Hotovson Hotovson komentáře u knih

☰ menu

Planeta Lykantů Planeta Lykantů Jean-Pierre Garen (p)

Tentokrát jsme se obešli bez rytířů a soubojů na meče, ale zase se tu objevili dinosauři a inteligentní chobotnice. Mark Stone je dočasně povýšen na generála, jelikož jeho nadřízený měl podezřelou nehodu, a vůbec všichni okolo tak nějak mizí, čimž se rozjíždí pátrání, kdo a proč za tim všim stojí. Dopadne to jako vždycky, pác když má někdo skoro superschopnosti, tak je téměř k neporažení :)

Dobrá knížka na zabavení při nudnej noční.

20.03.2024 5 z 5


Lágr vyděděnců Lágr vyděděnců Jean-Pierre Garen (p)

Čtvrtej Mark Stone přečten a pokaždý to bylo trošku jiný, i když zároveň stejný :D Tady se mi líbil úvod s tim lágrem a různejma bojůvkama v něm (což mi připomnělo Hozovu sérii se Strašákem), akorát byla škoda, že to nebylo víc rozvedený a hned sme byli z lágru venku. Středověku sme si sice taky moc neužili, ale zato dostal pořádně napráskáno jeden hajzl, takže všechno při starym :D Jo a zase se tady lítá v Merkuru :D

15.03.2024 5 z 5


Astronef Merkur Astronef Merkur Jean-Pierre Garen (p)

(SPOILER) Jako super, ale tady jsem se trošku zamotal do nelogický smyčky, když Mark Stone dostal Astronef Merkur od éterickejch bytostí v tutom díle, když už ho v přechozim díle, kde byl na planetě Nexa u telepatickejch rostliňáků, měl. Zároveň je v knížce právě tohle dobrodružství zmíněno...chvíli jsem si tim lámal hlavu, než jsem to za ní prostě hodil a řek si, ale co....

...takže jsem se vrhnul do dalšího dobrodružství na primitivní planetě, kde vývojově zatim uvázli zřejmě v něčem jako středověk na Zemi. Nastala teda (asi klasicky) rubačka se všim možnym i nemožnym, než se ke konci dozvíme, s kym že vlastně máme tu čest. Místní vládce Nosfer, je pěknej tyran, a zároveň zas tak moc místní neni. Vzalo to na muj vkus docela rychlej konec, čekal jsem, že to bude větší kabrňák, ale Mark a Ray jsou přecejenom jiná liga. Na konci nemoh chybět sex, předpokládam, že tahle šablona se bude opakovat tak nějak plus mínus stejně i dalších knížkách.

Takže kašlat na logiku, deme porubat dalších pár emzáků v následujícim díle :D

29.02.2024 5 z 5


V zelené pasti Rhulů V zelené pasti Rhulů Jean-Pierre Garen (p)

Skvělá vesmírná kovbojka, abych tak řek :D Sehnal jsem to z knihobotu asi za 20 kč a po přečtení přikoupil dalších deset dílů ze série, přičemž nejdražší mi přišel na astronomickejch 152 kč!!!

Nedá se než souhlasit s téměř všemi komentáři zde. Je to sice blbost, ale zábavná blbost a naprosto na pohodu se to četlo v práci, když zrovna nebylo co dělat (a možná se to bude číst dobře, i když zrovna bude co dělat :D)

Tuten díl v kostce: Mark Stone - hrdina non plus ultra s pomalu nadpřirozenejma schopnostma, kdy hravě strčí do kapsy Stallona se Schwarzeneggerem dohromady a jeho parťák android Ray, kterej umí lítat, takže si se Stonem v ničem nezadá a zdá se bejt pro změnu kombinací komandanta Data s Krytonem. Dějištěm je nepřátelská planeta plná masožravejch kytek a stromků, z nichž z jedněch (těch výjimečně nemasožravejch) se vyklube inteligentní rasa. Zápletka jednoduchá. Všechny dobráky zachránit, nepřátele nekompromisně postřílet, popřípadě jinak zlikvidovat (tady to bylo celkem pestrý). Veselo začlo bejt, když se do toho po pár zradách přimíchali vesmírný piráti. No prostě hrozná slátanina a děsná zábava k tomu, proto jsem nemoh jinak, než dát pět hvězdiček, ale žádnou intelektuální zábavu od toho nečekejte, prostě přímočará akce, dobro vítězí, nic víc, nic míň.

