Jacinda Online Jacinda komentáře u knih

☰ menu

Krok za krokem prvním rokem Krok za krokem prvním rokem Jiří Dunovský

Tak tahle komunistická brožura je až přehnaně a nečekaně dobrá. Na každý měsíc je tak akorát rad. Vše rozumné, často podané s vtipem. Našla jsem tam jen minimum věcí, které podle mě již neplatí. Ve výsledku se na tuhle brožurku, která mi zbyla po mně samé obracím častěji, než k jiným moderním bichlím plných kravin. Klidně by se to v upgradované verzi mohlo rozdávat v porodnicích. A někteří pediatři by se mohli podívat do přiložené tabulky vývoje a přestat chtít po čtyřměsíčním miminku výkon, který odpovídá šestiměsícům -_-

23.03.2024 5 z 5


Elementum Elementum Jiří Dittrich

Příjemné fantasy, padlo mi zrovna dobře do noty :)

04.02.2024 5 z 5


Naše dítě Naše dítě Miroslava Klímová-Fügnerová

No...co mě k těm radám napadá. Toto.
Autorku, tu odpornou plesnivou bábu, bych vytáhla z hrobu, zreinkarnovala, zbičovala, podrobila všem jejím mučícím trýznivým praktikám a pak ji zase pohřbila zpátky. Všechny její knihy bych shromáždila a spálila.
Tak a ted mě omluvte, jdu pochovat a pomazlit se se svým miminkem, abych se JÁ uklidně o něj.

21.01.2024 odpad!


50 let videoher 50 let videoher kolektiv autorů

Kdo nedá do 50 let videoher Heroes I, Heroes III a Posla smrti snad ani nemá právo vydat takovou knihu. Místo vyhrabání nějakých obskurních záležitostí mohl být dán prostor jedné z nejznámějších a nejlepších strategicko-taktických her ze světa HOMAM a stejně tak by pozornost zasloužila i úchvatná adventura Posel smrti, jejiž práva pak koupilo i zahraniční studio a navázalo dalšími dvěma díly.

Edit: Po Zoltánově příspěvku musím také zmínit Deus Ex nebo Zaklínač. To už je skutečný hardcore.

Kniha je tak klasické dilema: někdo si tam to svoje najde a někdo ne. Já bohužel nenašla. Respektive něco ano (alespoň ty Brány Skeldalu tam jsou, ale to by člověk musel být už úplný ignorant, aby je vynechal), ale něco ne. Za takovou cenu docela zklamání. A co se provedení týče, rozkládací strany hrozí natrhnutím a v knize je hodně překlepů.

21.01.2024 3 z 5


Těhotenství a mateřství Těhotenství a mateřství Miloš Velemínský ml.

Z kapitoly o peřince jsem nabyla dojmu, že mé dítě bez ní brzo zemře. Pokud to tak je, proč děti balili v porodnici do zavinovačky a ne do peřinky? A odkaz na eshop k pořízení je trapný. Cpát peřinku do autosedačky vyložený hazard.
Jak už tu zaznělo, kniha je solidním product placementem. A že by moje miminko u kojení padalo únavou jenom proto, že ho nekojím v peřince (laktační poradkyně důrazně doporučila kontakt nahé kůže na kůži), to jsem si taky nevšimla.

03.11.2023 3 z 5


Zázračná imunita Zázračná imunita Matt Richtel

Beletristické zpracování záhady kolem naší imunity. Na čtyřech příbězích autor ukazuje neuvěřitelnou složitost obranyschopnosti lidského těla a jasně dokazuje, že nikdo nechce mít slabou ale ANI silnou imunitu. Klíčem je vyvážená imunita!

Nejvíc mě zaujala část, ve které se řeší vzestup autoimunitních onemocnění. Opravdu znepokojující jsou důkazy, že za masivním rozšířením autoimunity stojí přehnaná hygiena, nedostatečné vystavování těla patogenům, dezinfekce, antibakteriální mýdla atd.

Tuto knihu důrazně doporučuji všem. Hlavně těm, co mají sklony každou blbost řešit léky nebo svým dětem utírat ruce po hraní venku.

28.04.2023 5 z 5


Superinteligence Superinteligence Nick Bostrom

Velmi náročná kniha čtená pro studium vlastní AI sci-fi.

