ikul ikul komentáře u knih

☰ menu

Agnetino dědictví Agnetino dědictví Corina Bomann

Zajímavý příběh o ženě, která si chtěla zvolit svobodný život a připojila se k hnutí sufražetek ve Švédsku před první světovou válkou. Tragický osud v rodině zmařil její plány. Celou knihou prochází složitý vztah Agnety a její matky, aby se nakonec ukázala stará pravda. Že jablko nepadá daleko od stromu. Pěkné čtení.

22.04.2024 5 z 5


Ostrý střih Ostrý střih Sandra Brown

Mírně děsivý thriller o krásné podezřelé a mladém psychopatovi. Těšila jsem se na více zapeklitý konec, ale jinak se mi kniha líbila.

11.04.2024 4 z 5


Tajemství luštitelky kódů Tajemství luštitelky kódů Sara Ackerman

Fiktivní příběh ve dvou dějových linkách (rok 1942 a 1965) na pozadí skutečných míst a souvislostí. Zaujal mě námět téměř detektivní a znalost prostředí, ve kterém se autorka pohybuje. Je to čtivé, přečetla jsem to během pár večerů.

14.03.2024 4 z 5


Až ji uvidíš Až ji uvidíš Joy Fielding

Román je dobře napsaný, ale mně se bohužel nelíbil. Byl hodně depresivní, hlavní hrdinka mi nebyla sympatická. Protože knihy dočítám, těšila jsem se na závěr.

08.03.2024 3 z 5


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Úžasně depresivní a úžasně vystihující obtížné období dospívání. Deprese, beznaděj, pocit marnosti a zbytečnosti to vše zažívají hlavní hrdinové. Příběh také zvýraznil potřebu mluvit a komunikovat problémy. Hlavně s lidmi co nás mají rádi. A nejdůležitější je druhá šance a spousta lásky a pochopení. V dnešní době je to zvláště poplatné.

02.03.2024 5 z 5


Skok do neznáma Skok do neznáma Sandra Brown

Příběh z dvacátých let v Americe z doby prohibice mě u Sandry Brown překvapil. Přece jen jsem zvyklá na náměty z jiného prostředí. Tato doba musela být hodně drsná. Hlavní postavy Thatcher a Laurel mi byly okamžitě sympatické. Kniha byla napínavá až do konce. Rozhodně doporučuji.

26.02.2024 5 z 5


Chirurgova dcera Chirurgova dcera Audrey Blake

Pokračování knihy V jeho stínu předčilo první díl. Osud Nory, Horáce a Daniela se odvíjel mnohem dramatičtěji. Není to typická romantika, objeví se i milostná zápletka, takže někdo může zapochybovat nad vztahem obou partnerů. Jsou to ale výjimečné osobnosti.

12.02.2024 5 z 5


Paříž pro jednoho a jiné povídky Paříž pro jednoho a jiné povídky Jojo Moyes

Dlouho jsem nečetla povídky a tyhle jsem si užila. Bylo to milé čtení před spaním, takové typicky ženské povídání.

06.02.2024 5 z 5


Jak svrhnout vévodu Jak svrhnout vévodu Evie Dunmore

Čtivý romantický román z viktoriánské doby napsaný jazykem současnosti. Návod k tomu, jak zbláznit chlapa a při tom si zachovat hrdost a vlastně splnit úkol.

01.02.2024 4 z 5


Tlumočníkova dcera Tlumočníkova dcera Teresa Lim

Tohle určitě není romantické čtení pro dlouhé zimní večery. Je to kniha plná čínské historie spjaté s rodinou Law. Autorka se snažila co nejvíce přiblížit dějinné souvislosti, až jsem se v nich zpočátku ztrácela. Přínosem pro mne byl náhled do jiné kultury, ale jinak je to v podstatě velmi chmurný faktografický příběh.

23.01.2024 3 z 5


Tajnůstkáři Tajnůstkáři Sandra Brown

Napínavé, s trochou erotiky, se sympatickými hlavními hrdiny . Román Sandry Brown nezklame.

