Jackline5 Jackline5 komentáře u knih

☰ menu

Zaklínač a jeho svět Zaklínač a jeho svět Marcin Batylda

Kniha se snaží působit jako "vědecká publikace" vydaná v době zaklínače.
Každá kapitola je uvedena Marigoldovým pojednáním o tom, kdo danou část "napsal" a jakou má pro to kvalifikaci (př: Yennefer vypráví o magii).
Samotný "hlavní výklad" je pak průběžně doplňován o různé poznámky, vsuvky a jiné zajímavosti, které jsou různě citovány "dobovými zdroji", což knize dodává ten pravý nádech odbornosti. Tyto vsuvky jsou od hlavního výkladu graficky odděleny. Mě osobně ovšem dělalo delší dobu problém najít způsob čtení, při kterém by mě nerozptylovaly, a zároveň jsem žádnou z nich nevynechala.
Kniha je doplněná o obrázky z herního světa zaklínače, což trochu bourá pokus o vzhled akademické práce. Na druhou stranu, bez nich by to byla místy nuda.
Zpracování se jim celkově velice povedlo. Kniha je rozhodně vhodná pro všechny fanoušky (Snad kromě těch, co viděli pouze seriál. Těm by mohla kniha do budoucna prozradit spoustu zajímavých zvratů).

04.12.2022 5 z 5


Třaskavé pohádky aneb Malý chemický bestiář Třaskavé pohádky aneb Malý chemický bestiář Tereza Verecká

Jedná se o krátkou čtivou knížečku, se spoustou zajímavých ilustrací. Každá pohádka je uvedena krátkou básničkou o daném prvku. Příběhy jsou inspirovány skutečným chováním chemických prvků a sloučenin.
Knížka se bude určitě líbit mladým čtenářům se zájmem o přírodu a chemii, a dospělým se smyslem pro humor a nadsázku.

04.12.2022 5 z 5


Den, kdy se voskovky vrátily domů Den, kdy se voskovky vrátily domů Drew Daywalt

(SPOILER) Tento díl mě bavil o trochu více než první. Opět zde nalezneme nespokojené voskovky, tentokrát si ovšem stěžují na místa a situace, ve kterých se ocitli.
Autor zachoval grafické zpracování knihy. Tentokrát se ovšem místo dopisů setkáme především s pohlednicemi. Některé voskovky (narozdíl od prvního dílu) píší dokonce opakovaně. Můžeme tedy sledovat jejich postupnou cestu ke šťastnému konci.
Kniha je vhodná spíše pro mladší čtenáře. Lze je touto formou navést k jakési "úctě k vlastnictví věci".

04.12.2022 5 z 5


Den, kdy voskovky řekly DOST Den, kdy voskovky řekly DOST Drew Daywalt

(SPOILER) Krátká čtivá knížečka, ve které si nebohé voskovky stěžují na nehezké zacházení přímo jejich majiteli. Rozhodně pobaví a mladší čtenáře případně motivuje k preciznosti u vybarvování nebo správné volbě kontrastu ve výkresu.
Text je graficky zpracován do podoby rukou (a hlavně voskovkou příslušné barvy) psaných dopisů. Dopisy jsou krátké, všechny rozsahem textu odpovídají jedné straně knihy. Na vedlejší stránce je pak dětský obrázek, jako příklad "dokazující křivdu".
V závěru knihy se dočkají všechny voskovky kompenzace, čímž autor vnesl do knihy ponaučení...

04.12.2022 5 z 5


Malá kniha párty her Malá kniha párty her Quentin J. Parker

Krátká čtivá knížečka, kterou se zavděčíte i zarytým odpůrcům čtení.
Spoustu uvedených her již zaručeně budete znát. Buď jste je hrávali jako děti (samozřejmě ne s alkoholem ale třeba o bonbony), nebo jste je už na párty hráli ale s vlastními pravidly.
Čtení je sem tam doplněno o poutavý citát některé slavné osobnosti. Případně se můžete nechat rozptýlit designem úvodních stran, které mají připomínat herní karty.
Kniha žádným způsobem nenavádí čtenáře k pití (v úvodu dokonce zmiňuje škodlivost alkoholu), pouze radí co se dá dělat kdyby jste se na párty náhodou nudili ;)

