j.kostal j.kostal komentáře u knih

Obálka knihy Jeřábi táhnou na jih Jeřábi táhnou na jih Lisa Ridzén

Myslím, že pre mňa je táto knižka, počúvaná vo forme audia, audioknihou roka. Bez debaty. Kniha, ktorá vo vás musí zanechať stopu, pretože je o najdôležitejších ľudských hodnotách - o priateľstve, obetavosti, o pochopení, a o láske a dôvere, a zároveň je to hlboko ľudská sonda do duše jedného osamelého človeka a jeho psieho súputníka.
Audioknižná forma je výnimočná v tom, že všetkým tým emóciám dáva ešte ďalší hlboký rozmer. Pre mňa nečakaný zážitok, aj preto, že som sa spolu s mamou staral dlhé roky o babičku s Alzheimerovou chorobou, takže som si pri počúvaní na ňu častokrát pomyslel.... a len to podčiarkuje fakt, že si máme vážiť všetky chvíle so svojimi blízkymi, lebo všetko je len krehké a dočasné....
A že na konci som mal oči plné sĺz, hoci som vedel, ako to dopadne? Nuž, nešlo to inak....5 hviezdičiek!

16.02.2026

Obálka knihy Piranesi Piranesi Susanna Clarke

Literárna lahôdka, ktorá nie je tak úplne pre každého.
Nerád škatuľkujem, tu však ide o akúsi "atmosferickú fantasy" i keď vo veľmi zvláštnej forme - je to kniha na pomedzí medzi akýmsi snom a zároveň záhadou, kde jedno neprevalcuje to druhé, ale sú v akejsi krehkej rovnováhe. A to, že som túto knihu počúval v audiopodobe, dáva tejto knižke ešte pridaný "tretí rozmer" kde si vie človek túto snovú pomalosť spojenú so záhadou patrične vychutnať.
Priznávam, že toto nie je moje prvé stretnutie so Susannou Clarkeovou - tým bol jej "opus magnum" Jonathan Strange a pán Norell, a tak som tak trochu očakával niečo "iné" a toho sa mi dostalo v plnej a svojím spôsobom hutne minimalistickej miere vrchovatej.
ČV 2026 2/20 - hodnotenie 97%

18.01.2026

Obálka knihy Žít v New Yorku Žít v New Yorku Miroslav Holub

Čítané v rámci plnenia ČV na rok 2026.
Jedno treba autorovi uznať, a to, že je to skvelý pozorovateľ jemných detailov v jednotlivostiach doby - rozprávanie mi prišlo miestami ako faktografický dokument, kde sledujete jednotlivé obrázky života v New Yorku so všetkými jeho obyvateľmi, obchodmi, cestovným ruchom, temnými uličkami Harlemu v kontraste s vysvieteným Broadwayom, a zároveň lyrizovaná próza, ktorá stavia oproti sebe nástrahy veľkomesta s krehkou ľudskou dušou - suma sumárum, hoci je to pohľad starý 50 rokov, stále je aktuálny a mne sa len potvrdilo, že život v akomkoľvek veľkomeste nie je pre moju introvertnú povahu to pravé orechové.
ČV 2026 - tri hviezdy - 65%

15.01.2026

Obálka knihy Misery Misery Stephen King

Som rád, že som sa v rámci čitateľskej výzvy mohol po 13 rokoch po tretí raz vrátiť k tomuto Kingovmu majstrovskému dielu. Nie je to horor, a nejde o Kingov ďalší grafomanský počin, a práve preto toto dielo vyniká - či už hutnou syrovou atmosférou strachu, majstrovsky vycizelovaná psychologická drobnokresba oboch charakterov, či už psychomaniačky Annie Wilkesovej, alebo aj spisovateľa Paula Sheldona, kvetnatné reči idú bokom a čitateľ drží Paulovi palce, či chtiac, či nechtiac - ide o boj nielen s písmenkami na písacom stroji, ani o výhru v hre Ako to bude ďalej, Paulie?, ale čistý boj o holý ľudský život popísaný spôsobom absolútne kingovským. Napätie sa dá s každou ďalšou stránkou krájať - a kniha v knihe je len čerešničkou na torte (ktovie, či sa dá niekde zohnať jej úplné znenie :D :D).
Avšak pozor Stevie, aby sa niekde nenašla nejaká "fanynka číslo jedna" a nechcela od teba napísať "Pištoľníkov" návrat"!
ČV 2026 - 100% bez debaty.