27.02.2024 5 z 5


Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Muj první Hrabal. Nevim jestli to neni trochu ostuda, ale když jsem nad tim tak přemejšlel, tak asi ne. Film jsem viděl asi 3x, naposled asi před dvaceti lety a že by mi uchvátil, se nijak říct nedá, možná to ale bylo tim, že jsem na to ještě v tej době neuzrál. Tudíž si z filmu pamatuju pár útržků, jako třeba lezení na komín a příchod stýce Pepina.

Takže knížku jsem v podstatě rozečet s čistym štítem, rámcově jsem teda tak nějak tušil o čem to bude. Byl jsem ale příjemně překvapen, jak moc se mi to zalíbilo. Zpočátku jsem se trochu lek těch naprosto šílenejch souvětí i z několika desítek vět, ale kupodivu mi to postupně sedlo a celkově se to k vyprávění hodilo. Takhle květnatou a přesto tak tenkou knížku už jsem dlouho nečet (pokud vůbec). Popsat tak pěkně, poeticky a do detailu něco, z čeho by se mi jinak asi zved kufr (zabijačka), tomu bych asi řek umění. I celkově popis pivovaru a jeho různejch součástí, to srdíčko zaplesalo. Navíc já si tu dobu hrozně idealizuju, takže to byla taková pěkná exkurze do 20.let (doufam, že se nepletu, nikde tam neni zmínka, ale tak nějak mi to z různejch náznaků vyplynulo) a nakonec jsem se i dozvěděl, co že jsou to ty postřižiny.

Jinak teda paní správcová Maryša měla pěknej splávek, normálně jsem u toho dostal chuť na pivo :D

01.02.2024 5 z 5


Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

(SPOILER) Dočteno. Sice to mělo bejt za odpoledne, ale nějak jsem musel i do práce a jednou u knížky usnul.

Dítě se ztratilo v lese. Pominu rozsah lesa, v USA jsou holt větší. Nepominu způsob ztracení. V devíti letech? Takovy způsobem? Jako vážně? A seběhnout z cesty a pak se ztratit tak, že dolezu pomalu do Kanady? Tady to napadá na obě nohy. Jestli je teda dítě tak dezorientovaný, že nedoleze dvacet metrů zpátky na cestu a nedoběhne mámu s bráchou, tak nechápu, jak potom může v lese přežít další tejden, nebo jak dlouho to bylo.

Další věc - bukvice. Měl jsem za to, že se to nedá žrát. Trochu jsem googlil a nedá, pokud člověk neni divoký prase. Ale zase to vysvětluje u holky ty nevolnosti a halušky, takže tady přimhouřim oko.

Třetí věc. Medvěd. Jestli jsem to dobře pochopil, tak to byl nejspíš baribal, proto ty vosy (pokud to nebyly halušky) a nějak neútočil, jinak si nedovedu představit, že by se po zimě (zmíněno v knize), jakejkoliv jinej medvěd zdržoval přemejšlenim, jestli daleko menší oběť sežere nebo ne, bez ohledu na komický baseballový postoje a házení walkmana.

Suma sumárum tak 3,5*, zaokrouhlim to nahoru, ale je to o medvědí chlup :)

31.01.2024 4 z 5


Tommyknockeři Tommyknockeři Stephen King

Geniální! Místy možná trošku přitažený za vlasy, spíš trošku víc, zvlášť když obyvatelé městečka postihla prostřednictvím Tommyknockerů mánie bastlit z čehokoliv naprosto úžasný a ulítlý vynálezy poháněný monočlánkama :D Hlavní postava, básník a notář Gard byl naprosto skvělej a hroznej sympaťák, ač mu teda nedělalo problémy zpíjet se pravidelně do němoty, jeho kamarádka spisovatelka Bobbi byla taky fajn, dokud se jí teda nezmocnili emzáci, pak už jsem jí teda nefandil. Čimž bych se dostal k tomu asi 100+ stránkovýmu úvodu. Dalo by se říct, že se nic nestalo, ale já si myslim, že to bylo důležitý, protože právě tady jsem si oblíbil Garda, když se King prostě rozepsal o něm a o Bobbi, a nepřišlo mi to nudný, naopak kdyby to chybělo, nevěřim, že bych si k postavám vytvořil takovej vztah.