05.07.2022 5 z 5


Chlad Chlad Paul Tobin

"Páni, to musím mít!" přesně to jsem si řekla když jsem tuhle knížku objevila na netu. A jsem za to ráda, protože samotný obsah je stejný odvaz jako obálka.
Na to že je to 416 stránková bichle jsem jí přečetla skoro na jeden zátah (co si budem, kniha vás tak jako tak nenechá usnout ;) )
Kresba komiksu je opravdu úžasně propracovaná, což oceníte hlavně u všech těch originálních příšerek. Bez této knihy by mě ani nenapadlo, že by člověka dokázala vyděsit tak obyčejná věc jako třeba prsty... Na horor vás může velice mile překvapit její barevné zpracování. Kromě tmavých odstínů zde najdete i všechny ostatní zářivé barvy, zároveň ale nepřijdete ani o kousíček děsivé atmosféry.
Samotný děj je plynulý a bez všech těch úžasných ilustrací i poněkud prostý. To hlavně proto, že autorovi šlo o psychiku postav spíš jak o jejich soukromý život... Ani v tomto ohledu kniha rozhodně není nudná, protože zde nechybí i nějaký ten masakr, vzpomínání na temnou minulost nebo šíleně děsivé události ze kterých vám i doma v obýváku stoupne hladinka adrenalinu.
Dva mini příběhy na konci knihy také stojí za pozornost. Když si je vložíte do kontextu celého příběhu, lecos vám vysvětlí. Nadhodí ovšem i spoustu dalších otázek k zamyšlení.
Co k tomu dodat: je to velmi děsivá hladová knížka se špetkou chladu navrch = Za mě povinná četba pro všechny milovníky hororu :)

24.06.2022 5 z 5


Nářek čarodějnice Nářek čarodějnice Bartosz Sztybor

Tento díl komiksového zaklínače mě trochu zklamal. Místy jsem měla pocit, jako by se jej autoři snažili už už vydat, jen aby se mohli věnovat něčemu jinému.
Celá kresba se pohybuje v černých a oranžových tónech, což dodává komiksu tu správnou ohnivou atmosféru. Toto moc krásné barevné zpracování bohužel kazí samotné provedení kresby. Autoři zvolili polo detailní styl podobný prvnímu dílu. Na rozdíl od "Skleněného domu" (kde byly místy neztotožnitelné pouze postavy v dáli), zde občas nastal problém s identifikací samotného obličeje postavy (včetně těch hlavních). Ilustrátor tento DROBNÝ nedostatek naštěstí vyvážil přidáním výrazného barevného elementu, komukoliv kdo byl pro příběh důležitý. Pokud vás tedy zmate obrys postavy, třeba vám pomůže barva pláště, plamenná řeč, či výrazně žluté oči...
Orientaci místy ztěžuje také volba černého pozadí v kombinaci s černými rámečky komiksu. Tentokrát není v příběhu příliš nových, mužských postav, takže pokud máte pocit, že se Geralt naklonoval, koukáte do dalšího rámečku ;)
Příliš nevyvedenou kresbu alespoň vyvažuje samotný příběh. Jako vždy komplikovaný, se spoustou zvratů, děsivým tajemstvím a nějakým tím monstrem. Vyprávění mi trochu připomíná "Blednoucí vzpomínky": Opět se čtenář hrabe Geraltovi v hlavě (dokonce s podobným problémem), opět má příběh detektivní nádech a shoduje se i pasáž o Geraltově pátrání na vlastní pěst o které původní zadavatel nestojí...

Autoři pro základ vyprávění zvolili dvě velmi vážná témata, a dle mého názoru je zpracovali opravdu dobře. Jediná vada na kráse tohoto komiksu je tedy výše zmíněná kresba. Celou řadu komiksů doporučuji.

