inachisio inachisio komentáře u knih

☰ menu

Tělo sčítá rány Tělo sčítá rány Bessel van der Kolk

Naprosto skvělá přelomová kniha se spoustou informací opřených o výzkumy, nových pohledů, metod řešení a zajímavých příběhů. Obdivuji autora za jeho práci a jsem moc vděčná, že dal světu tak významnou publikaci.

20.11.2023 5 z 5


Podstata pouště Podstata pouště Michael Martin

Výborná knížka. Moc se mi líbí tento pohled na pouště, v knize byly velmi zajímavé informace a styl psaní mi sedl.

04.10.2023 5 z 5


Planta sapiens: O inteligenci rostlin Planta sapiens: O inteligenci rostlin Paco Calvo

Je mi trošku líto, že na obálce knihy slibovali "fascinující sondu do vnitřního světa rostlin založenou na nejmodernějším výzkumu rostlinné inteligence", ale toho výzkumu tam moc nebylo. Bylo to hodně rozepsané, takže jsem stále čekala, kdy už tam budou ty důkazy a ty výsledky, a nebylo jich tam tolik. Zároveň se tam často informace (spíše názory a otázky) často opakovaly a proto mi unikala pozornost od čtení. Kniha však, přestože nebo právě proto, že byla takto filozofická a teoretická, nabízí nový pohled na svět rostlin, apel na to, abychom je vnímali a spoustu etických, morálních, vědeckých i laických otázek, na něž ještě dlouho nebudeme znát odpověď, ale je skvělé, že si je můžeme klást. A je také krásné, že odpovědi neznáme, protože i něvědomost je krásná. Musím autora velmi pochválit za doslov, ten se mi moc líbil.

20.09.2023 4 z 5


Pět Číňanů oběšených v Idahu Pět Číňanů oběšených v Idahu Jenny Tinghui Zhang

Kniha mě ničím nenadchla, nebyla nijak zvlášť napínavá ani zajímavá. Pouze depresivní, chvílemi příjemná, ale ničím výjimečná.

22.05.2023 2 z 5


Jak se tvoří emoce: Lidský mozek pracuje jinak, než jsme mysleli Jak se tvoří emoce: Lidský mozek pracuje jinak, než jsme mysleli Lisa Feldman Barrett

Úžasná kniha plná revolučních myšlenek a faktů. Skvěle vysvětlená, napínavá, zajímavosti z různých oblastí. Autorka rekapitulovala důležité informace, takže se dobře pamatovala a chápala. Na druhou stranu musím říci, že chvílemi se obtížně soustředilo, ale bylo to dáno slíše složitostí tématu nežli špatným popisem.
Někdy se autorka zabývala podobným tématem v různých obměnách,.takže jsem měla pocit, že je zbytečné se k tomu vracet. Ale pro zapamatování je to skvělé, jen občas už to bylo takové mepřehledné vracení se stále dokola k tomu, co už jsme pochopili.
Kniha mě však dokázala ještě více nadchnout do tématu neurologie, změnit mé smýšlení o lidech, emocích, paměti, konfliktech, zákoně apod. Obrovsky doporučuji!

14.03.2023 5 z 5


Hrady z písku Hrady z písku Kayla Olson

Bylo tam pár zajímavých myšlenek a skvělých slovních obratů. Ale jinak popisně i obsahově velmi slabé, s chybami v příběhu a naprosto nijakým koncem.

13.09.2022 3 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Pro mě neuvěřitelně úžasná knížka.

10.07.2022 5 z 5


Největší z Pierotů Největší z Pierotů František Kožík

Není snad lépe napsané knížky. A zajímavějšího člověka. Úžasné od začátku do konce. Mám pocit, že Kašpara Deburaua znám osobně a nesmírně ho obdivuji. Stejně tak obdivuji Kožíka, že dokázal tak citlivě vylíčit život největšího pantomima všech dob, který nebyl jen úžasným hercem, ale především úžasným člověkem. Nesouhlasím s tím, že kniha byla smutná. Ano, na jednu stranu vyvolala v člověku beznaděj a zbytečnost naprosto všeho. Ale po proudu slz následovala obrovská síla, kterou kniha dokáže dát. Kašpar Deburau nerozdával sílu a naději, jen když žil. Rozdává ji stále.

13.02.2022 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Kniha měla neuvěřitelně rychlý spád. Byla nádherná, magická a tajemná. Naprosto mě pohltila.

