hyperionka hyperionka komentáře u knih

☰ menu

Knihovna mého srdce Knihovna mého srdce Freya Sampson

Pocta všem knihovnám jako nezaměnitelným prostředím, která vyhledáváme každý ze svého důvodu. Moc milý příběh, mnohem zajímavější, než by člověk čekal; příběh, který není přímočarý ani prvoplánový. Kniha opravdu překvapila a ráda ji doporučuji dál. Dlouho jsem nečetla něco tak "příjemného" a zároveň neočekávaného. Malá perlička na závěr: "Jednou jsem někde viděl fotky z Klementina v Praze..."

25.02.2024 4 z 5


Stará zahrada Stará zahrada Stanislav Struhar

Vem mě za ruku
a převeď
přes zahradu
ve které nesmím
tancovat
se zavřenýma
očima
když jsem
cizí

12.02.2024 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Ještě nikdy jsem neměla z knihy takovou husí kůži. Až dnes.

06.06.2023 5 z 5


Tulíňkovi Tulíňkovi Jonáš Ledecký

Poutavá kniha k zamyšlení. Přečíst a nechat působit. Třeba se něco promění.

08.03.2023 4 z 5


O netopýrovi, který měl noční můry O netopýrovi, který měl noční můry Christine Beigel

Pěkný nápad a důležité téma. Škoda nedotaženého zpracování. Neskutečně tmavé ilustrace, kdy zvířátka splývají s tmavým pozadím a pro děti jsou těžko k rozeznání. Příběh zpracován dost podivně, verše nepřirozené, konec rozpačitý, bez jasného rozuzlení. Děti příběh nedokáží zcela pochopit, původní poselství se tedy míjí účinkem. Od nočních můr kniha dětem určitě nepomůže. Dokonce je na zvážení, zda ji číst před spaním, tmavé obrázky jsou spíš strašidelné a smutné než uklidňující.

07.03.2023 3 z 5


Objevujte říši zvířat - Průvodce zázračným světem živočichů Objevujte říši zvířat - Průvodce zázračným světem živočichů Marianne Taylor

Výborný počin na poli knih o přírodě. Kromě krásných fotek a zajímavě pojatých témat tu nalezneme velkou spoustu schémat a stromových diagramů, která přehledně ukazují vývoj zvířat nebo stavbu jejich těl. Právě díky názorným schématům kniha může zaujmout i mladší děti.

04.03.2023 5 z 5


Velryby: Malovaný oceán Velryby: Malovaný oceán Kelsey Oseid

Krásná kniha nejen pro děti. Překrásné ilustrace, spousta informací i zajímavostí. Potěší malé i velké.

28.01.2023 5 z 5


Růže z Jericha Růže z Jericha Michaela Štěchová

V první řadě bych chtěla poděkovat za krásnou knihu s poetickým jazykem, jakou jsem už dlouho nečetla. Příběh otevírá spoustu témat a je znát, že autorka ví, o čem píše, ať už z vlastní nebo intenzivně zprostředkované zkušenosti.
Velkým přínosem knihy je, že přibližuje svět islámu velmi zdařilým způsobem, který dokáže oslovit i mladší generaci. Nejvíc na mě zapůsobilo líčení „egyptského jara“ – velmi osobní a velmi věrohodné.
Příběh působí reálně, dokud ho čtenář oživuje, dýchá spolu s jeho hrdiny, cítí jejich tep a touhy.
Oddělením postav se příběh láme a začíná působit uměle. Jako kdyby byly deníkové záznamy najednou psané s odstupem, jako by hrdinka všechno sledovala zpovzdálí a jen nám vyprávěla, co prožil někdo jiný. Některé věci se asi musí prožít ještě jinak, pokud chceme, aby působily opravdu pravdivě a skutečně. Pokud nechceme, je to takhle zcela v pořádku.
Zpětně se mi ještě líbí pojetí tématu „Nevstoupíš dvakrát do téže řeky“. I když se mění řeka, stejně tak jako se měníme my, nemění se třeba to, že pořád máme na sobě ty stejné oblíbené boty, že si s sebou stále neseme naše sny a touhy, ale i křivdy a zklamání. Jsme to pořád my – a i když jdeme dál, v některých věcech zůstáváme stát na místě, aniž bychom to tak chtěli, aniž bychom si to plně uvědomovali. A to je právě ta obyčejná, ale pravdivá životní zkušenost – všechno se může změnit, všechno můžeme změnit, ale jsme to pořád my.