26.05.2022 4 z 5


Proces (komiks) Proces (komiks) David Zane Mairowitz

Další z povedených grafických románů v mé sbírce.
Celý komiks je černobílý s velice propracovaným stínováním. Do rámečků kreseb jsou šikovně vmontovány i různé doplňkové motivy jako třeba kostlivci či hodiny, které ovšem také pracují s příběhem.
Příběh bohužel nemohu porovnat s originálem, protože jsem ho zatím nečetla. Je v něm ovšem shrnuto asi vše o čem jsme se učili ve škole: K. a jeho slečny, jeho dilema s právníkem, i úvahy o konci procesu (které jsou ke konci knihy zpracované zajímavými surrealistickými kresbami).

07.04.2022 5 z 5


Pes baskervillský (komiks) Pes baskervillský (komiks) Jan Štěpánek

Povedeně zpracovaná kniha.
Ilustrace jsou velice propracované. Bohužel jsem měla díky zvolenému stylu kresby místy problém určit o kterou postavu se jedná (obzvláště u Holmese). Barevně je komiks velice ponurý, což dodává příběhu tu správnou atmosféru. Ilustrace jsou laděny do modré barvy, zatímco bubliny s textem mají černý podklad s bílým textem (Nedoporučuji tedy číst za svitu lampičky ;) ).
Samotný příběh je na můj vkus celkem uspěchaný a neobsahuje některé detaily, jinak se ovšem přesně drží knižní předlohy.
Povinnou četbu tímto zpracováním asi neošidíte, ale rozhodně stojí za přečtení.

07.04.2022 5 z 5


Artemis Fowl: grafický román Artemis Fowl: grafický román Eoin Colfer

Kniha má opravdu povedené ilustrace. Vše je sladěné do modré barvy, což dodává příběhu tu správnou dramatičnost.
Příběh je plný akce, tajemna, a pokrokové technologie. Málokdy se vidí tak promyšlené skloubení detektivky, fantasy a do jisté míry i sci-fi. Kniha nabízí zajímavé nové a "neokoukané" prostředí.
Artemise zatím vnímám spíše jako antihrdinu nežli padoucha, ale kdo ví... Tohle je zatím jenom první díl.

31.03.2022 4 z 5


Korektor Korektor Jana Kilianová

Na tuhle knihu si vzpomenu vždy když se jdu pohádat s naší "dobrovolnou korektorkou" školního časopisu, protože:
1) kniha místy dokáže předpovědět, jak naše sezení skončí,
2) omlátí mi ji o hlavu (obrazně řečeno) vždy, když se vymlouvám na AUTORSKÝ ZÁMĚR,
3) kniha funguje jako "povinná četba" pro nové členy, kteří by chtěli do časopisu psát.

Ať chcete nebo ne, najdete se v ní v situacích z běžného života, ale i v těch když už cosi publikujete. Kniha je tedy vyobrazením čirého utrpení kterým si projde korektor i autor (hlavně korektor). Ale nebojte se, mimo to je i vtipná a plná skvělých obrázků. Rozhodně doporučuji.

31.03.2022 5 z 5


Úžasní psi Úžasní psi Helen Exley

Malá knížka plná srdcervoucích citátů a roztomilých čumáčků na každé druhé straně. Rozhodně potěší.

31.03.2022 5 z 5


Bílá nemoc (komiks) Bílá nemoc (komiks) Jan Štěpánek

Opravdu krásně zpracovaná kniha.
Ilustrace jsou velice propracované se spoustou detailů (obzvláště "malomocní" stojí za to).
Samotný příběh je na rozdíl od knihy místy osekaný o některé promluvy (většinou ty ve kterých postavy váhají), ale nejpodstatnější okamžiky vystihuje dokonale.
Povinnou maturitní četbu s touto knihou nejspíš "neošidíte" ;) ... Za přečtení ale rozhodně stojí.