26.11.2021 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Když má rodič jedno dítě radši než druhé nebo když je mezi sebou srovnává a dává jedno druhému za příklad, je to vždycky obrovská chyba.

Toto je opravdu velice silná kniha. Nabitá emocemi a špatnými očekáváními, které se z velké části vyplní. Velmi bych si však přála, aby poslední odstavec patřil jednomu z rodičů, abych se dozvěděla jejich pocity, které byly až do konce strašně nepochopitelné.

06.07.2021 5 z 5


Stmívání nad sakurami Stmívání nad sakurami Takashi Matsuoka

(SPOILER) Jen několikrát se mi stalo, že bych byla do knížky tak ponořená, až bych zapomněla na svět kolem. Tato kniha by mohla mít ještě tři sta stran a stále by mě bavila. Kolik zde bylo napínavých i dojemných částí! Příběh byl velice silný a zajímavý. O to víc mě však nemile překvapil konec, který se mi zdál příliš rychlý a zbrklý přestože vše do sebe dokonale pasovalo, nedokážu pobrat, proč se autor rozhodl ukončit velkolepý den právě takhle. Jak někdo může milovat dvě osoby naráz a jedné se zbavit ani nevzdechnout? Jak může někdo být soucitný a hodný a způsobit taková jatka? A nevěřím, že se to dá svést na jinou kulturu. :)

06.07.2021 5 z 5


Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Kniha byla napínavá od začátku do konce a skoro pořád jsem přemýšlela, jak to dopadne. No, byl to oříšek. Příběh byl fantastický a zajímavý, ale hlavně nádherně napsaný. A neuvěřitelný. Co mě oslovilo asi vůbec nejvíc byla kontroverze v dospělých lidech dobrého postavení, kteří kdysi bývali chudými a šťastnými dětmi. Vrátili by čas zpátky? Vyměnili by své životy, kdyby to šlo? Dokáže na to vůbec někdo odpovědět?

14.06.2021 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Z téhle knížky plyne několik ponaučení: nikdy se nesnažte o štěstí na úkor druhých. A: rozhodnutí můžou být buď dobrá nebo špatná, ale nečinnost, ta je špatná vždycky. Velmi originální a zajímavý příběh, který dal pochopit, že přestože se o to člověk může opravdu snažit, některé věci se prostě nedají vrátit a napravit. Mám na mysli především traumata, která se na člověku podepíšou, ale platí to o všem.

14.06.2021 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Kniha mě okamžitě vtáhla do děje. Byla velice neobvyklá a přesto, že jsem ji několikrát chtěla odložit, nelitovala jsem, že jsem ji dočetla. Konec byl totiž ze všeho nejlepší, ač trochu nejednoznačný. Na začátku knížky mě překvapilo, že velice nadaný patnáctiletý kluk měl pramalou slovní zásobu a velice dětský styl psaní. V průběhu knížky byl však patrný vývoj jak postavy tak psaní a konec byl opravdu čtivý. Zklamalo mě, že pokud se autor dostal k vážnějšímu tématu, jako je násilí na ženách, drogy, alkohol, šikana nebo zneužívání, odbyl to v několika větách tak, že si čtenář skoro řekl, že je to v pořádku. Konečné rozuzlení pak nebylo znatelné skoro vůbec a ač je to nechutné a strašné, tyto oprávněné a snad i cílené pocity vystřídaly věty: Tak pokud si to myslím správně, je to hnus, ale netuším. Možná to moc hrotím. Takže tak. Ale nápad zajímavý, postavy psychologicky velmi neobvyklé a konec také.

03.06.2021 4 z 5


Vango Vango Timothée de Fombelle

Nepřipadá mi, že má Fombelle větší hlavu než já, ale i s docela normálními rozměry dokázal vymyslet úžasně spletitý a naprosto nepředvídatelný příběh. Úžasný, úžasný, úžasný!

Dvě věci bych vytkla - někdy bylo vedlejších postav až moc a pak se to motalo. A zadruhé, jeho styl psaní je krásný, ale často se opakují slovní obraty, které jsou poprvé geniální, originální a napínavé, ale poněkolikáté spíš nadbytečné.

Ale jinak! Bezvadná knížka s hrdiny hodnými zamilování! Plná zvratů! S neuvěřitelným příběhem! Zajímavá, originální, napínavá, nepředvídatelná, úžasná, geniální! Nemůžu uvěřit tomu, kde to začalo a kde až to skončilo.

