Ignis Ignis komentáře u knih

☰ menu

Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

(SPOILER) Klasický Vondruška. Snahu ozvláštnit příběh novými pátrači cením (počítám I písaře) nakombinované to je snesitelně, jen motiv nevěrné manželky odstraňujici manžela mi přišel trochu ohraný. Ale zakomponovaný je tam pěkně, to zase jo.
Suma sumárum patří to mezi ty povedenější příběhy.

16.03.2024 4 z 5


Vražda v opatství Vražda v opatství Irina Shapiro

Příjemná detektivka, k dokonalosti mi chyběl širší okruh podezřelých.

09.03.2024 4 z 5


Smrková Tišina Smrková Tišina Kristýna Sládečková

Kdyby nebyl ten konec, který mi přišel zbytečný, tak dám plný počet hvězdiček. Jinak to bylo fajn, trochu mě jen iritovalo jak se tam všichni hned vyděsili a běželi bůhvíkam, jinak správná kombinace tajemna a detektivky.
Je fakt, že nějaké motivy tam nakonec vyšumí, ale to se stává i zkušenějším autorům.

28.02.2024 4 z 5


Co to žere a kde to spí Co to žere a kde to spí Petr Heteša

Docela čtivá vesmírná detektivka, hlavní hrdinka byla v pohodě, jen mě trochu lezla na nervy svou tupostí, kdy pořád a pořád lezla někam kde není signál a kde ji někdo samozřejmě přepadne.
Konec byl takový, no, nakonec jo, docela dobrý.

26.02.2024 4 z 5


Prokletí Chalionu Prokletí Chalionu Lois McMaster Bujold

Před lety jsem si tuhle knížku koupila v levných knihách, strčila do knihovny a tím to skončilo. Kdybych věděla, jaký je to poklad, začnu to číst ještě v den nákupu! Tolik let mi to jen tak leželo v knihovně a přitom je to tak dobrý!
No nic, jdu se poohlédnout po dalších knížkách autorky.

21.01.2024 5 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

(SPOILER) Trochu jsem se bála toho, jak dlouho budu tuhle knížku číst, když je ták tlustá, ale jednak trochu klame tělem, druhak je opravdu čtivá. Jen...jen nevím no, přišlo mi, že chudák El Heurfano tam byl jen proto, že autorka potřebovala někoho obětovat, aby to nebyla úplná červená knihovna a bylo tam trochu drama, ale zase ne moc. Ale nejvíc mi vadil konec, ani ne ten happy end sám o sobě, ale byla jsem zvyklá na všechny ty postavy, jejich myšlenkové pochody a tak všechno kolem a teď jen - ten dělá to a to, ta to a to a čus. Hlavně Rafa mě mrzí, že tam vůbec není, ostatní se tam aspoň mihnou a Puri má na závěr působivou scénu. I když i o ní bych si toho ráda přečetla víc.

18.01.2024 4 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Shodou okolností jsem tento díl četla až jako poslední že všech 3. A líbil se mi nejvíc, osobní život hlavní hrdinky tak akorát, takže neotravoval jako v 2. díle, ani žádný ujetý konec jako ve třetím.
Ale samozřejmě i tentokrát si neodpustím kritiku, která tentokrát směřuje k té detektivní části, vadilo mi, že jsem uhodla vraha někdy po půlce knížky, takže už to pak nebyli úplně ono.

12.01.2024 3 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

(SPOILER) Kdyby se autorka rozhodla napsat normální detektivku, mohlo to být zajímavé. Trochu se sice opakuje a některé obraty mi přijdou takové nepřirozené, ale to mi zas tak nevadí.
Co mi vadí, že jí evidentně není "obyčejná" detektivka dost dobrá a musí to něčím "vylepšit". Což vede k tomu, že to naopak totálně po... kazí.
Takže tentokrát tam sice nenacpala tolik červené knihovny, ale hlavní hrdince nakonec pro změnu rupne v kouli.
Ano, je to o něco záživnější a tentokrát tu nezůstane nepotrestaný vrah dítěte, ale ani tak mě to nenadchlo. Tohle už nezachrání ani Pardubice :-)

21.12.2023 3 z 5


Rumcajs Rumcajs Václav Čtvrtek (p)

Jako dítě jsem Rumcajze milovala. Můj syn ho má taky rád, mě teda už spíš leze na nervy a fandím knížepánovi, i když vím, že marně:-)

29.10.2023 2 z 5


Titan Titan John Varley

Silná ženská hrdinka, teda vlastně 2, dřív než to bylo cool.
Jednotlivé části byly zajímavé, ale chvílemi se to trochu vleklo.

