Ivaiva Ivaiva komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Spasitel Andy Weir

Úžas, úžas, úžas!
Nejsem vůbec fanoušek sci-fi, ale tahle kniha to asi změnila. Poslouchala jsem ji jako audioknihu a jsem nadšená. Doporučuji i pro zaryté sci-fi odpůrce.

09.02.2024 5 z 5


Hluchavky Hluchavky Luboš Panda (p)

Skvělá knížka, která otevírá oči a dává slyšícím možnost nahlédnout do kultury a života neslyšících.
Já sama jsem se s kulturou a jazykem neslyšících setkala prostřednictvím dcery dobré kamarádky mé maminky, která je od narození neslyšící. Jednou jsme spolu byly všechny na dovolené v Egyptě. V průběhu toho týdne jsem zjistila, že se lze domluvit (znakový jazyk neovládám) při snaze na obou stranách. Na konci pobytu jsme jeli na výlet po památkách a já jsem se snažila ,,tlumočit výklad průvodkyně neslyšící kamarádce, čímž jsem trochu “zdržovala výklad, protože průvodkyně čekala. Po chvíli se na mě obořila nějaká starší paní, proč jako zdržuji, ze přece jako neslyšící nemůže vědět, co je pyramida nebo faraón. Strašně mě to tehdy naštvalo a paní jsem důrazně sdělila, že kamarádka má maturitu a že je neslyšící, ne hloupá. Paní se pak stáhla, ale neomluvila se.
Takže doufám, ze tato kniha otevře
oči co nejvíce lidem. Děkuji za ni a doporučuji.
PS: Po přečtení mam chuť pustit se do kurzu znakového jazyka.

19.01.2024 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Formát knihy je super. Martin Moravec se opravdu umí ptát a já se těším, kterou z osobností bude zpovídat dál.
Z profesního hlediska mě trochu mrzí pohled pana Mareše na advokáty. Opravdu nejsme taková svoloč, jakou z nás pan Mareš dělá. Koneckonců většina z nás se (stejně jako pan Mareš) snažíme dělat svou práci, jak nejlépe to jde. Jen z hlediska trestního procesu stojíme na opačné straně barikády. Každý obviněný má právo na obhajobu (garantovanou právními předpisy) a není tedy potřeba hanit ty, co se obviněnému snaží toto právo zajistit.

11.12.2023 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Knížka je podle mě vynikající debut a autorku se určitě vyplatí sledovat. Výborná slovní zásoba a neokoukané slovní obraty dělají knihu zajímavou i přesto, že je na některých místech trochu zdlouhavá.
Stejně jako hodnotící přede mnou bych snesla nějaký epilog.

25.02.2023 4 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Patřím do generace, která xchat zažila. Z tohoto pohledu to bylo zajímavé zpracování lásky přes internet. Příběh mi však přišel takový předvídatelný. Hvězda nahoru za posledních 20 stran.

14.09.2022 3 z 5


Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Je to čtivý thriller s poměrně jednoduchou zápletkou. Se ztrátou paměti Karen si však Shari Lapena mohla pohrát lépe. Autorku nezatracuji, je to fajn čtení na dovolenou.

25.08.2022 3 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Je to taková milá oddechovka. Knížka mi byla v knihkupectví doporučena jako ideální čtení na dovolenou. V tomto ohledu nezklamala a určitě ji mohu doporučit.

04.07.2022 4 z 5


Agnessa: Zpověď ženy stalinského čekisty Agnessa: Zpověď ženy stalinského čekisty Agnessa Mironovová

(SPOILER) Je to zase trochu jiný pohled. Každopádně Agnessa je opravdová a na nic si nehraje.
V knize mě s ohledem na válku na Ukrajině Ruskem pojmenovanou jako ,,zvláštní operace” zaujal následující citát: ,,…s jakou oblibou se u nás věci pojmenovávají slovem ,,zvláštní”: zvláštní kontingent znamenal vězně, zvláštní budova vězení, zvláštní náklad mrtvolu, zvláštní bedna rakev.”

