Jája92 Jája92 komentáře u knih

☰ menu

Pravidla pomsty Pravidla pomsty Christopher Reich

První díl jsem sice nečetla, ale nemyslím si, že bych o něco zásadního přišla. Očekávala jsem, že mě možná nebude kniha bavit, ale mile překvapila a velice rychle jsem se ponořila do špionážního románu.
Sledovala jsem dění okolo Emy a Jonathana a dalších postav v knize. Některé situace se daly vytušit, jiné překvapily. Občas mi přišlo, že té omáčky okolo hlavní dějové linky je přespříliš.
Konec mě vcelku překvapil, očekávala jsem jiné zakončení. Přesto knihu hodnotím kladně, čtení rychle ubíhalo.

24.04.2024 4 z 5


Dědici Dědici Harold Robbins

Kniha o filmovém průmyslu v dávno minulých časech.
Dílo je rozdělené na několik částí.
Čte se poměrně rychle a svižně.

18.04.2024 3 z 5


T... jako tabu T... jako tabu Sue Grafton

Jedná se o odpočinkovou četbu, pachatele známe v podstatě od začátku a jen čekáme, kdy jej soukromá vyšetřovatelka polapí.
Myslím, že kniha mohla být klidně i kratší, hodně událostí je tam spíše vycpávkového stylu.
Téma, které si autorka zvolila je zajímavé, ale zároveň znepokojivé, neboť jsem si zcela jistá, že klidně by mohlo být reálné.

17.04.2024 4 z 5


Základní instinkt Základní instinkt Richard Osborne

Musím se přiznat, že filmové zpracování jsem dosud neviděla, i když jsem samozřejmě obeznámena s nejslavnější scénou a s herci, kteří ve filmu hráli.
Kniha je útlá, čte se rychle s napětím. Musím se přiznat, že jsem skutečného vraha vůbec neodhalila.
Hned Prolog tak trochu vyrazí dech. Rozhodně autor ví, jak zaujmout.
Líbilo se mi spojení erotického thrilleru. Každá z kapitol byla poutavá, vůbec jsem se nemohla od čtení odtrhnout. Vždy, když jsem si myslela, že mám jasno, co je zač Catherine, ale autor mě nejednou překvapil.
A ten konec, co k tomu dodat.. :-)

14.04.2024 4 z 5


Shanghai Baby Shanghai Baby Wei Hui

Líbily se mi citáty na začátku každé kapitoly.
Kniha jako taková nebyla špatná, ale obávám se, že si časem nevzpomenu, o čem vlastně byla.

07.04.2024 3 z 5


Hrdinové ohně Hrdinové ohně Nicholas Evans

Musím se přiznat, že po přečtení knihy, jsem lehce zmatená. Nemohu se zcela přiklonit ke komentářům, které knihu vynášejí do nebes...
O práci tzv. parahasičů autor věnoval pouhou asi třetinu knihy.
Mnohem více věnoval prostoru válečnému zpravodajství, potom mi však postrádá smysl název díla.
Další věc, která mi hodně vadila, velké skoky v čase. Občas jsem se zmateně vracela o kapitolu zpět, zdali jsem něco nepřehlédla, neboť najednou jsem byla v ději o pár měsíců dál dokonce roky.
Bylo těžké si tu oblíbit nějakou postavu, k srdci mi nepřirostla žádná z nich.
Ačkoliv je kniha velmi obsáhlá, na můj vkus obsahovala mnoho témat. Bylo to až příliš překombinované.

05.04.2024 3 z 5


Bez štěstí nepřežiješ Bez štěstí nepřežiješ Thomas Buergenthal

Z této knihy mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu je její obsah trýznivý, ačkoliv jsem knih na dané téma přečetla již mnoho. Na druhou stranu, občas jsem měla pocit, že je to psáno jakoby přes bublinu neb nevím, jak to správně popsat.
Určitě z jedním faktorů je, že autor knihu psal až po letech od hrůz, které zažil a že si mnohé věci vlastně příliš nepamatuje.
V knize se nachází i fotopříloha, která knihu ozvláštnila. Závěr knihy, kdy se autor věnoval své kariéře jsem přiznám víceméně přeskakovala.

31.03.2024 4 z 5


Noční bojovník Noční bojovník Janet Chapman

Nemůžu než jinak a dát knížce plné hodnocení. Čtení mě po celou dobu bavilo, rozesmávalo, bylo tam přesně to, co bych od odpočinkové a romantické četby očekávala.
I když je jasné, jak kniha skončí, vůbec mi to nevadilo ba naopak. Dialogy super. Propojení moderní doby a magie vskutku zajímavá volba. A co si budeme povídat, mužští hrdinové vystřihnutí, jak z dívčích snů :-)
Sem tam se objevil překlep v textu, ale za ten autorka nemůže. Skvěle připraveno na další díl s Maddy a Williamem, leč se ho v češtině nejspíš nedočkáme...

