mnoha jiných knihách o Svatojakubské cestě nenašla. Na to, jak je autor mladý, klobouk dolu! A krásné ilustrace jen podtrhly krásný dojem z knížky.

09.02.2024 5 z 5


A tak tedy jdu... A tak tedy jdu... Jiří Dynybil

O tom, že se při „Caminu“ život scvrkne na to, kam složit unavené tělo, co jíst, pít, jaká bude další cesta, o tom píše většina autorů podobných cestopisů. Ale tady to bylo jiné, mnohem hlubší. Vzhledem k autorově výborné znalosti španělštiny, jeho pozoruhodným životním zkušenostem a lidskostí, kterou jsem vnímala z celé knihy, jsem prostřednictvím jeho vyprávění měla možnost lépe porozumět španělské mentalitě, zahlédnout skutečný život Španělů mimo velkoměsta. Zajímalo mě, jaké bylo zrovna „menu dne“, koho na své cestě autor potkal, jaké v něm cesta vyvolávala vzpomínky. A někde mezi řádky jsem pochopila, že skutečný poutník jde do Santiaga s otevřenou duší, setkává se na cestě s ostatními poutníky a s pokorou přijímá skromné ubytování. „A tak tedy (pů)jdu“, pane Dynybile. Děkuji.

28.01.2024


Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

Pro člověka, který se sítěmi příliš nepřišel do styku, je knížka přínosná. Není příliš složitě napsaná, takže i neuživatel sítí získá základní představu, o co tam běží.

26.09.2023


Z korporátu na Pacifickou hřebenovku Z korporátu na Pacifickou hřebenovku Jan Pacina

Nádherná kniha, tak osobní, otevřená, upřímná...Tolik mi dala, i když jsem na cestu z korporátu s autorem vyrazila jen zprostředkovaně. Ale přišla jsem ke stejnému poznání, v životě je jen pár věcí skutečně životně důležitých...

24.09.2023 5 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Příběh mě nalákal, potenciál určitě měl, ale to zpracování ho úplně zabilo. Škoda. Možná to chtělo spojit se s někým, kdo dovede dobře psát, ale nemá o čem:-).

18.06.2023 1 z 5


3333 km k Jakubovi 3333 km k Jakubovi Petra Braunová

Psychologicky velmi zajímavá sonda vyprávějící o sbližování se s otcem, který v dětství odešel od rodiny a téměř přerušil kontakt se svým synem, doprovázená turistickými zážitky a překonáváním sebe sama při šlapání do pedálů kola na cestě za sv. Jakubem do Santiaga. Možná jsem čekala trošku víc, ale to možná čekal i Mirek...Knížka ovšem rozhodně za přečtení stojí.

18.06.2023 4 z 5


Vůně španělských třešní Vůně španělských třešní Jo Thomas

Knížka jako stvořená pro krásné letní dny vypráví příběh "chladné" Britky, která v nádherném třešňovém sadu za doprovodu Flamenca najde svou duši. Příběh je sice poměrně dobře předvídatelný, to ale nesnižuje čtenářský zážitek, po sérii temných knih, které jsem v tomto období četla, to bylo velmi odpočinkové a milé čtení.

18.06.2023 4 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Pro mě naprosto neočekávaný zážitek ze čtení. Jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla. Autor dokonale zpracoval velmi těžká témata, jeho příběh vypráví o složitých rodinných vztazích, nefungující komunikaci a nedostatku empatie, o zneužívání, ztrátě a opětovném nalézání důvěry, hledání pravdy, a hlavně bravurně zachytil jeden z fenoménů současné společnosti - určitou duševní křehkost, jejíž nárůst kolem sebe vnímám i ve svém okolí...Postavy jsou věrohodně a detailně propracované, čtenář před sebou vidí jednotlivé osoby jasně vykreslené (vychrtlá Markova matka v černém kostýmku s karafiátem v klopě mi asi ještě dlouho bude defilovat před očima), ale rozumí i tomu, proč určitá osoba jedná tak, jak jedná...Navíc je kniha napsaná krásným, bohatým jazykem, snové části se prolínají s reálnými, a přestože je text poměrně náročný, jde hodně do hloubky složitých témat, kniha se čte velmi dobře.

Dost mě proto překvapuje, že "Zahrada mrtvých duší" (i ten název je perfektní!!) nebyla nominovaná na nějakou literární cenu, takto komplexně vynikající literární počin by si ji rozhodně zasloužil.

10.05.2023 5 z 5


Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Moc hezky napsaný příběh ze života nejstarší generace. Milá oddechovka, kde mezi řádky můžeme objevit naději, že dokud člověk dýchá, může svůj život změnit a nalézt i to, v co už nedoufá.

16.02.2023 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

(SPOILER) Škoda papíru, negativismus a pasivita, že by měla být ta správná životní cesta? A ještě vše zabaleno ve vulgaritě a hulvátství. To asi ne...