13.01.2026

Obálka knihy Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Počúvané ako audiokniha v rámci navodenia tej pravej vianočnej atmosféry dva dni pred Štedrým dňom.
Ide o klasiku s hlbokým posolstvom, ktoré znovu a zas ukazuje, čo je skutočným zmyslom vianočných sviatkov a to je rodina, vzájomné porozumenie, láska a hlavne v pokora v srdciach každého jedného z nás. Určite si pozriem aj niektoré z filmových adaptácií. Krásne Vianoce všetkým!

23.12.2025

Obálka knihy Dvanáct rozhněvaných mužů Dvanáct rozhněvaných mužů Reginald Rose

Tak toto bolo nečakané prekvapenie, ktoré ma totálne dostalo. Komorná dráma na pozadí rozhodovania o živote a srmti, kde bolo dokonale vidieť, aká je tenká línia medzi spravodlivosťou a justičným omylom. Na malej ploche autor skvele vykreslil jednotlivé charaktery spôsobom, akoby ste sledovali akčný film (inak filmové spracovanie si samozrejme pozriem po prečítaní tiež). Skvelá záležitosť, ktorú odporúčam všetkými desiatimi a piatimi hviezdičkami bez debaty k tomu!

24.11.2025

Obálka knihy Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Nežné pohladenie po duši pre malých aj veľkých plus geniálna fotopríloha....čo viac k tomuto malému literárnemu pokladu dodať?

23.11.2025

Obálka knihy Exillium Exillium Shannon Messenger

Tak je jasné, že celá táto séria nie je moja veková kategória, napriek tomu ako oddychovka je to fajn a dúfam, že si celá táto séria knižiek nájde v SR a ČR viac priaznivcov.

09.11.2025

Obálka knihy Karlík a velký skleněný výtah Karlík a velký skleněný výtah Roald Dahl

Dôstojné pokračovanie dobrodružstiev Karlíka a jeho uletenej rodinky, nenadchne ani neurazí, máličko možno drobná nezrovnalosť s vekom "domova dôchodcov" oproti prvej časti, ale inak také správne uletené a pre decká ako stvorené.

08.09.2025

Obálka knihy Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Veľmi príjemné pohladenie po duši plné fantázie a poučenia v jednom. Počúvané ako audiokniha a po dopočúvaní na porovnanie pozretý film z roku 2005. Odporúčam všetkým bez ohľadu na vek, pohlavie, či vierovyznanie :D Veľmi vydarený návrat do detstva a idem si zjesť tabuľku čokolády....alebo dve?

07.09.2025

Obálka knihy Tajemství Křišťálové hory Tajemství Křišťálové hory Petr Junek

Tak toto bola naozaj pecka. Knižku som počúval v absolútne skvelej audioverzii a nemohol som sa odtrhnúť, tak skvelý audiopočin som nepočul už dávno. Zmes tajomna, všadeprítomného strachu, vynikajúco popísaných charakterov vám nedá a vy musíte pokračovať ďalej, v dusivej mystickej atmosfére plnej napätia. A nikdy by som si nepomyslel, že si za takú krátku chvíľu obľúbim aj postavy kriminalistov, a to všetko umocnené skvelou interpretáciou oboch aktérov. Bravo, 5 hviezdičiek, bez debaty.

02.06.2025

Obálka knihy Ranč na Červenom vrchu Ranč na Červenom vrchu Jamie McGuire

Knižku som dostal niekedy minulý rok ako darček od krstnej a tak nejako na ňu vyšiel rad - keďže som si nečítal anotáciu, vôbec som netušil, do čoho idem.
Tak v prvom rade, vôbec to nebolo zlé, hoci tento žáner nejako často nečítam, tak tá celosvetová apokalypsa bola vykreslená dôveryhodne, postavy boli uveriteľné a sympatické, dej tak postupne odsýpal, nebolo to síce nič, z čoho by som ostal v napätí a hltavo otáčal stránku za stránkou, ale proste taký svižný priemer, pri ktorom som sa nestihol nudiť. A v závere mi možno aj prišlo trochu ľúto, že sa nám preriedil okruh postáv, ale asi to tak malo byť. Poctivé tri hviezdičky.

12.04.2025

Obálka knihy Kníška Karla Kryla Kníška Karla Kryla Karel Kryl

Mučivo znepokojivé, mučivo pravdivé a mučivo aktuálne - aj to je Karel Kryl dnes, rovnako, ako bol pred 40-timi rokmi. Umocnené tým, že som pri čítaní zároveň počúval hudobné stvárnenie a neostáva iné, ako ticho skloniť pomyselný klobúk. Bravo - no chýbate tu i dnes...