30.03.2024 5 z 5


Clarity Clarity Karolína Bendová

Dlouho jsem váhala mezi udělením dvou nebo tří hvězdiček. Chápu, že je to prvotina od autorky, že to nejspíš vycházelo na pokračování na síti, ale já jsem očekávala trochu víc.
Jako odpočinková četba po nějaké náročnější četbě to není úplně špatné. Ale styl vyprávění autorky mě vyloženě nenadchl.
Je tam mnoho nedotažených situací nebo přímo nelogických. Možná hraje i roli, že už rozhodně nejsem cílová skupina, možná by se mi to v mých 16ti líbilo více, kdoví.
Clarity mi k srdci příliš nepřirostla. Cameron je typický frajírek, ale co si budem vykládat, takoví táhnou nejvíc... :-)
Je tam až příliš náhod, aby to bylo uvěřitelné. Navíc záležitost "Scott" mně připadla, že ji autorka vytáhla vždy, jen když se ji to hodilo..

27.03.2024 3 z 5


Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Knihu Kde zpívají raci jsem nečetla, tudíž nemohu srovnávat, jak jsem tu mnohokrát v komentářích četla.
Mě kniha okamžitě zaujala, vůbec mi nevadilo střídání vyprávění z mužského a ženského pohledu od hl. hrdinů. Konec kapitoly mě navnadil, abych četla dál. Rozhodně jsem se dozvěděla zajímavé informace o těžbě pryskyřice, o které jsem do teď přiznávám se, neměla ani tušení. Popis drsných podmínek, pouť Dela a Rae a koneckonců i ostatních postav nebyla rozhodně jednoduchá.
Avšak musím se přidat k názoru, že zhruba po polovině knihy, hlavně po útěku, kniha dosti ztratila na té přímočaré drsnosti a reálnosti a stále častěji jsem si říkala, že tohle už by se nejspíš nestalo.
Samozřejmě jsem doufala v happyend hl. hrdinů, těch špatných je v reálném světě opravdu mnoho.
Přesto hodnotím knihu kladně, je to jedna z knih, kterou si budu rozhodně pamatovat.

22.03.2024 4 z 5


Nevěsta pro Moonrakers Nevěsta pro Moonrakers Madeleine Brent (p)

Kniha popisuje střet dvou naprosto odlišných kultur Anglie a Číny. Středobodem tu je mladičká Lucy, která žije v Číně, je velmi houževnatá, pracovitá, i když trochu naivní. Následně se vlivem osudu dostane do Anglie a čeká ji tam nejedna perná chvíle.
Kniha obsahuje drama, dobrodružství, notnou dávku romantiky. Prostě odpočinková četba na deštivá odpoledne.

11.03.2024 4 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Knihu jsem objevila náhodou, aniž bych tušila, že se hodí do letošní výzvy. Kniha je vyprávěna ze tří rovin, nejvíce se mi líbil pohled Tao. Přiznávám se, že jsem měla při čtení napsané na lístečku, do které doby patří William a George, trochu se mi to při čtení pletlo.
Díky postupujícím čím dál kratším kapitolám, se dílo četlo poměrně rychle. Rozhodně je téma zajímavé a alarmující a bohužel velmi reálné. Přesto mi přišlo, že ke konci knihy trochu ztratila na čtivosti.

09.03.2024 4 z 5


Světlé dny Světlé dny Zsuzsa Bánk

Zvláštní kniha.
To je první věc, co mě napadla po přečtení knihy. Ještě jsem nečetla knihu, která by vůbec neobsahovala přímou řeč a dlouho trvalo, než jsem si zvykla na styl autorky.
Rozčlenění na sáhodlouhé souvětí, velice pomalé tempo.
Na druhou stranu autorka dokázala i bez přímé řeči, napsat takový velice odpočinkový příběh.
Rozhodně první část, kdy jsou hl. protagonisté dětmi má něco do sebe... Autorka tak moc sugestivně popsala dům Evi a Aji, že jsem jej téměř viděla před sebou. Některé věci do sebe postupně zapadají, jiné vás možná překvapí.

21.02.2024 3 z 5


Kluk mého srdce Kluk mého srdce Huntley Fitzpatrick

První díl jsem nečetla, takže mi unikaly některé souvislosti. Ale jednalo se o odpočinkové čtení, přesto, že se v něm objevují i závažnější témata.
Vztah Alice a Tima mi přišel takový trochu překotný, až jsem listovala, jestli jsem nepřeskočila nějakou kapitolu.
Některé situace se daly předvídat, bylo tam dost náznaků.

