JakubiRa JakubiRa komentáře u knih

☰ menu

Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Opět moc hezká knížka, i když místy velmi drsná. Ale toho, kdo zná ostatní tituly Lenky Chalupové, to nevyvede z míry. Rozporuplná postava Albíny nás provází různými odstíny socialismu a kolektivizace. Za srdce vezme příběh Míny, která musela proplouvat občas krutým světem dospělých. Rozuzlení tradičně očekávané (styl autorky), ale v ten moment nečekané (alespoň já jsem ho takové nečekala).

12.12.2023 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Velice působivě popsaný osud člověka. Na jedné straně k politování, na druhé vzbuzuje obavu - co všechno se může skrývat v blízkém člověku? A co může takový člověk dělat, když najednou i rádoby přátelé na něj pořádají štvanici? Zahrada je moje první knížka od Petry Dvořákové a s jistotou můžu říct, že si přečtu i ty dříve vydané.

05.12.2022 5 z 5


Češtinářky Češtinářky Veronika Valíková

Už dlouho jsem nečetla knihu, která by se mnou tak souzněla... jsem češtinářka na gymplu, rozvedená matka dvou dospělých dětí a Čaroděje mám taky (i když trochu jiného než Tereza).

06.11.2022 5 z 5


Honzíkovy cesty: Vlakvedoucí z lowcostu Honzíkovy cesty: Vlakvedoucí z lowcostu Jan Rotrekl

Milá knížka pro chvíle pohody. Hromada drobných zážitků jednoho člověka, který umí s nadhledem zvládnout každou situaci. Kéž by tyto vlastnosti měl každý nadřízený.

02.11.2022 4 z 5


Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Řekla bych, že je to autorčina nejlépe napsaná kniha z těch, které jsem četla. Je v ní pěkně vykreslená nepěkná doba a osudy postav se jako vždy vpijí pod kůži. Děj sice není tak dynamický jako v předešlých titulech, spíš volně plyne a nabaluje další a další linie, ale propracovaný je dobře. Lenka Chalupová zraje. Snad tedy "Třešně" a "Jablko" budou mít ještě třetí sestřičku, jak paní Chalupová na besedě naznačovala.

08.05.2022 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Velice pěkně románovou formou zachycené historické období. Zkreslené obrázky první republiky se rozplynuly jako dým. Nejsem rodák ani obyvatel Karviné, ale nebydlím zase až tak daleko, proto jsou pro mě místo, kde se děj odehrává, nátury postav, jazyk... docela blízké. Také jsem patřila do okruhu čtenářů, kteří na všude se vznášející otázku (Už jsi četla Šikmý kostel?) odpovídali ne. Ihned po dočtení prvního dílu jsem rozečetla druhý, protože mi osudy postav zalezly velmi hluboko pod kůži. Autorka má obrovský dar pomocí příběhu přes prožité emoce z četby zprostředkovat realitu, všechny potíže a tragédie, s nimiž se lidé museli vypořádat. Odborník by asi našel nějaké nesrovnalosti spojené s tématem těžby, jazykovědec by měl připomínky k pojetí jazykové stránky, ale mě se román moc líbil.

24.02.2022 5 z 5


Arktické safari a jiné povídky z Grónska Arktické safari a jiné povídky z Grónska Jørn Riel

Velice milé povídky z grónských loveckých stanic. Příjemné nenáročné čtení pro radost, autor má smysl pro humor a umí ho bezvadně přetavit do slov. Některé postavy prostupují napříč povídkami, jiné se jen mihnou, soubor podává odlehčeným stylem celistvý obraz života lovců „na severu“.

09.05.2021 4 z 5


Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Další ze skvělé řady knih Lenky Chalupové. Román se odehrává ve skutečných kulisách II. světové války, ale zaměřen je na osudy obyčejných lidí.

06.11.2020 5 z 5


Muž, který stál v cestě Muž, který stál v cestě Ivan Fíla

Velmi pěkně napsaná kniha o okolnostech pražského jara. Pro historika nic nového, spíš by spoustu věcí uváděl na pravou míru, ale vzhledem k tomu, že jde o román, ne o literaturu faktu, hodnotím jako zdařilé.

21.05.2020 4 z 5


Viktorie Viktorie Daisy Goodwin

Kniha je napsána pěkně, dobře se čte. Pokud nečekáte složitý historický román, ale odpočinkové čtení v historických souvislostech, pak vás určitě potěší.