Do tuhýho začlo jít možná až tak v půlce celý sedmisetstránkový bichle a že to pak byla jízda. U Kinga mi ten rozsah prostě nevadí, já si tady užíval každou stránku. Z ostatních postav bych ještě zmínil dalšího týpka s ocelí v hlavě a to dědu Everetta Hillmanna, kterej se ukázal jako těžkej frajer, škoda, že nedostal víc prostoru, páč na konci teda fakt zabodoval. A když už jsem u konce, tak jsem měl trošku obavy, aby to nebyl třeba takovej WTF konec jako Pod kupolí, z nějž jsem byl trošku rozpačitej, ale tady si myslim, že to King zvládnul jako king. Spokojenost. Sice šílená fantasmagorie, ale neskutečně zábavná.

Tip: Pokud přečkáte ten začátek, což chápu, že někdo dá těžko a někdo ne, tak potom je to fakt jízda :D

22.01.2024 5 z 5


Hrůza na Šibeničním vrchu Hrůza na Šibeničním vrchu Darcy Coates

Jsem rád, kam se v posledních třech knížkách série strašidelnejch domů ubírá. Přišlo mi to už takový na jedno brdo a trošku skomírající, ale jako by série chytla do plachet čerstvej vítr.

Hrůza na Šibeničním vrchu pokračuje v trendu trošku jinačích příběhů, než jsme byli zvyklí. Pominu klišé se skoro vybitym mobilem, co se týče zbytku, tak oblíbenej sklep tady nahrazuje celý sklepní bludiště, což je naprostá paráda, do toho trochu záhada nejlepšího speciálního vína a zaměstnanců tak loajálních, že ani neopouští vinařství. Plus klasicky postupný rozkrývání rodinný historie a tragédie. Zároveň neni knížka žádná brutalita, takže bych určitě doporučil i pro nečtenáře hororů.

22.01.2024 5 z 5


Život na Klondiku Život na Klondiku Jack London

Pěkná dobrodružná knížka bez zbytečný omáčky, se sympatickym Smokem a jeho parťákem Shortym. Má to spád, čte se dobře. Moc se mi líbila kapitola s ruletou. (Tady zajímavost, jak museli na místo táhnout všechno vybavení na hrbu na několikrát a na místě ve městě bylo několik heren se stolama s ruletou, holt hazard se dostane všude :))

08.12.2023 5 z 5


Volající Volající Jonathan Dylan Barker

(SPOILER) Čekal jsem takovej ten klasickej thriller, nechci říct vyloženě podle šablony, ale de facto ano. Tady se dozvídáme totožnost pachatele v polovině knížky, a já si řikal - co teď? To jsem ovšem netušil, že se z detektiva Colea stane druhej John McClane a okamžitě se mi vybavila Smrtonosná past. V podstatě se ve druhej půlce jedná o likvidaci teroristů v mrakodrapu jednim chlapem, kterej toho moc nemá a improvizuje a do toho všeho musí ještě najít a zachránit dítě. Za mě paráda a to překvapení, kdy se mi z toho stal akčňák...nemam slov! Byl jsem nadšen, což asi nemusí bejt každej, je to takový dost americký, abych tak řek :D

29.11.2023 5 z 5


Jak se kalila ocel Jak se kalila ocel Nikolaj Alexejevič Ostrovskij

Tak jo...přečet jsem to jenom kvůli Čtenářskej výzvě a musim uznat, že to byla chyba, ale když už to je výzva...splněno. To je tak všechno, co mi knížka dala.

Hodnocení.

Nudil sem se u toho, nebavilo mi to - těžce = -1*

Korčagin je nesympatičtější každou další stránkou víc a víc = -1*
(i když tady asi jediný pozitivum, jeho vůle žít, ač teda pro co, ale to už je na jinou debatu)

Opravdu nemam rád komouše a ten jejich agrasivní a podle nich jedinej názor na svět = -1*

Sice to psal Ostrovskij podle vlastního života, ale pro mě to je prostě hrozná propaganda nestvůrnýho a hnusnýho režimu = -1*

Celkově teda 1* a odpad tomu nedam jenom proto, že věřim tomu, že v historii ještě vyšly a vyjdou větší cancy.

Citáty:

"Není pevností, kterých by bolševici nedobyli."

"Šetřit lidi můžeme teprve tehdy, až vybudujeme socialismus."