P. S.: Škoda jen spoileru na obálce knihy, který knihu vůbec nevystihuje.(!)

14.03.2021 5 z 5


Dobrý den, ptáčátko! Dobrý den, ptáčátko! Nathalie Choux

Překrásná kniha s pohyblivými obrázky. Srozumitelná i pro nejmenší děti. Ideální, pokud ve vašem okolí hnízdí nějaký ten ptáček.

15.07.2020 5 z 5


Krtčí metro Krtčí metro Miloš Kratochvíl

I když je knížečka určená dětem, potěšila i mě jako velkou milovnici poezie. Krásné, milé verše.

"Skřivan k obloze vyletí,
ze stromů zazní sbor ptáků,
ve vánku na louce baletí
panenka z vlčího máku." (Ranní koncert)

03.05.2020 5 z 5


Tak akorát Tak akorát Jostein Gaarder

„Sofiin svět“ v kostce a zároveň jeho pokračování pro dospělé – ústřední postava Alberta, ústřední motiv (odvázané) loďky. Příběh je ve všech směrech gaarderovsky dokonalý. Žádné ostré hrany, jen zaoblené konce, které tvoří ideální, do sebe uzavřený celek.
Pokud má ale kniha léčit, nesmí se obávat rány, kterou způsobí. Bez rány není hojení. Vzhledem ke zvolenému tématu je příběh moc harmonický, moc klidný, moc vyrovnaný. Protože nemoc nikdy není „tak akorát“.

16.12.2019


Hana Hana Alena Mornštajnová

„Hana“ je nejděsivější nikoli v tom, co říká, ale v tom, o čem mlčí. Její hlavní hrdince nebylo dáno ani to poslední, co přeživším zbylo - svěřit se a vypovídat se. V tom se „Hana” odlišuje a vystupuje z řady. A je až morbidně poetická.

19.04.2019 5 z 5


Muž, který už nezavolal Muž, který už nezavolal Rosie Walsh

„… a já bych býval nikdy nepoznal, jaký je to pocit být opravdu šťastný. A být si tím pocitem ,jistý´.“
Výjimečná kniha. S každým slovem se autorka mazlí. Nechává mu prostor na to, aby působilo. Příběh nikam nepospíchá. A my máme ze začátku tendenci ho popohánět. Pak si uvědomíme, že se zastavuje u těch důležitých maličkostí, které denně míjíme a jen zřídka postojíme, abychom alespoň na chvíli něco pocítili.
Vyprávění plyne jako řeka smutně krásnou krajinou života. Charaktery jsou dobře vykreslené. Vidíte je před sebou jako celé osoby, nejen matné obrysy postav, které na své probuzení teprve čekají.
Řeka příběhu plyne nerušeně dál, přeskočí pár kamenů, a pak najednou se všude rozprostře napětí, které až bolí. A vy čtete dál a dál, protože vás zrádná říčka pohltila a vy už nemůžete jinak.
Příběh ze života a o životě, kde všechny pocity jsou pravé, postavám tluče srdce, slyšíte jejich smích a cítíte jejich slzy.

20.01.2019 5 z 5


Lež Lež C. L. Taylor

Příjemné překvapení. Od první stránky má „Lež“ rychlý spád, chytne svého čtenáře a už nepustí. Chování dívek bylo věrohodné i ve vyhrocených situacích. Naše přetechnizovaná a anonymizovaná společnost podobným podnikům jen nahrává – cestám do Nepálu nebo do Indie, touze po náruči společenství, které slibuje ochranu před „toxickými“ vlivy moderního světa. Touha někam patřit může být silnější než cokoli jiného, než rodina, přátelství, morální zásady.

06.01.2019


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Knih jako „Hvězdy nám nepřály“ nebude nikdy dost – knih o těžkých tématech určených náctiletým čtenářům. Kniha je napsaná ladným a velmi intimním stylem, který obyčejný příběh povyšuje na uvěřitelný a hlavně opravdový. Přestože (nebo právě protože) nejsem cílovou skupinou, užívala jsem si intelektuální pasáže. Moc mě mrzelo, že si nemůžu přečíst „Císařský neduh“ :)
S tématem rakoviny jsem se shodou okolností poprvé setkala v románu v dopisech, který také v titulu zmiňuje hvězdy: „Ein Meer voller Sterne“ (Moře plné hvězd) od Sigrid Zeevaert.

03.01.2019 4 z 5