18.03.2022 4 z 5


Polovina tebe Polovina tebe Brit Bennett

Knihu jsem četla ve své dlouhé čtenářské krizi. I přes pauzy se dalo krásně orientovat v ději. Kniha se možná snaží pokrývat až příliš mnoho problémů, ale není roztříštěná a drží pohromadě. Doporučuji.

27.12.2021 4 z 5


Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Aleš Palán

Výborná kniha. Autor se prostě umí zeptat a dostat z dotazovaného zajímavé odpovědi. Rozhovory jdou opravdu na dřeň. Jednu hvězdu srážím za první rozhovor, který mi do konceptu knihy vůbec nezapadal.

15.09.2021 4 z 5


Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

(SPOILER) Moje první kniha od této autorky a zcela jistě ne poslední. Bylo to napínavé, čtivé a lidské. Kniha je výborně propracovaná. Na základě své profesní deformace si však kladu otázku, zda v USA neplatí pro advokáty povinnost mlčenlivosti a zda mají oznamovací povinnost o trestném činu, o němž se dozví od klienta. Jinak si nedovedu vysvětlit proč Oliver nechtěl slyšet od Jacoba pravdu, když ta se hájí nejlépe.

30.08.2021 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Nerada se bojím. Knížku jsem objevila díky Čtenářské výzvě a opravdu se jedná o takový light horor. Kniha měla své mouchy zmíněné níže v komentářích, ale četla se relativně rychle. Za mě ok.

15.08.2021 3 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

S hodnocením této knihy mám trochu problém. Je to opravdu velmi čtivé (na pět hvězdiček). Krátké kapitoly tomu dodávají šmrnc. Nicméně oproti jiným knihám této autorky mi byl osud hlavních postav tak trochu jedno. A rychlý konec knihy byl opravdu klišé. Kniha měla mnohem větší potenciál. Z tohoto důvodu hodnotím 4*

21.07.2021 4 z 5


Měli jsme štěstí Měli jsme štěstí Georgia Hunter

Skvělá, dechberoucí, dojemná a napínavá kniha. Je prostě jiná než ostatní díla popisující osudy židovských rodin za druhé světové války. Doporučuji.

09.07.2021 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Skvělý, strhující román. Ze začátku jsem měla obavy, když začátek druhého dílu neměl takový spád jako předchozí díl, ale druhá polovina si zaslouží šest hvězdiček. Postavy jsou uvěřitelné a nejsou ploché. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

12.06.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová prostě umí psát knížky, které vás vtáhnou a naprosto plasticky vidíte, co se odehrává. Někdy se bojíte, jindy hloubáte a často doufáte. Myslím, že ačkoliv autorka napsala už lepší knížky, i tato si pět hvězd bez pochyb zaslouží. Těším se s čím přijde příště.

28.05.2021 5 z 5


100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

U jiných instagramových profilů mi vždy přišlo vydání knihy zbytečné. V tomto případě však vydání knížky vítám. Má smysl, je srozumitelná a čtení (opakování češtiny) jsem si užívala. Doufám v nějaký další díl.

18.05.2021 5 z 5


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Výborná kniha, ke které jsem se dostala díky Čtenářské výzvě. Je krásně napsaná, děj krásně plyne a má výbornou atmosféru. Doslova jsem “viděla” dům vikáře, domek na Greenfields Lane i kostely. Je to velká romantika, avšak s nečekaným závěrem.

13.05.2021 5 z 5


Konec velkých prázdnin Konec velkých prázdnin Pavel Kohout

Asi jako většina jsem nejprve viděla seriál a pak četla knihu. Kniha vysvětluje motivy jednání jednotlivých postav a tím se z celého děje stává ucelený obraz. Seriál bych teď po přečtení knihy chtěla určitě vidět znovu. A vlastně bych chtěla i pokračování knihy. Celkem mě mrzely zbytečné překlepy, které kazí čtenářský dojem... Robina/Bobina, Ted/Teď

03.05.2021 4 z 5


Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Co jen té knížce chybí? Námět je super. Akce tam taky nějaká probíhá. Postrádám však motiv jednání jednotlivých postav. Škoda, čekala jsem prostě víc.

10.04.2021 3 z 5