09.04.2020 4 z 5


Začátek Začátek Lenka Chalupová

Trochu jsem se bála, protože příliš nemám ráda povídky (než se rozečtu, je konec :-) ). Ale Lenka Chalupová nezklamala. Svižné, uvěřitelné, někdy drsné, ale perfektní čtení. Více v recenzi.

27.02.2020 5 z 5


Láska na jedno kliknutí Láska na jedno kliknutí Cyril Massarotto

Milý příběh. Nic náročného, spíš oddychovka. Postavy mi byly sympatické. Líbila se mi myšlenka, že pro někoho opravdu může být těžké se seznámit „normálně“ a rozuzlení překvapilo. Po kvantech odborných a poloodborných textů opravdu milá, ale nikoliv hloupá chuťovka.

23.01.2020 3 z 5


Dívka z Brooklynu Dívka z Brooklynu Guillaume Musso

Třetí kniha tohoto autora a třetí čtenářský zážitek. Autor se sice drží svého zajetého schématu, přesto přináší nový příběh, který se odehrává jako vždy v několika liniích. Musso je skvělý vypravěč a mistr v udržování a stupňování napětí. Nechybí ani jemně ironický humor. Určitě nezůstanu u tří knih a hned, jak bude příležitost a čas, sáhnu po další.

03.09.2019 5 z 5


Budeš tam? Budeš tam? Guillaume Musso

Námět se mi moc líbil. Kolikrát chce člověk něco ze své minulosti změnit. Zde je rozvinuto, jak by takový zásah mohl eventuálně dopadnout a co by pro dotyčného obnášel. Někomu nemusí motiv cestování časem vyhovovat, to je jasné. Mně to nevadilo. Příběh není náročný, styl čtivý, jak jsme u Mussa zvyklí.

18.07.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová je záruka kvalitního příběhu, kvalitního zpracování a perfektního stylu. Vyhovuje mi, když je příběh psaný ve více časových rovinách a postupně se spojuje. Navíc na jeho pozadí vyplývá obraz dané doby. Po Haně jsem si říkala – vysoká laťka, ale zde je laťka stejně vysoko jen v jiném prostředí a jinak pojatá.

01.06.2019 5 z 5


Charlotta: Žena T.G.M. Charlotta: Žena T.G.M. Lenka Slívová

Bezvadně napsaný životopis. Zpracování je odborné, detailní, přitom příjemně čtivé. Osoba Charlotty je více než zajímavá. Vřele doporučuji.

24.03.2019 5 z 5


Bohemian Rhapsody - Oficiální kniha k filmu Bohemian Rhapsody - Oficiální kniha k filmu Owen Williams

Graficky úchvatně zpracovaná publikace. Již v předmluvě je řečeno, že je myšlena je jako upomínka na film, tedy je určena především pro spokojeného diváka. Méně už asi osloví čtenáře, který touží do zákulisí proniknout podrobněji. Já jsem spokojený divák, fanoušek skupiny Queen a obdivovatel Freddieho. Textu, pravda, mohlo být trochu více.

24.03.2019 4 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Těžké hodnotit knihu, když trochu znáte skutečný osud rodiny, která ve skleněném pokoji prožila několik let života, než byla nucena svůj domov nedobrovolně opustit... Jako fabulovanému příběhu, odehrávajícímu se ve skutečné vile, není moc co vytknout. Napsaný je dobře, lehce se čte. Román však způsobil hořkost skutečné rodině. Rozporuplné pocity.

21.02.2019 4 z 5


Jiný T.G.M Jiný T.G.M Pavel Kosatík

Na knihu jsem se těšila a věděla jsem, že mě autor nezklame. Mám ráda jeho styl a moc si vážím jeho názorů. Kniha ale předčila všechna má očekávání. Není to žádná suchá studie (což jsem ani u Pavla Kosatíka nepředpokládala), ale obraz T. G. Masaryka ve všech možných souvislostech, jeho lidská tvář bez čítankových a učebnicových příkras. Každá kapitola má neuvěřitelný šmrnc. Jsou to jakoby samostatné úvahy nad jednotlivými tématy, které tvoří kompaktní celek.

30.01.2019 5 z 5


Nezlomný Nezlomný Hana Hindráková

Velmi silný a čtivý příběh jednoho chlapce, který se narodil do ne příliš pozitivního rodinného zázemí, a proto se raději rozhodl pro "život" na ulici. Kniha zároveň celkově mapuje tuto tristní společenskou situaci v africké Keni. Z toho, že je příběh zcela inspirovaný skutečností, mrazí. Je dobře, že autorka tímto způsobem upozorňuje na společenskou situaci v Keni.

30.01.2019 5 z 5