31.03.2023 5 z 5


Divotvůrce Divotvůrce Sebastien de Castell

Damonka12, Francesca14 a Betule3. Jejich komentáře mohu slepit dohromady a říct, že je to i můj názor.
Měla jsem obrovské očekávání, protože autor je velký sympaťák a poznala jsem ho osobně. Ale běda. Zaprvé mě kniha překvapila krutostí. Zadruhé mě kniha překvapila rozvleklostí. Zatřetí mě kniha překvapila tím, že nemám nikoho ráda. Jo vlastně Reichis. Ano tím to končí.

Svět je totálně zkažený a autor se snaží za každou cenu vnutit všem stranám černou i bílou, byť někdy to nefunguje, at je přednes sebesnaživější. Postavy mě převážně sraly. Bohužel nikdo z nich nechcípl. To je docela zváštní, na to že si autor libuje v týrání zvířat. A jak to dopadá, když autor týrá zvířata? Dočká se ode mě kruté reakce...

A pak tu máme Kellena. Ani on mě neohromil. Po celou dobu má platit za bystrého chlapce, ale často uvažuje jako idiot. Něco chápe okamžitě a něco omýlá dokola, ačkoli důkazy jsou jinde. Celá kniha by se dala shrnout do: Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije.
Konec knihy.

Přeskovala jsem stránky, ke konci dost tvrdě. Měla jsem jiná očekávání a to byla evidentně chyba. Nelíbí se mi, jak příběh dopadl, jak skončily postavy ani jejich chování. Nedokážu se s tím ztotožnit a hlavně mě to ani nebaví.

14.03.2023 2 z 5


Vztahy a pasti Vztahy a pasti Jan Vojtko

Ocenuji hlavne kapitoly o vztahu jako takovem, o terapii (neobvykla a prekvapiva kapitola) a rodicovstvi misto partnerstvi. Jako vzdy je nejsmutnejsi, ze se tato kniha pravdepodobne nedostane k polenum, co to potrebuji. A to o te pedospolecnosti by se melo vytesat do kamene

07.11.2022 5 z 5


Před-svědčování. Revoluční způsob, jak ovlivnit a přesvědčit Před-svědčování. Revoluční způsob, jak ovlivnit a přesvědčit Robert B. Cialdini

Moc se mi líbí, jak má pan Cialdini vše ověřené. Takto si představuji prvotřídní knihu osobního rozvoje. Opět jen škoda, že se to nedostane i k některým zabědněným osobám. Hlavně poslední kapitoly by si měla přečíst tak půlka zaměstnavatelů. Už se těším na další knihu.

19.11.2021 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Kniha je krásná a poetická, má zajímavý nádech a atmosféru. Můj problém s ní je, že jsem prostě neměla ráda Kyu. Čím byla starší, tím mi byla protivnější. A nemohu se zbavit některých logických problémů. Často jsem balancovala na hraně představit si někoho totálně samotného v chatrči mimo a zároveň si o pár let zavede elektřinu a je v poho. Že některé věci vůbec dospěly tam, kam dospěly. Proč ji třeba někdo neadoptoval (Mořan...). Věk mi neodpovídal chování. Chování mi neodpovídalo okolnostem. Toť k příběhu. Druhá stránka věci je pak stylistická a literární, která je naopak velmi pěkná. (občas ale těch popisů a obratů bylo na mě až moc). Překlad pak fenomenální, obálka krásná a výstižná.

25.11.2020 3 z 5


Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Vynikající. Franze jsem si přes to všechno zamilovala. Úžasný nečernobílý příběh, který pro mě byl často zkouškou, zda vydržím číst. Výborně napsané. Strašně se mi líbil (pro mě neobvyklý) způsob vyprávění. Kniha mě svírala, příběhu jsem podlehla. Dva lidi, kteří nalezli lásku tam, kde měla panovat smrt.

17.10.2020 5 z 5


Dospívajícím dívkám Dospívajícím dívkám Miriam Stoppard

Náhodou jsem si vzpomněla na tuhle záležitost :D Kdysi mi byla nápomocná. V čase kdy člověk sosal rozumy z poradny bravíčka. Něco je ale aktuální stále a forma je moc pěkně podaná.

07.08.2020 5 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Příručká základů pro "modré povahy" a kniha, kterou by si v deváté třídě měli všichni povině přečíst v rodinné výchově. Jak už psalo mnoho uživatelů, je to dobrý základ, ale jde málo do hloubky. Za mě největší přínos byla kapitola o toleranci a poté zamyšlení (připomenutí) jak stejné situace vnímáme odlišně a vždy musíme počítat s tím, že druhý "neví". Bohužel se obávám že, stejně jako mnoho dalších knih, bez povinnosti číst (ve škole/v práci) se tato kniha dostane znovu jen k lidem, co vztahy a psychologii aktivně řeší (byť jen na laické úrovni) a k pařezům, kterých se to týká, nikdy nedojde. Ať by byla napsaná jakkoli, znám mnoho lidí, co nad ní stejně mávnou rukou. Právě tihle by to měli číst.

