ijacek.007 ijacek.007 komentáře u knih

☰ menu

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Osvěžující návrat do známého, a přesto jiného Panemu. Velimi čtivě popsané vyprávění o člověku který se na své cestě za bohatstvím a slávou nebojí pokroutit si vnímání svého jednání tak aby mu vyhovoval. Vice jsem se rozepsal na svém blogu ale za mě 90% doporučuji všem kdo se chtějí po trilogii do Panemu vrátit.

25.07.2023 4 z 5


Cesta pravého muže Cesta pravého muže David Deida

Pár dobrých myšlenek jinak za mě brak. Dočetl jsem ale hozhodně mě ničím neoslovila.

05.10.2021 1 z 5


Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Za mě tato kniha rozhodně zklamání. Pesimistický příběh o stárnutí a bilancování života nicméně hlavní hrdina dle mého ještě rozhodně nemá věk na skučenou bilanci.

05.10.2021 2 z 5


Doskočiště Protektorát Doskočiště Protektorát Jitka Neradová

zajímavě popsané životy lidí kteří pomalu ale jistě upadají v zapomění. přitom v životě udělaly mnozí činy které by jsme si měli pamatovat.

08.04.2021 4 z 5


Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Krásná kniha plná nadhledu a faktu o životě člověka na planetě zemi.

31.07.2020 4 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Obdivuhodný součet výzkumných dat o funkci i prospěchu spánku. Koncem knihy sice autor až moc tlačí na pilu a né se vším se lze ztotožnit nicméně i tak jde o pozoruhodnou knihu.

31.07.2020 4 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Vše podstatné jsem napsal do kategorie recenze. Výborná kniha.

12.01.2020 5 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Za mě rozhodně zajímavé rozšíření. Oproti filmu je kniha značně jiná co do obsahu hloubky ale také i do konce. Pokud máte rádi filmovou verzi rozhodně se oplatí začíst nebo zaposlouchat se i do knižní předlohy více v sekci Recenze. :-)

28.12.2019 4 z 5


Orel mezi vlky Orel mezi vlky Simon Scarrow

Více jsem se pro Vás rozepsal v recenzi této knihy :-)

22.12.2019 4 z 5


Orel na lovu Orel na lovu Simon Scarrow

Co napsat o třetím pokračování této série? Jde o román pracující s historickými kulisami římských legii. Děj více méně volně navazuje na předchozí knihu a dále popisuje nelehký život dvojice římských vojáku. Za mě velmi příjemné odpočinkové čtení. Pokud se Vám líbily předchozí díly pak zde neuděláte chybu. Neznáte-li předchozí díly doporučuji začít první knihou.

19.12.2019 4 z 5


Vítězství orla Vítězství orla Simon Scarrow

Druhé pokračování o dvojici římských legionářů. Pokud se Vám první kniha líbila pak vězte, že jde neméně povedené pokračování. Jde o román opírající se o historické události římských legií. Děj přímo navazuje na předchozí díl.

18.12.2019 4 z 5


Pod znakem orla Pod znakem orla Simon Scarrow

Velmi povedené odpočinkové čtení. Sledujete příběh dvojice římských vojáku. Strasti a starosti opřené o skutečné mechaniky římských vojsk a prostředí. Příběh velmi příjemně plyne a vtahuje Vás tak do děje. Za mě velmi příjemné odpočinkové čtení.

17.12.2019 3 z 5


Před pádem Před pádem Noah Hawley

Docela zajímavý způsob vyprávění, kdy vlastně vše podstatné se stane na začátku knihy. Postupně se tak vracíme do minulosti a dozvídáme se do vlastně vedlo ke katastrofě. V přítomnosti pak sledujeme život zachránce, který je hnán médii k stanovisku. Jde o velmi zajímavý pohled na dnešní společnost, kde každý chce vědět vše. Pokud existuje někdo, kdo se straní veškeré pozornosti a hlídá si své soukromý je v měřítku současné společnosti podezřelé. Za mě zajímavá kniha ne však pro každého.