Tady ty dvě věty tak nějak všeobecně vystihujou komouše. Srát se do ostatních za každou cenu, a na sílu a proti vůli ostatních prosazovat vůli svou a uštvat kvůli tomu vlastního člověka.

Doporučoval bych přečíst Farmu zvířat od Orwella, ten ty svině vystihnul úplně přesně.

23.11.2023 1 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Pro mě na DK přečtená kniha č. 666. Vybral jsem si jí trošku záměrně, z malichernýho důvodu, že tuto číslo s tim musí mít něco společnýho, ač jsem teda netušil, o čem že to SK psal. Drákulu jsem čet, bylo to fajn a trošku mrazivý čtení, tady to King dotáh na Draculu ². Chápu, že je to z r. 1975, a někomu už to nemusí připadat tak děsivý, při tom dnešnim výčtu knížek zabývajících se úchylárnama všeho druhu, ale tohle na mě dost zapůsobilo a pro mě jedna z nejlepších knížek od Kinga, co jsem kdy čet. I rozsahem "jenom" 400 stran to bylo na pohodu.
Myslim si, že je tady 100% inspirace Bramem Stokerem, ale to neni nic na škodu, spíš naopak a jakožto jedna z prvních knížek Stephena Kinga je to fakt moc pěkný (pro fanoušky žánru).

Někdo ty základy položit musel, a aby se na nich dalo stavět, musely bejt solidní a to se tady povedlo, jaká stavba na nich vyrostla už neni na zakladatelích. Takže ještě jednou dík Brame Stokere a Stephene Kingu!

19.10.2023 5 z 5


Spálená země: kniha druhá Spálená země: kniha druhá Jakub Hoza

Zakončení super, teda pokud to byl konec, i když doufam, že jo, ať se to zbytečně nenastavuje, protože si myslim, že už neni moc kde brát a bylo by to jenom nastavování kaše, což by byla velká škoda, zkazit takovou peckovou a bizarní sérii. Bizáru tu teda bylo fakt dost, kombinace postapo, sci-fi, fantasy, akce a kdoví čeho všeho ještě. Jako oddechový čtení paráda, když se teda člověk smíří s tim, že je to docela přitažený za uši a že se tu neustále hláškuje. Nejsem si jist, jestli si to třeba užijou mladý generace, páč dost popkulturních odkazů jsou na 90. léta a něco bylo snad i ke komárum. Já jich pochopil možná tak 95% a bylo to dost dobrý koření příběhu, bez nich by to nebylo ono.

Teď bych si dal zase nějakou tu středověkou rubačku :D

06.09.2023 5 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

(SPOILER) Čteno kvůli č. výzvě (16. století), ale nakonec nelituju a knížka se mi moc líbila, takže se nedá říct, že bych jí čet z jenom povinnosti. Ač se původně zdálo, že to bude romantická slaďárna, podle klasickýho mustru jak se z nenávisti stane láska, což mi teda ze začátku trošku děsilo, tak nakonec tam byly i nějaký pořádný bitky, smrti bylo možná až moc, i na intriky samozřejmě došlo, konec se pak dal trošku předvídat, ale nakonec to vůbec nevadilo. Dá se říct, že jsem si čtení užil, taky jsem knížku sfouknul za dvě odpoledne, bylo to fajn, dost tam teda pro mě udělalo to prostředí hradu, ty já mam rád.

06.09.2023 5 z 5


Spálená země: kniha první Spálená země: kniha první Jakub Hoza

Ze začátku jsem si řikal, že to bude zřejmě na jedno brdo jako "Do pekla a zpět", a začátek tomu i odpovídal, i když o sto let později, pak příběh ale nabral nečekanej spád a já už se nemoh od knížky odtrhnout (a jsem rád, že nemusim čekat na pokračování kdovíjak dlouho). Čet už jsem jiný postapo, hrál jsem Fallouty, ale ani ve snu mě nenapadlo, že by se to mohlo odehrávat v naší kotlince, tohle je naprosto geniální a zároveň i trošku děsivý, že by se nás to jednou mohlo týkat taky. Když odmyslim tu fantasmagorii s Nesmrtelnýma, ale to knížce právě dodává ten správnej říz. Strašák se opět s ničim a nikym nesere a moc se těšim na to pokračování!

Gigantický hmyzáci, krysy a jiný potvory, to je paráda! Nikdy bych to nechtěl potkat!!!