03.06.2021 5 z 5


Banco Banco Henri Charrière

Protože Motýlek musela být neuvěřitelně silná osoba, kterou nezlomilo nic. Protože pořád miloval život a stal se inspirací pro mnoho lidí. Protože přes všechno, co udělal špatně se z něj stal skvělý člověk. Protože byl velice chytrý a schopný. A protože stále nebyl zkažený a mohlo se mu věřit. A konečně, protože dokázal napsat tak úžasnou knihu plnou zvratů, chytrých pasáží i dojemných částí. Tak dobře napsaných, že vyvolaly všelijaké smíšené pocity a dokonce i slzy. Proto se mi tak líbila. Protože byla úžasně, úžasně, úžasně napsaná.

Na tom nezáleží, život je tak nádherný!
Na shledanou.

26.05.2021 5 z 5


Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Kniha byla velice čtivě napsaná s dobrým, zajímavým příběhem. Snad ani chvilku jsem se nenudila, což je vzácný jev. Jediné, co bych knize vyčetla byl konec. Nemám nic proti happyendům, ale musejí být dobře napsané a nepředvídatelné. Tady mi zkrátka vadilo, jak nejprve brečíte nad osudy postav, jak veselými tak smutnými. A pak je všechno až nepatřičně krásné a do příběhu se to nehodí. Možná je to jen můj dojem. Jinak velice chválím, kniha se mi opravdu líbila.

29.04.2021 4 z 5


Kufr paní Sinclairové Kufr paní Sinclairové Louise Walters

Kniha plná lidských chyb a zklamání. Cítím z ní to ponaučení, že si máme být vědomi příležitostí a vážit si lidí kolem sebe, protože jinak našich chyb můžeme litovat celý život. Kniha je velice zajímavá, poutavá. Ačkoliv mi některé pasáže přišly až moc nepřirozené, copak já o tom můžu vědět. A pokud opravdu někdo žije takový život, jaký vedly postavy v této knížce, na jednu stranu mě to překvapuje a na druhou ani ne. Jsem ráda, že jsem knihu četla, přestože si ode mně mohla vysloužit lepší hodnocení, kdyby byla propracovanější a dojemnější.

19.04.2021 4 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

(SPOILER) První polovina byla skvělá. Strhující. Napínavá. Nové postavy, nové příběhy, nová akce. Výborně napsaná. Ale druhá polovina mě hluboce zklamala. Zatím budu mluvit o putování Sama a Froda. Zaprvé: Frodo je tak nesympatická a zbytečná postava, že to až bolí. Vždyť by tam mohl jít jen Sam a nemusel by pořád jenom poslouchat, že Frodo nemá naději. Zachránil mu život asi šestkrát, dokonce ho tam odnesl. Zadruhé: když už jsem se konečně dostala nakonec putování, který vůbec nebyl tak napínavý a velkolepý, jak měl být, následoval happyend, který jsem myslela, že budu mít za pár stran za sebou. A ono ne. Po té části, kde opravdu měl být konec následovalo ještě tak sto, každou mouchu popisujících stran, které líčily, co všechno se ještě stalo, kolik bylo jídla, další zbytečné zápletky a trapné dialogy. Ano, ten konec byl velice trapný. Zazvonil zvonec a všechno dobře dopadlo, a abyste to lépe pochopili, celé vám to sem ještě tisíckrát rozepíšu. Ach jo. To jsem nečekala, že mě tak zklame. Samo o sobě to bylo velice chytré a propracované a i hezky leč zdlouhavě napsané. Ale nešťastně byly voleny postavy otravných hobitů, které přebily skvělé a úžasné postavy elfů, lidí, králů atd. plus autor nevěděl, kdy přestat a také, kdy už je tam těch kýčů příliš. Připadalo mi, že některé postavy a pasáže tam byly jen proto, aby byl děj uměle dramatizován a natahován, ale bylo to ke škodě.

19.04.2021 2 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

První polovina se četla velice dobře. Byla napínavá, zajímavá, objevily se zde nové skvělé postavy. Dokonce zde autor pořád nepopisoval jenom jídlo. Udělal by však lépe, kdyby příběhy jednotlivých postav prokládal mezi sebou, jelikož druhá část byla nudná a četla jsem ji velice dlouho.

19.04.2021 4 z 5