16.12.2019 3 z 5


Justiční vražda aneb smrt Milady Horákové Justiční vražda aneb smrt Milady Horákové Miroslav Ivanov

Tak toto je přesně kniha která Vám aď chcete nebo ne rozšíří obzory. Autor velmi pečlivě sbírá střípky informací a skládá s nich příběh který Vás provede životem i smrtí této neobyčejné ženy. Všechny informace jsou opírány o informace z archivních dokumentů očitých svědku a také navzájem porovnávány a okamžitě odhaleny nesrovnalosti. Až mrazivým dojmem se tak také síla komunistů na kterou si mnozí již nepamatují nebo ji nepoznaly.

13.12.2019 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Tato kniha patří k velmi milému překvapení letošního čtení. Jde o velmi příjemně napsaný příběh, který je radost vstřebávat. Osobně se mi kniha líbila natolik že jsem si pořídil další autorovy knihy, ke kterým jsem se, ale zatím v době psaní těchto řádku nedostal. Protože jsem se o knize více rozepsal ve své recenzi na mém blogu tak zde jen shrnu. Kniha mě překvapila svým vtipem i popisem méně vtipných věcí jak už to v životě chodí. Donutí čtenáře popřemýšlet o životě, honbou za imaginárním bohatstvím i odkazem který po odchodu každého z nás jednou zůstane. Já mohu knihu jedině doporučit.

11.12.2019 4 z 5


Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Arnold Schwarzenegger

I když jde o relativně dlouhou knihu o jediném člověku a jeho příběhu, tak překvapivě nezačíná nudit. Pomalu totiž posluchač proplouvá životem a měnícími se cíli Arnolda a vždy je co poslouchat. Pro mě byly sice nudné téměř poslední kapitoly popisující politické úspěchy, protože co si budeme nalhávat. Úspěchy politiků většinou zní jako zbytečné vychloubání. Nicméně celkově mě kniha bavila pokud máte rádi podobný styl pak mohu jedině doporučit.

10.12.2019 4 z 5


Už zase skáču přes Merde! Už zase skáču přes Merde! Stephen Clarke

Druhé pokračování velmi příjemné odpočinkové četby, která Vám představí trable Angličana, který se odstěhoval do Francie za prací a láskou. Za mě velmi pohodové čtení, pokud si potřebujete odpočinout od náročnějších titulů. Pokud Vás bavil první díl pak je tento téměř nutností.

09.12.2019 4 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Knihu jsem si pořídil až poté co jsem shlédl její filmové zpracování. Musím uznat, že se oproti filmové adaptaci v ledasčem rozchází. Jde o velmi těžkou knihu u které si každý kdo najde odvahu se do ní pustit najde něco jiného. Brutalita kterou popisuje autor příběh chlapce putujícím za svým osudem je někdy až moc. O knize i filmovém zpracování jsem toho nemálo sepsal na svém blogu. Jinak shrnutí je asi jasné. Válka není pěkná a rozhodně se o ní ani pěkně nečte nicméně je potřeba se podívat zpět a nezapomenout že se mnohdy stávali i horší zvěrstva než jsou popisovány v této knize.

07.12.2019 4 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

No knihu jsem si poslechl. Má pár správných myšlenek ale ty jak přišly tak odešli. Hodne se vše točí dokola. Za mě určité zklamání čekal jsem od této knihy více.

02.12.2019 2 z 5


Rudá volavka Rudá volavka Jason Matthews

Knihu spíše audioknihu rudá volavka jsem si pořídil až po té co jsem viděl film. Ten mě docela bavil a tak jsem chtěl vědět co všechno je jinak. Po doposlouchání ( audioverze) knihy jsem byl překvapen. Jak moc se děj filmu od knihy lišil. Tam kde kniha dává smysl je ve filmu jen naznak. Film teď musím hodnotit mnohem kritičtěji. Kniha má děj je velmi dobře napsaná a příjemně i končí. Postavy mají hloubku i charakter, a tak nějak do příběhu zapadají. Za mě velmi povedená kniha až z mrazivým popisem praktik ruského systému. Více jsem se rozepsal na svém blogu.

28.11.2019 4 z 5