31.08.2023 5 z 5


Děsy Leigh Harkerové Děsy Leigh Harkerové Darcy Coates

No konečně!!! Za mě obrovský plus a konečně to neni jako přes kopírák. Zatim jsem přečet všechny domy, ale už mi to pomalu začínalo nudit, dost se všechno opakovalo. Tady jsem měl důvod to napálit za pět, i když to možná bylo na čtyři, ale už jenom kvůli tej změně si to knížka zaaslouží. Začátek byl sice taková klasika, než jsem začal být trochu zmaten, načež se všechno vysvětlilo a už jsem věděl, na čem jsem. Bylo to fajn, moc jsem se nebál, ale to nevadí a další knížka snad bude zase trochu jiná, ať neupadnem do stereotypu.

30.06.2023 5 z 5


Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Nebylo to špatný, ale asi ani nejlepší, prostě taková klasika s Oldřichem z Chlumu na dvě odpoledne. Co se týče závěru, nejsem historik, ale tak nějak to možná proběhnout mohlo, když ten nemoh na tamtoho a ten zas na toho z určitejch právnickejch důvodů XIII. Století (nechtěl bych tu spoilerovat), nicméně se mi zdá, že podobný závěry už jednou Vondruška použil, koneckonců těch knížek už je asi 30 a já si je fakt všechny nepamatuju. Což dává ovšem dobrou šanci na znovučitelnost :) A ještě co se rytířů a jinejch urozenců týče, tak mam všeoběcně problém pamatovat si jména, natož když je to Někdo z Něčeho, popř. ještě s přídomkem zvířete a šílenejma staročeskejma jménama jako Budivoj, Ratmír, Habart, Hejlík, Vchyna, Nechvala či Chluk, o těch mniších měnících si jména kvůli řeholi ani nemluvě :)


Obzvlášť zabrat mi dali ty Heřmani a Hermani, tady si myslim, že to bylo asi zbytečně překombinovaný.

30.06.2023 4 z 5


Koko Koko Peter Straub

Velký špatný, děsná nuda, se vůbec divim, že jsem se prokousal tim začátkem, naštěstí to konec vytáhnul o jednu hvězdu. Dlouho se mi nestalo, že bych se u knížky takhle trápil, kdybych to neměl do Výzvy, tak s tim seknu.

29.06.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Špatný, špatný, velký špatný. Tohle prostě nechceš. Teda napsaný je to skvěle a o to je to vlastně ještě horší. Naštěstí mi do čtení lezla práce, takže jsem to měl dávkovaný po kouskách, i když na jeden zátah by knížka přečíst šla, ale...

...život sice neni peříčko a růžovej obláček, ale taky by to nemuselo bejt totální peklo a mizérie, což se tady děje a to hutně. Ono to neni moc hezký už od začátku, ale jak se postupem času odkrývá rodinné tajemství, až do úplnýho konce (i když čtenář už může něco tušit od začátku), ani mi nenapadá nějaký správný slovo. Beznaděj? Když už i ty lidi o který by se člověk měl v těžkejch chvílích v životě opřít selhávají, někteří dost brutálně...fakt nevim, ale když pominu hlavního strůjce všeho zla, tak nasranej jsem byl v tej knížce snad na všechny postavy, protože jak se řiká, že když se zlo tiše toleruje, tak je to, jako by ho člověk sám páchal.

Silný čtení.

23.05.2023 5 z 5


Rohy Rohy Joe Hill (p)

Moje třetí knížka od synátora a jsem hrozně rád, že se potatil. Za mě určitě plus. Po Černé krabici a Vánoční říši jsem opět nebyl zklamán.

Neřek bych, že se jedná o horor, je to spíš thriller, ale dost zajímavej a nejsem si jist, jestli tady tohle čtení myšlenek už někdy nebylo. Zřejme ano, ale to je úplně jedno, protože tady to Joe Hill zpracoval na jedničku. Jaká je vlastne hranice mezi dobrem a zlem, Bohem a Ďáblem, někdy zřejmě velmi tenká, každej jí bude mít jinde a někdo jí možná ani nepozná. Je to zajímavý zamyšlení.

Konec knížky je takovej kingovskej, řek bych, ale každej si pod tim taky může představit cokoliv...

Každopádně super a teď tu kromě otce, kterýho jsem zdaleka nedočet mam ještě syna :)

23.05.2023 5 z 5