29.10.2023 3 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Ta detektivní část je dobrá, člověk je frustrovaný stejně jako detektivové. Závěr mě poněkud zklamal, myšlenka dobrá, ale jako, ten konec má být co?
No a pak je tam to, co mě strašlivým způsobem otravovalo a kvůli čemu dávám o 2 hvězdičky míň a to osobní život vyšetřovatelky. Nejdřív nekonečné omílání toho, jak udělala před lety chybu a pak to autorka zazdí úplně a začne řešit vztahy hlavní postavy, které mě ani trochu nezajímají. Nevadí mi, když má detektiv i osobní život, nebo že již níže zmíněná Klevisová se také věnuje vztahům, ale ty souvisí s příběhem, tohle kdyby tam nebylo, nejen, že se nic nestane, ale bude to i lepší.
Hvězdička navíc za Pardubice.

21.09.2023 3 z 5


Štafeta zvířátek aneb Předej to dál Štafeta zvířátek aneb Předej to dál Bohumil Matějovský

Četla jsem knížku dceři, té se líbila.
Mě zase u toho neumíraly mozkové buňky, je to takový příjemný příběh pro čtení před spaním.

19.09.2023 4 z 5


Bílé mraky, černá mračna Bílé mraky, černá mračna Taras Ševčenko

Teda tu gramofonovou desku mi v knihovně zatloukli, to si budu stěžovat :-) no dobře nebudu, beztak současné knihovnice určitě nemají ani potuchy, že něco takového existovalo :-)
Ale jsem ráda, že jsem knížku nechala vyhrabat z toho depozitáře, kde se jinak většinu času válí, je ideální na seznámení se dílem a životem T. Ševčenka, jméno jsem už slyšela, ale vlastně až doteď o něm nic nevěděla, a tady je to pěkně zpracované.
Básně samy jsou pěkné, jen povětšinou dost depresivní jako sám život v tom místě a čase.

17.09.2023 4 z 5


Uteč, než doroste měsíc Uteč, než doroste měsíc Helena Drdlová

Temnota a její obyvatelé mě na nějakou dobu chytili a nepustili, ale nemůžu si stěžovat, ten čas, co jsem s nimi strávila stál za to. Ano, našlo by se pár drobností, které to buď trochu brzdili nebo ta logika v tom byla trochu vachrlatá, ale nic co by mi bránilo si to užít.

17.09.2023 4 z 5


Balady a romance Balady a romance Jan Neruda

Takhle knížka má jednu zásadní nevýhodu - těch básní je tam málo :-)

12.09.2023 5 z 5


Kočkodlak a nomádi Kočkodlak a nomádi Konrad T. Lewandowski

No...není to zas tak zlé, ALE... první půlka je taková telenovela, kde se nic moc neděje, aby se pak rychle svedly 3 bitvy a pak zazvonil zvonec a knížky je konec. Jinak tyhle mužské fantazie o oddané milující manželce plné pochopení mě na tom asi štvaly nejvíc.

12.09.2023 3 z 5


Jak zabít svého šéfa Jak zabít svého šéfa Shane Kuhn

Dost mě to bavilo, bylo to sice dost přestřelený, ale zábavně. Jen k dokonalosti tomu něco chybělo.

01.09.2023 4 z 5


Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers Karel Müller

Dostala jsem více méně to, co jsem čekala, zvláštní historky z Bible spolu s vysvětlením, co tím asi bylo myšleno, celé podané čtivou formou.

23.07.2023 5 z 5


Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Za mě takový slušný průměr. Zápletka jako obvykle trochu překombinovaná, závěr useknutý, prostě taková klasika.
Jen se autor už začíná opakovat v popisech hlavních postav a takových těch obecných "moudrech".

19.07.2023 3 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Tak jako, asi mě to bavilo. Jen těch psychopatů tam bylo nějak moc, a ten jen tak nahozený motiv nočních vyjížděk... Mám z toho pocit, že to není fér, něco jen tak naznačit a nechat být. Tohle zase není mnohovrstevnatý román s několika výklady, ale přímočará detektivka.
A konec mě taky zklamal, ne, fakt jsem sestře zavražděného nepřála tu satisfakci, které by se jí mělo dostat.

29.06.2023 3 z 5