hvezdosvit hvezdosvit komentáře u knih

☰ menu

Kuchařka Stařenky Oggové Kuchařka Stařenky Oggové Terry Pratchett

Tento víkend jsme si na můj popud s přáteli a jejich rodinami připomněli Mistra a jeho svět. U tabule nechyběl Smrť ani jeho krysí doplněk. Oba dva svým způsobem asistovali i u přípravy. Podělím se o praktické zkušenosti - potvrdilo se, že některé recepty se dají vyzkoušet, některé pokrmy podle nich se dokonce dají sníst! A většinu z nich lze pak i rozchodit. Našima rukama, žaludky a posléze i dál prošly: Ovčí oči s Martini, Kolíkova uzenka, Banánová polévka, Prapůvodní polévka, Pravé jakazačistánské Karí, Slaný koláč z mrkve a ústřic, Anguina zeleninová směs s knedlíkem, Quatro rodenti, Krysa na špejli a Jahodový klátil.
Banánovou polévku bych nikomu nedoporučil prostřít Knihovníkovi, omylem by na vás mohl spadnout grimoár. Vlastně, nedoporučil bych ji pros írat komukoliv, raději ji nezasí ejte ani poštou. Slaný koláč chutnal snad jen mě a podložka na krysy byla zase nejlepší podle mého syna. Anguině směsi chybělo k poživatelnosti mnoho papriky, UZENINA a taky uležet. Klátil byl fajn, jen jsme podcenili předehru v chladničce, tak nám nestihl jaksepatří ztuhnout. Marcipánové krysy, chobotnice, tučňáci i mamuti na špejli zaútočily na ty nejnižší estetické a chuťové pudy. Tak drahá švanda jako je Prapůvodní polévka vlastně ani nemohla být špatná, ve skutečnosti byla poměrně dost dobrá a to i bez azurového barviva. Tohle si hosté přidávali. Vítězem dne a taky jediným pokrmem, z něhož nezbyla ani kapka se stalo Jakazačistánské Karí, přestože ho byl celý kotel.

29.06.2015 3 z 5


Svatý Leibowitz a Vládkyně divokých koní Svatý Leibowitz a Vládkyně divokých koní Walter M. Miller

Církev se na čele barbarských nomádů žene nastolit nový světový pořádek. Autorem nedopsanému vyprávění bohužel dojde v závěru energie a čtenář může marně litovat promarněné příležitosti zopakovat si vizionářství první knihy o svatém Leibowitzovi a jeho následnících.

08.04.2014 3 z 5


Válka s běsy Válka s běsy Juraj Červenák

Vyprávění o Roganově cestě do Nitry je tentokrát čtenáři předloženo v podobě dříve sepsaných, sesbíraných a upravených povídek. Tento způsob mi osobně vyhovuje a Rogana ještě více připodobňuje ke Geraltovi - bez Sapkowského vtipu, zato v nanejvýš atraktivním prostředí kmenů soupeřících v našich domovinách před rozmachem Velkomoravské říše. Každá povídka má náboj, který se občas v dřívějších románech o Černokněžníkovi ztrácí a možná i díky různé době vzniku je každá trochu jinak zabarvená. I díky tomu žádná z nich ani na chvíli nenudí. Pro mě se jedná o vrchol série.

03.11.2011 5 z 5


Výlety s dětmi Výlety s dětmi Eva Obůrková

Fantasticky dobrá kniha tipů na výlety pro děti. Obsahuje fotky, adresy, telefony, měsíční otvírací doby, webové adresy. Neobejde se bez ní žádné mé plánování rodinné dovolené v ČR. Respekt.

30.08.2011 5 z 5