11.01.2024 5 z 5


Královská vánoční pohádka Královská vánoční pohádka Karen Schaler

Autorce se nedá upřít snaha o navození vánoční atmosféry a o důraz na soudržnost rodiny a zachování tradic. Za to jí děkuji. Ale jinak byl příběh plytký, žádné jiskření. Královna neuvěřitelně asertivní, princ vcelku nepříjemný. Ani v posledních stránkách to nevypadá na nějaké vzplanutí. A Kaylie investigativní novinářka, která přišla a pouhopouhou přítomností připravila Tolváncům krásné vánoce. Jak řekla malá princezna:" To byly nejlepší vánoce".

03.01.2024 3 z 5


Notting Hill pod sněhem Notting Hill pod sněhem Julie Caplin

Příjemná romantická oddechovka o dobrotivé Viole, zadaném Natovi a malé Grace zoufale toužící po pozornosti svých rodičů. Taková dnešní klasika. Je mnoho rodin, kde se kariéře dává přednost před dětmi, no a výsledek se vždycky dostaví.

24.12.2023 4 z 5


Sejdeme se pod jmelím Sejdeme se pod jmelím Jenny Bayliss

Obal na knize sliboval romantický vánoční příběh. Bohužel jsem byla zklamaná. Příběh neměl pro mne švih ani vánoční kouzlo. Setkání spolužáků před svatbou a jakoby v pozadí zamilovaná Nory s Isaakem byla vlastně nuda. A do té nudy ještě v pravidelných intervalech vstupovaly jedna tragédie (úmrtí spolužáka) a jedna křivda. Chápu autorku, že chtěla příběh oživit.

12.12.2023 2 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Už kolega "streles" přede mnou napsal, že by to měla být povinná četba. Vždycky mě vyděsí, že mezi lidmi jsou i nelidi a je jedno, odkud jsou. Z knihy čišela zoufalá bezmoc deportovaných lidí na Sibiř a pomoc v nedohlednu. Ještě že spisovatelka psala v krátkých kapitolách, aspoň jsem měla čas to trochu vydýchat.

25.11.2023 5 z 5


Odražená střela Odražená střela Sandra Brown

Hlavním tématem tohoto detektivního románu je neovladatelná sexuální touha detektiva po ženě shodou okolností hodně podezřelou. Takže trochu nuda, pak dlouho napětí a závěr ala Sandra Brown.

22.11.2023 4 z 5


V jeho stínu V jeho stínu Audrey Blake

Pěkný medicínský román ze čtyřicátých let devatenáctého století. Ženy, zajímající se o medicínu, měly v Anglii smůlu. Nemohly studovat a ani praktikovat znalosti. Nora, její poručník a mladý doktor Gibson se společně snaží vyzkoumat účinky éteru a posléze obhájit jeho anestetické účinky, které se pak praktikovaly ještě téměř 100 let.
Zajímavé na románu je i to, že autorkou Audrey Blake jsou vlastně dvě spolupracující spisovatelky, vzdálené od sebe stovky kilometrů. Zkuste zjistit, jak se jim to podařilo.

09.11.2023 5 z 5


Dceřin úděl Dceřin úděl Rosie Goodwin

Miluji pohádky pro velké holky. Čtivé, předvídatelné, milé a hlavně odpočinkové. V předvánočním období balzám na duši.

02.11.2023 5 z 5


Procitnutí Procitnutí Nora Roberts

Netušila jsem, že se Roberts pustí do fantasy. Je to asi současný trend, ale mě to bohužel nezaujalo. Téměř celá kniha mě nudila, ale jsem zvyklá dočítat knihy do konce. Otevřený konec slibuje další pokračování, ale to už si nepřečtu.

28.10.2023 3 z 5


Mata Hari: Vycházející slunce Paříže Mata Hari: Vycházející slunce Paříže Eva-Maria Bast

Čekala jsem větší pecku, o špionáži jsem se nedočetla téměř nic. Ale bylo to jednoduché a čtivé.

11.10.2023 3 z 5