30.06.2020 3 z 5


Barikáda z kaštanů: Pražské povstání v květnu 1945 a jeho skuteční hrdinové Barikáda z kaštanů: Pražské povstání v květnu 1945 a jeho skuteční hrdinové Jindřich Marek

Vynikající kniha prostá všech mýtů a naopak plná detailů, které si neznámí hrdinové zaslouží. Pro každého, kdo se zajímá o PP povinnost.

13.05.2020 5 z 5


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Od knihy jsem očekávala něco úplně jiného. Představovala jsem si, že jsou všichni kompletně odříznutí, zcela sami, vypadají divně. Někteří z nich jsou vlastně jen hodně na samotě. Protože jsem poslouchala audioknihu, vždy jsem si nejdřív poslechla příběh a pak se podívala, jak dotyčný vypadá. To bylo překvapení. Hodnotila bych dějově 4, ale půl hvězdy navíc za literární přínos a půl hvězdy za vynikající audioknižní zpracování (pozor, v audioknize chybí dvě povídky).

30.01.2020 5 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Nikdo nedokáže nenávidet tak jako člověk.Udělej kámen člověkem a ukamenuje tě.

28.01.2020 3 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Přemýšlím, proč dávám dvě hvězdičky, když jsem z audia tak polovinu neslyšela. Nejspíš je to určitou citovou vazbou, která se ale nepojí ke knize a tak nadhodnocuji. Kniha je od první sekundy neskutečně nudná, rozvleklá a podivně o ničem. Geralt je, jak řekl můj kolega, celou dobu totálně "lejm" a jediná chvíle, kdy jsem opravdu poslouchala se zaujetím, byl konec královského banketu a scéna s tsunami. Navíc se i Geralt vyjadřuje jinak a mluví jinak, než jsme zvyklí. A pokud jde o audioknihu, jako by to nebavilo dabovat i Martin Fingera. Jinak precizní přednes je totiž trochu fádní a špatně rozlišitelný. Ovšem já mu to nemám za zlé. Tohle chtěl mít každý rychle za sebou. Přátelské doporučení. NEZAČÍNEJTE TOUTO KNIHOU. A raději s ní nezačínejte vůbec.

23.01.2020 2 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Paní jezera pro mě byla bohužel z velké části úlet. Celá kniha je mimořádně rozvleklá a mnoho pasáží mě vůbec nezajímalo. Především Nimue a vše kolem ní. Stejně tak putování Ciri mi občas přišlo zbytečně popisované. Ve výsledku mám k této postavě stejné pocity, jako na začátku ságy. Leze mi na nervy. Spoiler alert. Za běžných okolností bych hodnotila 3 hvězdami, co však nemohu odpustit a neodpustím, je autorův masokombinát, ve kterém popravil všechny, které jsem měla ráda. Především Regisův epický konec v pěti větách byl skutečně epickým výsměchem všemu. Jak může Geralt v jedné scéně říct, že by s Regisem nidky nebojoval, protože by ho možná ani neporazil a Vilgeforts si ním vytře zadek, aby vzápětí Gelart rozmetal Vilgefortse? Jako really? Očekávala jsem alespon megalomanský bojn kdy nám Regis konečně ukáže, čeho je schopný (osudy postav už jsem totiž věděla) a místo toho jsem byla jen znechucená. Místo sračkojdních popisů hovadin mohl autor věnovat stránku této skvělé postavě a dopřát jí alespon velkolepý konec. To i ten Cahir dostal větší prostor. Přesto nedokážu potlačit pachuť marnosti. Jakoby autor skutečně potřeboval věci bleskově (rozuměj odflákle) vyřešit a dodat příběhu ještě trochu té krve navíc, přece aby to bylo "to pravé epické fantasy". Zklamání. Velké zklamání.

10.01.2020 2 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Audiokniha - v zásadě mistrovské zpracování v několika hlasech, kterému vévodí Jiří Plachý a vynikající Dvořák (přestože Fingera jsem si nakonec oblíbila ze všech nejvíc). Mezi nejlepší povídky řadím 1. Boj se strigou, 2. otázka ceny, 3. Poslední přání. Nejméně se mi naopak líbilo Zrnko pravdy (strašná nuda) a Menší zlo (mimořádně protivné postavy).

10.01.2020 4 z 5