23.01.2023


Olive Kitteridgeová Olive Kitteridgeová Elizabeth Strout

Četla jsem nejdříve pokračování - Olive Kitteridgeová je zpět, takže jsem na Olive byla připravená, ale i tak mě opět rozhodila. Knížka je skvěle napsaná, stejně tak jako druhý díl, motivy stáří, samoty, mezilidských vztahů jsou do hloubky zachycené, a přestože Olive není úplně milá osůbka, čtenář si k ní cestu může najít a snad i pochopit. Co mě ovšem trošku zarazilo, to opravdu v celém Olivině okolí není/nebyl nikdo šťastný? Neprožil hezký život bez nevěr, podvádění, špatné výchovy dětí atd...? To mi přijde až účelově depresivně napsané s černými brýlemi na očích...Na druhou stranu mě ale potěšil závěr knihy, to trošku tu depresi z mezilidských vztahů uchlácholilo.

23.01.2023 4 z 5


Olive Kitteridgeová je zpět Olive Kitteridgeová je zpět Elizabeth Strout

Tak tohle byla parádička. Skvěle napsaný román, výborně přeložený, opravdové počteníčko:-). Olive je stará paní, možná trošku nekorektní a příliš upřímná, má poměrně přísná kriteria nejenom na okolí, ale hlavně na sebe. Kdo vlastně je? Pozoruhodné na této knize je, že Olive nemá ve svém věku vše a všechny zaškatulkované - stále se snaží porozumět sobě i ostatním lidem, pochopit, proč se věci lidem dějí, proč žijí takové životy, vztahy...A to bych řekla, že je poučné i pro podstatně mladší lidi, snažit se nežít v klišé a standardních myšlenkových vzorcích. Knížka je trošku depresivní, na druhou stranu ale vnímám z textu i naději, že stojí za to žít do posledních svých dní, tak jako Olive.

12.12.2022 5 z 5


Volba Volba Jakub Trpiš

(SPOILER) Chápu, že tato kniha neosloví každého. A souhlasím s tím, že text (zejména některé dialogy) působí místy kostrbatě, spousta autorů by určitě dokázala text mnohem lépe jazykově vyšperkovat, většinou to pak ale bývá prázdné mlácení slámy. A přestože je román po jazykové stránce slabší, nesnižuje to celkový dojem z knihy. Autor dokázal vystihnout současnou atmosféru ve společnosti, zejména špatné mezilidské vztahy, agresivitu, konzumní způsob života... Vykreslil velmi neradostnou možnou budoucnost, ale v textu najdeme i naději, že situace má jedno možné, v podstatě jednoduché řešení - změnu myšlení lidí....

20.11.2022 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Pozoruhodná kniha. O tom, jak vše bylo nebo nebylo, asi můžeme jen spekulovat, každopádně oceňuji, jak dokázal autor vystihnout atmosféru místa, kde se jakoby nic neděje/děje, nutilo mě to obracet stránku za stránkou a s napětím sledovat gradaci příběhu. A také jsem si díky této knize uvědomila křehkost lidské psychiky...

07.11.2022 5 z 5


Prodejce Prodejce Rob Hart

(SPOILER) Tak to jo, zajímavý text, určitě bohužel jedna z možných variant budoucího vývoje světa. Žádná utopie, takový vývoj si umím představit, to vystihl autor velmi dobře. I hlavní hrdinové jsou tak nějak uměle černo-bílí, takže tam taky dobře pasují. Výborně je zachycená psychologie davu, manipulace s člověkem, který nakonec vítá ulehčení života, kdy za něj rozhoduje někdo jiný a pravidla jsou jasně daná. Je tam i kapka romantiky, takže by se to vše zdálo OK, ale do pěti hvězd tomu chybí trošku přesah. Ale zase oceňuji, že hlavní mužský hrdina nakonec nevymlátil celý "Oblak" sám jako Arnie Schwarzeneger ve svých nejlepších letech a se svou láskou neprchl tvořit nový, láskyplný svět.

10.08.2022 3 z 5


Poslední manželka Poslední manželka Karen Hamilton

Je to jako se vším, záleží, co od knihy očekáváte. Já jsem nečekala nic, kniha se u mě tak nějak objevila. Rozhodně bych ji neoznačila jako thriller, podle mého se jedná o docela slušný psychologický román. Kniha se mi četla dobře, přečetla jsem ji za pár dní, hlavní hrdinka pro mne byla nečitelá, což oceňuji, na druhou stranu žádné velké "WOW finále" se také nekonalo. Škoda, že některé zajímavě "nahozené" postavy nedostaly větší prostor (psychoterapeut, rodiče Marie), možná by to lépe vysvětlilo, proč se Marie chovala tak, jak se chovala...

30.05.2022 3 z 5


Krysí král Krysí král Pascal Engman

Velmi čtivý thriller s přesahem, který přináší nejenom napínavý děj, sympatické postavy, ale také zamyšlení nad rolí současného muže, jeho budoucnosti vedle silných, sebevědomých žen...

24.04.2022 4 z 5