18.02.2024 4 z 5


Odkud vane kouř Odkud vane kouř Sandra Brown

Těšila jsem se na knihu od autorky, která mě vždy dokáže vtáhnout do děje a není tomu jinak ani u tohoto díla.
Překvapilo mě, že děj nakonec vypráví vícero postav, chvíli mi trvalo, než jsem si na tento styl zvykla.
Každá z postav má své jedinečné vlastnosti, ty dobré i špatné.
Postupně autorka odhaluje příběh okolo doktorky Lary a její nedávné minulosti, která ji ovlivňuje i v současnosti.
Najde se tu vše, od nebezpečných, dramatických situací, romantiku až po zákeřnou pomstu.
Čtení ubíhalo rychle, u některých dějových linek se dalo očekávat, co se v nich může odehrát, jiné mě naprosto překvapily.

16.02.2024 4 z 5


Kdyby to věděla Kdyby to věděla Blake Pierce

Knihu jsem měla již nějakou dobu ve své čtečce, ale jak jinak letošní výzva mě přiměla si toto ne příliš obsáhle dílko konečně přečíst...
Po přečtení musím zkonstatovat mírné zklamání. Detektivka nebyla zcela špatná, ale čekala jsem o trochu víc.
Hl. hrdinka je ve svých 55! letech v důchodu, protože odešla ze služby u FBI do odpočinku a jak jinak se zcela nudí a chybí ji náboj a vzrušení, které u své práce měla. Tudíž, když se ji naskytne příležitost vpravit se znovu do své role agentky, neváhá a chopí se příležitosti.
Do toho se stává poprvé babičkou. A hodně vzpomíná na své úspěchy u chytání zločinců a přemítá nad svými dosavadními úspěchy.
Přidělí ji mladičkou agentku a samozřejmě se to neobejde bez různých peripetií.
Musím se přiznat, že mi hl. hrdinka příliš sympatická nebyla. V mnoha částech mi přišla arogantní a povýšená nad ostatními lidmi. Jakože ona byla/je znovu agentkou FBI a na ní nikdo nemá..
Do toho samozřejmě čtenář přemítá, kdo je oním vrahem.
Rozuzlení v podstatě přichází lusknutím prstů. Abych se přiznala, tato kniha mě nenavnadila, abych prahla po dalších příbězích o agentce Wise.
Plus teda by mě opravdu zajímalo, jestli je autorem knihy žena či muž, protože na internetu je obojí...záměr? Nebo něčí chyba?

11.02.2024 3 z 5


Věž v růžích Věž v růžích Marie Cordonnier (p)

Historická romance odehrávající se za dávných časů.. Tvrdohlavá Lilian, bránící svůj domov na jedné straně, odvážný a oddaný Raynal na té druhé.
Nechybí romantika, intriky, dramatické situace.
Knihu jsem brala jako odpočinkové čtení a toho se mi dostalo.

06.02.2024 4 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

O této sérii jsem věděla dlouho, ale až nyní jsem se dostala k jejímu přečtení. Fantasy příliš nečtu, přesto mě Skleněný trůn mile překvapil.
Bez problémů jsem se začetla do příběhu a s napětím sledovala "Lillian" a její boj nejen s účastníky klání. Nechybělo napětí, dramatické situace, tajemno, ale i překvapivě romantické prvky.
Charaktery jednotlivých postav jsou vykresleny zajímavě a nenašla jsem příliš slabých míst v ději. Velice rychle jsem si oblíbila Chaola i Doriana.
Překvapilo mě, že autorka napsala tento díl jako velice mladá. A po jejím přečtení jsem zatoužila ihned po pokračování.

04.02.2024 5 z 5


Ani ta nejlítější bestie Ani ta nejlítější bestie Edward Bunker

Knihu jsem si vybrala náhodně, aniž bych cokoliv věděla o E. Bunkerovi. Jeho filmová kariéra mě zcela minula.
Kniha je rozdělená na tři části. Autor se s textem nemazlil a o drsná slova či scény tu není nouze.
Čtenář záhy pochopí, že hl. hrdina Max má dozajista podobný osud jako autor díla. Seznámí nás jak to chodí ve věznici a jaké to je, když vás pustí na podmínku na svobodu.
Přiznávám, že druhá část mě až tolik nebavila. Nejsem u této knihy úplně cílovým čtenářem.
Avšak líbilo se mi, že se hned na začátku od W. Styrona setkáme s předmluvou a povídáním o autorovi. Stejně tak na konci knihy se nachází mnoho zajímavých informací.
Tato kniha není jediná, kterou Bunker napsal, avšak jak už to bývá do cz překladu byla přeložená pouze tato.

31.01.2024 4 z 5


Láska v Provenci Láska v Provenci Bridget Asher (p)

Musím se přiznat, že jsem od knihy očekávala více. Po přečtení ve mně zůstávají rozporuplné pocity. Nejsem si jistá, jestli se mi kniha vlastně líbila.
Hodně je to o minulosti s prolínáním do současnosti. Hlavní hrdinka mi příliš sympatická nebyla.
Celé je to takové hodně rozvláčné...

28.01.2024 3 z 5