13.03.2025

Obálka knihy Havran (dvojjazyčná kniha) Havran (dvojjazyčná kniha) Edgar Allan Poe

Nikdy som sa zatiaľ nedostal k tvorbe Edgara Allana Poea a tak bol už najvyšší čas, aby som sa zoznámil s jeho nesmrteľnou klasikou - básňou Havran. Navyše zasadenej v kontexte predvojnových, povojnových aj moderných súčasných prekladov tejto básne. A to všetko doplnené sprievodnými štúdiami, aby tak človek dokázal lepšie pochopiť súvislosti a úskalia súvisiace s prekladom tohoto nesmierne náročného literárneho počinu...každý má niečo do seba, každý má v sebe niečo osobité, temné a bavilo ma sledovať vývoj jazykových prostriedkov užívaných v jednotlivých koncepciách, invenciu a prekladateľský um - v angličtine som si ju prečítal tiež, a klobúčik dolu!

09.03.2025

Obálka knihy Bouře na obzoru Bouře na obzoru Kevin J. Anderson

Tak tento tretí diel ságy zamiešal karty snáď ešte viac - na pár otázok odpovede dostaneme, ale ešte viac sa ich vynára - plus prichádzajú na scénu aj nové postavy či postavičky a my sa ocitáme opäť vo víre akcie, intríg a bojov a nielen medzi mimozemskými rasami, ale aj medzi ľuďmi samotnými....a tak nezostáva, než sa v rámci re-readingu pustiť rýchlo do dielu s poradovým číslom 4!

02.02.2025

Obálka knihy Skrytá říše Skrytá říše Kevin J. Anderson

Tak opakované čítanie prvého dielu ságy po dvadsiatich rokoch bolo skutočne príjemným osviežením na koniec roka 2024, veľmi rád som sa k nemu vrátil a zaspomínal si, ako ma táto sága svojho času uchvátila, ako som čakal netrpezlivo na vydanie ďalších dielov rok čo rok a ako som s údivom sledoval ten úžasný prepletenec vzťahov, intríg a napätie, proste všetko, čo má kvalitná space opera mať. Už sa teším na druhý diel!

04.01.2025

Obálka knihy Kdyby nám Paříž vyprávěla Kdyby nám Paříž vyprávěla Jiří Žák

Autor nám nenásilnou formou približuje metropolu Francúzska prostredníctvom odkrývania známych aj menej známych, ale hlavne ľudských príbehov počas dlhej histórie Paríža. A tak nahliadneme do spleti ulíc a uličiek, odhalíme tajomstvá parížskych námestí či cintorínov, vypravíme sa po stopách parížskych kaviarničiek či monumentálnych kostolov a chrámov, aby sme svoju prechádzku ukončili prehliadkou ateliérov a odviezli sa metrom. Občas trošku veľa zmätočných informácií naraz, takže bez nejakej tej mapky sa čitateľ tak celkom nezaobíde, ale každopádne táto exkurzia Parížom stála za to. Čítané v rámci ČV 2024 - 77 %.

06.12.2024

Obálka knihy Spáleniště světů Spáleniště světů Kevin J. Anderson

Keďže som sa po 20 rokoch pustil do opakovaného čítania série Sága Sedmi Sluncí, vcelku by ma zaujímalo, či BARONET niekedy bude zvažovať znovuvydanie tejto ságy, rovnako ako jej pokračovanie v podobe trilógie SAGA OF SHADOWS, ktorá teda v našich končinách zatiaľ nevyšla.

10.11.2024

Obálka knihy Podivuhodný případ Benjamina Buttona Podivuhodný případ Benjamina Buttona Francis Scott Fitzgerald

Príjemne smutne znepokojujúca novelka, ktorá si zaslúžila byť oveľa oveľa dlhšia a rozvinutejšia, napriek tomu hodnotím kladne už za ten originálny nápad.
Možno, keď mrknem na filmové spracovanie, tak to mi napovie viac...

03.11.2024

Obálka knihy Zimní včely Zimní včely Norbert Scheuer

Emočne silná kniha s nevšednou formou rozprávania, taká zvláštna oslava života, i nádeje, ľudskej nezlomnosti a zároveň o krehkosti nášho bytia. Silné posolstvo v podobe hlboko ľudského príbehu, ozvláštneného vlastným príbehom včiel s úžasne vystihnutou atmosférou. Užíval som si to po dúškoch a je to hlboký zážitok aj vďaka skvele zvládnutému prekladu. Jednoznačných 5 hviezdičiek, bez debaty.

01.09.2024

Zavřít