31.03.2022 5 z 5


Nimona Nimona Noelle Stevenson

Tahle kniha je prostě úžasná. Autorce se povedlo nenuceným způsobem skloubit žánry: sci-fi, fantasy a prostředí "superhrdinů". Komiks je plný vtipů, zvratů a napínavých událostí, díky kterým se od něj jen tak neodtrhnete.
Obsah je vhodný i pro starší děti (místy teče trocha krve), protože nese jakési "ponaučení"
- jak blízko může mít padouch k hrdinovi
- jak snadno se hrdina může změnit v padoucha
- kdo by měl být ve skutečnosti "příšera" ...
Kresba je barevně velice pestrá a poněkud prostá. Náramně se ale hodí do kontextu celého vyprávění.
Jediné co se knize dá vytknout je, že bohužel nemá pokračování.
(A možná také nedostatečné zastoupení slibovaných laserů, ale "vem to čert", kyselinová pistole je daleko lepší.)

21.03.2022 5 z 5


Z masa a ohně Z masa a ohně Aleksandra Motyka

(SPOILER) Tento díl je na rozdíl od předchozích dílů opět daleko chudší, co se počtu monster týče. Jako kompenzaci nám ale autoři nabízejí pořádně zamotanou, skoro až "detektivní" zápletku. Jako výrazné plus by se dalo vnímat i to, že se nám poprvé v komiksové řadě zaklínače objevuje Marigold (ten mi zde doposud celkem chyběl, protože ho vnímám jako Geraltovo přítele/osinu v ... číslo 1).
Komiks je celkově velice dobře zpracován v ohledu na exotické prostředí, kde se příběh odehrává. Kresba je opravdu povedená, se spoustou detailů a barev. Samotný příběh je pak bohatý na kouzla, záludná překvapení, a vtipy spojené s Marigoldem.

21.03.2022 5 z 5


Dantovo Inferno - První peklo: Beran - V chřtánu moci Dantovo Inferno - První peklo: Beran - V chřtánu moci Carl Friedrich Frey

Začátek knihy byl chaotický z cela, ke konci jsem se už místy začala chytat. Výsledný smysl mi však stále uniká.
Naštěstí je kniha velice krátká takže se dá bez větších obtíží přečíst znovu.
Ilustrace jsou vcelku propracované. Místy je ale kazí nepromyšlené stínování, po kterém některé postavičky vypadají opravdu zvláštně (př: Paní bot).
Vzhledem k autorově myšlence vytvořit filosofické dílo oceňuji zpracování formou "bezrámečkového" komiksu. Pro lepší orientaci jsou u textu přichystané "navigační šipečky". Jsou ale snadno přehlédnutelné, případně si jejich směr můžete vyložit jinak než-li autor zamýšlel = alespoň v tomto směru máte o zábavu postaráno :)
Jak je na konci knihy naznačeno, mělo následovat pokračování. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že se ho nikdy nedočkáme.

20.03.2022 1 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Kniha vytváří spoustu námětů k zamyšlení, včetně aktuálních témat. Občas jsem měla problém s jazykem kvůli archaizmům. Po Dášence je to moje další oblíbená Čapkova kniha.

08.03.2022 5 z 5


Hovno hoří Hovno hoří Petr Šabach

Kniha je velice čtivá. Nabízí spoustu nevšedních komických příhod, ale i těch obyčejných z autorova života. Je v ní nenápadným způsobem nadhozeno srovnání mezi mužským a ženským stylem uvažování. Vřele doporučuji.

08.03.2022


Herbář prapodivných potvorů pro dospělé děti Herbář prapodivných potvorů pro dospělé děti MaComix

Malá knížečka vtipně zpracovaných slovních hříček. Každá ilustrace je doplněna básničkou která vysvětluje její význam. Doporučuji.

07.03.2022 5 z 5


O umění válečném O umění válečném Sun-c'

Jedná se o nejnovější překlad pana Oldřicha Krále.
Na rozdíl od knihy: Mistr Sun o válečném umění / Mistr Sun o básnickém umění
zde chybí pouze básnické zpracování pana Koláře.
Proč se pan Král rozhodl oddělit tato dvě díla od sebe zmiňuje v úvodu, spolu se známými fakty o mistru Sunovi.
Překlady Sunových traktátů jsou na každé straně doplněny kaligrafiemi, což knize dodává ten správný nádech Asie. Dojem umocňuje i krásná Japonská vazba.

01.03.2022 5 z 5