Ianrou Ianrou komentáře u knih

☰ menu

George Lucas: Život stvořitele Star Wars George Lucas: Život stvořitele Star Wars Brian Jay Jones

Kniha plná informací, které by si žádný fanoušek Lucasova díla neměl nechat ujít. Pro bohužel ne moc čtivá. Bojoval jsem sní pěkně dlouho.

19.02.2021 4 z 5


Já nic, já Mohamed Já nic, já Mohamed Milena Holcová

Kniha je psána jako návod k vyprávění příběhu jiné osobě nejlépe dítěti. Nic podobného jsem dosud nečetl tudíž nechci hodnotil zda-li je autorčin záměr zdařilý. Každopádně nápad je to pro mne neotřelý. A občas mi vložený zelený text, který slouží jako jakýsi hypotetický dialog mezi posluchačem a vypravěčem, dosti pomohl k pochopení hlavního textu.
Samotný příběh je vyprávěn jednoduše, přímočaře a řekl bych, že i stručně. Autorka z mnoha zdrojů vybírá svoji (pro mne) uvěřitelnou a realistickou verzi života a skutků proroka Mohameda. Líčí jej jako živoucí osobu s klady i zápory a nezabředá do zbytečných mravokárných úvah.
Knihu rád doporučím všem, kteří stojí o to dozvědět se o době a vzniku jednoho z nejrozšířenější náboženství světa základní informace.

10.12.2018 5 z 5


Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Jakub Szántó

Kniha, která mi vážně sedla. Velmi detailní popis a očitá svědectví válečných konfliktů blízkého východu z pohledu člověka z České kotliny.

04.12.2018 5 z 5


Příběh 47 róninů Příběh 47 róninů John Allyn

Jedná se o mé první seznámení s detaily tohoto příběhu a jsme naprosto úchvacen. Odhodlání, sebekázeň a smysl pro povinnost jsou hlavní důvody přitažlivosti příběhu. Autor ale nelíčí žádné legendární hrdiny bez bázně a hany. Spíše živoucí osoby plné pochyb postavené do těžké životní situace. A právě z důvodu výše uvedených vlastností si vyberou tu úplně nejtěžší cestu, kterou do posledního detailu splní. Skoro bych na konci čekal větu: ,,Zazvonil zvonek a pohádky je konec".

23.05.2018 5 z 5


Dlouhá trnitá cesta z pekla Dlouhá trnitá cesta z pekla Neil Strauss

Otevřená a velmi vulgární kniha, která mě při čtení ani chvíli neodpuzovala.

29.03.2018 5 z 5


Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara Josef Bernard Prokop

Velmi nezáživná a vlekoucí se kniha i Jirásek se mi zdá oproti tomuto dílu zajímavější.

23.02.2018 2 z 5


Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Jedná z nejzábavnějších knih co jsem kdy četl. Jasně Ozzy byl většinu života jen troska, která se stala slavnou jen díky šťastnému řízení osudu, ale kdo by si to alespoň na chvíli nechtěl zkusit. Většina z nás by to pravděpodobně nepřežila ani týden. Krásně to dokazuje pasáž popisující jeho počítání dnů, ne podle střídání dne a noci, ale podle toho kdy dopil svou poslední láhev Hennesey. Více ztřeštěných historek v tak úzké knize asi vážně není jinde k nalezení.

11.10.2017 5 z 5


Potichu Potichu Jaroslav Rudiš

Nemohl jsem se ubránit pocitu, že se jedná a Lásku nebeskou zkříženou se Samotáři. Paralel s oběma filmy je po celou knihu dost a dost.

23.04.2017 4 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Aneb jak jeden zarputilý člověk dokáže svou pomstychtivostí zničit život mnoha lidem a všichni při jeho počínání jen tiše a zcela bezzubě trpí. Po celý román umírá jedna postava za druhou jako kdyby na vysočině řádil mor. Stačí, aby foukl větříček a hned je o jeden charakter méně. Pokud byli angličané začátkem 19. století tak neduživý, jak to že si podmanili půl světa? Nebýt příslibu trochu zajímavějšího konce a všetečné vypravěčky asi bych tuto knihu nikdy nedočetl.

23.04.2017 3 z 5


Dějiny Dějiny Hérodotos

Nelituji jediné minuty, kterou jsem strávil u této knihy (a že jich bylo). Autor velmi obsáhle popisuje svět a události za jeho života i daleko předtím věrohodně a pro mě osobně i poutavě.

30.03.2017 5 z 5


Samurajští velitelé v letech 940–1576 Samurajští velitelé v letech 940–1576 Stephen Turnbull

Autor předpokládá čtenářovu znalost středověkých dějin (velmi složitých) země vycházejícího slunce. Naprostý laik jako já se dost často ztrácí v nepřehledné změti jmen, dat a vztahů jednotlivých osobností.

20.03.2017 3 z 5


Ohnivá brána Ohnivá brána Steven Pressfield

Podle mých zkušeností typický Pressfield co nedá svým hrdinům nic zadarmo. V knize mě nejvíce zaujal pohled na život ve starověké Spartě, samotná bitva už byla jen třešnička na dortu.

07.11.2016 5 z 5


Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Nová Aristokratka ničím neurazí, ale ani nenadchne, je zkrátka stále stejná.

07.11.2016 3 z 5


Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Velmi zajímavý román popisující, jak málo stačí, aby se naše civilizace rozpadla. Autor předkládá jeho velmi reálnou představu jakým způsobem by se mohla organizovat společnost ve světě bez jediné. jak vidno, nenahraditelné složky. Jako dosud jediný román co jsem četl se nezaměřuje na boj o život jednoho člověka a snahu o přežití komunity, která se snaží udržet si svou identitu. Přesně tím mě kniha nadchla.

26.09.2016 5 z 5


Příliv temnoty Příliv temnoty Aaron Rosenberg

První knihou ze světa WOW co jsem přečetl byl Zrod Hordy, která mě nadchla a vzbudila zájem o celou sérii. Tato kniha jí bohužel nesahá ani po kolena. Příběh je velmi jednoduchý, přímočarý a dokonale předvídatelný. Občas má i světlejší chvíle, ale jinak jsem jí přečetl bez zájmu.

26.05.2016 3 z 5